Soki NFC – co to oznacza, czy są zdrowe, jakie mają właściwości?
Zgodnie z zaleceniami Światowej Organizacji Zdrowia (WHO) dla utrzymania dobrej kondycji i zapobiegania rozwojowi wielu chorób codziennie należy spożywać ok. 400 g owoców i warzyw. Dzieląc je na pięć porcji – jedną z nich może być szklanka soku. Ważne przy tym, aby były to produkty wartościowe, a do takich z pewnością należy zaliczyć soki NFC.
Sok NFC – co to jest?
Soki z etykietą NFC to wszystkie te produkty, które określane są przez producentów mianem: soków świeżo tłoczonych, mętnych, prostych i bezpośrednich.
Skrótowiec NFC pochodzi od angielskiego określenia: not from concentrate. Oznacza to, że bazą produktu nie jest koncentrat owocowy. Innymi słowy – jest zdrowszy, smaczniejszy i bardziej aromatyczny.
Soki NFC produkowane są ze świeżych owoców i warzyw (rzadziej mrożonych). Mogą zostać wzbogacone o naturalne aromaty, owocowe: miazgę i przecier, a także witaminy i składniki mineralne. W przeciwieństwie do zwykłych soków odtworzeniowych (FC – from concentrate) nie można do nich dodawać wody ani soku zagęszczonego. To właśnie dlatego z roku na rok spada spożycie soków zagęszczonych na rzecz NFC – są bardziej wartościowe
Zwykłe soki, a soki NFC – różnice
Podstawowa różnica pomiędzy sokiem NFC a zwykłym sokiem dotyczy technologii produkcji. Owoce po wymyciu, rozdrobnieniu są tłoczone. Produkcja soku NFC skupia się na dalszych etapach wyłącznie do wirowania, dekantacji (zlewanie cieszy bez osadu) lub sedymentacji oraz finalnie pasteryzacji i rozlania do kartonów lub butelek, w których produkt jest sprzedawany.
W praktyce proces produkcyjny ograniczony zostaje do:
- mycia i sortowania owoców,
- tłoczenia,
- pasteryzacji,
- rozlewania i schładzania szokowego.
Pasteryzacja przebiega jednak nie tak, jak ma to miejsce w warunkach domowych. Nowoczesna technologia pozwala na oddziaływanie wysokiej temperatury na produkt nie dłużej niż pół minuty. Utrata cennych witamin, minerałów i fitoskładników jest więc niewielka. Mimo to coraz częściej zamiast pasteryzacji wykorzystuje się technologię HPP (metoda wysokiego ciśnienia hydrostatycznego), co sprawia, że produkt traci mniej cennych substancji niskocząsteczkowych, takich jak choćby witaminy czy karotenoidy.
Tymczasem zwykłe soki, po ich wytłoczeniu są odparowywane. W ten sposób dostarczane są do producenta, gdzie po zmieszaniu z wodą są podgrzewane lub obrabiane enzymatycznie.
W procesie produkcji soków NFC nie ma więc miejsca na enzymację, filtrowanie czy zagęszczanie. Ponadto w przeciwieństwie do produktów odtworzeniowych (FC) nie są klarowane. W procesie tym najczęściej wykorzystywana jest żelatyna. To sprawia, że soki tego typu nie są odpowiednie dla wegan i wegetarian.
Soki NFC – właściwości
Soki oznaczone jako NFC są zdrowszą alternatywą dla soków odtworzeniowych. Zawierają bowiem znacznie więcej witamin, mikro i makroelementów, błonnika i pektyn. Nie brak w nich również polifenoli, które zwalczają wolne rodniki, zapobiegając tym samym przedwczesnemu starzeniu się komórek oraz rozwojowi nowotworów i stanów zapalnych.
Soki NFC zawierają dużo cukru, dlatego należy spożywać je z umiarem. Jest to jednak dobra i zdrowa (a przy tym mniej kaloryczna) alternatywa dla słodkich przekąsek. W produktach tych znajdują się także cenne karotenoidy, które poprawiają kondycję oczu i przeciwdziałają rozwojowi nowotworów, chorób serca oraz osteoporozy.
Warto również wspomnieć, że soki warzywne i owocowe NFC są cennym źródłem witaminy C. Spożycie takiego soku wraz z produktami bogatymi w żelazo – sprzyja wchłanianiu tego mikroelementu. Jest to szczególnie ważne dla wegan i wegetarian, w których diecie dominuje żelazo niehemowe, a więc takie, które jest gorzej przyswajalne przez organizm.
Soki NFC – zalety
Soki NFC warzywne i owocowe warto włączyć do swojej codziennej diety i zastąpić nimi soki produkowane z koncentratów. Na ich korzyść przemawiają:
- wysoka zawartość cennych składników (przede wszystkim witamin i minerałów);
- duża zawartość cukru, który dodaje energii, a jednocześnie ma niższy indeks glikemiczny niż cukier biały (co jest zasługą dłuższego trawienia cukru z soków);
- wysoka zawartość błonnika, sprzyjającego utrzymaniu zgrabnej sylwetki.
Źródło:
- P. Trojanowicz, Dynamiczny rozwój rynku soków NFC w Polsce, „Przemysł Fermentacyjny i Owocowo-Warzywny” 2015, nr 7–8, s. 59–65.
- J. Szczepańska, K. Marszałek, S. Skąpska, Zastosowanie wysokich ciśnień do utrwalania soków NFC, „Przemysł Fermentacyjny i Owocowo-Warzywny” 2017, nr 11–12, s. 48–52.
- B. Pałacha, Jak uzyskać bezpieczny sok NFC?, „Przemysł Fermentacyjny i Owocowo-Warzywny” 2015, nr 7–8, s. 76–79.
- Sok a nauka, https://apetytnapolskie.com/wp-content/uploads/2020/10/Folder_Sok_a_Nauka.pdf, dostęp: 10.10.2021 r.
Polecamy
Na skórkach cytrusów są toksyczne substancje. Chemiczka: ludzie nie powinni ich jeść
Naukowcy z Poznania stworzyli parówkę z ziemniaka. „Wygląda, pachnie i smakuje jak paróweczka”
Wygląda jak brokuł, w smaku jest dziką krzyżówką trzech warzyw. Bimi dostępne już w polskich sklepach
Wyższe opłaty za marnowanie żywności. Resort rolnictwa szykuje zmiany. „Przepis obejmuje wszystkie placówki”
się ten artykuł?