Potrawy z jarmużu: przepisy, jak przyrządzić, właściwości
Choć potrawy z jarmużem od kilku lat zdobywają coraz większą popularność na blogach kulinarnych, z tym warzywem w Polsce jest tak jak z Yeti w Himalajach – wielu o nim słyszało, a mało kto widział. Zwłaszcza na talerzu. Tymczasem jarmuż jest kultowym warzywem zwolenników zdrowej diety, wielbionym na całym świecie przez wegetarian i wegan. To warzywo mające wszystko! Dodatkowy plus? Potrawy z jarmużu, takie jak koktajl, pesto, czy jarmuż smażony to dania, które przygotujesz w kilka minut.
Właściwości jarmużu
Dlaczego potrawy z jarmużu powinny zagościć w naszym menu? Entuzjaści jarmużu jednym tchem wyliczają jego zalety:
- taka sama zawartość wapnia co w mleku (tak!),
- mnóstwo witaminy K,
- witaminy A,
- witaminy C,
- karetonoidów (beta-karotenu, luteiny, zeaksantyny),
- bogate źródło żelaza i sulforafanu, związku o działaniu przeciwnowotworowym,
- właściwości przeciwzapalne,
- wysoka zawartość silnych przeciwutleniaczy, które odmładzają organizm.
Trzeba przyznać, że to robi wrażenie. Potrawy z jarmużu po prostu muszą się pojawić w twojej diecie!
Jarmuż – jak go przyrządzić i kiedy go jeść?
Sezon na jarmuż zaczyna się już we wrześniu wraz z wysypem jesiennych odmian jabłek i trwa aż do przymrozków. Po przymrozkach to warzywo z rodziny kapustowatych nawet zyskuje na smaku, traci swoją goryczkę i staje się słodsze. Liście jarmużu są piękne: intensywnie zielone lub cieniowane fioletem, poskręcane na brzegach. Smak ma wyrazisty, pikantny, z lekką goryczką. Potrawy z jarmużem dzięki dodatkowi tego warzywa zyskają efektowny wygląd i charakterystyczny smak.
Jak przygotować jarmuż, żeby zrobić z niego jak najlepszy użytek? Jarmuż można przyrządzać na wiele sposobów:
- podawać na surowo (surowy jarmuż świetnie nadaje się do sałatek),
- wyciskać z niego sok,
- miksować jarmuż w zielonych koktajlach,
- krótko smażyć,
- przygotowywać na parze,
- blanszować (blanszowany jarmuż zachowa dużo więcej cennych składników odżywczych niż jarmuż gotowany czy smażony),
- gotować,
- a nawet piec – z jarmużu można zrobić pyszne, uzależniające chipsy!
Młode liście jarmużu są mniejsze i bardziej delikatne, te najlepiej nadają się do sałatek. Większe są twardsze, trzeba z nich koniecznie wyciąć lub oderwać łykowate nerwy główne. Takie liście jarmużu lepiej poddać obróbce termicznej, choć po pokrojeniu w cienkie paski nadają się również do jedzenia na surowo (wtedy dobrze jest zalać je winegretem na 15 minut przed zjedzeniem – zmiękną).
Proponujemy wam jarmuż w kilku odsłonach, ale namawiamy też do eksperymentów z tym warzywem i próbowania różnych potraw z jarmużem w roli głównej – jest bardzo zdrowe i nie bez powodu robi furorę na całym świecie.
Koktajl z jarmużem, czyli „zielony koktajl dżarmusz”
Bardzo łatwy do przyrządzenia koktajl z jarmużu. Smoothie z jarmużem będzie idealne na lekkie śniadanie lub przekąskę – oczyszczające i poprawiające metabolizm.
