Przejdź do treści

„Slavic girl diet” święci triumfy za oceanem. Amerykanki uwierzyły, że piękno i zdrowie da im popularna w Polsce kasza

na zdjęciu: Słowiańska dziewczyna i kwitnąca gryka - Hello Zdrowie
„Slavic girl diet” święci triumfy za oceanem /fot. Adobe Stock
Podoba Ci
się ten artykuł?

Chcesz być piękna, zdrowa i szczupła jak słowiańska dziewczyna, jedz jak ona! Tak w skrócie można opisać trend, który ponoć nabiera właśnie rozpędu w Stanach Zjednoczonych. Amerykanki postanowiły zgłębić sekrety urody dziewczyn ze środkowej i wschodniej Europy i doszły do wniosku, że kluczem musi być sposób odżywiania. Z jakiegoś powodu uznały, że Słowianki żywią się głównie… kaszą gryczaną.

#buckwheat, czyli swojska kasza gryczana

Na polskich stołach najczęściej chyba występuje w towarzystwie gulaszu. Jedni ją kochają, inni nienawidzą. Fakt faktem – mało kogo pozostawia obojętnym. Kasza gryczana. Najnowszy hit za oceanem.

To jej, zdaniem amerykańskich tiktokerek, Słowianki zawdzięczają swoją urodę i szczupłą sylwetkę. Zamorski trend polskiemu internetowi przybliżyła @just_sayin_ang, która z lekkim przekąsem stwierdziła, że mamy rok 2024 (właściwie jego końcówkę), a Amerykanie właśnie odkryli kaszę gryczaną.

Do wyświetlenia tego materiału z zewnętrznego serwisu (Instagram, Facebook, YouTube, itp.) wymagana jest zgoda na pliki cookie.Zmień ustawieniaRozwiń

Kasza gryczana na talerzach dbających o formę Amerykanek nie występuje jednak w towarzystwie zawiesistych sosów, a raczej w towarzystwie jajek, awokado i warzyw liściastych.

Do wyświetlenia tego materiału z zewnętrznego serwisu (Instagram, Facebook, YouTube, itp.) wymagana jest zgoda na pliki cookie.Zmień ustawieniaRozwiń

Dla tych, którzy wolą słodkie śniadania, znajdzie się również propozycja gryczanki z owocami.

Do wyświetlenia tego materiału z zewnętrznego serwisu (Instagram, Facebook, YouTube, itp.) wymagana jest zgoda na pliki cookie.Zmień ustawieniaRozwiń

Jeść czy nie jeść – właściwości kaszy gryczanej

Można nie być fanem smaku kaszy gryczanej, ale nie można jej odmówić pozytywnych właściwości odżywczych. Jest przynajmniej kilka powodów, dla których warto włączyć ją do diety:

  1. Jest bogata w błonnik, więc pomaga obniżyć poziom tzw. złego cholesterolu i regulować procesy trawienne.
  2. Ma niski indeks glikemiczny – jest powoli trawiona i powoli uwalnia cukier do krwi.
  3. Jest sycąca, co pomaga kontrolować apetyt.
  4. Jest źródłem witamin z grupy B (B1, B2, B3 i B6). To właśnie one wspomagają prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego i wzmacniają odporność.

Kasza gryczana otrzymywana jest z nasion gryki zwyczajnej. Część, którą spożywamy, botanicy zaliczają do… orzechów.

Historie o słowiańskim pochodzeniu gryki są jednak mocno naciąganie, bo roślinę tę do Europy z Azji najprawdopodobniej przywieźli Mongołowie i Tatarzy. Już około 2 tysięcy lat p.n.e. była uprawiana na terenach górskich w rejonie obecnych Indii.

Na polskich stołach częściej pojawia się kasza palona – ciemna, o nieco dymnym posmaku. Kasza gryczana niepalona ma delikatniejszy smak i bardziej neutralny aromat oraz nieco bogatsze wartości odżywcze, a także zawiera więcej przeciwutleniaczy.

Wisienką na torcie niech będzie fakt, że kasza gryczana jest bezglutenowa, może więc gościć również na stołach osób chorujących na celiaklię.

Pomimo że o kaszy gryczanej pisać i mówić można w samych superlatywach, to absolutnie nie zachęcamy do rygorystycznego przestrzegania slavic girl diet, bo uroda, odporność i świetna forma faktycznie dużo mają wspólnego ze sposobem odżywiania, ale najważniejsza jest w nim różnorodność. Mówimy więc kaszy gryczanej tak, ale nie na śniadanie, obiad i kolację.

Czy lubisz kaszę gryczaną?

tak
nie
Zobacz wyniki ankiety

Zobacz także

Podoba Ci się ten artykuł?

Powiązane tematy:

Podoba Ci
się ten artykuł?