Przejdź do treści

Rozporządzenie Komisji Europejskiej: koniec z produktami, które mają za dużo tłuszczów trans

Ciastka
Sylwia Majcher: koniec z produktami, które mają zbyt dużo tłuszczów trans/ Pexels, fot. Lisa Fotios
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
Czy sushi jest zdrowe? Anna Reguła podaje 6 faktów na jego temat
Bliny z wędzonym łososiem i śmietankowym serem czy świderki z pieczonymi warzywami i oliwkami? Sprawdź przepisy bez glutenu, pszenicy i nabiału!
Ryż kokosowy z mango. Pomysł na śniadanie idealne
7 rzeczy, za które pokocha cię twoja wątroba
Olej z nasion chia – właściwości i skutki uboczne

„Zgodnie z wchodzącym właśnie w życie rozporządzeniem Komisji Europejskiej, w 100 g produktu nie będzie mogło być więcej niż 2 g utwardzonych tłuszczów trans” – tą świetną wiadomością podzieliła się na swoim profilu ekoaktywistka Sylwia Majcher. 

KE ogranicza tłuszcze trans w produktach spożywczych

„Koniec z produktami, które mają zbyt dużo tłuszczów trans” – pisze Sylwia Majcher.

W ten sposób aktywistka rozpoczyna swój wpis na Instagramie. Blogerka wyjaśnia, że jest to efekt regulacji prawnych, które właśnie wprowadziła Komisja Europejska w państwach członkowskich. Jak dodaje, do tej pory producenci nie mieli limitów dotyczących ilości stosowania tłuszczy trans. Teraz jednak to się zmieni.

„Zgodnie z wchodzącym właśnie w życie rozporządzeniem Komisji Europejskiej, w 100 g produktu nie będzie mogło być więcej niż 2 g utwardzonych tłuszczów trans” – dodaje.

Utwardzone tłuszcze trans to najgroźniejsze tłuszcze, jakie możemy znaleźć w jedzeniu. Majcher przytacza tu dane Światowej Organizacji Zdrowia (WHO). Wynika z nich, że z powodu spożywania tłuszczów trans każdego roku umiera pół miliona osób na całym świecie. KE oczekuje, że dzięki wprowadzonym zmianom zwiększy się ochrona konsumentów.

„Od dziś ze sklepowych półek muszą więc zniknąć produkty, w których wskazany przez rozporządzenie KE limit utwardzonych tłuszczów jest przekroczony. Firmy od dawna przygotowywały się do tej zmiany, bo dwa lata trwał okres przejściowy. Wiele znanych przekąsek powinno wrócić do sprzedaży z lepszym składem – wyjaśnia aktywistka.

W przestrzeni zakupowej HelloZdrowie znajdziesz produkty polecane przez naszą redakcję:

Tłuszcze trans a choroby serca i cukrzyca

Producenci używają tłuszczów trans, ponieważ są one tanie w wytworzeniu, trwałe i łatwe w użyciu. Dzięki nim potrawy mają pożądany smak i konsystencję. Ekspertka tłumaczy, że groźne dla zdrowia tłuszcze występują w wielu produktach, m.in w składzie niektórych batonów, chipsów, ciastek, margaryn, paluszków, zup w proszku, gotowych sosach, pizzy. Ale nie tylko.

Tłuszcze trans znajdują się w mleku i jego przetworach. Obowiązujące od dziś przepisy nie dotyczą tych w postaci naturalnej, tylko przemysłowej.

Same oleje nie są bowiem szkodliwe, problem pojawia się podczas ich uwodornienia, czyli częściowego utwardzenia. Taki tłuszcz jest tani, przedłuża trwałość wyrobu, więc producenci przekąsek chętnie go wykorzystywali – wyjaśnia.

Do tłuszczów trans zalicza się także m.in. olej palmowy, który wiąże się z potencjalnym rakotwórczym działaniem. Majcher dodaje, że tłuszcze te powodują także ryzyko wystąpienia zawału serca.

Wpływają negatywnie na pracę serca, zwiększając ryzyko chorób sercowo-naczyniowych, a także cukrzycy typu 2. Dieta bogata w utwardzone tłuszcze trans może prowadzić do insulinooporności, otyłości, czy zaburzeń płodności – wyjaśnia.

Ekoaktywistka apeluje, by z powodu powyższych zmian nie rezygnować z czytania etykiet produktów spożywczych.

„Gdy na opakowaniu widzimy informację, że w składzie jest „częściowo uwodorniony tłuszcz” lub „częściowo utwardzony tłuszcz” albo skrót TFA, którym lubią posługiwać się producenci, lepiej się zastanowić, czy na pewno właśnie ta przekąska jest tą, na którą mamy apetyt” – podsumowuje.

Sylwia Majcher – kim jest?

