Przejdź do treści

Pasternak – jak wygląda, właściwości, przepisy. Pasternak a pietruszka

Pasternak – jak wygląda, właściwości, przepisy. Pasternak a pietruszka Pexels.com
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
Czy sushi jest zdrowe? Anna Reguła podaje 6 faktów na jego temat
Bliny z wędzonym łososiem i śmietankowym serem czy świderki z pieczonymi warzywami i oliwkami? Sprawdź przepisy bez glutenu, pszenicy i nabiału!
Ryż kokosowy z mango. Pomysł na śniadanie idealne
7 rzeczy, za które pokocha cię twoja wątroba
Olej z nasion chia – właściwości i skutki uboczne

Pasternak zwyczajny (Pastinaca sativa) to mało znana roślina, choć była hodowana już w czasach starożytnych.  Jest to roślina z rodziny selerowatych, podobna do pietruszki. Jak odróżnić pasternak od pietruszki i co zrobić z tego warzywa?

Jak wygląda pasternak? Co to za warzywo?

Pasternak zwyczajny pochodzi z Azji. Najbardziej popularny był w średniowieczu. Jako większa od pietruszki roślina korzeniowa, pasternak stanowił jeden z głównych produktów spożywczych spożywanych przez ubogą ludność. Obecnie jego znaczenie w codziennej kuchni jest dużo mniejsze, choć oczywiście jest on uprawiany przemysłowo w wielu krajach na całym świecie. Dodatkowo występuje także w stanie dzikim na terenie Europy, Azji, Ameryki Południowej.

Pasternak a pietruszka

Jak wspomniano, pasternak i pietruszka są do siebie bardzo podobne. Jest jednak kilka różnic. Przede wszystkim jadalne korzenie pasternaku są grubsze, większe i dłuższe od korzenia pietruszki. Jednak wygląd łodygi i liści, a także barwa korzenia i aromat obu tych roślin są do siebie bardzo podobne, dlatego nic dziwnego, że pietruszka i pasternak czasami są ze sobą mylone. Dotyczy to zwłaszcza pasternaku rosnącego dziko, który – w przeciwieństwie do tego uprawianego przemysłowo – cechuje się dużo szczuplejszym korzeniem. Wprawne oko może także zauważyć, że liście pasternaku są większe od liści pietruszki, ale oczywiście zależy to także od stadium rozwoju rośliny i nie może być traktowane jako cecha gwarantująca skuteczne odróżnienie pasternaku i pietruszki. Aromaty i posmak obu warzyw są podobne, jednak można wyczuć, że pasternak jest nieco słodszy – niektórzy porównują jego smak do połączenia smaku pietruszki i marchewki.

W przestrzeni zakupowej HelloZdrowie znajdziesz produkty polecane przez naszą redakcję:

Pasternak

Gdzie kupić pasternak?

To warzywo kupimy zarówno na bazarkach i targach, jak w supermarketach. Sezon na pasternak zaczyna się jesienią. Podobnie jak inne warzywa korzeniowe dość dobrze się przechowuje.

Pasternak – wartości odżywcze

Skoro już wiesz, czym się różni pietruszka od pasternaku, czas na przedstawienie, jakie pasternak ma właściwości i wartości odżywcze. Wiele osób zastanawia się, czy pasternak jest jadalny – oczywiście, że tak! W dodatku jest to warzywo dość niskokaloryczne, ponieważ 100 gramów pasternaku zawiera około 65 kcal. Biorąc pod uwagę, że jedna sztuka korzenia pasternaku waży około 45 g – nieco ponad dwa korzenie mają mniej więcej tyle kalorii, co dwa średnie ziemniaki. Przede wszystkim w pasternaku znajdziemy węglowodany – jest ich około 11 g/100 g, w tym około 4,5 g błonnika. Pasternak zawiera bardzo mało białka – około 1,5 g/100 g oraz tłuszczu – 0,6 g/100 g.

