Przejdź do treści

Pasternak – jak wygląda, właściwości, przepisy. Pasternak a pietruszka

Pasternak – jak wygląda, właściwości, przepisy. Pasternak a pietruszka Pexels.com
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
Najnowsze
Balon
Masz brzuch jak balon? Sprawdź, jak możesz zapobiec wzdęciom
Pasta z czerwonej fasoli z rodzynkami /fot. Marta Dymek, Jadłonomia
Strączkowe na słodko i na wytrawnie. 3 świetne przepisy od Marty Dymek, autorki kultowej Jadłonomii
Największe grzechy śniadaniowe – jakie popełniamy najczęściej?
Jak odmrażać żywność, żeby sobie nie zaszkodzić? Wyjaśnia Jagna Niedzielska
Adele: Musiałam odciąć się od alkoholu, by zadbać o głos. W trakcie pandemii picie zaczęło wymykać się spod kontroli
Adele: Musiałam odciąć się od alkoholu. W trakcie pandemii picie zaczęło mi się wymykać spod kontroli

Pasternak zwyczajny (Pastinaca sativa) to mało znana roślina, choć była hodowana już w czasach starożytnych.  Jest to roślina z rodziny selerowatych, podobna do pietruszki. Jak odróżnić pasternak od pietruszki i co zrobić z tego warzywa?

Jak wygląda pasternak? Co to za warzywo?

Pasternak zwyczajny pochodzi z Azji. Najbardziej popularny był w średniowieczu. Jako większa od pietruszki roślina korzeniowa, pasternak stanowił jeden z głównych produktów spożywczych spożywanych przez ubogą ludność. Obecnie jego znaczenie w codziennej kuchni jest dużo mniejsze, choć oczywiście jest on uprawiany przemysłowo w wielu krajach na całym świecie. Dodatkowo występuje także w stanie dzikim na terenie Europy, Azji, Ameryki Południowej.

Pasternak a pietruszka

Jak wspomniano, pasternak i pietruszka są do siebie bardzo podobne. Jest jednak kilka różnic. Przede wszystkim jadalne korzenie pasternaku są grubsze, większe i dłuższe od korzenia pietruszki. Jednak wygląd łodygi i liści, a także barwa korzenia i aromat obu tych roślin są do siebie bardzo podobne, dlatego nic dziwnego, że pietruszka i pasternak czasami są ze sobą mylone. Dotyczy to zwłaszcza pasternaku rosnącego dziko, który – w przeciwieństwie do tego uprawianego przemysłowo – cechuje się dużo szczuplejszym korzeniem. Wprawne oko może także zauważyć, że liście pasternaku są większe od liści pietruszki, ale oczywiście zależy to także od stadium rozwoju rośliny i nie może być traktowane jako cecha gwarantująca skuteczne odróżnienie pasternaku i pietruszki. Aromaty i posmak obu warzyw są podobne, jednak można wyczuć, że pasternak jest nieco słodszy – niektórzy porównują jego smak do połączenia smaku pietruszki i marchewki.

Pasternak

Gdzie kupić pasternak?

To warzywo kupimy zarówno na bazarkach i targach, jak w supermarketach. Sezon na pasternak zaczyna się jesienią. Podobnie jak inne warzywa korzeniowe dość dobrze się przechowuje.

Pasternak – wartości odżywcze

Skoro już wiesz, czym się różni pietruszka od pasternaku, czas na przedstawienie, jakie pasternak ma właściwości i wartości odżywcze. Wiele osób zastanawia się, czy pasternak jest jadalny – oczywiście, że tak! W dodatku jest to warzywo dość niskokaloryczne, ponieważ 100 gramów pasternaku zawiera około 65 kcal. Biorąc pod uwagę, że jedna sztuka korzenia pasternaku waży około 45 g – nieco ponad dwa korzenie mają mniej więcej tyle kalorii, co dwa średnie ziemniaki. Przede wszystkim w pasternaku znajdziemy węglowodany – jest ich około 11 g/100 g, w tym około 4,5 g błonnika. Pasternak zawiera bardzo mało białka – około 1,5 g/100 g oraz tłuszczu – 0,6 g/100 g.

