Przejdź do treści

Pomidor i ogórek to toksyczne połączenie? Ekspertki z „Czytamy Etykiety” rozwiewają wątpliwości

Sałatka warzywa w misce
Czy można połączyć pomidora z ogórkiem? Ekspertki z "Czytamy Etykiety" rozwiewają wątpliwości/ iStock
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
Masz problemy z jelitami? Wypróbuj „Metodę 5R”, czyli plan naprawczy polecany przez dietetyka
Jak podkręcić metabolizm, gdy organizm się starzeje? 7 kluczowych porad
Popularne lody wycofane. Powodem wystąpienie rakotwórczego tlenku etylenu
4 propozycje „inflacyjnych” obiadów do 8 zł. Polecają dietetycy z profilu Dietetyka #NieNaŻarty
Pyszny, w kolorze bursztynu i niezwykle zdrowy. Poznaj moc miodu wrzosowego!

Niektórych warzyw czy owoców nie powinno się jeść razem, ponieważ tracą swoje wartości zdrowotne. Czy w takim razie pomidor i ogórek to toksyczna para, jak wiele osób sądzi? Wyjaśniają to dietetyczki z portalu „Czytamy Etykiety” na swoim profilu na Instagramie.

Ogórek i pomidor to dobre połączenie?

Wiosna w pełni, a wraz z nią pojawiają się świeże warzywa. Nasze podniebienia coraz częściej cieszą się (wyraźnym!) smakiem pomidorów i ogórków. Czy to jednak dobre połączenie? Problem ten wzięły na tapet dietetyczki z „Czytamy Etykiety”. Na swoim profilu na Instagramie, wyjaśniły, jak jest naprawdę.

„Czy można połączyć pomidora z ogórkiem? Tak! Wbrew krążącym opiniom to połączenie nie jest szkodliwe” – piszą.

Ekspertki podkreślają, że połączenie pomidora z ogórkiem na kanapce jest często kwestionowane, ponieważ ogórek zawiera enzym askorbinazę. Enzym ten uwalnia się i aktywuje na skutek np. krojenia warzywa i następnie rozkłada witaminę C obecną w pomidorach. Jak jednak zaznaczają dietetyczki, połączenie to nie jest szkodliwe dla naszego organizmu.

„Uspokajamy – nawet jak zjesz na kanapce pomidora z ogórkiem, to nic ci się nie stanie. Połączenie to nie jest szkodliwe (co najwyżej w tym posiłku spożyjesz mniej witaminy C). Ale tę uzupełnisz sobie przecież w wielu innych pokarmach, w których jest jej więcej, niż w tych kilku plasterkach pomidora” – tłumaczą.

W przestrzeni zakupowej HelloZdrowie znajdziesz produkty polecane przez naszą redakcję:

Naturalny ketchup

Użyj soku z cytryny

Dietetyczki dodają, że rozkładowi witaminy C w przypadku połączenia ogórka z pomidorem można zapobiec. Wystarczy skropić warzywa kilkoma kroplami soku z cytryny, limonki czy octu balsamicznego. Jak wyjaśniają, w ten sposób „zakwasisz środowisko, dzięki czemu dezaktywujesz askorbinazę (która działa w pH 5,6)”. Można też zjeść te warzywa osobno, ponieważ efekt działania askorbinazy jest najczęściej bardzo krótki, a enzym ten po spożyciu rozkłada się w przewodzie pokarmowym na aminokwasy. Tam nie stanowi już zagrożenia dla spożytej wcześniej witaminy C.

„Askorbinaza zaraz po spożyciu rozkłada się do aminokwasów i w tej postaci dla kwasu askorbinowego jest zupełnie niegroźna. Zatem zjedzenie ich [pomidora i ogórka – przyp. red.] w jednym posiłku bez strat witaminy C z pomidorów jest możliwe – po prostu wtedy nie jedz tych warzyw na raz” – tłumaczą.

Dietetyczki zaznaczają, że istnieją również inne źródła, które dostarczą dużą dawkę witaminy C.

„Mamy do dyspozycji tyle warzyw i owoców, a witamina C jest w nich niemal wszechobecna, tak że ogórka i pomidora można łączyć, bo nie wpłynie to znacząco na ilość witaminy C w diecie” – podsumowały.

Cytryny

Czytamy Etykiety

Czytamy Etykiety to portal, którego właścicielką jest Agnieszka Pocztarska, absolwentka Wydziału Technologii Żywności Uniwersytetu Rolniczego w Krakowie ze specjalizacją Żywienie Człowieka z Dietetyką.

Jak sama o sobie pisze: „Jestem takim samym konsumentem jak ty i na swoim przykładzie udowadniam, że można zmienić swoje nawyki żywieniowe, wybierać produkty z dobrym składem i dokonywać świadomych wyborów. Obserwuję i słucham czytelników serwisu i każdym działaniem staram się pomóc w codziennych decyzjach zakupowych naszych społeczności”.

Ekspertki z Czytamy Etykiety, z Agnieszką Pocztarską na czele, są też aktywne w mediach społecznościowych. Ich profil na Instagramie obserwuje 307 tys. osób. 

Zobacz także

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Zainteresują cię również:

Warzywa psiankowate – lista, właściwości zdrowotne, czy są bezpieczne

Jak wybrać arbuza, by był idealny? / pexels

Często kupujesz arbuza? Agnieszka Pocztarska podpowiada, którego wybrać, by był idealny

Co jeść w sierpniu? / pexels

Po jakie warzywa i owoce sięgać w sierpniu, by zaoszczędzić? Dietetycy mają kilka propozycji

Lody z zielonego groszku. Obłędny smak, bajeczny kolor!

Superowoc, który zapewni ci zdrowie i długie życie. Poznaj jagodę kamczacką!

Słoiki z kiszonymi ogórkami

Kisisz ogórki w butelkach po napojach? To poważny błąd, przekonuje chemiczka Sylwia Majcher

fasolka szparagowa

Fasolka szparagowa rządzi! 3 przepisy na dania z tym warzywem w roli głównej

Grzyby na patelni

Garście pełne wiśni, porzeczek, jagód i kurek, ale nie tylko! Co jeść w lipcu, wymienia Sylwia Majcher

Witariańskie lato

Witariańskie lato. Poznaj trzy pomysły na warzywa i owoce

Jakie zmiany na cukinii są jadalne, a jakie nie? Wyjaśnia Jagna Niedzielska

Jakie zmiany na cukinii są jadalne, a jakie nie? Wyjaśnia Jagna Niedzielska

Konrad Budzyk: „Kiedy ktoś mówi, że chce być wege, ale nie ma czasu na stanie przy garach, to wymówka”

Chipsy warzywne – jak zrobić domowe chipsy z piekarnika?

Wyrzucasz liście tych warzyw do kosza? Zupełnie niepotrzebnie. To prawdziwa skarbnica witamin!

Rośliny, owoce i warzywa uchronią przed groźną chorobą? Do zaskakujących wniosków doszli amerykańscy naukowcy

Brudna Dwunastka i Czysta Piętnastka / istock

Brudna Dwunastka i Czysta Piętnastka 2022 ogłoszone. Które warzywa i owoce są najbardziej zanieczyszczone, a po które warto sięgać?

Rzodkiewka

Kiedy jeść nowalijki? I dlaczego jeszcze nie teraz? Wyjaśnia Sylwia Majcher

Pułapki diety wegetariańskiej. Natkniesz się na nie na pewno, jeśli planujesz zrezygnować z jedzenia mięsa

Marchewka

Marzec nadszedł, czyli sięgnij po nowalijki!

kobieta myje warzywa w zlewie

7 warzyw, które warto jeść zimą. Sprawdź, czy nie zapominasz włączać ich do codziennej diety

Lubisz cytrusy? To super! Poznaj ich pięć zalet

Flawonoidy w pomidorach koktajlowych

Flawonoidy – czym są, gdzie występują, rola w diecie

Pieczone buraki z sałatką

Pieczenie buraków – sposoby pieczenia i przepisy

7 powszechnych wyborów żywieniowych, które rujnują naszą skórę /fot. Getty Images

7 powszechnych wyborów żywieniowych, które rujnują naszą skórę

Naturalny ketchup

Naturalny ketchup – zdrowszy niż pomidor!

Najpopularniejsze

Truskawki - produkty bogate w błonnik

Błonnik – w czym jest go dużo? Sprawdź, jakie owoce i warzywa są bogate w błonnik

Przeterminowana żywność / unsplash

Termin ważności ma znaczenie? Można zjeść przeterminowane jedzenie?

18 dań wege, które pokochają mięsożercy

18 dań wege, które pokochają mięsożercy. Najlepsze przepisy z wegańskich i wegetariańskich blogów

Jesz za mało? 8 sygnałów, że masz zbyt niskokaloryczną dietę

elektrolity

Dopadają cię zawroty głowy albo skurcze mięśni? To sygnały, że możesz mieć problem z elektrolitami

6 zaskakujących rzeczy powodujących wzdęcia

Męczą cię zaparcia? Zobacz, jakie produkty powinnaś jeść, aby się ich pozbyć

Melon – odmiany i właściwości zdrowotne. Jak jeść melona?

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

Kobieta

Czy organizm może nie tolerować kawy? Sprawdziłyśmy!

pizza kobieta

Brak apetytu, a chcesz przytyć? Oto 5 patentów na „coś na apetyt”

kot w kuchni

10 rzeczy, których lepiej pozbyć się z kuchni

Unsplash

Ocet spirytusowy czy jabłkowy? Sprawdź, czym się od siebie różnią

avocado

9 produktów, które regulują poziom cukru

7 produktów, za które pokochają cię mięśnie

Pokrojone buraki

7 rzeczy, za które pokocha cię twoja wątroba

×