Jednak kalorie, białka, tłuszcze i węglowodany to nie jedyne składniki, jakich dostarczają nam warzywa, w tym pasternak. Warzywo to jest także źródłem takich składników, jak: potas, witamina C, kwas foliowy (witamina B9), witamina E, a także fitozwiązków – w tym rutyny (z grupy flawonoidów), furanokumaryny.

Danie z ziemniaków

Właściwości pasternaku

Lista składników odżywczych pasternaku sprawia, że przypisuje się mu właściwości:

  • moczopędne,
  • pobudzające apetyt,
  • regulujące trawienie,
  • uspokajające,
  • antyoksydacyjne,
  • wspomagające układ immunologiczny, pro odpornościowe,
  • regulujące funkcjonowanie naczyń krwionośnych.

Jak jeść pasternak?

Pasternak ma delikatniejszy i nieco bardziej słodki smak, niż pietruszka, dlatego można wykorzystywać go w kuchni nawet w szerszym zastosowaniu. Najczęściej jest składnikiem mieszanek przypraw dodawanych np. do rosołu – oczywiście w formie suszonej. Z powodzeniem może stanowić składnik lub nawet podstawę surówki (na surowo) czy puree. Starty pasternak można wykorzystać na smażone placki – dokładnie tak, jak przygotowuje się na przykład placki ziemniaczane. Co ciekawe, dania i dodatki wytrawne to nie jedyne, co można zrobić z pasternaku. Na pewno zasmakują ci też takie dania, jak domowe chipsy z pokrojonego w plastry pasternaku, a także krem z pasternaku.

Przepis na pasternak

Krem z pasternaku

Składniki:

  • 0,5 kg (ok. 10 sztuk) korzeni pasternaku
  • 100-150 g (2 średnie) ziemniaków
  • 3-4 szklanki bulionu
  • 4-5 łyżek masła
  • przyprawy: sól, pieprz, gałka muszkatołowa, opcjonalnie wędzona papryka suszona

Wykonanie:

  1. Warzywa myjemy, obieramy i kroimy w kostkę.
  2. Wrzucamy do rondla z rozgrzanym masłem, podsmażamy, a następnie zalewamy bulionem.
  3. Doprawiamy, gotujemy około 20-30 minut.
  4. Całość blendujemy na krem.
  5. Można podawać z grzankami z pieczywa razowego.

 

Przepisy na pasternak obejmują także słodkie potrawy – w tych najczęściej stosuje się pasternak karmelizowany i/lub w towarzystwie miodu. Dawniej pasternak był nawet używany do dosładzania potraw i napojów, z uwagi na swój słodkawy posmak.

 

Bibliografia:

  1. Baza danych „Tabele wartości odżywczej produktów spożywczych i potraw”. Wydanie III rozszerzone i uaktualnione. Instytut Żywności i Żywienia, Warszawa 2005.
  2. https://atlas.roslin.pl/plant/7529 [dostęp online dn. 24.02.2021 r.]
  3. Ł. Łuczaj, Dzikie rośliny jadalne Polski. Przewodnik survivalowy, Chemigrafia, 2004.
  4. K. Averill i wsp., Wild Parsnip (Pastinaca Sativa): A Troublesome Species of Increasing Concern, Weed Technology,  2009, 21. 279-287.

Zobacz także

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Zainteresują cię również:

Lubisz cytrusy? To super! Poznaj ich pięć zalet

Flawonoidy – czym są, gdzie występują, rola w diecie

Pieczenie buraków – sposoby pieczenia i przepisy

Naturalny ketchup – zdrowszy niż pomidor!

Czy paczkowane, umyte sałaty gotowe do spożycia to na pewno samo zdrowie? Odpowiada Jagna Niedzielska

Czy paczkowane sałaty gotowe do spożycia to na pewno samo zdrowie? Odpowiada Jagna Niedzielska

Dieta na jesień. Co warto mieć na talerzu?

