Ogórki małosolne – przepis. Jak je zrobić? Jak je kisić, żeby były twarde?
Ogórki małosolne chyba każda z nas próbowała przynajmniej raz w życiu. Są chrupkie, delikatnie kwaśne, idealne do sałatek, na kanapkę czy jako dodatek do obiadu. I wcale nie musisz kupować ich w sklepie! Wystarczy kilka godzin w letnie popołudnie, by stworzyć kilka (a może kilkanaście?) smacznych słoików ogórków małosolnych pełnych właściwości prozdrowotnych. Jak je zrobić? O tym w poniższym artykule.
Przepis na ogórki małosolne
Jak zrobić ogórki małosolne? Sprawdź przepis, który zawsze wychodzi!
Składniki na ogórki małosolne:
- 1 kg świeżych ogórków,
- 5 gałązek świeżego koperku,
- garść obranych, przekrojonych na pół ząbków czosnku,
- kawałek korzenia chrzanu,
- 1,5 litra wody,
- sól kamienna (specjalna do przetworów),
- opcjonalnie: liście porzeczki lub wiśni.
Przygotowanie ogórków małosolnych:
- Ogórki umyj, a następnie wrzuć do zimnej wody i pozostaw na 3 godziny.
- Po tym czasie ogórki włóż do 1,5-litrowych słoików lub do jednego dużego słoika.
- Do każdego słoika wrzuć czosnek, wcześniej pokrojony na kawałki chrzan, gałązkę kopru. Możesz dodać też liście porzeczki albo wiśni.
- Pamiętaj o warstwowym układaniu – ogórki – dodatek – ogórki – dodatek.
- Ogórki zalej posoloną wodą (1 czubata łyżka na 1 litr wody). Zalewą powinny być zalane wszystkie dodatki. Słoik przykrywamy ściereczką lub gazą owiniętą gumką recepturką.
- Słoiki odstaw w ciemne miejsce, na 2-5 dni. Będą gotowe, gdy zalewa zacznie mętnieć.
Jakie ogórki wybierać?
Do zalewy najlepiej wybierać średniej wielkości ogórki gruntowe. Warto sprawdzić też czy są kruche i nieprzejrzałe.
Dlaczego ogórki są gorzkie?
Niektóre ogórki mogą być gorzkie. To skutek obecności kukurbitacyn, czyli związków wytwarzanych m.in. przez rośliny w celu obrony przed zwierzętami, które je zjadają.
Jak przechowywać ogórki małosolne?
Ogórki małosolne należy przechowywać w lodówce bądź w ciemnym, chłodnym miejscu. Jeśli przygotowywałaś je w naczyniu bez wieczka, umieść na nim (spodem do góry) mały talerzyk, który następnie obciąż. Słoiki z wieczkami nie powinny być mocno dokręcane.
Ogórki małosolne są gotowe już po dwóch dniach.
Jaką wodą zalać ogórki?
Ogórki możesz zalać zimną wodą, będą wtedy kisiły się 1-2 dni dłużej. W większości przepisów podana jest jednak wrząca woda, którą zalewamy ogórki.
Jak kisić ogórki, żeby były twarde?
By ogórki małosolne były twarde, wiele osób dodaje do słoików liście wiśni. Najlepiej, by były to liście z własnego ogródka. Nie warto wrzucać do przetworów liści pryskanych albo zebranych koło drogi. Przyniosą więcej szkody niż pożytku.
Ogórki małosolne na zimę
Ogórki małosolne możesz też przygotować na zimę. Wystarczy, że będziesz pamiętać o ścisłym ułożeniu ogórków w słoiku i mocnym dokręceniu słoików. Takie przetrwają w spiżarni kilka miesięcy.
Właściwości ogórków małosolnych
To smaczna i niskokaloryczna przekąska. 100 gram ogórków małosolnych ma 11 kcal. Są też lekkostrawne i bogate w witaminy z grupy B (B2, B3, B6, B12), E oraz K. Warto także wiedzieć, że ogórki małosolne są świetnymi probiotykami.
Polecamy
Wygląda jak brokuł, w smaku jest dziką krzyżówką trzech warzyw. Bimi dostępne już w polskich sklepach
Dieta dla dziecka. Co powinno znaleźć się w diecie maluchów?
Pierwsza ofiara śmiertelna epidemii E. coli w Wielkiej Brytanii. Źródłem zakażenia były liście sałaty w pakowanych kanapkach
Zucchiolo – nowe warzywo na polskim rynku. Wygląda jak dynia, ale tak nie smakuje
się ten artykuł?