Przejdź do treści

Pijesz rozpuszczalną kawę? Sprawdź, czy to najlepsze rozwiązanie

Pijesz rozpuszczalną kawę? Sprawdź, czy to najlepsze rozwiązanie Istock.com
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
Najnowsze
Białko konopne – właściwości, przepisy, jak stosować
Magda Hajkiewicz: bardzo mnie denerwuje, kiedy ludzie sprowadzają przyczynę nadwagi i otyłości wyłącznie do lenistwa
Magda Hajkiewicz: bardzo mnie denerwuje, kiedy ludzie sprowadzają przyczynę nadwagi i otyłości wyłącznie do lenistwa
Lucuma (owoc) – właściwości, cena, przepisy. Gdzie kupić?
Przepis na sałatkę z botwiny i sera koziego. Jest bardzo prosta i bardzo smaczna
Bananowe lody
Bananowe lody w jednym, pysznym kęsie

Często mówi się, że picie kawy przynosi wiele korzyści. Czy tak jest i w przypadku kawy rozpuszczalnej, która wciąż jest jednym z najczęściej wybieranych rodzajów tego napoju? Na jej temat krążą różne pogłoski, z którymi trzeba się rozprawić raz na zawsze.

Kawa rozpuszczalna – skąd się bierze?

Zastanawiałaś się kiedyś, co właściwie kryje się pod nazwą „kawa rozpuszczalna”? Otóż jest to susz ekstraktu kawowego, który powstaje na skutek procesu parzenia kawy mielonej. Po zaparzeniu z ekstraktu usuwana jest woda – zostaje proszek, który rozpuszcza się w wodzie. Kawę rozpuszczalną można parzyć podczas suszenia rozpyłowego, które polega na rozsiewaniu ekstraktu w gorącym powietrzu, dzięki czemu powstaje proszek lub można ekstrakt zamrozić, pokroić i suszyć go w naczyniu próżniowym w niskiej temperaturze. Ten proces nazywany jest liofilizacją. Tak powstaje kawa, którą wiele osób pije na co dzień.

Justyna Mizera / arch. Justyna Mizera

Kawa na zdrowie

Napar z kawy zawiera wiele składników odżywczych i przeciwutleniaczy, przez co dobrze wpływa na twoje zdrowie oraz na twoją dietę. Jeśli jesteś fanką kawy i pijasz jej w ciągu dnia dość sporo, to powinnaś wiedzieć, że zawiera ona tylko 7 kalorii w jednej filiżance. Jednak jeśli chcesz, aby kawa działała na ciebie pobudzająco, to raczej powinnaś przerzucić się na inny rodzaj kawy, ponieważ kawa rozpuszczalna zawiera prawie o połowę mniej kofeiny, niż inne jej odmiany. Oczywiście zbyt dużo kofeiny to też niezbyt dobry pomysł, gdyż zbyt wysoka zawartość w ciągu dnia, może prowadzić do niepożądanych objawów, jak np. nadpobudliwość czy przyspieszona akcja serca. Jednakże kawa rozpuszczalna ma wiele właściwości zdrowotnych, ponieważ:

  • jest sprzymierzeńcem w walce o piękna sylwetkę, przyspieszając metabolizm i redukując tłuszcz z organizmu;
  • dba o twój mózg i psychikę;
  • zmniejsza ryzyko cukrzycy i zachorowania na choroby Alzheimera oraz Parkinsona;
  • twoja wątroba będzie mniej narażona na marskość i raka;
  • niektóre badania wskazują, że picie kawy wydłuża życie.

Akrylamid w kawie rozpuszczalnej

Jeśli pijesz kawę rozpuszczalną, to powinnaś wiedzieć, że zawiera ona szkodliwy składnik – akrylamid, która wydziela się podczas palenia ziaren kawy. Ten rodzaj kawy zawiera jej aż o połowę więcej niż w przypadku innych rodzajów kaw. Akrylamid można spotkać również w innych produktach, których używa się na co dzień, np. w niektórych rodzajach chleba czy płatkach kukurydzianych. Jego duża ilość w diecie może doprowadzić nawet do rozwoju raka. Jednak badania wykazały, że to, co jesteś w stanie wchłonąć do organizmu, nie powinno być dla ciebie zbyt szkodliwe, ponieważ nie jesteś w stanie przekroczyć szkodliwej dawki akrylamidu.

