Przejdź do treści

Pasternak – jak wygląda, właściwości, przepisy. Pasternak a pietruszka

Pasternak – jak wygląda, właściwości, przepisy. Pasternak a pietruszka Pexels.com
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
Najnowsze
Co na śniadanie? Energetyczna granola z marchewką
Jak obniżyć indeks glikemiczny diety? Podpowiada dietetyczka
Jak obniżyć indeks glikemiczny diety? Podpowiada dietetyczka
Czy jedzenie ma płeć? Dietetyczka Sylwia Maksym wyjaśnia
„Karmię piersią, jem zdrowo”. Książka, którą powinna przeczytać każda świeżo upieczona mama!
Chleb
Nadwrażliwość na gluten – sprawdź, czy to masz

Pasternak zwyczajny (Pastinaca sativa) to mało znana roślina, choć była hodowana już w czasach starożytnych.  Jest to roślina z rodziny selerowatych, podobna do pietruszki. Jak odróżnić pasternak od pietruszki i co zrobić z tego warzywa?

Jak wygląda pasternak? Co to za warzywo?

Pasternak zwyczajny pochodzi z Azji. Najbardziej popularny był w średniowieczu. Jako większa od pietruszki roślina korzeniowa, pasternak stanowił jeden z głównych produktów spożywczych spożywanych przez ubogą ludność. Obecnie jego znaczenie w codziennej kuchni jest dużo mniejsze, choć oczywiście jest on uprawiany przemysłowo w wielu krajach na całym świecie. Dodatkowo występuje także w stanie dzikim na terenie Europy, Azji, Ameryki Południowej.

Pasternak a pietruszka

Jak wspomniano, pasternak i pietruszka są do siebie bardzo podobne. Jest jednak kilka różnic. Przede wszystkim jadalne korzenie pasternaku są grubsze, większe i dłuższe od korzenia pietruszki. Jednak wygląd łodygi i liści, a także barwa korzenia i aromat obu tych roślin są do siebie bardzo podobne, dlatego nic dziwnego, że pietruszka i pasternak czasami są ze sobą mylone. Dotyczy to zwłaszcza pasternaku rosnącego dziko, który – w przeciwieństwie do tego uprawianego przemysłowo – cechuje się dużo szczuplejszym korzeniem. Wprawne oko może także zauważyć, że liście pasternaku są większe od liści pietruszki, ale oczywiście zależy to także od stadium rozwoju rośliny i nie może być traktowane jako cecha gwarantująca skuteczne odróżnienie pasternaku i pietruszki. Aromaty i posmak obu warzyw są podobne, jednak można wyczuć, że pasternak jest nieco słodszy – niektórzy porównują jego smak do połączenia smaku pietruszki i marchewki.

Pasternak

Gdzie kupić pasternak?

To warzywo kupimy zarówno na bazarkach i targach, jak w supermarketach. Sezon na pasternak zaczyna się jesienią. Podobnie jak inne warzywa korzeniowe dość dobrze się przechowuje.

Pasternak – wartości odżywcze

Skoro już wiesz, czym się różni pietruszka od pasternaku, czas na przedstawienie, jakie pasternak ma właściwości i wartości odżywcze. Wiele osób zastanawia się, czy pasternak jest jadalny – oczywiście, że tak! W dodatku jest to warzywo dość niskokaloryczne, ponieważ 100 gramów pasternaku zawiera około 65 kcal. Biorąc pod uwagę, że jedna sztuka korzenia pasternaku waży około 45 g – nieco ponad dwa korzenie mają mniej więcej tyle kalorii, co dwa średnie ziemniaki. Przede wszystkim w pasternaku znajdziemy węglowodany – jest ich około 11 g/100 g, w tym około 4,5 g błonnika. Pasternak zawiera bardzo mało białka – około 1,5 g/100 g oraz tłuszczu – 0,6 g/100 g.

Jednak kalorie, białka, tłuszcze i węglowodany to nie jedyne składniki, jakich dostarczają nam warzywa, w tym pasternak. Warzywo to jest także źródłem takich składników, jak: potas, witamina C, kwas foliowy (witamina B9), witamina E, a także fitozwiązków – w tym rutyny (z grupy flawonoidów), furanokumaryny.

Danie z ziemniaków

Właściwości pasternaku

Lista składników odżywczych pasternaku sprawia, że przypisuje się mu właściwości:

  • moczopędne,
  • pobudzające apetyt,
  • regulujące trawienie,
  • uspokajające,
  • antyoksydacyjne,
  • wspomagające układ immunologiczny, pro odpornościowe,
  • regulujące funkcjonowanie naczyń krwionośnych.

Jak jeść pasternak?

Pasternak ma delikatniejszy i nieco bardziej słodki smak, niż pietruszka, dlatego można wykorzystywać go w kuchni nawet w szerszym zastosowaniu. Najczęściej jest składnikiem mieszanek przypraw dodawanych np. do rosołu – oczywiście w formie suszonej. Z powodzeniem może stanowić składnik lub nawet podstawę surówki (na surowo) czy puree. Starty pasternak można wykorzystać na smażone placki – dokładnie tak, jak przygotowuje się na przykład placki ziemniaczane. Co ciekawe, dania i dodatki wytrawne to nie jedyne, co można zrobić z pasternaku. Na pewno zasmakują ci też takie dania, jak domowe chipsy z pokrojonego w plastry pasternaku, a także krem z pasternaku.