Jednak kalorie, białka, tłuszcze i węglowodany to nie jedyne składniki, jakich dostarczają nam warzywa, w tym pasternak. Warzywo to jest także źródłem takich składników, jak: potas, witamina C, kwas foliowy (witamina B9), witamina E, a także fitozwiązków – w tym rutyny (z grupy flawonoidów), furanokumaryny.

Danie z ziemniaków

Właściwości pasternaku

Lista składników odżywczych pasternaku sprawia, że przypisuje się mu właściwości:

  • moczopędne,
  • pobudzające apetyt,
  • regulujące trawienie,
  • uspokajające,
  • antyoksydacyjne,
  • wspomagające układ immunologiczny, pro odpornościowe,
  • regulujące funkcjonowanie naczyń krwionośnych.

Jak jeść pasternak?

Pasternak ma delikatniejszy i nieco bardziej słodki smak, niż pietruszka, dlatego można wykorzystywać go w kuchni nawet w szerszym zastosowaniu. Najczęściej jest składnikiem mieszanek przypraw dodawanych np. do rosołu – oczywiście w formie suszonej. Z powodzeniem może stanowić składnik lub nawet podstawę surówki (na surowo) czy puree. Starty pasternak można wykorzystać na smażone placki – dokładnie tak, jak przygotowuje się na przykład placki ziemniaczane. Co ciekawe, dania i dodatki wytrawne to nie jedyne, co można zrobić z pasternaku. Na pewno zasmakują ci też takie dania, jak domowe chipsy z pokrojonego w plastry pasternaku, a także krem z pasternaku.

Przepis na pasternak

Krem z pasternaku

Składniki:

  • 0,5 kg (ok. 10 sztuk) korzeni pasternaku
  • 100-150 g (2 średnie) ziemniaków
  • 3-4 szklanki bulionu
  • 4-5 łyżek masła
  • przyprawy: sól, pieprz, gałka muszkatołowa, opcjonalnie wędzona papryka suszona

Wykonanie:

  1. Warzywa myjemy, obieramy i kroimy w kostkę.
  2. Wrzucamy do rondla z rozgrzanym masłem, podsmażamy, a następnie zalewamy bulionem.
  3. Doprawiamy, gotujemy około 20-30 minut.
  4. Całość blendujemy na krem.
  5. Można podawać z grzankami z pieczywa razowego.

 

Przepisy na pasternak obejmują także słodkie potrawy – w tych najczęściej stosuje się pasternak karmelizowany i/lub w towarzystwie miodu. Dawniej pasternak był nawet używany do dosładzania potraw i napojów, z uwagi na swój słodkawy posmak.

 

Bibliografia:

  1. Baza danych „Tabele wartości odżywczej produktów spożywczych i potraw”. Wydanie III rozszerzone i uaktualnione. Instytut Żywności i Żywienia, Warszawa 2005.
  2. https://atlas.roslin.pl/plant/7529 [dostęp online dn. 24.02.2021 r.]
  3. Ł. Łuczaj, Dzikie rośliny jadalne Polski. Przewodnik survivalowy, Chemigrafia, 2004.
  4. K. Averill i wsp., Wild Parsnip (Pastinaca Sativa): A Troublesome Species of Increasing Concern, Weed Technology,  2009, 21. 279-287.

Zobacz także

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Zainteresują cię również:

Wzmocnij odporność przed jesienią. Sięgnij po produkty, które wspierają układ immunologiczny

Wiesz, że kwiaty cukinii można jeść? Sylwia Majcher podpowiada, jak je wykorzystać w kuchni

Wiesz, że kwiaty cukinii można jeść? Sylwia Majcher podpowiada, jak je wykorzystać w kuchni

Czy wiesz, że kolor warzyw ma znaczenie? Sprawdź, jaki kolor będzie najlepszy dla ciebie

Czy wiesz, że kolor warzyw ma znaczenie? Sprawdź, jaki będzie najlepszy dla ciebie

Czy owoce i warzywa były kiedyś zdrowsze? Odpowiada dietetyk Radosław Smolik

Czy owoce i warzywa były kiedyś zdrowsze? Odpowiada dietetyk Radosław Smolik

Zamiast świeżych wybierasz mrożone warzywa? Sprawdź, czy to zdrowe

Bomby pestycydowe - chemia z... warzywniaka

Chemia z warzywniaka. Te owoce i warzywa to prawdziwe bomby pestycydowe

Zespół policystycznych jajników a węglowodany. O czym pamiętać? / Fot: Unsplash

Zespół policystycznych jajników a węglowodany. O czym pamiętać?

