Przejdź do treści

Olej arachidowy – właściwości i zastosowanie

olej arachidowy i orzechy
Olej arachidowy – właściwości i zastosowanie Istock.com
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
Owoce na kolacje – czy rzeczywiście lepiej tego unikać? Odpowiadają ekspertki portalu „Czytamy Etykiety”
Trzymasz pomidory w lodówce? Sprawdź, czy robisz to dobrze
Cukier – jak wpływa na organizm człowieka?
Deser bez cukru? Niemożliwe nie istnieje! Te 3 przepisy to niebo dla podniebienia
Rabarbarowa owsianka. Zdrowe i pyszne śniadanie, które przygotujesz w 15 minut!

Orzechy arachidowe stanowią smaczną przekąskę, produkt, z którego wykonuje się masło orzechowe oraz cenny dodatek do sałatek i deserów. Olej arachidowy rafinowany bądź tłoczony na zimno jest cennym składnikiem diety. Poza tym może być stosowany do pielęgnacji skóry i włosów.

Olej z orzechów ziemnych – wartości odżywcze i właściwości

Orzechy arachidowe (łac. Arachis hypogaea L.), z których produkowany jest olej arachidowy, są plonem orzechy podziemnej. Jest to roślina z rodziny motylkowatych, podobnie jak bób, fasola czy groch.

Orzechy arachidowe nie są więc typowymi orzechami (jak orzechy włoskie czy laskowe), ale owocem rośliny strączkowej. 

Prym w światowej ich produkcji wiodą Chiny. Tuż za nimi plasują się: Indie, Nigeria i Stany Zjednoczone.

Czy orzeszki ziemne są zdrowe? Są z pewnością cennym składnikiem diety wegan i wegetarian ze względu na wysoką zawartość białka (około 28 proc.). Jednak w oleju arachidowym dominuje przede wszystkim tłuszcz. Jego zawartość wynosi około 49 proc. Większość stanowią kwasy tłuszczowe nienasycone: oleinowy (około 38 proc), czyli omega-9 oraz linolowy (około 45 proc.), czyli omega-6. Głównym reprezentantem kwasów tłuszczowych nasyconych jest kwas palmitynowy (około 11 proc.), czyli omega-3.

Niestety stosunek omega-3 i omega-6 jest w oleju arachidowym niekorzystny.  Nadmierna podaż omega-6 przy jednoczesnych niedostatkach omega-3 może działać prozapalnie oraz przyczyniać się do rozwoju otyłości.

W przestrzeni zakupowej HelloZdrowie znajdziesz produkty polecane przez naszą redakcję:

kobieta smażąca jedzenie

Olej z orzeszków ziemnych jako cenny składnik diety

Ze względu na cenne właściwości odżywcze olej z orzechów arachidowych wykorzystywany jest do przyrządzania potraw.

Jego temperatura dymienia wynosi aż 229 st. Celsjusza (w przypadku oleju rafinowanego). Jest to punkt, w którym olej traci cenne właściwości odżywcze i ulega rozkładowi na wolne kwasy tłuszczowe i glicerol. Dla porównania, olej rzepakowy ma temperaturę dymienia około 190 st. Celsjusza a masło 150 st. Celsjusza.

Dzięki tej właściwości olej arachidowy może być wykorzystywany do smażenia głębokiego. Zapewnia wówczas obrabianym termicznie produktom chrupką powierzchnię, a jednocześnie nie wnika w ich głąb i nie zmienia smaku.

Niestety jak już wcześniej wspomniano stosunek omega-3 i omega-6 w oleju arachidowym jest niekorzystny dla zdrowia. Czy jest to więc zdrowy olej do smażenia i sałat? Może wpłynąć negatywnie na zdrowie, jeśli jest stosowany codziennie. Jeśli będzie dodawany okazjonalnie do potraw – stanie się smacznym i aromatycznym ich uzupełnieniem. 

Czym zastąpić olej arachidowy? Najlepiej sięgnąć po olej rzepakowy lub oliwę z oliwek. Mają one bowiem korzystny wpływ na pracę układu sercowo-naczyniowego. Jest to także dobra i bezpieczna alternatywa dla osób uczulonych na orzechy arachidowe.

Olej z ryżu / istock

Olej z orzechów ziemnych w pielęgnacji urody

Olej arachidowy jest jednym z najczęściej wykorzystywanym w pielęgnacji urody olejów.  Może być stosowany także przez osoby uczulone na orzechy arachidowe. Alergeny nie przenoszą się bowiem do oleju w czasie przetwarzania orzechów na olej.

Dzięki swej konsystencji wzmacnia warstwę hydrolipidową skóry. Olej wnika w głąb skóry, dzięki czemu nawilża ją i sprawia, że staje się jędrna i elastyczna.

Właściwości te sprawiają, że jest to produkt szczególnie zalecany do pielęgnacji skóry suchej, wrażliwej i skłonnej do podrażnień. Olej arachidowy uznawany jest za tłusty emolient, który może być stosowany do pielęgnacji skóry dotkniętej stanami zapalnymi, w tym towarzyszącymi atopowemu zapaleniu skóry.