„Codziennie piszę, jak nie marnować” – mówi o sobie Sylwia Majcher, blogerka i autorka dwóch książek: „Gotuję, nie marnuję” oraz „Wykorzystuję, nie marnuję”. Blogerka zdradza patenty i tworzy przepisy, dzięki którym zastanowisz się dwa razy, zanim coś wyrzucisz do kosza.

Konto Sylwii Majcher na Instagramie obserwuje ponad 21 tys. osób.

Zobacz także

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Zainteresują cię również:

Masło ghee – właściwości, zastosowanie i przepis

Pstrąg w kuchni? Jak najbardziej! Wyjaśniamy, dlaczego warto włączyć go do diety

Kiełki lucerny – właściwości, wartości odżywcze, hodowla

Ryzyko zachorowania na endometriozę wzrosło dwukrotnie u kobiet jedzących czerwone mięso - mówią wyniki badań. Co będzie lepszym wyborem?

Ryzyko zachorowania na endometriozę wzrasta dwukrotnie u kobiet jedzących czerwone mięso – wynika z badań

Miruna – wartości odżywcze, właściwości. Czy miruna jest zdrowa?

Durian – co to jest, właściwości, gdzie kupić?

Jak wybrać dobre kwasy tłuszczowe omega? Radzi dietetyczka Zofia Pomes

Jak wybrać dobre kwasy tłuszczowe omega? Radzi dietetyczka Zofia Pomes

olej z wiesiołka

„Cudowny” olej z wiesiołka – prawdziwe remedium na kobiece dolegliwości?

Dieta ketogeniczna – co jeść? Zasady diety i jadłospis

owoce

Kwas gamma-linolenowy GLA – działanie, źródła, niedobór

siemię lniane

Kwas alfa-linolenowy (ALA) – rola, źródła, skutki niedoboru

Olej z ryżu / istock

Olej bez ekstrakcji chemicznej. Czy jest lepszy od ekstrahowanego?

Kwasy omega-6 i omega-3 - w jakich produktach je znajdziesz?

Kwasy omega-6 i omega-3 – w jakich produktach je znajdziesz?

Na jakim tłuszczu smażyć?

Najzdrowszy olej do smażenia? Masło czy inny tłuszcz?

Tłuszcze trans zakazane!

Tłuszcze trans – co to, gdzie występują, czy są zdrowe?

Olej kokosowy – jaki wybrać i gdzie kupić najlepszy?

Dieta Dukana

Dieta Dukana – zasady, etapy i skutki uboczne diety „protal”

Tłuszcze czy węglowodany – co nas usypia?

Tłuszcze czy węglowodany – co nas usypia?

dziewczyna w w rzepaku

Kwitnące pola rzepaku robią furorę w sieci. Czy wiesz, jaką furorę rzepak zrobi na twoim talerzu?

Śniadanie białkowo-tłuszczowe

„Zmiana, która pozwoliła mi osiągnąć sytość i zmniejszyć ochotę na słodkie”. Dietetyczka o zaletach śniadań białkowo-tłuszczowych

Tłuszcze nasycone – gdzie występują i jaki jest ich wpływ na nasze zdrowie?

Tłuszcze nasycone – gdzie występują i jaki jest ich wpływ na nasze zdrowie?

kobieta smażąca jedzenie

Najlepsze i najgorsze oleje. Gdzie się znajdują?

Olej palmowy – jeść czy nie jeść?

Olej palmowy – szkodliwy czy nie? Paulina Górska zebrała najważniejsze fakty

Orangutany / gettyimages

Co łączy orangutany, tłuszcze trans, detektywów na zakupach i olej palmowy? Wiele!

Najpopularniejsze

Truskawki - produkty bogate w błonnik

Błonnik – w czym jest go dużo? Sprawdź, jakie owoce i warzywa są bogate w błonnik

Przeterminowana żywność / unsplash

Termin ważności ma znaczenie? Można zjeść przeterminowane jedzenie?

18 dań wege, które pokochają mięsożercy

18 dań wege, które pokochają mięsożercy. Najlepsze przepisy z wegańskich i wegetariańskich blogów

avocado

9 produktów, które regulują poziom cukru

18 przepisów dla miłośników awokado

Jesz za mało? 8 sygnałów, że masz zbyt niskokaloryczną dietę

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

pizza kobieta

Brak apetytu, a chcesz przytyć? Oto 5 patentów na „coś na apetyt”

Męczą cię zaparcia? Zobacz, jakie produkty powinnaś jeść, aby się ich pozbyć

12 przepisów na sałatki wigilijne

6 zaskakujących rzeczy powodujących wzdęcia

Czy orgaznim może nie tolerować kawy?

relaksująca się młoda kobieta

9 witamin i minerałów, które pomogą ci lepiej spać

elektrolity

Dopadają cię zawroty głowy albo skurcze mięśni? To sygnały, że możesz mieć problem z elektrolitami

5 największych kuchennych mitów

pączek

Co cukier robi z twoim mózgiem? Nie będziesz zadowolona

×