Gotowanie na parze – zalety i potrzebne urządzenia

Blanszowanie warzyw – co to jest i do czego służy?

Myślisz, że rozmrożonego jedzenia nie wolno ponownie zamrażać? Poznaj inne mity na temat przechowywania żywności

Wzmocnij odporność przed jesienią. Sięgnij po produkty, które wspierają układ immunologiczny

Wiesz, że kwiaty cukinii można jeść? Sylwia Majcher podpowiada, jak je wykorzystać w kuchni

Wiesz, że kwiaty cukinii można jeść? Sylwia Majcher podpowiada, jak je wykorzystać w kuchni

Czy wiesz, że kolor warzyw ma znaczenie? Sprawdź, jaki kolor będzie najlepszy dla ciebie

Czy wiesz, że kolor warzyw ma znaczenie? Sprawdź, jaki będzie najlepszy dla ciebie

Czy owoce i warzywa były kiedyś zdrowsze? Odpowiada dietetyk Radosław Smolik

Czy owoce i warzywa były kiedyś zdrowsze? Odpowiada dietetyk Radosław Smolik

Zamiast świeżych wybierasz mrożone warzywa? Sprawdź, czy to zdrowe

Bomby pestycydowe - chemia z... warzywniaka

Chemia z warzywniaka. Te owoce i warzywa to prawdziwe bomby pestycydowe

Zespół policystycznych jajników a węglowodany. O czym pamiętać? / Fot: Unsplash

Zespół policystycznych jajników a węglowodany. O czym pamiętać?

Sezon na rabarbar w pełni! Poznaj 5 faktów na jego temat, których nie znałaś

Sezon na rabarbar w pełni! Poznaj 3 fakty na jego temat, których nie znałaś

Micha zdrowia. Buddha bowl, smoothie bowl, poke – z czym to się je?

Kapusta – pospolita tylko z pozoru

Kapusta – pospolita tylko z pozoru. Sprawdź 3 przepisy na pyszne dania z kapusty

Nowalijki – jeść czy się wystrzegać?

Guma guar – co to, właściwości, zastosowanie i szkodliwość

Wzmacniamy odporność po zimie. Sprawdzone sposoby, które pokochasz

Rzepa biała i czarna – jak jeść, gdzie kupić, jakie mają wartości?

Co jeść w styczniu? Buraki, seler, marchew… ale nie tylko! Co proponuje Sylwia Majcher?

Najpopularniejsze

Truskawki - produkty bogate w błonnik

Błonnik – w czym jest go dużo? Sprawdź, jakie owoce i warzywa są bogate w błonnik

Przeterminowana żywność / unsplash

Termin ważności ma znaczenie? Można zjeść przeterminowane jedzenie?

18 dań wege, które pokochają mięsożercy

18 dań wege, które pokochają mięsożercy. Najlepsze przepisy z wegańskich i wegetariańskich blogów

avocado

9 produktów, które regulują poziom cukru

18 przepisów dla miłośników awokado

12 przepisów na sałatki wigilijne

Jesz za mało? 8 sygnałów, że masz zbyt niskokaloryczną dietę

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

pizza kobieta

Brak apetytu, a chcesz przytyć? Oto 5 patentów na „coś na apetyt”

Męczą cię zaparcia? Zobacz, jakie produkty powinnaś jeść, aby się ich pozbyć

6 zaskakujących rzeczy powodujących wzdęcia

Czy orgaznim może nie tolerować kawy?

relaksująca się młoda kobieta

9 witamin i minerałów, które pomogą ci lepiej spać

5 największych kuchennych mitów

elektrolity

Dopadają cię zawroty głowy albo skurcze mięśni? To sygnały, że możesz mieć problem z elektrolitami

pączek

Co cukier robi z twoim mózgiem? Nie będziesz zadowolona

×