Przejdź do treści

Czym zastąpić mięso w diecie wegetariańskiej? Białko – źródła

Czym zastąpić mięso? @lekarkanaroślinach
Czym zastąpić mięso w diecie wegetariańskiej? Zdjęcie: https://www.instagram.com/lekarka_na_roslinach/
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
Najnowsze
Białko konopne – właściwości, przepisy, jak stosować
Magda Hajkiewicz: bardzo mnie denerwuje, kiedy ludzie sprowadzają przyczynę nadwagi i otyłości wyłącznie do lenistwa
Magda Hajkiewicz: bardzo mnie denerwuje, kiedy ludzie sprowadzają przyczynę nadwagi i otyłości wyłącznie do lenistwa
Lucuma (owoc) – właściwości, cena, przepisy. Gdzie kupić?
Przepis na sałatkę z botwiny i sera koziego. Jest bardzo prosta i bardzo smaczna
Bananowe lody
Bananowe lody w jednym, pysznym kęsie

„Czym zastąpić mięso?” – to pytanie pojawia się chyba w głowie każdej osoby, która myśli o ograniczeniu ilości spożywanych produktów odzwierzęcych w diecie. Na początku możesz nie znać przepisów, które w satysfakcjonujący sposób mogą zastępować mięso w potrawach. A może powoli przekonujesz się do diety wegetariańskiej, choć martwisz się o niedobory? Z propozycją przychodzi lekarka Magdalena Jutrzenka, która na swoim profilu na Instagramie @lekarkanaroslinach, poruszyła temat właściwości zdrowotnych czerwonego mięsa i tego, czym zastąpić mięso, jeśli chcemy go unikać. Jak się okazuje, kluczem nie jest samo wykluczenie mięsa z diety a raczej racjonalne jego zastąpienie, np. dobrej jakości białkiem roślinnym. Czy to najwyższy czas, aby zaprzyjaźnić się ze strączkami i orzechami? 

Jak zastąpić mięso w diecie i czym to skutkuje?

Coraz więcej osób decyduje się na ograniczenie lub całkowite zrezygnowanie z mięsa w diecie. Jedni, z powodów zdrowotnych, drudzy – ideologicznych. Przechodząc na dietę wegetariańską lub roślinną, należy jednak pamiętać o dostarczaniu sobie wartościowych źródeł białka. Czym zastąpić mięso w diecie wegetariańskiej i jakie ma to efekty? „Zastąpienie czerwonego mięsa, dobrej jakości białkiem roślinnym, jak soją i innymi strączkami, nasionami, orzechami, działa korzystnie na profil lipidowy, zmniejszając poziom cholesterolu całkowitego i lipoproteiny o niskiej gęstości LDL, czyli tzw. „złego cholesterolu” oraz ma działanie prewencyjne w chorobach układu sercowo-naczyniowego” – pisze lekarka Magdalena Jutrzenka na swoim profilu na Instagramie.

 

Wyświetl ten post na Instagramie.

 

Nie lubię Was straszyć, ale lubię pisać jak jest. Staram się w moich wpisach wyłączać emocje, a do tego o czym mówię podchodzić rzeczowo, naukowo i jak najmniej stronniczo. O diecie roślinnej piszę najlepiej, jak potrafię, jednocześnie będąc może nie w pełni, ale coraz bardziej świadoma różnych „pułapek” weganizmu. Nie zamierzam zamienić Was na siłę w wegan, ale chcę zachęcić do tego, aby Wasza codzienna dieta była jak najbardziej roślinna. Rok temu nagrałam nawet film na ten temat, nie mając jeszcze pojęcia, że powstanie ten profil,a ja będę się zajmować dietą roślinną w takim stopniu i z takim zaangażowaniem,jak robię do dzisiaj – link w opisie @lekarka_na_roslinach) Jak wiemy z wyników badań opublikowanych w 2015 roku przez @who czerwone mięso nie jest najlepszym wyborem i raczej powinniśmy unikać tego składnika w codziennej diecie ze względu na możliwe działanie rakotwórcze.Przypomnę, że przetworzone mięso znajduje się w I grupie kancerogenów kwalifikacji WHO, a więc związek pomiędzy występowaniem nowotworów, a spożywaniem kiełbas, parówek, bekonu, wędlin itp.itd. jest udowodniony (to przypadek, że piszę o tym przed Wielkanocą…) Kilka dni temu w czasopiśmie Circulation należącym do American Heart Association ukazała się kolejna meta-analiza dotycząca spożywania czerwonego mięsa-„Meta-Analysis of Randomized Controlled Trials of Red Meat Consumption in Comparison With Various Comparison Diets on Cardiovascular Risk Factors”. Tym razem jednak nie w kontekście nowotworów, a jego wpływu na choroby sercowo-naczyniowe. Co ważne w mataanalizie porównano ze sobą w jaki sposób zastąpienie czerwonego mięsa innym rodzajem pokarmu, w tym produktami roślinnymi, wpływa na ryzyko chorób sercowo-naczyniowych. ⬇⬇⬇CIĄG DALSZY W KOMENTARZU PONIŻEJ⬇⬇⬇

Post udostępniony przez Magdalena Jutrzenka (@lekarka_na_roslinach)

Pasta bezjajeczna na kanapce

Dlaczego warto zastąpić mięso produktami roślinnymi?

