Przejdź do treści

Popularne lody wycofane ze sklepów. Powodem jest zanieczyszczony składnik

Lody
Popularne lody wycofane ze sklepów. Powodem jest "zanieczyszczony składnik"/ fot. Unsplash
Podoba Ci
się ten artykuł?

Główny Inspektorat Sanitarny ostrzega przed spożywaniem popularnych lodów waniliowych Häagen-Dazs. Produkt wycofano z obrotu z powodu wykrycia w nim obecności składnika zanieczyszczonego tlenkiem etylenu, który może być szkodliwy dla zdrowia. Niestety część wycofanych partii została już sprzedana.

GIS wycofał produkt znanej marki

Główny Inspektorat Sanitarny ogłosił wycofanie ze sprzedaży kilku partii lodów waniliowych firmy Häagen-Dazs w opakowaniu o pojemności 460 ml.

GIS został poinformowany przez System Wczesnego Ostrzegania o Niebezpiecznej Żywności i Paszach (RASFF) o prowadzonym przez francuską firmę Häagen-Dazs wycofaniu niektórych partii produktu ze względu na zastosowanie do ich produkcji zanieczyszczonego tlenkiem etylenu ekstraktu waniliowego.

„Tlenek etylenu jest substancją szkodliwą dla zdrowia, nie można ustalić bezpiecznych poziomów spożycia tej substancji” – czytamy na stronie GIS-u.

Do wyświetlenia tego materiału z zewnętrznego serwisu (Instagram, Facebook, YouTube, itp.) wymagana jest zgoda na pliki cookie.Zmień ustawieniaRozwiń

Wycofanie lodów Häagen-Dazs – której partii dotyczy?

Szczegóły dotyczące produktu:

Nazwa produktu: Vanille ice cream 460 ml

Producent: Häagen-Dazs

Dystrybutor: IGLOTEX S.A., ul. Leśna 2, 80-220 Skórcz

Numer partii 1: 4284602; Data minimalnej trwałości: 08.05.2023

Numer partii 2: 4166999; Data minimalnej trwałości: 24.08.2022

Numer partii 3: 4154886; Data minimalnej trwałości: 26.07.2022

Numer partii 4: 4241137; Data minimalnej trwałości: 27.01.2023

Numer partii 5: 4251427; Data minimalnej trwałości: 27.02.2023

Numer partii 6: 4265875; Data minimalnej trwałości: 21.03.2023

Organy Państwowej Inspekcji Sanitarnej nadzorują działania podejmowane przez dystrybutora. Część wadliwych partii niestety została już sprzedana.

Wadliwy produkt należy wyrzucić i pod żadnym pozorem go nie spożywać, gdyż może stanowić zagrożenie dla zdrowia. 

Tlenek etylenu – co trzeba o nim wiedzieć?

Tlenek etylenu to środek odkażający i dezynfekujący wykorzystywany powszechnie w przemyśle chemicznym, najczęściej do sterylizacji sprzętu. Ze względu na toksyczność jego stosowanie jest zakazane w Europie. Pomimo tego, od września 2020 r. europejski system RASFF (System Wczesnego Ostrzegania o Niebezpiecznych Produktach Żywnościowych i Środkach Żywienia Zwierząt, ang. Rapid Alert System for Food and Feed) informuje o produktach żywnościowych zakażonych tlenkiem etylenu, które pojawiły się na europejskim rynku.

Do wyświetlenia tego materiału z zewnętrznego serwisu (Instagram, Facebook, YouTube, itp.) wymagana jest zgoda na pliki cookie.Zmień ustawienia

Zobacz także

Podoba Ci się ten artykuł?

Powiązane tematy:

Podoba Ci
się ten artykuł?