Przejdź do treści

Pomidor i ogórek to toksyczne połączenie? Ekspertki z „Czytamy Etykiety” rozwiewają wątpliwości

Sałatka warzywa w misce
Czy można połączyć pomidora z ogórkiem? Ekspertki z "Czytamy Etykiety" rozwiewają wątpliwości/ iStock
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim

Niektórych warzyw czy owoców nie powinno się jeść razem, ponieważ tracą swoje wartości zdrowotne. Czy w takim razie pomidor i ogórek to toksyczna para, jak wiele osób sądzi? Wyjaśniają to dietetyczki z portalu „Czytamy Etykiety” na swoim profilu na Instagramie.

Ogórek i pomidor to dobre połączenie?

Wiosna w pełni, a wraz z nią pojawiają się świeże warzywa. Nasze podniebienia coraz częściej cieszą się (wyraźnym!) smakiem pomidorów i ogórków. Czy to jednak dobre połączenie? Problem ten wzięły na tapet dietetyczki z „Czytamy Etykiety”. Na swoim profilu na Instagramie, wyjaśniły, jak jest naprawdę.

„Czy można połączyć pomidora z ogórkiem? Tak! Wbrew krążącym opiniom to połączenie nie jest szkodliwe” – piszą.

Ekspertki podkreślają, że połączenie pomidora z ogórkiem na kanapce jest często kwestionowane, ponieważ ogórek zawiera enzym askorbinazę. Enzym ten uwalnia się i aktywuje na skutek np. krojenia warzywa i następnie rozkłada witaminę C obecną w pomidorach. Jak jednak zaznaczają dietetyczki, połączenie to nie jest szkodliwe dla naszego organizmu.

„Uspokajamy – nawet jak zjesz na kanapce pomidora z ogórkiem, to nic ci się nie stanie. Połączenie to nie jest szkodliwe (co najwyżej w tym posiłku spożyjesz mniej witaminy C). Ale tę uzupełnisz sobie przecież w wielu innych pokarmach, w których jest jej więcej, niż w tych kilku plasterkach pomidora” – tłumaczą.

W przestrzeni zakupowej HelloZdrowie znajdziesz produkty polecane przez naszą redakcję:

NOWOŚĆ
Odporność, Trawienie, PNOS
Nasiona trybuły ogrodowej do samodzielnego wysiania, 1 g
2,00 zł
Trawienie
WIMIN Lepszy metabolizm, 30 kaps.
79,00 zł
Odporność, Good Aging, Energia, Trawienie, Beauty
Wimin Zestaw z lepszym metabolizmem, 30 saszetek
139,00 zł
NOWOŚĆ
Odporność, Trawienie, PNOS
Nasiona trybuły ogrodowej do samodzielnego wysiania, 1 g
2,00 zł
Trawienie, Verdin
Verdin Fix, Kompozycja 6 ziół z zieloną herbatą, 2 x 20 saszetek
15,90 zł
Naturalny ketchup

Użyj soku z cytryny

Dietetyczki dodają, że rozkładowi witaminy C w przypadku połączenia ogórka z pomidorem można zapobiec. Wystarczy skropić warzywa kilkoma kroplami soku z cytryny, limonki czy octu balsamicznego. Jak wyjaśniają, w ten sposób „zakwasisz środowisko, dzięki czemu dezaktywujesz askorbinazę (która działa w pH 5,6)”. Można też zjeść te warzywa osobno, ponieważ efekt działania askorbinazy jest najczęściej bardzo krótki, a enzym ten po spożyciu rozkłada się w przewodzie pokarmowym na aminokwasy. Tam nie stanowi już zagrożenia dla spożytej wcześniej witaminy C.

„Askorbinaza zaraz po spożyciu rozkłada się do aminokwasów i w tej postaci dla kwasu askorbinowego jest zupełnie niegroźna. Zatem zjedzenie ich [pomidora i ogórka – przyp. red.] w jednym posiłku bez strat witaminy C z pomidorów jest możliwe – po prostu wtedy nie jedz tych warzyw na raz” – tłumaczą.

Dietetyczki zaznaczają, że istnieją również inne źródła, które dostarczą dużą dawkę witaminy C.

