Przejdź do treści

Sok z aloesu – właściwości, zastosowanie, przepis

Sok z aloesu
Sok z aloesu - właściwości, zastosowanie, przepis Istock.com
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim

Znany i doceniany w najstarszych medycynach świata, wracający do łask w ostatnich latach – sok z aloesu, bo o nim mowa – to źródło witamin, mikroelementów, kwasów i innych związków. Wykorzystywany jest zarówno zewnętrznie w kosmetologii i dermatologii, jak i wewnętrznie, jako remedium na wiele dolegliwości. Mimo że sok aloesowy ma pozytywny wpływ na twoje zdrowie i wygląd, musisz pamiętać, że jego stosowanie może pociągać za sobą także pewne skutki uboczne. Jakie są właściwości soku z aloesu? Jak go stosować? Jak zrobić sok z aloesu w domu?

Sok aloesowy

Sok z aloesu pozyskiwany jest z liści aloesu – zielonej rośliny z rodziny sukulentów, która zaliczana jest często do tzw. superfoods, czyli produktów zawierających cenne składniki odżywcze. Aloes znany i ceniony był w najstarszych medycynach świata. Jego właściwości wykorzystywali Sumerowie, Egipcjanie, starożytni Grecy, a także tradycyjna medycyna chińska. Uprawiany jest masowo w Indiach, Pakistanie, Chinach, a także w Egipcie, Kenii, RPA, Brazylii, Meksyku i Stanach Zjednoczonych. Możesz hodować go także w warunkach domowych, w doniczce.

Sok aloesowy na własny użytek możesz z powodzeniem przygotować samodzielnie. A jak odbywa się jego wytwarzanie na masową skalę? Nieuszkodzone liście aloesu przewożone są do specjalnych fabryk, następnie myte, kruszone, mielone i wytłaczane. Kolejny krok to filtracja, której celem jest oddzielenie ewentualnych włóknistych elementów w celu uzyskania jednolitej konsystencji. W następnym etapie sok wzbogacany jest o witaminę C i kwas cytrynowy. Wszystko to dlatego, aby zapobiec brązowieniu oraz poprawić smak – sok z wyciśniętych liści aloesu jest bowiem intensywny i gorzki. Na koniec sok aloesowy jest stabilizowany i pakowany, na ogół w barwione butelki lub ciemne opakowania.

W przestrzeni zakupowej HelloZdrowie znajdziesz produkty polecane przez naszą redakcję:

NOWOŚĆ
Odporność, Trawienie, PNOS
Nasiona trybuły ogrodowej do samodzielnego wysiania, 1 g
2,00 zł
Odporność, Good Aging, Energia, Trawienie, Beauty
Wimin Zestaw z lepszym metabolizmem, 30 saszetek
139,00 zł
Trawienie
WIMIN Lepszy metabolizm, 30 kaps.
79,00 zł
Trawienie, Verdin
Verdin Fix, Kompozycja 6 ziół z zieloną herbatą, 2 x 20 saszetek
15,90 zł
NOWOŚĆ
Odporność, Trawienie, PNOS
Nasiona trybuły ogrodowej do samodzielnego wysiania, 1 g
2,00 zł
Aloes

Sok z aloesu – właściwości

Wskazując na właściwości soku z aloesu pamiętaj, że im wyższe jego stężenie, tym większa ilość aktywnych składników. Na szczególną uwagę zasługują zaś jego właściwości:

  • przeciwgrzybicze,
  • oczyszczające,
  • przeczyszczające,
  • poprawiające odporność organizmu,
  • nawilżające.

Zastosowanie soku z aloesu

Sok aloesowy może być stosowany wewnętrznie – dawkowanie zależy od tego jakie jest stężenie przyjmowanego produktu oraz zewnętrznie – jako składnik kosmetyków, domowych maseczek i innych produktów do pielęgnacji lub w formie okładów.

Jakie jest jego zastosowanie? Sok z aloesu stosowany jest powszechnie jako naturalny sposób na zaparcia, pobudza bowiem perystaltykę jelit. Aloina, która wykazuje właściwości przeczyszczające, w najwyższym stężeniu występuje zaś w młodych liściach aloesu. Po sok aloesowy warto sięgnąć także po to, by wzmocnić odporność organizmu. Zawiera on bowiem witaminę C, neutralizuje szkodliwe bakterie i przyczynia się do wzrostu ilości przeciwciał.

Opinie o soku z aloesu stosowanym jako płyn do płukania jamy ustnej wskazują na jego tożsamą skuteczność z płynami dostępnymi w drogeriach i aptekach. Warto wypróbować go również w przypadku wystąpienia aft lub pleśniawek. Zmniejsza on bowiem towarzyszący im ból i dyskomfort.

Sok aloesowy przyspiesza także gojenie się ran oraz łagodzi skutki poparzeń.

Sok z aloesu – przeciwwskazania i skutki uboczne

Mimo pozytywnego wpływu na organizm, istnieją także pewne przeciwwskazania do stosowania soku aloesowego. Zgodnie z Uchwałą Zespołu do spraw Suplementów Diety działającego przy Radzie Sanitarno-Epidemiologicznej, preparaty z liści aloesu – w tym sok –  nie mogą być stosowane w produktach dedykowanych dzieciom, kobietom w ciąży oraz kobietom karmiącym. Co za tym idzie, przyjmowanie soku w czystej postaci także nie jest wskazane.

