4 min.
Pieczone młode ziemniaki w kilku odsłonach – sprawdź przepisy!

Pieczone młode ziemniaki w kilku odsłonach – sprawdź przepisy! /fot. iStock
Młode ziemniaki można wykorzystać na tysiące sposobów. Pieczenie jest jedną z najprostszych metod ich przyrządzenia. Chcesz zrobić ziemniaki z piekarnika, ale nie jesteś pewna, jak się za to zabrać? Wypróbuj nasze przepisy!
Spis treści
Jak zrobić pieczone młode ziemniaki?
Młode ziemniaki z polskich upraw dostępne są w sklepach zwykle już na przełomie maja i czerwca, a ich smakiem możemy cieszyć się do lipca. Delikatny smak i łatwość przygotowania (młodych ziemniaków nie musimy obierać ze skórki) stanowią niewątpliwe walory, z których warto korzystać w sezonie wiosenno-letnim.
Do zalet spożywania ziemniaków na początku sezonu możemy dodać również wyższą wartość odżywczą w porównaniu do tych długo przechowywanych (z miesiąca na miesiąc tracą one część cennych składników, przede wszystkim witamin z grupy B oraz witaminy C).
Możemy je gotować, piec i smażyć, przyprawiać na różne sposoby i podawać jako element tradycyjnych polskich obiadów lub orientalnych dań, stosować jako bazę do zapiekanek ziemniaczanych, a nawet jako składnik wypieków (dodatek ziemniaka wpływa korzystnie na właściwości wielu chlebów i ciast, zapewniając wilgotną i delikatną strukturę miąższu, a także dłuższe zachowywanie świeżości).
W przestrzeni zakupowej HelloZdrowie znajdziesz produkty polecane przez naszą redakcję:
Jak przygotować idealne pieczone młode ziemniaki? Przydatne będzie kilka podstawowych wskazówek:
- wybierz ziemniaki typu B (ogólnoużytkowe) lub A (sałatkowe) – mają one odpowiednią twardość i wilgotność oraz niższą zawartość skrobi od ziemniaków typu C – unikniesz efektu mączystej, sypiącej się konsystencji finalnego produktu;
- wyszoruj ziemniaki, żeby pozbyć się zanieczyszczeń – nie musisz ich jednak obierać;
- po umyciu i pokrojeniu dokładnie wysusz ziemniaki – dzięki temu lepiej się przypieką i zyskają chrupiącą skórkę;
- wymieszaj ziemniaki z niewielką ilością tłuszczu (np. oleju rzepakowego, słonecznikowego lub oliwy z oliwek) – to kolejny ważny element, dzięki któremu ziemniaki będą chrupiące;
- kontroluj ziemniaki podczas pieczenia – nie da się bardzo precyzyjnie określić idealnego czasu, jaki ziemniaki powinny spędzić w piekarniku, ponieważ szybkość ich brązowienia zależy od zawartości skrobi i cukrów, zmiennej dla różnych gatunków warzywa; dlatego po włożeniu do piekarnika regularnie sprawdzaj ich stan upieczenia.
Łatwe ziołowe młode ziemniaki z piekarnika
Poniżej znajdziesz podstawowy przepis na młode ziemniaki z piekarnika – jedynie z dodatkiem oliwy, soli i suszonych ziół. Sprawdzą się świetnie jako węglowodanowy dodatek do dań głównych.
Młode ziemniaki z piekarnika z dodatkiem ziół
Składniki:
- 1 kilogram młodych ziemniaków,
- 4 łyżki oliwy z oliwek,
- 1 łyżeczka rozmarynu,
- ½ łyżeczki oregano,
- ½ łyżeczki soli.
Przygotowanie:
- Ziemniaki dokładnie wyszoruj.
- Pokrój większe sztuki wzdłuż na ósemki, mniejsze na ćwiartki.
- Dokładnie osusz ziemniaki przy użyciu ręcznika kuchennego.
- Wymieszaj je z oliwą oraz przyprawami.
- Ułóż w jednej warstwie na blasze wyłożonej papierem lub matą do pieczenia.
- Włóż do piekarnika nagrzanego do 220°C (grzanie góra-dół) i piecz przez 20 minut. Po tym czasie wyjmij blachę z piekarnika, wymieszaj ziemniaki i dopiekaj przez kolejne 20 minut, na tym etapie sprawdzając ich poziom upieczenia co 5-10 minut.
Nadziewane pieczone młode ziemniaki
Pieczone w całości młode ziemniaki nadziewane pieczarkami, szpinakiem i serem mozzarella stanowią ciekawe urozmaicenie dla klasycznych potraw na bazie tego warzywa.
Składniki:
- 4 duże ziemniaki,
- 3 łyżki oleju rzepakowego,
- 5 ząbków czosnku,
- 150 g świeżych liści szpinaku,
- 250 g pieczarek,
- 100 g sera mozzarella,
- sól i pieprz.
Przygotowanie:
- Ziemniaki wyczyść i wysusz. Nakłuj je kilkakrotnie widelcem i owiń folią aluminiową (alternatywnie możesz dokładnie posmarować je niewielką ilością oleju roślinnego i upiec bez folii).
- Umieść ziemniaki na blasze i piecz przez około godzinę w piekarniku nagrzanym do 200°C, aż będą wyraźnie miękkie przy nakłuciu widelcem.
- Pieczarki pokrój na cienkie plasterki, a ser w drobną kostkę.
- Czosnek obierz i posiekaj lub wyciśnij przez praskę. Podsmaż go na patelni na łyżce oleju na małym ogniu przez 15-20 sekund, po czym dodaj szpinak. Smaż jeszcze przez 1-2 minuty, dopraw solą i wymieszaj. Przełóż do miski.
- Na tę samą patelnię wlej 2 pozostałe łyżki oleju i podsmaż pieczarki na dużym ogniu na złoty kolor. Dodaj sól i pieprz, wymieszaj.
- Ziemniaki przekrój częściowo wzdłuż na połówki (tak, aby nie otwierały się do końca). W środek włóż szpinak, pieczarki i ser mozzarella.
- Nadziewane ziemniaki podpiecz jeszcze przez 5-10 minut, aż do rozpuszczenia się sera.
- Ziemniaki są gotowe. Możesz podać je np. z sosem czosnkowym przygotowanym z gęstego jogurtu (np. greckiego) oraz posiekanego bardzo drobno czosnku i soli, opcjonalnie z dodatkiem ziół (np. kopru lub szczypiorku).
Podoba Ci się ten artykuł?
Tak
Nie
Powiązane tematy:
Polecamy

23.01.2023
„Sprzedaż mięsa ostrzykniętego wodą pod nazwą surowego mięsa jest karalna, to oszustwo konsumenckie”. O tym, czym jest „czyste mięso” mówi dietetyk kliniczny Mario Vu

19.12.2022
Dziennikarki Hello Zdrowie zdradzają sekretne przepisy bożonarodzeniowe swoich babć. Za każdym kryje się niezwykła historia!

16.12.2022
„Nie jesteśmy uczeni, jak radzić sobie ze smutkiem i strachem”. Kamil Błoch o swoich zmaganiach z zaburzeniami odżywiania

17.09.2022