„Mamy do dyspozycji tyle warzyw i owoców, a witamina C jest w nich niemal wszechobecna, tak że ogórka i pomidora można łączyć, bo nie wpłynie to znacząco na ilość witaminy C w diecie” – podsumowały.

Cytryny

Czytamy Etykiety

Czytamy Etykiety to portal, którego właścicielką jest Agnieszka Pocztarska, absolwentka Wydziału Technologii Żywności Uniwersytetu Rolniczego w Krakowie ze specjalizacją Żywienie Człowieka z Dietetyką.

Jak sama o sobie pisze: „Jestem takim samym konsumentem jak ty i na swoim przykładzie udowadniam, że można zmienić swoje nawyki żywieniowe, wybierać produkty z dobrym składem i dokonywać świadomych wyborów. Obserwuję i słucham czytelników serwisu i każdym działaniem staram się pomóc w codziennych decyzjach zakupowych naszych społeczności”.

Ekspertki z Czytamy Etykiety, z Agnieszką Pocztarską na czele, są też aktywne w mediach społecznościowych. Ich profil na Instagramie obserwuje 307 tys. osób. 

Zobacz także

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Zainteresują cię również:

Brokuły jesienią – wartości odżywcze, właściwości. Jak je gotować?

Urozmaicaj i próbuj, czyli wegetariański tuning dnia

płatki śniadaniowe

7 „odchudzających” produktów, które… nie odchudzają!

pomidorki koktajlowe

Pomidory dostarczają mnóstwo dobra. Jaki jest twój ulubiony gatunek?

Dzień pod znakiem selera

Dzień pod znakiem selera! Najwyższa pora, żeby odczarować to niedoceniane warzywo

Czosnek / unsplash.com

Czosnek to naturalny antybiotyk. W czym tkwi jego sekret?

"Jem warzywa, ale mam po nich rewolucje jelitowe" - znasz to? Dietetyczka wyjaśnia, dlaczego tak się dzieje / istock

„Jem warzywa, ale mam po nich rewolucje jelitowe” – znasz to? Dietetyczka wyjaśnia, dlaczego tak się dzieje

Jak zrobić własną miskę superodżywczych polifenoli? Podpowiada Michał Kot

Jak zrobić własną miskę superodżywczych polifenoli? Podpowiada Michał Kot

Głęboki smak i duża oszczędność. We wrześniu jemy na pomarańczowo, fioletowo i czerwono

Mizuna (sałata japońska) – przepisy, właściwości, uprawa musztardowca w ogródku i na balkonie

Ogórkowe love, czyli 3 letnie przepisy z ogórkiem

Naleśniki ryżowe z kabaczkiem. Aromatyczne danie w sam raz na sierpień

Warzywa psiankowate – lista, właściwości zdrowotne, czy są bezpieczne

Jak wybrać arbuza, by był idealny? / pexels

Często kupujesz arbuza? Agnieszka Pocztarska podpowiada, którego wybrać, by był idealny

Co jeść w sierpniu? / pexels

Po jakie warzywa i owoce sięgać w sierpniu, by zaoszczędzić? Dietetycy mają kilka propozycji

Lody z zielonego groszku. Obłędny smak, bajeczny kolor!

Superowoc, który zapewni ci zdrowie i długie życie. Poznaj jagodę kamczacką!

Słoiki z kiszonymi ogórkami

Kisisz ogórki w butelkach po napojach? To poważny błąd, przekonuje chemiczka Sylwia Majcher

fasolka szparagowa

Fasolka szparagowa rządzi! 3 przepisy na dania z tym warzywem w roli głównej

Grzyby na patelni

Garście pełne wiśni, porzeczek, jagód i kurek, ale nie tylko! Co jeść w lipcu, wymienia Sylwia Majcher

Witariańskie lato

Witariańskie lato. Poznaj trzy pomysły na warzywa i owoce

Jakie zmiany na cukinii są jadalne, a jakie nie? Wyjaśnia Jagna Niedzielska

Jakie zmiany na cukinii są jadalne, a jakie nie? Wyjaśnia Jagna Niedzielska

Konrad Budzyk: „Kiedy ktoś mówi, że chce być wege, ale nie ma czasu na stanie przy garach, to wymówka”

Chipsy warzywne – jak zrobić domowe chipsy z piekarnika?

×