Przejdź do treści

Czy mandarynki są trujące? Chemiczka Sylwia Panek wyjaśnia

Czy mandarynki są trujące? Chemiczka Sylwia Panek wyjaśnia / istock
Czy mandarynki są trujące? Chemiczka Sylwia Panek wyjaśnia / istock
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim

Usłyszałaś niedawno, że mandarynki są trujące? Sylwia Panek, znana w mediach społecznościowych jako „Mama Chemik”, uspokaja: „Nie! Mandarynki nie są trujące. Jedynie ich skórki mogą być złe dla naszego zdrowia. Zresztą podobnie jak skórki innych cytrusów i bananów”.

Czy mandarynki są trujące?

„Mandarynki oraz inne cytrusy, zanim dotrą do naszych sklepów, pokonują wiele kilometrów, później leżą wiele dni w marketach, więc aby w tym czasie nie doszło do ich zepsucia pryskane są fungicydami, czyli środkami grzybobójczymi” – wyjaśnia Sylwia Panek, podkreślając, że nie jest to równoznaczne z tym, że mandarynki są trujące. Bo nie są!

Zdaniem ekspertki, najgorszym fungicydem jest imazalil.

„Nie dość, że badania pokazują, że jest niebezpieczny dla zdrowia, to jeszcze trudno usunąć go ze skórek. Dlatego odradzam picie herbaty z cytryną ze skórką, czy wrzucanie cytrusów ze skórką do drinków. Warto również po obieraniu myć ręce” – tłumaczy Sylwia Panek.

W przestrzeni zakupowej HelloZdrowie znajdziesz produkty polecane przez naszą redakcję:

NOWOŚĆ
Odporność, Trawienie
Nasiona trybuły ogrodowej do samodzielnego wysiania, 1 g
2,00 zł

Warto sprawdzić etykietę na cytrusach

Jak wyjaśnia chemiczka, jednocześnie jak to mawiał Paracelsus 'wszystko jest trucizną i nic nie jest trucizną, bo tylko dawka czyni truciznę’, wszystko zależy od dawki, jaką sobie dostarczycie oraz często też od organizmu. „Bardziej narażone będą pewnie małe dzieci czy starsze lub chore osoby” – dodaje.

„Na kartonach, w których są cytrusy, zawsze jest etykieta i znajdziecie tam informacje, czym wasze owoce zostały potraktowane. Oprócz fungicydów są tam też często wymienione woski, bo przecież owoc musi być jędrny i pięknie błyszczeć na stoisku” – wyjaśnia Sylwia Panek.

Sylwia Panek – kim jest?

Sylwia Panek jest chemiczką, która, jak sama o sobie mówi: „uczy chemii, ale nie takiej szkolnej, tylko tej życiowej. Tego, co wszyscy powinniśmy wiedzieć, bo chemia jest wszędzie wokół nas…”. Panek prowadzi w sieci swojego bloga i jest aktywna w mediach społecznościowych.

Jej profil na Instagramie obserwuje ponad 92 tys. osób. Znajdziemy tam między innymi informacje dotyczące segregowania odpadów, chemii dodawanej do żywności oraz zdrowe przepisy.

 

Wyświetl ten post na Instagramie

 

Post udostępniony przez Sylwia Panek (@mama.chemik)

Zobacz także

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Zainteresują cię również:

Borówka amerykańska na talerzu

„Czysta piętnastka” i „Brudna dwunastka” 2023 wybrane! W rankingu najbardziej i najmniej zanieczyszczonych owoców i warzyw jest kilka nowości

„Warzywa tak samo jak ludzie mają prawo się starzeć” – zauważa Jagna Niedzielska. I odradza pewną popularną metodę ich odświeżania

Kobieta myje sałatę pod kranem

Sałata jest oznaczona jako umyta, więc kładziesz ją prosto na kanapkę? Popełniasz duży błąd

Brokuły jesienią – wartości odżywcze, właściwości. Jak je gotować?

pomidorki koktajlowe

Pomidory dostarczają mnóstwo dobra. Jaki jest twój ulubiony gatunek?

Gruszka – 5 powodów, dla których warto ją jeść jesienią i zimą

Śliwka – właściwości zdrowotne i wartości odżywcze. Najciekawsze przepisy

Czosnek / unsplash.com

Czosnek to naturalny antybiotyk. W czym tkwi jego sekret?

"Jem warzywa, ale mam po nich rewolucje jelitowe" - znasz to? Dietetyczka wyjaśnia, dlaczego tak się dzieje / istock

„Jem warzywa, ale mam po nich rewolucje jelitowe” – znasz to? Dietetyczka wyjaśnia, dlaczego tak się dzieje

Jak zrobić własną miskę superodżywczych polifenoli? Podpowiada Michał Kot

Jak zrobić własną miskę superodżywczych polifenoli? Podpowiada Michał Kot

Głęboki smak i duża oszczędność. We wrześniu jemy na pomarańczowo, fioletowo i czerwono

Mizuna (sałata japońska) – przepisy, właściwości, uprawa musztardowca w ogródku i na balkonie

Jak wybrać arbuza, by był idealny? / pexels

Często kupujesz arbuza? Agnieszka Pocztarska podpowiada, którego wybrać, by był idealny

Co jeść w sierpniu? / pexels

Po jakie warzywa i owoce sięgać w sierpniu, by zaoszczędzić? Dietetycy mają kilka propozycji

Superowoc, który zapewni ci zdrowie i długie życie. Poznaj jagodę kamczacką!

Grzyby na patelni

Garście pełne wiśni, porzeczek, jagód i kurek, ale nie tylko! Co jeść w lipcu, wymienia Sylwia Majcher

Zdrowo i kolorowo. Jaglany jogurt z owocami lata

Talerz truskawek

Mama Chemik: „Odkrajanie spleśniałego kawałka owocu czy zdejmowanie kożuszka z wierzchu dżemu, a później zjadanie reszty, jest wielkim błędem”

Sałatka warzywa w misce

Pomidor i ogórek to toksyczne połączenie? Ekspertki z „Czytamy Etykiety” rozwiewają wątpliwości

Rośliny, owoce i warzywa uchronią przed groźną chorobą? Do zaskakujących wniosków doszli amerykańscy naukowcy

Pułapki diety wegetariańskiej. Natkniesz się na nie na pewno, jeśli planujesz zrezygnować z jedzenia mięsa

Marchewka

Marzec nadszedł, czyli sięgnij po nowalijki!

Lubisz cytrusy? To super! Poznaj ich pięć zalet

Owoce kaki

Owoce kaki – właściwości i zastosowanie jabłka orientu

×