3 min.
Pijesz rozpuszczalną kawę? Sprawdź, czy to najlepsze rozwiązanie

Pijesz rozpuszczalną kawę? Sprawdź, czy to najlepsze rozwiązanie Istock.com
28.05.2022
Komosa ryżowa zapiekana z brzoskwiniami, czyli śniadanie idealne
27.05.2022
Ciągle jesteś głodna, mimo że wcale nie jesz mało? Anna Reguła wyjaśnia, jaki błąd możesz popełniać
27.05.2022
Te tłuszcze mają moc! Top 7 olejów
24.05.2022
Owoce na kolacje – czy rzeczywiście lepiej tego unikać? Odpowiadają ekspertki portalu „Czytamy Etykiety”
22.05.2022
Trzymasz pomidory w lodówce? Sprawdź, czy robisz to dobrze
Często mówi się, że picie kawy przynosi wiele korzyści. Czy tak jest i w przypadku kawy rozpuszczalnej, która wciąż jest jednym z najczęściej wybieranych rodzajów tego napoju? Na jej temat krążą różne pogłoski, z którymi trzeba się rozprawić raz na zawsze.
Kawa rozpuszczalna – skąd się bierze?
Zastanawiałaś się kiedyś, co właściwie kryje się pod nazwą „kawa rozpuszczalna”? Otóż jest to susz ekstraktu kawowego, który powstaje na skutek procesu parzenia kawy mielonej. Po zaparzeniu z ekstraktu usuwana jest woda – zostaje proszek, który rozpuszcza się w wodzie. Kawę rozpuszczalną można parzyć podczas suszenia rozpyłowego, które polega na rozsiewaniu ekstraktu w gorącym powietrzu, dzięki czemu powstaje proszek lub można ekstrakt zamrozić, pokroić i suszyć go w naczyniu próżniowym w niskiej temperaturze. Ten proces nazywany jest liofilizacją. Tak powstaje kawa, którą wiele osób pije na co dzień.
W przestrzeni zakupowej HelloZdrowie znajdziesz produkty polecane przez naszą redakcję:
Kawa na zdrowie
Napar z kawy zawiera wiele składników odżywczych i przeciwutleniaczy, przez co dobrze wpływa na twoje zdrowie oraz na twoją dietę. Jeśli jesteś fanką kawy i pijasz jej w ciągu dnia dość sporo, to powinnaś wiedzieć, że zawiera ona tylko 7 kalorii w jednej filiżance. Jednak jeśli chcesz, aby kawa działała na ciebie pobudzająco, to raczej powinnaś przerzucić się na inny rodzaj kawy, ponieważ kawa rozpuszczalna zawiera prawie o połowę mniej kofeiny, niż inne jej odmiany. Oczywiście zbyt dużo kofeiny to też niezbyt dobry pomysł, gdyż zbyt wysoka zawartość w ciągu dnia, może prowadzić do niepożądanych objawów, jak np. nadpobudliwość czy przyspieszona akcja serca. Jednakże kawa rozpuszczalna ma wiele właściwości zdrowotnych, ponieważ:
- jest sprzymierzeńcem w walce o piękna sylwetkę, przyspieszając metabolizm i redukując tłuszcz z organizmu;
- dba o twój mózg i psychikę;
- zmniejsza ryzyko cukrzycy i zachorowania na choroby Alzheimera oraz Parkinsona;
- twoja wątroba będzie mniej narażona na marskość i raka;
- niektóre badania wskazują, że picie kawy wydłuża życie.
Akrylamid w kawie rozpuszczalnej
Jeśli pijesz kawę rozpuszczalną, to powinnaś wiedzieć, że zawiera ona szkodliwy składnik – akrylamid, która wydziela się podczas palenia ziaren kawy. Ten rodzaj kawy zawiera jej aż o połowę więcej niż w przypadku innych rodzajów kaw. Akrylamid można spotkać również w innych produktach, których używa się na co dzień, np. w niektórych rodzajach chleba czy płatkach kukurydzianych. Jego duża ilość w diecie może doprowadzić nawet do rozwoju raka. Jednak badania wykazały, że to, co jesteś w stanie wchłonąć do organizmu, nie powinno być dla ciebie zbyt szkodliwe, ponieważ nie jesteś w stanie przekroczyć szkodliwej dawki akrylamidu.
Jeśli jesteś fanką kawy rozpuszczalnej, nie musisz z niej rezygnować. Pozwala wykorzystać wiele właściwości kawy, w dodatku jest szybka i łatwa w przygotowaniu. Pamiętaj jednak, że – tak, jak we wszystkim – najważniejszy jest umiar.
Źródło: healthline
Poleć ten artykuł koleżankom
Podoba Ci się ten artykuł?
Tak
Nie
Powiązane tematy:
Polecamy

18.05.2022
„To, co dzieje się wewnątrz nas, wyznacza jakość naszej pracy. Hormony sterują całym naszym organizmem” – mówi Milena Nosek, dietetyczka

29.04.2022
Maria Nowak-Szabat: „Darujmy sobie bycie na bieżąco z nowinkami dietetycznymi. Sięgnijmy do starej Ajurwedy, by schudnąć i trwać w zgodzie ze sobą”

12.04.2022
„Może pełnić ważną funkcję w zapobieganiu otyłości i insulinooporności”. O brązowej tkance tłuszczowej, którą warto mieć, mówi dr Iwona Boniecka

03.04.2022