Składniki dla 1 osoby:
- 1 banan
- duża garść porwanego drobno jarmużu
- obrane ze skórki kiwi
- ½ awokado
- sok z ½ cytryny
- 1 cm obranego świeżego imbiru
- 100 ml wody
Wystarczy włożyć jarmuż wraz z pozostałymi składnikami do blendera lub użyć stopki miksującej, dolać trochę wody, zmiksować i już!
„Jarmuż orient express” – jarmuż smażony w stylu azjatyckim
Błyskawiczny i oryginalny pomysł na potrawę z jarmużu z azjatycką nutą. Można podać jako przystawkę albo jako danie główne z ulubioną kaszą, np. jaglaną albo komosą ryżową.
Składniki dla 2 osób:
- 12 dużych liści jarmużu
- olej kokosowy
- 10 dkg orzechów nerkowca
- 2 lub więcej łyżek sosu sojowego
- sól i pieprz do smaku
- opcjonalnie rodzynki i wędzone tofu
Z liści jarmużu usuń nerw główny i porwij na małe kawałki. Na patelni rozgrzej olej kokosowy i podpraż na nim orzeszki nerkowca, dodaj jarmuż i smaż około 4 minut, aż się skurczy i zmięknie. Jeśli chcesz wzbogacić danie o białko, dodaj wędzone, pokrojone w kostkę tofu. Możesz też wsypać garść rodzynek, dodadzą potrawie słodyczy. Do całości dodaj sosu sojowego i wymieszaj składniki. Dodaj sól i pieprz do smaku.
Błyskawiczna potrawa z jarmużem – pesto w nowej odsłonie
Tradycyjnie zielony sos pesto przyrządza się z bazylii, orzeszków pinii i parmezanu i podaje z makaronem. Jeśli chcemy zaszaleć, a chcemy, bazylię zastępujemy jarmużem, orzeszki pinii ziarnami słonecznika albo orzechami włoskimi. Tak przygotowane pesto z jarmużu mieszamy z ugotowanym makaronem. Błyskawiczna potrawa z jarmużem w roli głównej gotowa!
Składniki dla 4 osób:
- półtora kubka porwanego jarmużu
- ½ kubka ziaren słonecznika lub orzechów włoskich
- ½ kubka startego parmezanu
- 4 łyżki oliwy
- 1 ząbek czosnku
- do smaku sól i pieprz
- opcjonalnie cytryna
- opakowanie makaronu spaghetti 500 gramów (najlepiej razowego)
Z liści jarmużu usuń nerw główny i porwij na małe kawałki. Wszystkie składniki włóż do blendera i zmiksuj. Jeśli potrzeba, dodaj więcej oliwy. Ugotowany al dente makaron spaghetti wymieszaj z pesto z jarmużu, udekoruj ziarnami lub orzechami. Gotowe! Jeśli chcesz, możesz wzbogacić danie o ugotowane na parze, podzielone na różyczki brokuły, zblanszowaną cukinię i pokrojone drobno pomidory surowe lub suszone na słońcu.
Możesz przygotować także większą porcję pesto z jarmużu i przechowywać je lodówce przez kilka dni. Przed podaniem ugotuj po prostu makaron i wymieszaj z pesto. Dzięki temu makaron z jarmużem przyrządzisz w 10 minut!
Kasia Bem – nauczycielka jogi, oddechu i medytacji w systemach Sivananda Jogi (tytuł Master of Yoga, II stopień specjalizacji), Ashtangi Jogi i Sri Sri Jogi, RYT 500. Autorka programów: Joga dla Twarzy, Potęga Ciszy, Happy Detoks z jogą naturalnie! Autorka książki „Happy Detoks”.
Polecamy
Wygląda jak brokuł, w smaku jest dziką krzyżówką trzech warzyw. Bimi dostępne już w polskich sklepach
Dieta na zdrowe stawy – co jeść i suplementować, by cieszyć się ich sprawnością
Dieta dla dziecka. Co powinno znaleźć się w diecie maluchów?
Jak odchudzić dziecko? Poradnik dla rodziców
się ten artykuł?