Przejdź do treści

Semolina z pszenicy durum – czym jest, skład, właściwości

Semolina z pszenicy durum - czym jest, skład, właściwości Istock.com
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
Najnowsze
Balon
Masz brzuch jak balon? Sprawdź, jak możesz zapobiec wzdęciom
Pasta z czerwonej fasoli z rodzynkami /fot. Marta Dymek, Jadłonomia
Strączkowe na słodko i na wytrawnie. 3 świetne przepisy od Marty Dymek, autorki kultowej Jadłonomii
Największe grzechy śniadaniowe – jakie popełniamy najczęściej?
Jak odmrażać żywność, żeby sobie nie zaszkodzić? Wyjaśnia Jagna Niedzielska
Adele: Musiałam odciąć się od alkoholu, by zadbać o głos. W trakcie pandemii picie zaczęło wymykać się spod kontroli
Adele: Musiałam odciąć się od alkoholu. W trakcie pandemii picie zaczęło mi się wymykać spod kontroli

Mąka z pszenicy durum cieszy się coraz większym zainteresowaniem. Semolina ma niski indeks glikemiczny, dlatego mogą ją jeść osoby z cukrzycą. Co jeszcze warto o niej wiedzieć? Jakie są jej właściwości i gdzie można się w nią zaopatrzyć?

Semolina – co to jest?

Czym jest semolina? To gruboziarnista mąka albo drobna kasza o żółtym zabarwieniu. Pozyskuje się ją z pszenicy durum, która uprawiana jest już od kilku tysięcy lat. Rośnie ona obecnie na terenach Stanów Zjednoczonych, Afryki i na południu Europy. Znajduje się w niej zdecydowanie więcej glutenu niż w pszenicy zwyczajnej. Dzięki temu doskonale nadaje się do produkcji makaronu, a jednym z najczęstszych wyrobów jest makaron bezjajeczny z semoliny. Jest on twardszy i zdrowszy, chłonie mniej wody.

Semolina – skład

Semolina z pszenicy durum w składzie zawiera wiele cennych składników. W 100 jej gramach znajduje się 360 kalorii, a w tym:

  • 1 g tłuszczu,
  • 73 g węglowodanów,
  • niespełna 13 g białka,
  • prawie 4 g błonnika.
Napój z biodegradalną słomką

Mąka semolina jest stosunkowo bogata w wartościowe pierwiastki, takie jak:

  • fosfor,
  • potas,
  • magnez,
  • wapń,
  • żelazo,
  • cynk,
  • sód.

Semolina jest także źródłem witamin z grupy B, np. B1, B2 i B6, które są szczególnie istotne dla funkcjonowania układu nerwowego człowieka.

Właściwości semoliny

Produkty z pszenicy durum mają niższy indeks glikemiczny niż te ze zwykłej mąki pszennej. Trzeba jednak zaznaczyć, że niski IG osiągany jest przy gotowaniu maksymalnie 12 minut – jeśli proces ten trwa dłużej, indeks glikemiczny podnosi się do poziomu około 55. Semolina z pszenicy twardej ponadto poprawia trawienie, na co wpływ ma wysoka zawartość błonnika pokarmowego, co szybko zwiększa również uczucie sytości. Poleca się ją osobom cierpiącym na cukrzycę, ponieważ przyczynia się do obniżenia poziomu glukozy we krwi.

jelita

Mąka semolina jest zdrowa także dzięki zawartości potasu, który wydatnie przyczynia się do prawidłowej pracy serca, reguluje ciśnienie krwi, a ponadto odpowiada w organizmie za regulowanie gospodarki wodno-elektrolitowej oraz kwasowo-zasadowej. W pszenicy durum znajduje się też luteina, która stanowi naturalną barierę ochronną dla skóry i oczu. Jako antyoksydant bardzo skutecznie powstrzymuje wolne rodniki, które wywierają negatywny wpływ na oczy, m.in. prowadząc do zwyrodnienia plamki żółtej.

