Przejdź do treści

Polacy spożywają prawie trzykrotnie za dużo soli. Mamy jednak dobrą wiadomość: szybko możemy się od niej odzwyczaić

Dodawanie soli do potraw / istock
Dodawanie soli do potraw / istock
Podoba Ci
się ten artykuł?

Według zaleceń WHO, dzienne spożycie soli powinno zostać ograniczone do 5 g. A ile spożywają Polacy? Niemal trzykrotnie więcej! „Wartość ta obejmuje sól dodawaną do potraw przez nas samych oraz tą 'ukrytą’ w gotowych potrawach i produktach spożywczych” – dodają ekspertki z „Czytamy etykiety”. Co warto wiedzieć o soli?

Słone przekąski

Słone przekąski są często przesolone” – pisze Agnieszka Pocztarska z „Czytamy Etykiety”.

I dodaje dalej: „Miłośniku soli mam dla ciebie dobrą informację: szybko możesz się od niej odzwyczaić.
Zdecydowanie ciężej jest odzwyczaić się od słodkości… Dlatego zacznij już od dzisiaj! Zamiast soli używaj ziół i zapomnij o solniczce. Zamiast sklepowych gotowych dań – gotuj sam i jedz więcej warzyw. Naprawdę warto!”

Jak wyjaśnia specjalistka, spożycie soli w Polsce zmniejszyło się z 15 g na osobę dziennie (w 1998 r.) do około 11 g. Warto też wiedzieć, że ta wartość obejmuje sól dodawaną do potraw przez nas samych oraz tą „ukrytą” w gotowych potrawach i produktach spożywczych. Według Światowej Organizacji Zdrowia (WHO) nie powinno ono przekraczać 5 g dziennie.

„Zbyt duże ilości soli zjadają również dzieci. Winni są tu niestety dorośli, którzy dosalają potrawy dzieciom („tfu! jakie to niedobre! muszę to dosolić”) i pozwalają swoim pociechom na zjadanie słonych przekąsek. A dzieci lubią pochrupać chipsy lub paluszki…

Rodzice powinni również pamiętać o tym, że normy spożycia soli dla dzieci i młodzieży są niższe niż dla dorosłych i mieszczą się w przedziale od 1,9 g do najwyżej 3,75 g na osobę dziennie (w zależności od wieku i zapotrzebowania energetycznego). Czytając etykietę chipsów w sklepie zwróć uwagę, że ilość soli podana na opakowaniu zazwyczaj pokazuje ilość soli w 150 g, a nie w całym opakowaniu” – czytamy w poście.

Agnieszka Pocztarska / Czytamy Etykiety

Jak w prosty sposób ograniczyć ilość soli w diecie?

Ekspertka z „Czytamy Etykiety” w swoim poście opisała także przykłady na to, jak w prosty sposób ograniczyć ilość soli w diecie.

  1. Usuń solniczkę ze stołu, zamiast tego korzystaj z pieprzu i ziół.
  2. Zmniejsz ilość soli używanej do przygotowywania potraw.
  3. Jeśli musisz – sól dodawaj pod koniec gotowania.
  4. Do potraw dodawaj świeże i suszone zioła.
  5. Możesz używać soli sodowo-potasowej, która zawiera mniej sodu.
  6. Wybieraj produkty świeże zamiast przetworzonych (np. groszek).
  7. Czytaj informacje na etykietach – wybieraj produkty o niższej zawartości soli!
  8. W miarę możliwości zastąp wędliny kupowane w sklepie na mięso przygotowywane w domu.
  9. Warzywa, w tym sałatki i surówki, oraz dodatki do posiłków, jak np. pomidory, ogórki podawaj bez soli.
  10. Gotowe dania w proszku, pikle, koncentraty, wędzone, w puszkach powinny być spożywane rzadko i w małych ilościach.

Dlaczego należy ograniczać spożycie soli?

Nadmiar soli w diecie jest czynnikiem ryzyka:

Do wyświetlenia tego materiału z zewnętrznego serwisu (Instagram, Facebook, YouTube, itp.) wymagana jest zgoda na pliki cookie.Zmień ustawieniaRozwiń

Zobacz także

Podoba Ci się ten artykuł?

Powiązane tematy:

i
Treści zawarte w serwisie mają wyłącznie charakter informacyjny i nie stanowią porady lekarskiej. Pamiętaj, że w przypadku problemów ze zdrowiem należy bezwzględnie skonsultować się z lekarzem.
Podoba Ci
się ten artykuł?