3 min.
Salmonella w partii chałwy znanej marki. GIS wydał ostrzeżenie

Salmonella w partii chałwy znanej marki. GIS wydał ostrzeżenie/ fot. iStock
18.05.2022
Chcesz wiedzieć, skąd są twoje truskawki? Zwróć uwagę na ich szypułki
18.05.2022
„Uważaj na zgorzknienie organizmu!” – ostrzega dietetyk dr Damian Parol i podpowiada, jak do niego nie doprowadzić
16.05.2022
Wyrzucasz liście tych warzyw do kosza? Zupełnie niepotrzebnie. To prawdziwa skarbnica witamin!
14.05.2022
Chcesz jeść zdrowo, ale bliscy kuszą cię słodkościami? Naucz się mówić NIE!
14.05.2022
Zdrowa przekąska na wieczór! Frytki z batatów z domowym sosem aioli
Główny Inspektorat Sanitarny ostrzega przed spożywaniem popularnej chałwy z pistacjami marki Koska. Produkt wycofano z obrotu z powodu wykrycia w nim obecności bakterii Salmonelli. Spożywanie go może być szkodliwe dla zdrowia. Niestety część wycofanej partii została już sprzedana.
Spis treści
GIS wycofał produkt znanej marki
Główny Inspektor Sanitarny ogłosił wycofanie ze sprzedaży partii chałwy z pistacjami marki Koska. GIS został poinformowany poprzez System Wczesnego Ostrzegania o Niebezpiecznej Żywności i Paszach (RASFF) o prowadzonym przez niemiecką firmę Kervan GmbH Berlin wycofaniu produktu. W próbce chałwy stwierdzono obecność bakterii Salmonella spp.
„Spożycie produktu wiąże się z potencjalnym ryzykiem zatrucia pokarmowego” – ostrzega GIS.
Wycofanie chałwy z pistacjami marki Koska – której partii dotyczy?
Szczegóły dotyczące produktu:
Nazwa produktu: chałwa z pistacjami pn. TAHIN HELVA HALVA, FISTIKLI / PISTACHIO marki: KOSKA 1907, 200 g
Numer kodu kreskowego: 8 6907 10 009442
Numer partii: 212-300F/20
Najlepiej spożyć przed 26.10.2022
Dystrybutor: Kervan GmbH Flohrstr.26 Berlin 13507
Kraj pochodzenia: Turcja
Firma Kervan GmbH po otrzymaniu informacji o wykryciu bakterii Salmonella wycofała wskazaną partię produktu. Organy Państwowej Inspekcji Sanitarnej monitorują proces wycofywania produktu przez odbiorców w Polsce. Część wadliwej partii niestety została już sprzedana.
Wadliwy produkt należy wyrzucić lub zwrócić do sklepu i pod żadnym pozorem go nie spożywać, gdyż może stanowić zagrożenie dla zdrowia. W przypadku wystąpienia objawów choroby po spożyciu produktu objętego komunikatem, należy skontaktować się z lekarzem.
Ostrzeżenie publiczne dotyczące żywności: Wycofanie produktu chałwy z pistacjami pn.: TAHIN HELVA HALVA, FISTIKLI / PISTACHIO marki: KOSKA 1907, 200 g, z Turcji ze względu na stwierdzenie obecności bakterii Salmonella spp.https://t.co/FyLYtGS2i8
— Główny Inspektorat Sanitarny (@GIS_gov) October 20, 2021
Zatrucie pokarmowe wywołane przez Salmonellę
Bakterie z grupy Salmonella wywołują salmonellozę, chorobę zakaźną, która większości przypadków powoduje dolegliwości żołądkowo-jelitowe, o charakterze zbliżonym do zatrucia pokarmowego. Na zakażenie narażeni jesteśmy szczególnie w ciepłych miesiącach, jedząc surowe potrawy lub nie przykładając należytej uwagi do higieny i obróbki żywności pochodzenia zwierzęcego.
Salmonelloza może być groźna, a nawet śmiertelna, więc warto wiedzieć, jak uchronić się przed potencjalnym kontaktem z bakterią.
Salmonella – objawy
Szacuje się, że pierwsze objawy sallmonellowego zatrucia pokarmowego mogą wystąpić już po ośmiu godzinach od spożycia zanieczyszczonego jedzenia lub wody.
Do takich objawów zalicza się:
Bakterie S. Typhi i S. Paratyphi przyjmują na ogół postać nieżytu żołądkowo-jelitowego. Po dostaniu się do organizmu bakterie wędrują do nabłonka jelitowego, gdzie powodują jego stan zapalny. Osoby z obniżoną odpornością narażone są na dalsze konsekwencje w postaci zakażenia ogólnoustrojowego. W takim momencie może dojść do:
- zapalenia nerek,
- zapalenia wsierdzia,
- zapalenie pęcherzyka żółciowego,
- zapalenie płuc,
- zapalenie kości i stawów,
- zapalenie opon mózgowo-rdzeniowych.
W najcięższych przypadkach może pojawić się sepsa z niewydolnością wielonarządową.
W przestrzeni zakupowej HelloZdrowie znajdziesz produkty polecane przez naszą redakcję:
Podeślij artykuł znajomym!
Podoba Ci się ten artykuł?
Tak
Nie
Powiązane tematy:
Polecamy

18.05.2022
„To, co dzieje się wewnątrz nas, wyznacza jakość naszej pracy. Hormony sterują całym naszym organizmem” – mówi Milena Nosek, dietetyczka

29.04.2022
Maria Nowak-Szabat: „Darujmy sobie bycie na bieżąco z nowinkami dietetycznymi. Sięgnijmy do starej Ajurwedy, by schudnąć i trwać w zgodzie ze sobą”

12.04.2022
„Może pełnić ważną funkcję w zapobieganiu otyłości i insulinooporności”. O brązowej tkance tłuszczowej, którą warto mieć, mówi dr Iwona Boniecka

03.04.2022