Przejdź do treści

Pieczone młode ziemniaki w kilku odsłonach – sprawdź przepisy!

Pieczone młode ziemniaki w kilku odsłonach – sprawdź przepisy! /fot. iStock
Pieczone młode ziemniaki w kilku odsłonach – sprawdź przepisy! /fot. iStock
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
Topinambur – przepis na danie ze słonecznika bulwiastego
Syropy z czarnego bzu, pigwy i aronii na przeziębienie. Zrób sobie naturalne antybiotyki
10 mitów na temat cholesterolu, w które nie powinnaś wierzyć
Przewodnik dla kawoszy: jak zrobić sobie drip?
Tofu wcale nie musi być nudne. Podkręcamy kultowy ser!

Młode ziemniaki można wykorzystać na tysiące sposobów. Pieczenie jest jedną z najprostszych metod ich przyrządzenia. Chcesz zrobić ziemniaki z piekarnika, ale nie jesteś pewna, jak się za to zabrać? Wypróbuj nasze przepisy!

Jak zrobić pieczone młode ziemniaki?

Młode ziemniaki z polskich upraw dostępne są w sklepach zwykle już na przełomie maja i czerwca, a ich smakiem możemy cieszyć się do lipca. Delikatny smak i łatwość przygotowania (młodych ziemniaków nie musimy obierać ze skórki) stanowią niewątpliwe walory, z których warto korzystać w sezonie wiosenno-letnim.

Do zalet spożywania ziemniaków na początku sezonu możemy dodać również wyższą wartość odżywczą w porównaniu do tych długo przechowywanych (z miesiąca na miesiąc tracą one część cennych składników, przede wszystkim witamin z grupy B oraz witaminy C).

Możemy je gotować, piec i smażyć, przyprawiać na różne sposoby i podawać jako element tradycyjnych polskich obiadów lub orientalnych dań, stosować jako bazę do zapiekanek ziemniaczanych, a nawet jako składnik wypieków (dodatek ziemniaka wpływa korzystnie na właściwości wielu chlebów i ciast, zapewniając wilgotną i delikatną strukturę miąższu, a także dłuższe zachowywanie świeżości).

W przestrzeni zakupowej HelloZdrowie znajdziesz produkty polecane przez naszą redakcję:

Ziemniak młody czy wczesny? Jak je odróżnić i który z nich jest zdrowszy? Odpowiada specjalistka ds. żywienia

Jak przygotować idealne pieczone młode ziemniaki? Przydatne będzie kilka podstawowych wskazówek:

  • wybierz ziemniaki typu B (ogólnoużytkowe) lub A (sałatkowe) – mają one odpowiednią twardość i wilgotność oraz niższą zawartość skrobi od ziemniaków typu C – unikniesz efektu mączystej, sypiącej się konsystencji finalnego produktu;
  • wyszoruj ziemniaki, żeby pozbyć się zanieczyszczeń – nie musisz ich jednak obierać;
  • po umyciu i pokrojeniu dokładnie wysusz ziemniaki – dzięki temu lepiej się przypieką i zyskają chrupiącą skórkę;
  • wymieszaj ziemniaki z niewielką ilością tłuszczu (np. oleju rzepakowego, słonecznikowego lub oliwy z oliwek) – to kolejny ważny element, dzięki któremu ziemniaki będą chrupiące;
  • kontroluj ziemniaki podczas pieczenia – nie da się bardzo precyzyjnie określić idealnego czasu, jaki ziemniaki powinny spędzić w piekarniku, ponieważ szybkość ich brązowienia zależy od zawartości skrobi i cukrów, zmiennej dla różnych gatunków warzywa; dlatego po włożeniu do piekarnika regularnie sprawdzaj ich stan upieczenia.
Danie z ziemniaków

Łatwe ziołowe młode ziemniaki z piekarnika

Poniżej znajdziesz podstawowy przepis na młode ziemniaki z piekarnika – jedynie z dodatkiem oliwy, soli i suszonych ziół. Sprawdzą się świetnie jako węglowodanowy dodatek do dań głównych.

Młode ziemniaki z piekarnika z dodatkiem ziół

Składniki:

  • 1 kilogram młodych ziemniaków,
  • 4 łyżki oliwy z oliwek,
  • 1 łyżeczka rozmarynu,
  • ½ łyżeczki oregano,
  • ½ łyżeczki soli.

Przygotowanie:

  1. Ziemniaki dokładnie wyszoruj.
  2. Pokrój większe sztuki wzdłuż na ósemki, mniejsze na ćwiartki.
  3. Dokładnie osusz ziemniaki przy użyciu ręcznika kuchennego.
  4. Wymieszaj je z oliwą oraz przyprawami.
  5. Ułóż w jednej warstwie na blasze wyłożonej papierem lub matą do pieczenia.
  6. Włóż do piekarnika nagrzanego do 220°C (grzanie góra-dół) i piecz przez 20 minut. Po tym czasie wyjmij blachę z piekarnika, wymieszaj ziemniaki i dopiekaj przez kolejne 20 minut, na tym etapie sprawdzając ich poziom upieczenia co 5-10 minut.

Nadziewane pieczone młode ziemniaki

Pieczone w całości młode ziemniaki nadziewane pieczarkami, szpinakiem i serem mozzarella stanowią ciekawe urozmaicenie dla klasycznych potraw na bazie tego warzywa.

Składniki:

  • 4 duże ziemniaki,
  • 3 łyżki oleju rzepakowego,
  • 5 ząbków czosnku,
  • 150 g świeżych liści szpinaku,
  • 250 g pieczarek,
  • 100 g sera mozzarella,
  • sól i pieprz.