Jeżeli produkty powstające na bazie pszenicy durum są stałym elementem diety, spożywanym regularnie, wówczas mogą się one przyczynić do leczenia niedokrwistości. Odpowiadają za to obecne w ich składzie żelazo i kwas foliowy. Semolina poprawia kondycję naczyń krwionośnych. Obecność cynku, fosforu i witamin z grupy B sprawia, że produkt ten pozytywnie wpływa na układ krążenia – obniżenie ciśnienia tętniczego krwi i wzmocnienie naczyń krwionośnych.

Semolina z pszenicy twardej zawiera miedź w wysokich stężeniach, dzięki czemu pozytywnie wpływa na metabolizm tłuszczów, tworzenie czerwonych krwinek, a także ich funkcjonowanie. Zaleca się spożywanie produktów na jej bazie osobom aktywnym fizycznie, ponieważ zawartość magnezu wspomaga regenerację mięśni.

Często poleca się semolinę kobietom ciężarnym, gdyż pozytywnie wpływa ona na rozwój płodu. Rekomenduje się ją też mężczyznom cierpiącym na choroby prostaty ze względu na wysokie stężenie cynku. Zawarta w tej mące skrobia pozwala na dłużej zachować sytość, zapewniony zostaje także stały poziom energii, ponieważ skrobia uwalniana jest powoli.

„Bycie na diecie stało się w naszej kulturze atrybutem kobiety”. Psychodietetyczka Małgorzata Akkus wyjaśnia, dlaczego diety odchudzające są nieskuteczne i dlaczego warto zacząć jeść intuicyjnie

Zastosowanie semoliny

W przemyśle spożywczym mąkę najczęściej stosuje się do produkcji kaszy kuskus albo makaronu, doskonale nadaje się też do wyrabiania spodów do pizzy. Makaron z semoliny czy pizza z semoliny to jednak tylko niektóre sposoby na wykorzystanie tego produktu w kuchni. Można ją również dodawać do zwykłej mąki pszennej podczas wytwarzania pieczywa, które dzięki temu uzyska bardziej chrupiącą skórkę. Jeżeli posypie się blachę semoliną podczas pieczenia, wówczas wypieki nie będą do niej przywierać.

W domu można wykorzystać ten produkt do przygotowania bułeczek, ciast, placków, omletów czy naleśników. Semolina durum doskonale sprawdza się do przyrządzenia śniadaniowych owsianek. Jej wykorzystanie bywa też zależne od regionu – w Indiach przygotowuje się na jej bazie pikantne potrawy, a na zachodzie Europy dodaje ją do zup albo robi budynie.

Semolina – gdzie kupić?

Gdzie kupić semolinę? Nie jest to produkt powszechnie dostępny, dlatego zazwyczaj nie można go znaleźć w supermarketach. Zamiast tego można ją kupić w sklepach ze zdrową żywnością oraz w licznych sklepach internetowych. Często dostępna jest w galeriach handlowych na  stoiskach z produktami BIO. Cena semoliny jest przystępna, choć nieco wyższa od ceny zwykłej mąki. Za jeden jej kilogram najczęściej trzeba zapłacić około ośmiu złotych. Bardziej kosztowna jest wersja BIO, która kosztuje nawet 10 zł za pół kilograma.


Źródła:

  1. M. Grembecka i in., Jakość makaronów w świetle ich składu pierwiastkowego, Rocznik PZH, 3/2011.
  2. A. Ciołek A. i in., Wykrywanie dodatku mąki z pszenicy zwyczajnej (Triticum Aestivum L.) i orkiszu (Triticum Spelta L.) w produktach makaronowych z mąki pszenicy twardej (Triticum Durum Desf.), żywność, Nauka. Technologia. Jakość, 6/2013.
  3. Sacchetti, Giampiero & Cocco, Giuseppe & Cocco, Domenico & Neri, Lilia & Mastrocola, Dino, Effect of semolina particle size on the cooking kinetics and quality of spaghetti, Procedia Food Science. (1. 1740-1745. 10.1016/j.profoo.2011.09.256.)

