Przekąski na grilla – podpowiadamy, jak zdrowo grillować potrawy i podajemy przepisy
Wraz z nadejściem ciepłych dni grillowanie staje się jednym z najpopularniejszych sposobów spędzania wolnego czasu na świeżym powietrzu. Grillowane kiełbasy, karkówka, szaszłyki i warzywa – to one najczęściej królują na ruszcie. Nie da się jednak ukryć, że tradycyjne potrawy z grilla nie do końca wpisują się w zasady zdrowego odżywiania. Istnieją jednak takie dania na grilla, które mogą stanowić zdrowszą, ale równie smaczną alternatywę. Sprawdź ciekawe pomysły na grill i sprawdzone przepisy na grillowane przekąski.
Zdrowe grillowanie – czy to możliwe?
Grillowane potrawy smakują tak wyśmienicie, gdyż przygotowywane są w wyjątkowych warunkach: wysokiej temperaturze, w kontakcie z ogniem i w obecności dymu. Z jednej strony produkty dzięki temu zyskują pyszny smak, z drugiej powstają w nich liczne szkodliwe związki o działaniu kancerogennym, w tym: wielopierścieniowe węglowodory aromatyczne, heterocykliczne aminy aromatyczne, akrylamid i nitrozoaminy. Na szczęście grillowane potrawy zjadane są okazjonalnie, więc nie trzeba z nich całkowicie rezygnować. Co więcej, niebezpieczne związki obecne są w także w tych produktach, które spożywane są na co dzień, m.in. w żywności wysokoprzetworzonej, słodyczach, a nawet pieczywie i kawie. Nie sposób jest więc ich kompletnie wyeliminować z jadłospisu.
Grillowanie może być zdrowsze, jeśli będziesz stosować się do poniższych zasad:
- w miarę możliwości grilluj na grillu gazowym (tłuszcz skapuje do pojemnika, więc nie ulega spaleniu, a niebezpieczne związki nie ulatniają się wraz z dymem) lub grillu elektrycznym, który nie powoduje wytworzenia dużych ilości heterocyklicznych amin aromatycznych;
- do tradycyjnego grillowania użyj węgla drzewnego lub węgla z drzew liściastych, a podczas rozpalania nie używaj kartonów czy papieru, a jedynie naturalnych, bezwonnych podpałek; nie polewaj drewna podpałką;
- umieść produkty na ruszcie dopiero wtedy, gdy podpałka się wypali;
- nie dopuść do bezpośredniego kontaktu produktów z ogniem i ich zwęglania się;
- tłuste potrawy grilluj na żeliwnych tackach, aby zminimalizować wyciek tłuszczu i soków do ognia;
- nie trzymaj potraw na ruszcie dłużej niż to konieczne;
- po użyciu zawsze myj dokładnie ruszt, aby pozbyć się znajdującego się na nim tłuszczu.
Co na grilla w wersji fit?
Co przygotować na grilla ze znajomymi? Potrawy na grillu nie muszą ograniczać się do ociekających tłuszczem kiełbasek, przypieczonej karkówki i kaszanki. Możliwości jest znacznie więcej. Jakie mięso na grill sprawdzi się najlepiej? W przypadku kiełbasy dobrze jest, aby zawierała co najmniej 90% mięsa. Postaw na chude rodzaje mięs: pierś z indyka i kurczaka, chudą wołowinę oraz ryby i owoce morza. Koniecznie przygotuj marynaty do mięs, dzięki którym potrawy będą bezpieczniejsze. Wykorzystaj zioła (np. rozmaryn, szałwię), sok z cytryny, miód, czosnek, cebulę, ciemne piwo, czerwone wino, olej, ocet. Obecność przeciwutleniaczy w wyżej wymienionych dodatkach ogranicza powstawanie toksycznych związków. Ponadto marynaty ograniczają wyciek tłuszczów, co również przyczynia się do zmniejszenia ilości szkodliwych substancji. Zrezygnuj z grillowania żywności wędzonej i peklowanej.
Co na grilla bez mięsa? Warzywa idealne do grillowania to: papryka, bakłażan, cukinia, szparagi, kukurydza, ziemniaki, pieczarki, pomidory, cebula, brokuły. Można pokusić się również o owoce z grilla: gruszki, banany, jabłka, ananasa czy arbuza. Warzywa i owoce to świetny pomysł na tanie dania z grilla. A co na grilla dla dzieci? Przykładowo może to być grillowana kukurydza z dodatkiem masła, owocowy szaszłyk albo grillowane kąski kurczaka w marynacie.