Przygotowanie:

  1. Ziemniaki wyczyść i wysusz. Nakłuj je kilkakrotnie widelcem i owiń folią aluminiową (alternatywnie możesz dokładnie posmarować je niewielką ilością oleju roślinnego i upiec bez folii).
  2. Umieść ziemniaki na blasze i piecz przez około godzinę w piekarniku nagrzanym do 200°C, aż będą wyraźnie miękkie przy nakłuciu widelcem.
  3. Pieczarki pokrój na cienkie plasterki, a ser w drobną kostkę.
  4. Czosnek obierz i posiekaj lub wyciśnij przez praskę. Podsmaż go na patelni na łyżce oleju na małym ogniu przez 15-20 sekund, po czym dodaj szpinak. Smaż jeszcze przez 1-2 minuty, dopraw solą i wymieszaj. Przełóż do miski.
  5. Na tę samą patelnię wlej 2 pozostałe łyżki oleju i podsmaż pieczarki na dużym ogniu na złoty kolor. Dodaj sól i pieprz, wymieszaj.
  6. Ziemniaki przekrój częściowo wzdłuż na połówki (tak, aby nie otwierały się do końca). W środek włóż szpinak, pieczarki i ser mozzarella.
  7. Nadziewane ziemniaki podpiecz jeszcze przez 5-10 minut, aż do rozpuszczenia się sera.
  8. Ziemniaki są gotowe. Możesz podać je np. z sosem czosnkowym przygotowanym z gęstego jogurtu (np. greckiego) oraz posiekanego bardzo drobno czosnku i soli, opcjonalnie z dodatkiem ziół (np. kopru lub szczypiorku).

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Zainteresują cię również:

Bruschetta z figami

Bruschetta z figami. Smakuje obłędnie, a jest zaskakująco prosta w wykonaniu!

Wegańska tarta kakaowa ze śliwkami. Smakuje genialnie!

Kasza jaglana z granatem

Potrzebujesz pełnej miski energii? Mamy na to sposób – pyszną jaglankę z granatem

Sernik bez sera w dwóch odsłonach – pieczony i na zimno. Przepisy 

Domowa chałwa

Domowa chałwa to prawdziwa skarbnica wartości odżywczych! Wypróbuj sama

Wegańskie tarty z borówkami

Wegańskie tarty z kremem kokosowym i borówkami. Pyszny, sezonowy deser!

Smoothie bowl

Smoothie bowl ze śliwkami. Porcja energii na cały dzień

Kiszone cytryny

Kiszone cytryny – doskonałe źródło witamin

Jedzenie dla psa – jak karmić szczeniaka i dorosłego psa? Najciekawsze przepisy

Porchetta – czym jest i jak ją przyrządzić?

Mozzarella di bufala – jak jeść, gdzie kupić, przepisy

Pudding

Warstwowy pudding chia. Doskonale wpływa zarówno na ciało jak i umysł

Zupa kurkowa z soczewicą i batatem

Zupa kurkowa z soczewicą i batatem

Polenta – co to jest, jak gotować? Przepis na kaszę kukurydzianą 

istockphoto.com

Domowa piekarnia – dwa przepisy na chleb, który zrobisz sama w domu!

Kobieta trzyma w rękach kanapkę

Superkanapki z batata. Bezglutenowe, wegańskie i zdrowe

Ogórkowe love, czyli 3 letnie przepisy z ogórkiem

Naleśniki ryżowe z kabaczkiem. Aromatyczne danie w sam raz na sierpień

pasta z bakłażana

Baba ghanoush – pasta z bakłażana. Smakuje tak, jak wygląda!

Warzywa psiankowate – lista, właściwości zdrowotne, czy są bezpieczne

Woda smakowa może być zdrowa. Wystarczy ją samodzielnie zrobić

Lody z zielonego groszku. Obłędny smak, bajeczny kolor!

Przyprawa do ziemniaków pieczonych i smażonych – jak zrobić taką bez soli?

Sorbety warzywno-owocowe. Idealnie pomogą przetrwać upały!

Najpopularniejsze

Truskawki - produkty bogate w błonnik

Błonnik – w czym jest go dużo? Sprawdź, jakie owoce i warzywa są bogate w błonnik

Przeterminowana żywność / unsplash

Termin ważności ma znaczenie? Można zjeść przeterminowane jedzenie?

Jesz za mało? 8 sygnałów, że masz zbyt niskokaloryczną dietę

18 dań wege, które pokochają mięsożercy

18 dań wege, które pokochają mięsożercy. Najlepsze przepisy z wegańskich i wegetariańskich blogów

6 zaskakujących rzeczy powodujących wzdęcia

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

Męczą cię zaparcia? Zobacz, jakie produkty powinnaś jeść, aby się ich pozbyć

elektrolity

Dopadają cię zawroty głowy albo skurcze mięśni? To sygnały, że możesz mieć problem z elektrolitami

Kobieta

Czy organizm może nie tolerować kawy? Sprawdziłyśmy!

pizza kobieta

Brak apetytu, a chcesz przytyć? Oto 5 patentów na „coś na apetyt”

Kiszone pomidory -przepis. Jak kisić zielone pomidory?

Kiszone pomidory – przepis. Jak kisić zielone pomidory?

Co jeść podczas infekcji? Menu na cały dzień

Przeziębiłaś się? Dodaj te składniki do codziennej diety

avocado

9 produktów, które regulują poziom cukru

7 produktów, za które pokochają cię mięśnie

nalewka cytrynówka

Ile procent powinna mieć nalewka? Jak działa na zdrowie?

Pokrojone buraki

7 rzeczy, za które pokocha cię twoja wątroba

×