Przepis na pasternak

Krem z pasternaku

Składniki:

  • 0,5 kg (ok. 10 sztuk) korzeni pasternaku
  • 100-150 g (2 średnie) ziemniaków
  • 3-4 szklanki bulionu
  • 4-5 łyżek masła
  • przyprawy: sól, pieprz, gałka muszkatołowa, opcjonalnie wędzona papryka suszona

Wykonanie:

  1. Warzywa myjemy, obieramy i kroimy w kostkę.
  2. Wrzucamy do rondla z rozgrzanym masłem, podsmażamy, a następnie zalewamy bulionem.
  3. Doprawiamy, gotujemy około 20-30 minut.
  4. Całość blendujemy na krem.
  5. Można podawać z grzankami z pieczywa razowego.

 

Przepisy na pasternak obejmują także słodkie potrawy – w tych najczęściej stosuje się pasternak karmelizowany i/lub w towarzystwie miodu. Dawniej pasternak był nawet używany do dosładzania potraw i napojów, z uwagi na swój słodkawy posmak.

 

Bibliografia:

  1. Baza danych „Tabele wartości odżywczej produktów spożywczych i potraw”. Wydanie III rozszerzone i uaktualnione. Instytut Żywności i Żywienia, Warszawa 2005.
  2. https://atlas.roslin.pl/plant/7529 [dostęp online dn. 24.02.2021 r.]
  3. Ł. Łuczaj, Dzikie rośliny jadalne Polski. Przewodnik survivalowy, Chemigrafia, 2004.
  4. K. Averill i wsp., Wild Parsnip (Pastinaca Sativa): A Troublesome Species of Increasing Concern, Weed Technology,  2009, 21. 279-287.

Zobacz także

Pierwsze suplementy od kobiet dla kobiet

Poznaj WIMIN

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Zainteresują cię również:

Nowalijki – jeść czy się wystrzegać?

Guma guar – co to, właściwości, zastosowanie i szkodliwość

Wzmacniamy odporność po zimie. Sprawdzone sposoby, które pokochasz

Rzepa biała i czarna – jak jeść, gdzie kupić, jakie mają wartości?

Co jeść w styczniu? Buraki, seler, marchew… ale nie tylko! Co proponuje Sylwia Majcher?

Jak prawidłowo gotować warzywa? Podpowiadają ekspertki Czytamy Etykiety

Jak prawidłowo gotować warzywa? Podpowiadają ekspertki „Czytamy Etykiety”

Jedzenie, które leczy. Sprawdź, czego nie wiesz o żywności funkcjonalnej

Zielenina w środku zimy. Jak ją wprowadzić do diety?

Czy to prawda, że domowy syrop z cebuli pomaga przy przeziębieniu?

Na co zwracać uwagę przy kupowaniu produktów ekologicznych? Tłumaczy Paulina Górska

Na co zwracać uwagę przy kupowaniu produktów ekologicznych? Tłumaczy Paulina Górska

Kobieta pije koktajl

Prosty i skuteczny przepis na koktajl na odporność

Superfoods na wzmocnienie odporności. Tę dziesiątkę wprowadź do swojej diety

Urozmaicaj i próbuj, czyli wegetariański tuning dnia

Chcesz wzmocnić odporność? Wypróbuj antygrypinę z przepisu dietetyczki Justyny Mizery

Jak przechowywać warzywa i owoce latem oraz na zimę?

Dzika róża – bogate w witaminę C remedium na infekcje. O jej właściwościach opowiada naturoterapeutka

tymianek

Top 7 ziół na poprawę odporności. Pomogą przegnać przeziębienie i zwalczyć infekcję

Jesień to nie wymówka. Jedz zdrowo przez cały rok!

Czosnek w garnku

Co jeść, żeby wspomóc odporność? Wymieniają dietetycy z Czytamy Etykiety

Lubisz cytrusy? To super! Poznaj ich pięć zalet

Co pić latem? Sprawdź nasz miniprzewodnik po letnich napojach

Witamina D nie tylko na mocne kości. Może wspierać w ochronie przed rakiem

Lubisz tajskie jedzenie? Sprawdź, czy twój organizm też je lubi

Czy można jeść surowe brokuły? Może warto przekonać się do ich smaku?

Najpopularniejsze

Truskawki - produkty bogate w błonnik

Błonnik – w czym jest go dużo? Sprawdź, jakie owoce i warzywa są bogate w błonnik

18 przepisów dla miłośników awokado

18 dań wege, które pokochają mięsożercy

18 dań wege, które pokochają mięsożercy. Najlepsze przepisy z wegańskich i wegetariańskich blogów

Przeterminowana żywność / unsplash

Termin ważności ma znaczenie? Można zjeść przeterminowane jedzenie?

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

6 zaskakujących rzeczy powodujących wzdęcia

7 rzeczy, za które pokocha cię twoja wątroba

Jesz za mało? 8 sygnałów, że masz zbyt niskokaloryczną dietę

avocado

9 produktów, które regulują poziom cukru

cynk w migdałach

Cynk – gdzie go szukać? Poznaj 5 naturalnych źródeł cynku

szklanka wody

Woda alkaliczna – co to jest? Poznaj opinie i przeciwwskazania

elektrolity

Dopadają cię zawroty głowy albo skurcze mięśni? To sygnały, że możesz mieć problem z elektrolitami

Mycie brokułów

Gotowanie brokuła – ile gotować w wodzie i na parze?

5 największych kuchennych mitów

Dieta Ewy Dąbrowskiej – tak czy nie?

Na jakim tłuszczu smażyć?

Najzdrowszy olej do smażenia? Masło czy inny tłuszcz?