Sernik bez sera w dwóch odsłonach – pieczony i na zimno. Przepisy
Coraz większa popularność „serników” bez sera nie powinna nas już dziwić w świetle rozpowszechniania się diet roślinnych oraz ogólnego trendu związanego ze zdrowym żywieniem. Choć tradycyjny twaróg sernikowy zawiera wiele cennych składników odżywczych, to stanowi także bogate źródło nasyconych kwasów tłuszczowych, które w diecie ze względów zdrowotnych (m.in. związanych ze stężeniem cholesterolu we krwi) lepiej ograniczać. Jak przyrządzić sernik pieczony bez użycia nabiału oraz prosty sernik wegański na zimno?
Sernik bez sera – z czego można go zrobić?
Twaróg sernikowy i jajka to podstawowe składniki tradycyjnego sernika. Ciasto o podobnym wyglądzie, konsystencji, a nawet smaku możemy przygotować jednak z zupełnie innych produktów. Niezależnie od tego, czy celem jest unikanie nabiału ze względu na stosowanie diety wegańskiej lub alergie pokarmowe, czy po prostu chęć wypróbowania nowych przepisów, zachęcamy do eksperymentowania w kuchni z naszymi pomysłami na dwa proste „serniki” bez sera, które zawsze się udają – pieczony na bazie jogurtu sojowego oraz na zimno przygotowany z orzechów nerkowca.
Poniższe przepisy nie wymagają dużego nakładu pracy i są szybkie w przyrządzeniu, jednak wymagają przygotowania wybranych składników na co najmniej kilka godzin przed przystąpieniem do kolejnych etapów gotowania. W przypadku „sernika” pieczonego musimy najpierw odsączyć jogurt, by ciasto nie zawierało zbyt dużej ilości wody. Uzyskanie gładkiej konsystencji „sernika” bez sera (na zimno) wymaga natomiast wcześniejszego namoczenia daktyli i nerkowców. Polecamy przeczytać dokładnie przepisy przed rozpoczęciem pracy.
Przepis na sernik pieczony z jogurtu sojowego
Składniki na spód:
- 150 g (1 szklanka) mąki pszennej
- 2 łyżki cukru
- szczypta soli
- 70 g (7 łyżek) roztopionego oleju kokosowego (w podstawowej wersji polecamy raczej olej rafinowany, choć można użyć również nierafinowanego, jeśli chcemy, by spód miał kokosowy posmak)
Składniki na masę „serową”:
- 2 duże opakowania naturalnego jogurtu sojowego (800 g)
- 2 łyżki skrobi ziemniaczanej
- 1 szklanka mleka kokosowego pełnotłustego z puszki (nie „light”)
- 1/3 szklanki syropu z agawy
- sok z 1 niedużej cytryny
- 1 łyżka cukru waniliowego lub ¼ łyżeczki ekstraktu z wanilii
Przygotowanie:
- Co najmniej 8 godzin przed pieczeniem sernika rozpocznij odsączanie jogurtu sojowego. W tym celu duże sitko umieść nad miską, do której spływać będzie woda. Wyłóż sitko czystym ręcznikiem kuchennym i umieść na nim jogurty. Przykryj i odstaw do lodówki.
- Po 8 godzinach możesz przystąpić do dalszych etapów przygotowywania ciasta.
- Blachę o średnicy 20-22 cm wyłóż papierem do pieczenia.
- Przygotuj spód sernika bez sera. W misce wymieszaj mąkę, cukier i sól. Dodaj roztopiony olej kokosowy i połącz za pomocą łyżki, aż utworzą się grudki ciasta.
- Przełóż je do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia i rozprowadź na całej powierzchni spodu tworząc równą warstwę. Dociśnij ją dłońmi.
- Podpiecz spód w temperaturze 200°C przez 5-10 minut (na złoty kolor). Odstaw do ostudzenia.
- W międzyczasie przygotuj masę „serową”. Odsączony jogurt przełóż do dużej miski (pozostałą z odsączania wodę możesz wylać, nie będzie wykorzystywana w przepisie). Dodaj skrobię i wymieszaj dokładnie za pomocą trzepaczki. Następnie połącz je z pozostałymi składnikami masy „serowej”.
- Przygotowaną masę „serową” wylej na podpieczony spód.
- Na spód piekarnika wstaw dodatkową blachę wypełnioną gorącą wodą.
- „Sernik” bez sera piecz na środkowym poziomie piekarnika najpierw w temperaturze 175°C przez 15 minut. Następnie zmniejsz temperaturę do 150°C i dopiekaj przez 45 minut.
- Po tym czasie wyjmij sernik z piekarnika i pozostaw do całkowitego ostudzenia. Następnie schłodź w lodówce i podawaj np. posypany cukrem pudrem i owocami jagodowymi lub z polewą z roztopionej w kąpieli wodnej gorzkiej czekolady wymieszanej z odrobiną mleka kokosowego.
Przepis na sernik bez sera z orzechów nerkowca na zimno
Składniki na spód:
- 150 g daktyli, namoczonych przez kilka godzin w zimnej wodzie
- 1,5 szklanki płatków owsianych błyskawicznych
- ¾ szklanki masła orzechowego (możesz użyć masła z orzechów ziemnych lub innego, np. z migdałów),
- 2 łyżki siemienia lnianego
- duża szczypta soli
Składniki na masę „serową”:
- 350 g (około 2,5 szklanki) orzechów nerkowca, namoczonych w zimnej wodzie przez kilka godzin
- 2/3 szklanki mleka kokosowego
- ¾ szklanki syropu z agawy
- ½ szklanki roztopionego oleju kokosowego
- sok z 1 cytryny
- ½ łyżeczki ekstraktu waniliowego
- Dno tortownicy o średnicy 20-22 cm wyłóż papierem do pieczenia.
- Przygotuj spód. W blenderze zmiel płatki owsiane, sól i siemię lniane. Dodaj daktyle i masło orzechowe i ponownie zblenduj do uzyskania grudkowatej masy. Przełóż ją na dno tortownicy i rozprowadź na całej powierzchni spodu, wyrównując i dociskając.
- W blenderze o dużej mocy zmiksuj dokładnie wszystkie składniki masy „serowej” aż do uzyskania gładkiej konsystencji.
- Przełóż masę z nerkowców na przygotowany spód.
- Odstaw do lodówki na 4-6 godzin do czasu całkowitego stężenia masy.
- Pokrój ciasto i podawaj solo lub z dowolnymi dodatkami. Ten prosty sernik świetnie smakuje np. z sosem malinowym (aby go przygotować wystarczy umieścić na patelni świeże lub mrożone maliny razem z odrobiną syropu z agawy lub cukru oraz łyżką soku z cytryny i podsmażać na średniej mocy palnika aż zgęstnieją).
Podoba Ci się ten artykuł?
Powiązane tematy:
Polecamy
Małgorzata Rozenek-Majdan przeszła na dietę wegańską. „Białko jest demonizowane”
Polski deser najlepszym na świecie. Czym zaskarbił sobie serca krytyków?
JEŚĆ CZY BYĆ: Od steku z mamuta po udko z probówki – historia mięsa
Wielkanoc na diecie wegańskiej – jak poradzić sobie w święta bez jaj?
się ten artykuł?