Badań dotyczących czerwonego mięsa jest wiele. Jednym z nich jest praca naukowców z Harvard School of Public Health pod kierownictwem Renaty Micha, którzy przeanalizowali niemal 1600 badań z całego świata. Okazało się, że ryzyko wystąpienia chorób serca czy cukrzycy zwiększa wyłącznie spożywanie mięsa przetworzonego: parówek, smażonego bekonu, przesolonych wędlin z dodatkami chemicznymi. To ryzyko jest wysokie – regularne zjadanie zaledwie jednego hot doga dziennie przez wiele lat aż o 42 proc. zwiększa ryzyko ataku serca i o 19 proc. wystąpienia cukrzycy.

Badania opublikowane w 2015 roku przez WHO potwierdzają, że mięso czerwone nie jest najlepszym wyborem, ze względu na możliwe działanie rakotwórcze. Znajduje się ono w I grupie kancerogenów kwalifikacji WHO, czyli klasyfikacji chemicznych czynników rakotwórczych, a więc związek pomiędzy występowaniem nowotworów, a spożywaniem kiełbas, parówek, bekonu, wędlin jest udowodniony.

Kilka dni temu w czasopiśmie Circulation należącym do American Heart Association ukazała się kolejna meta-analiza dotycząca spożywania czerwonego mięsa-„Meta-Analysis of Randomized Controlled Trials of Red Meat Consumption in Comparison With Various Comparison Diets on Cardiovascular Risk Factors”. Tym razem jednak nie w kontekście nowotworów, a jego wpływu na choroby sercowo-naczyniowe. Co ważne, w mataanalizie porównano ze sobą w jaki sposób zastąpienie czerwonego mięsa innym rodzajem pokarmu, w tym produktami roślinnymi, wpływa na ryzyko chorób sercowo-naczyniowych.

pisze lekarka Magdalena Jutrzenka, na swoim profilu na Instagramie @lekarkanaroslinach

Czym zastąpić mięso w diecie wegetariańskiej?

Wegetarianizm to najbardziej popularna dieta bezmięsna. Łączy ona ludzi, którzy nie jedzą mięsa ze względów zdrowotnych lub ideologicznych. Moda na wegetarianizm to jedno, ale korzyści z tej diety są rzeczywiście nieocenione. Wegetarianie nie jedzą mięsa, ryb, owoców morza oraz produktów pochodzących z uboju, takich jak smalec czy żelatyna.

Czym zastąpić mięso w diecie jeśli decydujemy się unikać produktów z tej grupy? Jadłospis osób stosujących wegetarianizm powinien obfitować przede wszystkim w:

  • strączki – fasolę, soczewicę, groch, ciecierzycę, soję – są najlepszym sposobem na to, by w diecie wegetariańskiej zastępować białko z mięsa; nasiona roślin strączkowych bogate są także w żelazo i cynk, których istotnym źródłem w „tradycyjnej” diecie jest mięso,
  • warzywa i owoce,
  • zboża,
  • zdrowe tłuszcze: orzechy i nasiona, oleje roślinne (np. olej rzepakowy, oliwę z oliwek)
  • produkty bogate w wapń: wzbogacane w wapń produkty roślinne lub – w diecie laktowegetariańskiej – nabiał.

Dobrze skomponowana dieta wegetariańska powinna zaspokoić zapotrzebowanie organizmu na wszystkie niezbędne składniki poza witaminą B12, która w przypadku wszystkich osób na diecie bezmięsnej (szczególnie wegańskiej!) powinna być suplementowana. Liczne badania i publikacje potwierdzają, że zastępowanie białka z mięsa tym roślinnym oraz rozsądne menu wegetariańskie jest kluczem do zdrowia, pomaga uniknąć chorób serca, miażdżycy, cukrzycy, otyłości i chorób krążenia.

Należy jednak pamiętać, że kluczem nie jest zupełne odstawienie grupy produktów, a racjonalne ich zastąpienie. Chcąc zrezygnować ze spożycia czerwonego mięsa, ważne jest uzupełnienie białka w diecie. Zdrową alternatywą jest białko roślinne zawarte między innymi w strączkach, orzechach, soi, nasionach.

