Przejdź do treści

Ogórki kiszone i kwaszone – czy czymś się różnią? Wyjaśnia Moja Dietetyka

Ogórki kiszone
Ogórki kiszone i kwaszone – czy czymś się różnią? Wyjaśnia Moja Dietetyka / iStock
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
Najnowsze
Omlet bez mąki z warzywami
Omlet bez mąki z warzywami – świetny pomysł na śniadanie
Sezon na rabarbar w pełni! Poznaj 5 faktów na jego temat, których nie znałaś
Sezon na rabarbar w pełni! Poznaj 3 fakty na jego temat, których nie znałaś
Olej MCT – działanie, stosowanie, jaki wybrać, cena
Camu camu – właściwości, zastosowanie, cena, gdzie kupić
Kobieta
Dlaczego nie możesz przytyć? Wyjaśniają żywieniowcy z „Dietetyki nie na żarty”

Często słyszymy, że trzeba kupować ogórki kiszone, a nie kwaszone. Te drugie owiane są złą sławą – mówi się, że są po prostu zalane octem i nie zachodzi tam proces fermentacji. Czy tak jest rzeczywiście, czy to tylko powielany mit? O tym przeczytamy na instagramowym profilu Moja Dietetyka.

Kiszenie a kwaszenie – jaka jest różnica?

Na profilu Moja Dietetyka na Instagramie możemy znaleźć ciekawostki dotyczące produktów spożywczych – ich składu, zastosowania, wartości odżywczych. Śledzi go ponad 25 tys. osób. Tym razem pojawił się tu ważny post, który obala popularny mit.

Wiele osób błędnie ocenia „kiszenie” jako zdrowe, a „kwaszenie” jako niezdrowe. Profil Moja Dietetyka przekonuje, że ogórki kiszone i kwaszone nie różnią się niczym.

„Kiszenie (lub kwaszenie) to rozkład cukrów prostych zawartych w warzywach przy użyciu bakterii kwasu mlekowego. W efekcie powstaje kwas mlekowy i obniża się pH produktu, co hamuje dalszy rozwój bakterii. W procesie technologicznym stosuje się też m.in. schładzanie kiszonki, co zapobiega pojawieniu się pleśni” – czytamy.

"Jedzenie jest jak plaster na trudne emocje i jednocześnie jest najczęściej nadużywanym środkiem uspokajającym"

Czytajmy etykiety!

Autorzy profilu Moja Dietetyka tłumaczą, że produkty powstałe w procesie kiszenia (bądź kwaszenia), np. kiszona kapusta lub ogórki, są wartościowymi produktami, które zdecydowanie warto spożywać. Dostarczają nam m.in. witamin z grupy B, a także witaminy C, błonnika i bakterii probiotycznych. Co ważne, są niskokaloryczne i po prostu smaczne. Jednak trzeba uważać na pułapki zastawione przez producentów.

„Do takich kiszonych ogórków dodawane są: kwas octowy, kwas benzoesowy lub ich sole, by produkt był chociażby szybciej gotowy do spożycia. I o ile rozwój mikroflory bakteryjnej zostanie tu również zatrzymany, to niestety nie jest to produkt, który życzyliśmy sobie kupić – albowiem nie zostaje on wówczas wyprodukowany w sposób naturalny, lecz z użyciem substancji chemicznych” – czytamy na profilu Moja Dietetyka.

Na koniec postu po raz kolejny czytamy apel, który powtarza się bardzo często, jednak warto go jeszcze raz przywołać: „Czytajmy etykiety!”. Jeśli w składzie nie pojawiają się żadne z wymienionych powyżej substancji, to śmiało możecie zafundować sobie kiszonkę i zjeść ją bez wyrzutów sumienia.

 

Wyświetl ten post na Instagramie.

 

