Przejdź do treści

Propolis może mieć działanie przeciwnowotworowe

Propolis hamuje namnażanie się komórek groźnego guza mózgu
zdjęcie: iStockphoto.com
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim

Propolis sposobem na raka? Przeprowadzono badania, które pokazały, że propolis (kit pszczeli) hamuje w warunkach laboratoryjnych namnażanie się komórek groźnego guza mózgu – glejaka wielopostaciowego – mówi prof. Maria Borawska z Uniwersytetu Medycznego w Białymstoku.

Propolis w badaniach

Propolis (kit pszczeli) jest lepką substancją, która powstaje z żywic roślinnych zebranych przez pszczoły z pąków i młodych pędów różnych drzew oraz roślin. Służy pszczołom głównie jako materiał uszczelniający oraz dezynfekujący, ponieważ ma silne działanie bakteriobójcze. Przeprowadzone badania wskazują na możliwość wykorzystania badanych produktów pszczelich, a szczególnie propolisu, w postępowaniu terapeutycznym i dietetycznym u chorych z glejakiem mózgu najwyższego IV stopnia. Glejaki są nowotworami powstałymi z komórek glejowych mózgu i rdzenia. Nie są to częste nowotwory, jednak wśród nowotworów występujących wewnątrz czaszki stanowią aż 70 procent. Atakują częściej dzieci niż osoby dorosłe. Złośliwy glejak mózgu może być bardzo niebezpieczny. Osoby, u których zdiagnozowano ten nowotwór, przeżywają zwykle kilkanaście miesięcy mimo zastosowania najlepszego leczenia, zgodnego z aktualną wiedzą.

usg

Propolis kontra nowotwór

Naukowcy z Zakładu Bromatologii Wydziału Farmaceutycznego z Oddziałem Medycyny Laboratoryjnej Uniwersytetu Medycznego w Białymstoku ocenili wpływ naturalnych produktów pszczelich – miodów, pierzgi, mleczka pszczelego oraz propolisu – na linie komórkowe glejaka wielopostaciowego IV stopnia. Badania wskazują, że propolis hamuje namnażanie się komórek groźnego guza mózgu.

– Oczywiście takie badania nie wystarczą, abyśmy mogli uznać, że te produkty będą mieć działanie przeciwnowotworowe w organizmie człowieka – powiedziała PAP prof. Borawska. Dodała, że jej zespół otrzymał zgodę Komisji Etycznej, aby zbierać dane od chorych na glejaka na temat efektów stosowania suplementu „PPE 1400”, który jest mieszaniną ekstraktu z propolisu i miodu pszczelego. – Nasze badania wskazują, że wystarczy zanieczyszczenie produktów pszczelich nadmiarem kadmu czy ołowiu, aby znieść ich efekt przeciwnowotworowy – dodała.

Małgorzata Ciszewska-Korona

W badaniu przeanalizowano produkty pszczele. Określono, że mają najwyższą aktywność cytotoksyczną, mającą zdolność niszczenia komórek i hamującą syntezę DNA w komórkach glejaka wielopostaciowego. Do tych produktów pszczelich zaliczono: ekstrakt etanolowy z propolisu i naturalne miody pszczele, szczególnie gryczany i wielokwiatowy ciemny.

Literatura specjalistyczna potwierdza szereg właściwości leczniczych naturalnych produktów pszczelich,  m.in. działanie przeciwbakteryjne, przeciwzapalne, antyoksydacyjne, immunostymulujące, a także wspomaga leczenie chorób układu krążenia i układu oddechowego. Warto jednak pamiętać, że stosowanie propolisów jest metodą uzupełniająca, a nie sposobem leczenia nowotworów.

Zobacz także

i
Treści zawarte w serwisie mają wyłącznie charakter informacyjny i nie stanowią porady lekarskiej. Pamiętaj, że w przypadku problemów ze zdrowiem należy bezwzględnie skonsultować się z lekarzem.

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Rak

Zainteresują cię również:

Top 10 produktów chroniących przed rakiem

GIF wycofuje z obrotu lek na raka. Decyzji nadano rygor natychmiastowej wykonalności

Koktajl z jagód

Jagody açaí – nowa nadzieja w walce z rakiem?

drewniana taca z wędlinami i kiełbasami

Jedzenie przetworzonego mięsa zwiększa ryzyko raka piersi

Napoje - słodkie zło

Napoje – słodkie zło

Nie jesteś w stanie opanować się przed jedzeniem słodyczy? Oto kilka sposobów na ratowanie sytuacji

Ciastka

Ciasteczka z chia – zdrowa alternatywa dla tych kupowanych w sklepie

Zdrowe chrupacze telewizyjne

Wieczór z filmami? Polecamy zdrowe przekąski do pochrupania

Pudding jaglany z przyprawami korzennymi

Pudding jaglany z przyprawami korzennymi – dawka witamin na pogodowe zawirowania

Sezam – jak rośnie, właściwości zdrowotne, produkty, przepisy

Brokuły jesienią – wartości odżywcze, właściwości. Jak je gotować?

Dodaje się go do produktów spożywczych, żeby poprawić ich teksturę i zwiększyć wagę. Co warto wiedzieć o błonniku bambusowym? / istock

Widzisz w składzie błonnik bambusowy i nie wiesz, czy to dobrze? Wyjaśnia Katarzyna Bosacka

2-latek był tak blady, że rodzice myśleli, że ma białaczkę. Okazało się, że "przedawkował" mleko

2-latek był tak blady, że lekarz podejrzewał białaczkę. Okazało się, że chłopiec „przedawkował” mleko

oczy

Co jeść, aby mieć zdrowe i sprawne oczy?

Szybka utrata wagi – o czym może świadczyć nagłe chudnięcie?

Po przebytej infekcji czujesz się osłabiona? Dowiedz się, jak zadbać o dietę po chorobie

Skorzystaj z mocy polskich jabłek. Oto przepis na gryczane galette z jabłkami i kozim serem

Urozmaicaj i próbuj, czyli wegetariański tuning dnia

Jesteś fanką serów? Sprawdź, które są najzdrowsze

Jak to się dzieje, że organizm potrafi oczyszczać jelita? Wyjaśnia dietetyczka Katarzyna Bednarska

Bruschetta z pieczonymi warzywami

Bruschetta z pieczonymi warzywami. Aromatyczna przekąska, którą zrobisz w mig!

31-latka wzięła jedzenie wyrzucone przez Biedronkę, sprawą zajął się sąd. "Nie godzę się na nazywanie wyjmowania rzeczy ze śmietnika kradzieżą"

31-latka wyjęła ze śmietnika jedzenie wyrzucone przez Biedronkę, sprawą zajął się sąd. „Nie godzę się na nazywanie tego kradzieżą”

Homogenizacja – co to jest i czy jest szkodliwa? Mleko homogenizowane czy pasteryzowane?

Tryptofan i jego wpływ na poziom serotoniny. Gdzie go znajdziemy?