Zobacz także

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Zainteresują cię również:

Zapotrzebowanie kaloryczne – jak obliczyć i co na nie wpływa?

Przepis na domowe suszone pomidory. Nie kupuj, zrób sama!

Miód gryczany – właściwości zdrowotne i zastosowanie

Śmietana w misce. Obok rozrzucone borówki

Czego nie powinna zawierać śmietana? Wyjaśniają dietetyczki z „Czytamy etykiety”

Jesz owsiankę, aby schudnąć? Dobrze, ale musisz uniknąć tych błędów

Miód lawendowy – pochodzenie, właściwości i zastosowanie

Melasa – właściwości, zastosowanie, rodzaje

Maltitol – zastosowanie, szkodliwość, kalorie, cena

Teff – pochodzenie, wartość odżywcza, przepisy

Miód rzepakowy – właściwości, kalorie. Miód dla cukrzyka?

Miód wrzosowy – właściwości, zastosowanie, cena

Zjadłaś przeterminowane jedzenie? Uważaj nie tylko na zatrucie pokarmowe

Wybierasz się na grzyby? Sprawdź, czy możesz je później zamrozić

Kiełki rzodkiewki – właściwości, zastosowanie, hodowla

Kiełki lucerny – właściwości, wartości odżywcze, hodowla

Bazylia – odmiany, właściwości i zastosowanie

Źródło: iStockPhoto

Jak układać jedzenie w lodówce? O sposobie, którego (być może) wcześniej nie znałaś, pisze Jagna Niedzielska

Kiełki brokułowe – właściwości, wartości odżywcze, hodowla

Kiełki słonecznika – właściwości, wartości odżywcze, hodowla

Agnieszka Pocztarska

Spożyć „przed” i „po” – czym różnią się te sformułowania na etykietach żywności? Wyjaśnia Agnieszka Pocztarska [WIDEO]

Regularne jedzenie posiłków - co to oznacza?

Przybierasz na wadze, masz ochotę na słodkie i tłuste? To może być wina nieregularnego spożywania posiłków

Pieprz cayenne – dawkowanie, właściwości, zastosowanie

Kiełki fasoli mung – wartości odżywcze, właściwości i hodowla

Korzystanie z lodówki też odbywa się według pewnych zasad.

Jak dobrze korzystać z lodówki? Niewiele osób zna odpowiedź na to z pozoru banalne pytanie

Najpopularniejsze

Truskawki - produkty bogate w błonnik

Błonnik – w czym jest go dużo? Sprawdź, jakie owoce i warzywa są bogate w błonnik

18 dań wege, które pokochają mięsożercy

18 dań wege, które pokochają mięsożercy. Najlepsze przepisy z wegańskich i wegetariańskich blogów

Przeterminowana żywność / unsplash

Termin ważności ma znaczenie? Można zjeść przeterminowane jedzenie?

18 przepisów dla miłośników awokado

Jesz za mało? 8 sygnałów, że masz zbyt niskokaloryczną dietę

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

6 zaskakujących rzeczy powodujących wzdęcia

avocado

9 produktów, które regulują poziom cukru

7 rzeczy, za które pokocha cię twoja wątroba

Co jeść podczas infekcji? Menu na cały dzień

Przeziębiłaś się? Dodaj te składniki do codziennej diety

nalewka cytrynówka

Ile procent powinna mieć nalewka? Jak działa na zdrowie?

pizza kobieta

Brak apetytu, a chcesz przytyć? Oto 5 patentów na „coś na apetyt”

relaksująca się młoda kobieta

9 witamin i minerałów, które pomogą ci lepiej spać

Czy orgaznim może nie tolerować kawy?

Pięć łyżeczek z róznymi rodzajami soli, sól rozsypana na blacie

9 sygnałów, że jesz za dużo soli

elektrolity

Dopadają cię zawroty głowy albo skurcze mięśni? To sygnały, że możesz mieć problem z elektrolitami