Żel z aloesu

Należy ponadto pamiętać, że sok aloesowy nie może być stosowany w zbyt dużej ilości oraz przy przewlekłych zaparciach. Skutki uboczne soku z aloesu mogą pojawić się także u osób nadwrażliwych na zawarte w nim substancje. Są to na ogół dolegliwości ze strony układu pokarmowego, takie, jak skurcze brzucha, luźne stolce, a niekiedy nawet biegunka. W przypadku zewnętrznego stosowania aloesu może pojawić się zaś wysypka lub świąd.

Sok z aloesu – przepis

Hodujesz aloes w doniczce w domu? Sok aloesowy przygotujesz z łatwością samodzielnie. Warto do jego wytworzenie wykorzystać liście co najmniej dwuletnie, nie starsze jednak niż pięcioletnie. Obetnij je tuż przy nasadzie i włóż do lodówki lub zamrażalnika na dobę, dzięki temu wzmocni się aktywność składników aloesu. Jeśli zamrozisz liście, pamiętaj żeby na kilka godzin przed tym, jak przystąpisz do kolejnych etapów przygotowania soku, wyjąć je i odmrozić.

Wytnij ostre boki i obierz liście ze skóry. Za pomocą łyżeczki wydrąż miąższ i dodaj sok z cytryny. Przełóż wszystko do wysokiego naczynia i zmiksuj. Aby pozbawić sok z aloesu resztek miąższu, musisz przecedzić go przez sito. Do przygotowania soku aloesowego możesz też użyć sokowirówki, co znacznie przyspieszy pracę. Sok z cytryny możesz zastąpić sokiem grejpfrutowym lub pomarańczowym.

Domowe sposoby na siniaki

Zaleca się także, aby na około dwa tygodnie przed przygotowaniem soku nie podlewać aloesu, dzięki czemu roślina zbierze więcej soku w liściach.

 

Źródła:

  1. Uchwała nr 2/2019 Zespołu do spraw Suplementów Diety z dnia 14 stycznia 2019 r. w sprawie wyrażenia opinii dotyczącej stosowania preparatów z liści aloesu (ekstraktów, soku i żelu) jako składników suplementów diety,
  2. I. Wierzbicka, Aloes – sukulent o leczniczych właściwościach, Food Forum 4/2016,
  3. K. Zamiara, Aloes – jego tajemnicza moc, Historia Farmacji 2010.

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Zainteresują cię również:

Mąka ze świerszczy zasmakuje Polakom? Właśnie dołączyła do superfoods. Na rynek UE ma trafić jeszcze w tym miesiącu

Śniadaniowa miska zdrowia

Smoothie bowl, czyli śniadaniowa miska zdrowia. Na dobry początek dnia!

Brokuły jesienią – wartości odżywcze, właściwości. Jak je gotować?

Tryptofan i jego wpływ na poziom serotoniny. Gdzie go znajdziemy?

Indyjskie superfoods na zdrową jesień

Indyjskie superfoods na zdrową jesień

Betulina – właściwości ekstraktu z kory i liści brzozy. Sok, krem czy napar? /fot. Pexels

Betulina – właściwości ekstraktu z kory i liści brzozy. Sok, krem czy napar?

Napój, sok, nektar czy koktajl? Wyjaśniamy, co będzie najlepszym wyborem

10 superfoods, które lepiej działają w parze

Ryż czerwony – właściwości zdrowotne. Czy jest lepszy od białego i brązowego ryżu?

chrzan

Chrzan to wciąż niedoceniony naturalny antybiotyk. Dietetyczka mówi, jakie ma właściwości lecznicze

Miksujemy superfoods! Koktajl z młodym jęczmieniem

Miksujemy superfoods! Koktajl z młodym jęczmieniem

Kobieta w grubym swetrze z kubkiem z gorącym napojem w dłoniach, w tle rozmyty jesienny pejzaż

5 najważniejszych błędów żywieniowych, które popełniamy zimą. Tłumaczy dietetyczka

napar

Zioła i napary – korzystaj z nich mądrze

Suszone morele

Jak wybrać dobre suszone morele? „Pomarańczowe morele mają dodatek dwutlenku siarki, który zapewnia im intensywny kolor” – wyjaśnia Sylwia Majcher

Sałatka z komosą ryżową (quinoi)

Komosa ryżowa – jak gotować? Właściwości quinoi

Kakao

Kakao – składniki odżywcze i właściwości zdrowotne

Wek na przeziębienie: syrop z malin

Sposób na przeziębienie: syrop z malin, lepszy niż kupowany w spożywczaku

Pigwa

Sok z pigwy – syrop, właściwości, zastosowanie

Miksujemy superfoods! Koktajl z jagodami goji

Miksujemy superfoods – koktajl z jagodami goji na wzmocnienie odporności

Miód

Miód – rodzaje, właściwości. Jaki miód jest najzdrowszy?

Miód spadziowy – właściwości, skład, cena

Przepis na zdrowe śniadanie – koktajl ze spiruliną

Napój, sok czy nektar – co jest zdrowsze?

Korzeń maca – właściwości, działanie, dawkowanie

×