Sezon na rabarbar w pełni! Poznaj 5 faktów na jego temat, których nie znałaś

Sezon na rabarbar w pełni! Poznaj 3 fakty na jego temat, których nie znałaś

Micha zdrowia. Buddha bowl, smoothie bowl, poke – z czym to się je?

Kapusta – pospolita tylko z pozoru

Kapusta – pospolita tylko z pozoru. Sprawdź 3 przepisy na pyszne dania z kapusty

Nowalijki – jeść czy się wystrzegać?

Guma guar – co to, właściwości, zastosowanie i szkodliwość

Wzmacniamy odporność po zimie. Sprawdzone sposoby, które pokochasz

Rzepa biała i czarna – jak jeść, gdzie kupić, jakie mają wartości?

Co jeść w styczniu? Buraki, seler, marchew… ale nie tylko! Co proponuje Sylwia Majcher?

Jak prawidłowo gotować warzywa? Podpowiadają ekspertki Czytamy Etykiety

Jak prawidłowo gotować warzywa? Podpowiadają ekspertki „Czytamy Etykiety”

Jedzenie, które leczy. Sprawdź, czego nie wiesz o żywności funkcjonalnej

Czy to prawda, że domowy syrop z cebuli pomaga przy przeziębieniu?

Na co zwracać uwagę przy kupowaniu produktów ekologicznych? Tłumaczy Paulina Górska

Na co zwracać uwagę przy kupowaniu produktów ekologicznych? Tłumaczy Paulina Górska

Kobieta pije koktajl

Prosty i skuteczny przepis na koktajl na odporność

Superfoods na wzmocnienie odporności. Tę dziesiątkę wprowadź do swojej diety

Urozmaicaj i próbuj, czyli wegetariański tuning dnia

Chcesz wzmocnić odporność? Wypróbuj antygrypinę z przepisu dietetyczki Justyny Mizery

Jak przechowywać warzywa i owoce latem oraz na zimę?

Najpopularniejsze

Truskawki - produkty bogate w błonnik

Błonnik – w czym jest go dużo? Sprawdź, jakie owoce i warzywa są bogate w błonnik

18 dań wege, które pokochają mięsożercy

18 dań wege, które pokochają mięsożercy. Najlepsze przepisy z wegańskich i wegetariańskich blogów

Przeterminowana żywność / unsplash

Termin ważności ma znaczenie? Można zjeść przeterminowane jedzenie?

18 przepisów dla miłośników awokado

Jesz za mało? 8 sygnałów, że masz zbyt niskokaloryczną dietę

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

6 zaskakujących rzeczy powodujących wzdęcia

avocado

9 produktów, które regulują poziom cukru

7 rzeczy, za które pokocha cię twoja wątroba

Co jeść podczas infekcji? Menu na cały dzień

Przeziębiłaś się? Dodaj te składniki do codziennej diety

nalewka cytrynówka

Ile procent powinna mieć nalewka? Jak działa na zdrowie?

pizza kobieta

Brak apetytu, a chcesz przytyć? Oto 5 patentów na „coś na apetyt”

relaksująca się młoda kobieta

9 witamin i minerałów, które pomogą ci lepiej spać

Czy orgaznim może nie tolerować kawy?

Pięć łyżeczek z róznymi rodzajami soli, sól rozsypana na blacie

9 sygnałów, że jesz za dużo soli

elektrolity

Dopadają cię zawroty głowy albo skurcze mięśni? To sygnały, że możesz mieć problem z elektrolitami