Jeśli jesteś fanką kawy rozpuszczalnej, nie musisz z niej rezygnować. Pozwala wykorzystać wiele właściwości kawy, w dodatku jest szybka i łatwa w przygotowaniu. Pamiętaj jednak, że – tak, jak we wszystkim – najważniejszy jest umiar.

 

Źródło: healthline

Zobacz także

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Zainteresują cię również:

Bulletproof coffee – kawa idealna przed treningiem i dla osób z nadwagą

Siedem sygnałów, które wskazują na to, że źle się odżywiasz

Jesteś już po dwóch kawach i wciąż zasypiasz na stojąco? Poznaj 5 energetycznych zamienników „małej czarnej”

Czy kawa w kapsułkach jest dobra dla nas i dla środowiska? Tłumaczy dietetyk kliniczny

Jedz grzyby w święta. „Przekonanie, że są pozbawione wartości odżywczych, to mit” – mówi dietetyczka

Kawa wypłukuje magnez? Fakty i mity dotyczące kawy

Wpływ kofeiny na organizm człowieka. Kofeina w sporcie

Przewodnik dla kawoszy: syphon

Przewodnik dla kawoszy: syphon. Najbardziej efektowna metoda parzenia kawy

Kawa chroni wątrobę i korzystnie wpływa na mikrobiom

Kochasz kawę? To dobrze, kochają ją też dobre bakterie w twoich jelitach

Woda z miodem i cytryną – remedium na wiele dolegliwości czy przereklamowany specyfik?

Dieta dla serca? Zobacz, których produktów lepiej unikać

Ograniczasz spożycie cukru? W tych produktach chyba nie spodziewałaś się go znaleźć

Lubisz dietetyczną colę? Może lepiej wymienić ją na inny napój?

Suplementy diety a witaminy i minerały. Czym się różnią?

Lubisz winogrona? Sprawdź, czy możesz je jeść razem z pestkami

Jedzenie, które najczęściej powoduje zatrucia. Lepiej na nie uważaj

Lubisz smoothie? Co się dzieje, gdy pijesz je codziennie?

Uwielbiasz mięso z kurczaka? Zobacz, jak sprawdzić, czy jest świeże

Lubisz cytrusy? To super! Poznaj ich pięć zalet

Zwróć uwagę na te sygnały. Może się okazać, że nie tolerujesz glutenu

Sezon na grzyby właśnie się rozpoczyna. Można je mrozić?

Masz wysoki cholesterol i zastanawiasz się, czy możesz jeść ser? Znamy odpowiedź

Zawsze robisz za dużo naleśników? Sprawdź, czy możesz je zamrozić

Witamina D nie tylko na mocne kości. Może wspierać w ochronie przed rakiem

Najpopularniejsze

Truskawki - produkty bogate w błonnik

Błonnik – w czym jest go dużo? Sprawdź, jakie owoce i warzywa są bogate w błonnik

18 przepisów dla miłośników awokado

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

Przeterminowana żywność / unsplash

Termin ważności ma znaczenie? Można zjeść przeterminowane jedzenie?

18 dań wege, które pokochają mięsożercy

18 dań wege, które pokochają mięsożercy. Najlepsze przepisy z wegańskich i wegetariańskich blogów

szklanka wody

Woda alkaliczna – co to jest? Poznaj opinie i przeciwwskazania

7 rzeczy, za które pokocha cię twoja wątroba

Jesz za mało? 8 sygnałów, że masz zbyt niskokaloryczną dietę

6 zaskakujących rzeczy powodujących wzdęcia

avocado

9 produktów, które regulują poziom cukru

20 produktów, które zmniejszają ryzyko zawału serca

elektrolity

Dopadają cię zawroty głowy albo skurcze mięśni? To sygnały, że możesz mieć problem z elektrolitami

Dieta Ewy Dąbrowskiej – tak czy nie?

5 największych kuchennych mitów

Mycie brokułów

Gotowanie brokuła – ile gotować w wodzie i na parze?

oliwa

Wysoki cholesterol? Oto 6 produktów obniżających cholesterol