Bardzo często osoby, które rezygnują ze spożycia czerwonego mięsa z uwagi na zdrowie, zaczynają spożywać więcej drobiu, a to tak naprawdę może być pułapka, bo w rezygnacji z czerwonego mięsa ma znaczenie nie samo wykluczenie go z diety, co włączenie do niej pełnowartościowego białka roślinnego.

możemy przeczytać na profilu @lekarkanaroslinach

Zobacz także

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Zainteresują cię również:

Grill nie musi być niezdrowy. Mamy kilka cennych wskazówek

Niezdrowe nawyki żywieniowe – te przyzwyczajenia warto wyeliminować

Żelazo dla wegetarian – co jeść, aby nie mieć anemii?

Wiosenna pasta kanapkowa

Przepis na wiosenną pastę kanapkową. W roli głównej zielona nowalijka!

Konferencja online “Vege Day” już 24 kwietnia! Hello Zdrowie patronem medialnym

Wielkanoc na diecie wegańskiej – jak poradzić sobie w święta bez jaj?

wegański pasztet

Foie gras (fuagra) – co to? Jak zrobić wegańskie foie gras?

Pasta bezjajeczna na kanapce

Wegańska pasta bezjajeczna. Zdrowe urozmaicenie wielkanocnego jadłospisu

Wegańskie lody bakaliowe. Nie zawierają dodatkowego cukru, śmietany ani mleka

Siedem sygnałów, które wskazują na to, że źle się odżywiasz

Mięso z probówki. Fragment książki „Mniej mięsa. Jak zostać fleksitarianinem, by pomóc sobie i planecie” Sylwii Majcher

„Taste & Flavour”, Ryan Riley i Kimberley Duke / Life Kitchen

Książka kucharska dla osób, które straciły smak i węch na skutek COVID-19

Chleb

Kto powinien jeść jasny, a kto ciemny chleb? Wyjaśniają dietetycy z Czytamy Etykiety

Stop nadmiarowi mięsa, warzywa na stół! Nowa książka Sylwii Majcher „Mniej mięsa. Jak zostać fleksitarianinem, by pomóc sobie i planecie” już w księgarniach

Dieta trzustkowa – przepisy, co można jeść, a co jest niedozwolone?

wegański posiłek w szpitalu / iStock

Pierwszy szpital na świecie na wegańskiej diecie!

Placuszki jaglano-bananowe. Pożywne i wyjątkowo łatwe do zrobienia

Czym różnią się między sobą dostępne na rynku napoje roślinne? Wyjaśniają dietetyczki

Czym różnią się między sobą dostępne na rynku napoje roślinne? Wyjaśniają dietetyczki

Wegańskie muffiny marchewkowo-pomarańczowe

Jogurt domowy

Domowy jogurt – jak zrobić. Przepisy na domowy jogurt

Restauracja ONA

Pierwszy raz w historii wegańska restauracja otrzymała gwiazdkę Michelin!

Jak różne diety i sposoby odżywiania wpływają na nasze włosy? Trycholożka Anna Mackojć wyjaśnia

Czym zastąpić jajka? Podpowiada Agnieszka Pocztarska z Czytamy Etykiety

Czym zastąpić jajka? Podpowiada Agnieszka Pocztarska z Czytamy Etykiety

Jak sprawić, żeby żelazo w dietach roślinnych lepiej się przyswajało? Podpowiada farmaceutka Zofia Winczewska

Jak sprawić, żeby żelazo w dietach roślinnych lepiej się przyswajało? Podpowiada farmaceutka

Najpopularniejsze

Truskawki - produkty bogate w błonnik

Błonnik – w czym jest go dużo? Sprawdź, jakie owoce i warzywa są bogate w błonnik

18 przepisów dla miłośników awokado

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

Przeterminowana żywność / unsplash

Termin ważności ma znaczenie? Można zjeść przeterminowane jedzenie?

18 dań wege, które pokochają mięsożercy

18 dań wege, które pokochają mięsożercy. Najlepsze przepisy z wegańskich i wegetariańskich blogów

szklanka wody

Woda alkaliczna – co to jest? Poznaj opinie i przeciwwskazania

7 rzeczy, za które pokocha cię twoja wątroba

Jesz za mało? 8 sygnałów, że masz zbyt niskokaloryczną dietę

6 zaskakujących rzeczy powodujących wzdęcia

avocado

9 produktów, które regulują poziom cukru

20 produktów, które zmniejszają ryzyko zawału serca

elektrolity

Dopadają cię zawroty głowy albo skurcze mięśni? To sygnały, że możesz mieć problem z elektrolitami

Dieta Ewy Dąbrowskiej – tak czy nie?

5 największych kuchennych mitów

Mycie brokułów

Gotowanie brokuła – ile gotować w wodzie i na parze?

oliwa

Wysoki cholesterol? Oto 6 produktów obniżających cholesterol