Polacy spożywają prawie trzykrotnie za dużo soli. Mamy jednak dobrą wiadomość: szybko możemy się od niej odzwyczaić
Według zaleceń WHO, dzienne spożycie soli powinno zostać ograniczone do 5 g. A ile spożywają Polacy? Niemal trzykrotnie więcej! „Wartość ta obejmuje sól dodawaną do potraw przez nas samych oraz tą 'ukrytą’ w gotowych potrawach i produktach spożywczych” – dodają ekspertki z „Czytamy etykiety”. Co warto wiedzieć o soli?
Słone przekąski
„Słone przekąski są często przesolone” – pisze Agnieszka Pocztarska z „Czytamy Etykiety”.
I dodaje dalej: „Miłośniku soli mam dla ciebie dobrą informację: szybko możesz się od niej odzwyczaić.
Zdecydowanie ciężej jest odzwyczaić się od słodkości… Dlatego zacznij już od dzisiaj! Zamiast soli używaj ziół i zapomnij o solniczce. Zamiast sklepowych gotowych dań – gotuj sam i jedz więcej warzyw. Naprawdę warto!”
Jak wyjaśnia specjalistka, spożycie soli w Polsce zmniejszyło się z 15 g na osobę dziennie (w 1998 r.) do około 11 g. Warto też wiedzieć, że ta wartość obejmuje sól dodawaną do potraw przez nas samych oraz tą „ukrytą” w gotowych potrawach i produktach spożywczych. Według Światowej Organizacji Zdrowia (WHO) nie powinno ono przekraczać 5 g dziennie.
„Zbyt duże ilości soli zjadają również dzieci. Winni są tu niestety dorośli, którzy dosalają potrawy dzieciom („tfu! jakie to niedobre! muszę to dosolić”) i pozwalają swoim pociechom na zjadanie słonych przekąsek. A dzieci lubią pochrupać chipsy lub paluszki…
Rodzice powinni również pamiętać o tym, że normy spożycia soli dla dzieci i młodzieży są niższe niż dla dorosłych i mieszczą się w przedziale od 1,9 g do najwyżej 3,75 g na osobę dziennie (w zależności od wieku i zapotrzebowania energetycznego). Czytając etykietę chipsów w sklepie zwróć uwagę, że ilość soli podana na opakowaniu zazwyczaj pokazuje ilość soli w 150 g, a nie w całym opakowaniu” – czytamy w poście.
Jak w prosty sposób ograniczyć ilość soli w diecie?
Ekspertka z „Czytamy Etykiety” w swoim poście opisała także przykłady na to, jak w prosty sposób ograniczyć ilość soli w diecie.
- Usuń solniczkę ze stołu, zamiast tego korzystaj z pieprzu i ziół.
- Zmniejsz ilość soli używanej do przygotowywania potraw.
- Jeśli musisz – sól dodawaj pod koniec gotowania.
- Do potraw dodawaj świeże i suszone zioła.
- Możesz używać soli sodowo-potasowej, która zawiera mniej sodu.
- Wybieraj produkty świeże zamiast przetworzonych (np. groszek).
- Czytaj informacje na etykietach – wybieraj produkty o niższej zawartości soli!
- W miarę możliwości zastąp wędliny kupowane w sklepie na mięso przygotowywane w domu.
- Warzywa, w tym sałatki i surówki, oraz dodatki do posiłków, jak np. pomidory, ogórki podawaj bez soli.
- Gotowe dania w proszku, pikle, koncentraty, wędzone, w puszkach powinny być spożywane rzadko i w małych ilościach.
Dlaczego należy ograniczać spożycie soli?
Nadmiar soli w diecie jest czynnikiem ryzyka:
- nadciśnienia tętniczego i jego powikłań,
- osteoporozy,
- sprzyja powstawaniu kamieni nerkowych,
- nadwagi i otyłości,
- nowotworu żołądka,
- gorszego funkcjonowania płuc u chorych z zapaleniem oskrzeli i z astmą.
Zobacz także
„Biedniejsi są grubsi, jedzą gorzej i więcej się ruszają…” Czy tak jest w rzeczywistości? Joanna Dronka-Skrzypczak napisała, co o tym myśli
„Czysta micha” wcale nie taka czysta! Dlaczego trend „clean eating” przynosi więcej szkody niż pożytku?
„Dzieci wegańskie czy wegetariańskie rodzą się z prawidłową masą ciała, zdrowe i rozwijają się prawidłowo. To, że brak mięsa w diecie ciężarnej szkodzi dziecku, to mit” – mówi dietetyczka Iwona Kibil
Polecamy
Jak catering dietetyczny może ułatwić życie osobom z wykluczeniami pokarmowymi i alergiami? Sprawdźmy!
„The Lancet”: Już dwa plasterki szynki dziennie mogą znacząco zwiększyć ryzyko zachorowania na cukrzycę typu 2
Boski nektar, owoc biblijnego drzewa i fenicka sól
Dieta na zdrowe stawy – co jeść i suplementować, by cieszyć się ich sprawnością
się ten artykuł?