Przejdź do treści

Słyszałaś już o zaletach czarnuszki siewnej? Korzystaj z jej właściwości, ile się da!

istockphoto.com
istockphoto.com
Podoba Ci
się ten artykuł?
Podoba Ci
się ten artykuł?

Lubisz czarnuszkę? To takie małe, czarne ziarenka, które możesz czasami znaleźć w pieczywie lub serach. Niektórzy dodają ją do dań mięsnych czy warzywnych przetworów, nadając potrawom specyficzny smak. Okazuje się jednak, że czarnuszka – oprócz walorów smakowych – ma także właściwości prozdrowotne. Jest idealna na sezon jesiennych przeziębień!

„Leczy wszystko oprócz śmierci” – tak o czarnuszce mówili starożytni Egipcjanie. Właśnie dlatego te małe, niepozorne ziarenka są tak często wykorzystywane w ziołolecznictwie.

Czarnuszka – pomaga na wiele schorzeń

O jej zaletach w swoim ostatnim poście napisały Modne Farmaceutki, czyli trzy studentki farmacji na stażu prowadzące swoje konto na Instagramie. Dziewczyny obserwuje już ponad 1,5 osób.

 

Wyświetl ten post na Instagramie.

 

Czarnuszka siewna (Nigella sativa) jest rośliną leczniczą, a pozyskiwany z niej m.in. olej ma szerokie zastosowanie w medycynie na całym świecie. Głównym składnikiem bioaktywnym oleju i ekstraktów tej rośliny jest tymochinon [1]. Nigella sativa i zawarte w niej związki (szczególnie tymochinon) wykazują wiele wlasciwosci farmakologicznych np. antyoksydacyjne, antybakteryjnie, przeciwzapalne, antyastmatycznie i wiele innych. Ma również zastosowanie w przypadku dolegliwości żołądkowych takich jak wzdęcia, skurcze oraz prowadzi do obniżenia cukru we krwi. Coraz częściej olej z czarnuszki jest stosowany przez osoby z obniżoną odpornością. Czy słusznie? Przeprowadzono wiele badań, w których potwierdzono działanie immunomodulujące czarnuszki m.in. poprzez zwiększanie aktywności makrofagow, liczby limfocytów, czy hamowanie procesów zapalnych [2]. Bibliografia: 1. A. F. Majdalawieh, M. W. Fayyad, Immunomodulatory and anti-inflammatory action of Nigella sativa and thymoquinone: A comprehensive review,2015, International Immunopharmacology, 28 (1), 295–304. 2. W. Kooti, Z. Hasanzadeh-Noohi, N. Sharafi-Ahvazi, M. Asadi-Samani, D. Ashtary-Larky, Phytochemistry, pharmacology, and therapeutic uses of black seed (Nigella sativa), 2016, Chinese Journal of Natural Medicines, 14(10), 732–745. #modnefarmaceutki #modne_farmaceutki #blog #pharmacy #medicine #farmacja #medycyna #plants #rosliny #herbs #zioła #czarnuszka

Post udostępniony przez Modne Farmaceutki (@modne_farmaceutki)

istockphoto.com

„Czarnuszka siewna (Nigella sativa) jest rośliną leczniczą, a pozyskiwany z niej m.in. olej ma szerokie zastosowanie w medycynie na całym świecie. Głównym składnikiem bioaktywnym oleju i ekstraktów tej rośliny jest tymochinon. Nigella sativa i zawarte w niej związki (szczególnie tymochinon) wykazują wiele właściwości farmakologicznych, np. antyoksydacyjne, antybakteryjnie, przeciwzapalne, antyastmatyczne i wiele innych.

Ma również zastosowanie w przypadku dolegliwości żołądkowych, takich jak: wzdęcia, skurcze oraz prowadzi do obniżenia cukru we krwi. Coraz częściej olej z czarnuszki jest stosowany przez osoby z obniżoną odpornością. Czy słusznie? Przeprowadzono wiele badań, w których potwierdzono działanie immunomodulujące czarnuszki m.in. poprzez zwiększanie aktywności makrofagów, liczby limfocytów czy hamowanie procesów zapalnych” – piszą Modne Farmaceutki.

Czarnuszka – właściwości

Oprócz wyżej wymienionych, czarnuszka skrywa w sobie jeszcze więcej dobra!

Gdzie można kupić czarnuszkę? Nie tylko w sklepach ze zdrową żywnością, ale nawet w zwykłych hipermarketach. Za 1 kg opakowanie zapłacisz ok. 13 zł. Ziarenka dodawaj do potraw mięsnych i sałatek. Na zdrowie!

Zobacz także

Podoba Ci się ten artykuł?

Powiązane tematy: