2 min.
Co zjeść przed treningiem? Stek wołowy z frytkami z batatów i pastą z awokado

Co zjeść przed treningiem? Stek wołowy z frytkami z batatów i pastą z awokado Zdjęcie: masz.talerz | www.fotografiamasztalerz.pl
Ryż z kurczakiem nie musi być jedynym pomysłem na posiłek przed treningiem. Zostawmy go kulturystom. Chcecie przed aktywnością zjeść smacznie, zdrowo, szybko i pożywnie? Sprawdźcie ten przepis.
Pamiętajcie, że posiłek przed treningowiem powinien zawierać pełnowartościowe białko, węglowodany złożone oraz tłuszcze. Stąd wybraliśmy połączenie mięsa (białko), batatów (węglowodany złożone) oraz zdrowych tłuszczów (awokado i masło klarowane). Tego typu produkty i sposób ich przyrządzenia nie powodują gwałtownego wyrzutu insuliny we krwi, w wyniku czego przed samym treningiem nie jesteście ospali i macie większą moc.
Zjedzcie go odpowiednio wcześniej, aby czuć się komfortowo na treningu. Najlepiej 2,5–3 godziny przed zaplanowaną sesją treningową.
W przestrzeni zakupowej HelloZdrowie znajdziesz produkty polecane przez naszą redakcję:
NOWOŚĆ
Odporność, Trawienie
Nasiona trybuły ogrodowej do samodzielnego wysiania, 1 g
2,00 zł
Przepis na stek wołowy
Składniki:
– polędwica/rumsztyk wołowy;
– ½ średniego batata;
– ½ awokado;
– 3–4 ząbki czosnku;
– 2 małe ogórki kiszone;
– 3–4 suszone pomidory;
– łyżeczka masła klarowanego.
Przygotowanie:
W wołowinę wsmarowujecie oliwę z oliwek wraz z odrobiną soli himalajskiej i czarnym pieprzem. Następnie wrzucacie mięso na rozgrzaną patelnię grillową lub griller. Jeżeli lubicie krwisty stek, wystarczy grillować go ok. 2,5 minuty z obu stron. Jeśli wolicie mocniej wysmażone mięso, przewróćcie je jeszcze dwa razy. Pamiętajcie, że aby mięso zachowało swój właściwy skład, nie powinno być zbyt mocno wysmażone.
Przepis na pastę z awokado
Będziecie potrzebować: awokado, czosnku, suszonych pomidorów, ogórków kiszonych. Każdy z tych produktów kroicie, a następnie razem wrzucacie do blendera, aż powstanie pasta.
Przepis na frytki z batata
Batata kroicie w grubsze paski (jak frytki) i wrzucacie na rozgrzaną patelnię. Wcześniej roztapiacie na niej masełko klarowane. Przysmażacie przez ok. 5 min.
Zdjęcie: masz.talerz | www.fotografiamasztalerz.pl
Teraz, gdy już macie wszystko gotowe, nakładacie danie na talerz. Czas przygotowania to ok. 20 min.
Smacznego i dobrego treningu!
Zdjęcie: masz.talerz | www.fotografiamasztalerz.pl
Podoba Ci się ten artykuł?
Tak
Nie
Powiązane tematy:
Polecamy

17.02.2023
„Ciałoneutralność to złoty środek, którego szukamy. Nie patrzmy na siebie skrajnie: muszę być chuda albo jestem gruba i okej, nic z tym nie robię” – mówi Oliwia Dąbrowska ze Szczerej Sfery

14.02.2023
„Działając zgodnie z wartościami, nie poniesiemy porażki. Tylko najpierw trzeba odróżnić je od celów”. O zastosowaniu terapii ACT w zmianie diety mówi Anna Paluch

03.02.2023
„Rodzic nie może być przemytnikiem, dziecko powinno jeść świadomie” – mówi dietetyczka Marta Kostka, autorka książki „Rozgryzione”

23.01.2023