 

 

Źródła:

  1. M. Wroniak, J. Parzychowska, A. Rękas, Charakterystyka i porównanie wartości żywieniowej orzechów i otrzymywanych z nich olejów, Postępy Nauki i Technologii Przemysłu Rolno-Spożywczego, 2016/ 71, nr 3, s. 44–58. 
  2. W. Jankowiak, K. Schaschner, Surowce roślinne w kosmetyce – fitokosmetyki, Kosmetologia Estetyczna, 2013/2, nr 4, s.  239–241.
  3. Arachis Hypogaea Oil, https://www.kosmopedia.org/encyklopedia/arachis-hypogaea-oil/, dostęp: 14.12.2021 r.
  4. K. Śliwa, E. Sikora, J. Ogonowski, Kosmetyki do pielęgnacji skóry atopowej, Wiadomości Chemiczne, 2011/65, s. 7–8.

 

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Zainteresują cię również:

Sery dojrzewające – jak się je robi, rodzaje, produkcja. Kto może je jeść?

Rodzaje makaronów w przepisach. Jak ugotować makaron?

Kwas linolowy (omega-6) – występowanie i właściwości. Co różni kwas linolowy od linolenowego?

Wskazówki dla osób z insulinoopornością / istock

5 wskazówek na Wielkanoc dla osób z insulinoopornością

Makaron pełnoziarnisty – jak ugotować, kaloryczność

Sery podpuszczkowe – rodzaje, właściwości, jak się je robi /fo. iStock

Sery podpuszczkowe – rodzaje, właściwości, jak się je robi

Kwas winowy – gdzie występuje, zastosowanie

Likopen – co to jest, właściwości, działanie, gdzie występuje

Makaron razowy – właściwości, kalorie, indeks glikemiczny

„Już 3000 lat temu wiadomo było, że ciepłe zupy mają leczniczą moc. Jedną z nich nazywa się żydowską penicyliną”. O dietoterapii zupami mówi Anna Stoitsi-Nieprzecka

Czym jest świadomość interoceptywna i dlaczego to twoja supermoc? Przedstawiamy fundamenty jedzenia intuicyjnego

Kwas foliowy – nie tylko dla kobiet w ciąży

Ryż basmati – indeks glikemiczny, jak gotować ten typ ryżu

dr Wanda Baltaza

„Budując swoją zdrową dietę, warto wyluzować” – mówi Wanda Baltaza, autorka książki „Poczuj się lepiej”

Kobieta

Objawy za dużego deficytu kalorycznego można łatwo przeoczyć. „Nie zawsze od razu mdlejesz” – ostrzegają żywieniowcy z „Dietetyka nie na żarty”

Według naukowców odpowiednia dieta może nas uchronić przed COVID-19. Co powinniśmy jeść?

Według naukowców odpowiednia dieta może nas uchronić przed COVID-19. Co powinniśmy jeść?

Spermidyna w jabłkach / istock

Spermidyna pomoże ci zachować długowieczność. Czym jest substancja, o której wszyscy mówią?

Granat przekrojony na pół

Olej z pestek granatu – właściwości i przeciwwskazania

„Ciało reguluje wagę jak termostat. Nie wie, że zależy nam np. na wyszczupleniu ud, więc walczy o ochronę swoich zasobów”. O teorii wagi chronionej mówi psychodietetyczka Małgorzata Zięba

Mąka konopna

Mąka konopna – zdrowa alternatywa dla mąki pszennej

Orzechy arachidowe

Mąka z orzechów arachidowych – właściwości, stosowanie

Produkcja oleju

Olej rafinowany czy tłoczony na zimno? Który jest lepszy?

Zimowe tycie – jak sobie z nim poradzić?

Mleko bez laktozy

Mleko bez laktozy – uczulenie i nietolerancja na składnik

Najpopularniejsze

Truskawki - produkty bogate w błonnik

Błonnik – w czym jest go dużo? Sprawdź, jakie owoce i warzywa są bogate w błonnik

Przeterminowana żywność / unsplash

Termin ważności ma znaczenie? Można zjeść przeterminowane jedzenie?

avocado

9 produktów, które regulują poziom cukru

18 dań wege, które pokochają mięsożercy

18 dań wege, które pokochają mięsożercy. Najlepsze przepisy z wegańskich i wegetariańskich blogów

Jesz za mało? 8 sygnałów, że masz zbyt niskokaloryczną dietę

6 zaskakujących rzeczy powodujących wzdęcia

Męczą cię zaparcia? Zobacz, jakie produkty powinnaś jeść, aby się ich pozbyć

Kobieta

Czy organizm może nie tolerować kawy? Sprawdziłyśmy!

18 przepisów dla miłośników awokado

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

elektrolity

Dopadają cię zawroty głowy albo skurcze mięśni? To sygnały, że możesz mieć problem z elektrolitami

pizza kobieta

Brak apetytu, a chcesz przytyć? Oto 5 patentów na „coś na apetyt”

Pokrojone buraki

7 rzeczy, za które pokocha cię twoja wątroba

Dlaczego łamią się paznokcie?

Dlaczego łamią się paznokcie i jak temu zaradzić?

Bilans wodny - picie wody / istock

Bilans wodny. Co wlicza się w dzienną podaż płynów? Dietetyczka wyjaśnia

7 produktów, za które pokochają cię mięśnie

×