Przepisy na grillowanie
Chcesz zrobić szybkie przekąski na grilla? Oto nasze propozycje:
Grillowane szparagi z szynką parmeńską lub parmezanem
Składniki:
- 1 pęczek zielonych szparagów,
- 2 łyżki oliwy z oliwek,
- szczypta pieprzu, soli,
- dodatkowo: masło, tarty parmezan lub szynka parmeńska.
Przygotowanie:
- Szparagi umyj pod bieżącą wodą i oderwij twarde, jasne końce.
- Osusz szparagi papierowym ręcznikiem, dopraw pieprzem i solą.
- W wersji mięsnej pokrój szynkę parmeńską wzdłuż plasterka i owiń każdy szparag.
- Grilluj maksymalnie 10 minut, obracając szparagi co kilka minut.
- Na szparagi z szynką połóż odrobinę masła, a szparagi w wersji wegetariańskiej posyp startym parmezanem.
Grillowany kurczak z warzywami
Składniki:
- 2 piersi z kurczaka,
- 1 cukinia,
- 2 różnokolorowe papryki,
- 1 bakłażan,
- 1 cebula czerwona,
- ziemniaki w mundurkach,
- 4 łyżki oliwy z oliwek,
- przyprawy: rozmaryn w gałązkach, kilka ząbków czosnku, sól, pieprz.
Składniki do marynaty:
- 2 łyżki pikantnej musztardy,
- 2 łyżki miodu,
- 2 łyżki oliwy z oliwek,
- 2 łyżki keczupu,
- 2 łyżeczki sosu sojowego,
- szczypta soli i pieprzu.
Przygotowanie:
- Połącz w misce składniki marynaty: musztardę, miód, oliwę z oliwek i keczup, a następnie sos sojowy i przyprawy.
- Umieść kurczaka w torebce lub włóż do naczynia i zalej marynatą. Marynuj w lodówce co najmniej pół godziny i nie dłużej niż 24 godziny.
- Przygotuj warzywa: bakłażany i cukinie przekrój w paski. Papryki pozbaw gniazd nasiennych i pokrój w plastry. Ziemniaki pokrój w podłużne kawałki, cebulę na krążki lub ósemki.
- Do warzyw dodaj oliwę z oliwek, pokrojony czosnek i przyprawy.
- Kurczaka grilluj około 10 minut z każdej strony, warzywa około 3 minut, nie zapominając o ich przewracaniu.
Grillowany szaszłyk owocowy
Składniki:
- kilka plastrów ananasa,
- 15 sztuk truskawek,
- 1 jabłko,
- 1 banan,
- 1 pomarańcza,
- 4 łyżki cukru,
- 1 łyżka soku z cytryny,
- 2 łyżki masła,
- patyczki do szaszłyków.
Przygotowanie:
- Ananasa i pomarańczę umyj, obierz i pokrój na kawałki.
- Banana obierz ze skórki i pokrój na grubsze plastry.
- Jabłka umyj i pokrój na kawałki.
- Wszystkie owoce nabij na patyczki.
- W garnku rozgrzej masło, dodaj cukier oraz sok cytrynowy i gotuj do rozpuszczenia cukru.
- Szaszłyki namocz w syropie i grilluj przez około 7 minut.
Źródła:
- M. Serafini, I. Peluso. Functional Foods for Health: The Interrelated Antioxidant and Anti-Inflammatory Role of Fruits, Vegetables, Herbs, Spices and Cocoa in Humans. Curr Pharm Des. 2016;22(44):6701-6715.
- Ciemniak A., Czy można grillować bezpiecznie?, „Gospodarka Mięsna” 2012, 5, 24–28.
Polecamy
Wygląda jak brokuł, w smaku jest dziką krzyżówką trzech warzyw. Bimi dostępne już w polskich sklepach
Dieta na zdrowe stawy – co jeść i suplementować, by cieszyć się ich sprawnością
Dieta dla dziecka. Co powinno znaleźć się w diecie maluchów?
Jak odchudzić dziecko? Poradnik dla rodziców
się ten artykuł?