Tak naprawdę to niczym. Nazw „kiszenie” i „kwaszenie” używa się zamiennie, jednak wiele osób błędnie ocenia „kiszenie” jako zdrowe, a „kwaszenie” jako niezdrowe. – – – ?Kiszenie (lub kwaszenie) to rozkład cukrów prostych zawartych w warzywach przy użyciu bakterii kwasu mlekowego. W efekcie powstaje kwas mlekowy i obniża się pH produktu, co hamuje dalszy rozwój bakterii. W procesie technologicznym stosuje się też m.in. schładzanie kiszonki, co zapobiega pojawieniu się pleśni. – – – ❇Powstałe produkty np. kiszona kapusta lub kiszone ogórki są wartościowymi produktami w naszej diecie i warto je spożywać. Dostarczają nam m.in. witamin z gr B, a także witaminy C, błonnika i bakterii probiotycznych. Przy tym wszystkim są niskokaloryczne i co tu dużo mówić – smaczne. ? – – – ✔Jednak! Niestety, istnieją pewne pułapki zastawiane na nas przez producentów. Np. do takich kiszonych ogórków dodawane są kwas octowy, kwas benzoesowy lub ich sole by produkt był chociażby szybciej gotowy do spożycia. I o ile rozwój mikroflory bakteryjnej zostanie tu również zatrzymany to niestety nie jest to produkt, który życzyliśmy sobie kupić – albowiem nie zostaje on wówczas wyprodukowany w sposób naturalny, lecz z użyciem substancji chemicznych. – – – ☑Reasumując, należy czytać etykiety. To bardzo istotne. Jeśli w składzie nie pojawiają się żadne z wymienionych powyżej substancji to śmiało można taki produkt kupić i z czystym sumieniem spożyć. ? – – – ? Lubicie ogórasy? Jak je spożywacie? W sałatkach czy po prostu wyjmujecie ze słoika i konsumujecie? ? ___________________________________________ #kiszenie #ogórki #cucumber #zdrowo #jemzdrowo #dbamosiebie #odchudzamsie #health #ogorkikiszone #kiszone #yummy #breakfast #sandwich #photooftheday #insta #picoftheday #instagram #fitnesslife #fitness #fitgirl #gym #dietetyka #dietapudełkowa #mojadietetyka #nutrition #dieta #loseweịght #bodybuilding #protein #workout

Post udostępniony przez @ mojadietetyka

Zobacz także

i
Treści zawarte w serwisie mają wyłącznie charakter informacyjny i nie stanowią porady lekarskiej. Pamiętaj, że w przypadku problemów ze zdrowiem należy bezwzględnie skonsultować się z lekarzem.

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Zainteresują cię również:

Kiszonki – prawdziwa bomba dobroczynnych składników. Sprawdź, co warto ukisić

Kiszony kalafior

Kiszony kalafior – przepis, wartości odżywcze. Jest zdrowy?

Jesień to nie wymówka. Jedz zdrowo przez cały rok!

„Zdarza się, że coś ucieknie ze słoika”. O bardziej i mniej tradycyjnych kiszonkach opowiadają Kaja Nowakowska i Małgorzata Ruszkowska, czyli duet Mead Ladies

Ogórki kiszone - właściwości zdrowotne i 3 niezawodne przepisy

Ogórki kiszone – właściwości zdrowotne i 3 niezawodne przepisy

Kiszone pomidory -przepis. Jak kisić zielone pomidory?

Kiszone pomidory – przepis. Jak kisić zielone pomidory?

Kiszona kapusta - kto powinien ją jeść?

Kiszona kapusta naprawdę jest taka zdrowa? To warto o niej wiedzieć

Kiszone rzodkiewki - źródło probiotyków w pysznej postaci. Zdjęcie: masz.talerz

Kiszona rzodkiewka – jak zrobić? Przepis na probiotyczne rzodkiewki

Słoiki z kiszonymi ogórkami. Ręka wkłada ogórka do słoika

Kiszonki idealne na wzmocnienie odporności. Poznaj korzyści płynące z jedzenia kiszonych warzyw

Moje pierwsze kimchi

Kimchi – poznaj przepis na koreański przysmak. Ma mnóstwo zalet

Sok z kiszonych buraków – ma same zalety. Warto go przygotować, zwłaszcza teraz

Kiszona kapusta - Mercedes w walce z przeziębieniem

Kiszona kapusta to nie tylko świetne panaceum na przeziębienie. Poznaj inne magiczne właściwości kiszonej kapusty!

kiszona czerwona kapusta

Kisimy czerwoną kapustę! Skorzystaj z naszego przepisu

Kiszone cytryny

Kiszone cytryny – doskonałe źródło witamin

Pokochaj kiszonki! W nagrodę dostaniesz naturalny probiotyk

Co zyskasz dzięki probiotykom? Sprawdź ich zaskakujące zalety

8 superfoods dla zdrowia układu trawiennego

Chcesz popracować nad swoją odpornością? Tym możesz się wesprzeć!

Kulinarne trendy 2016 – wiemy, co będzie na topie!

Kulinarne trendy 2016 – wiemy, co będzie na topie!

Guarana – właściwości, działanie, rodzaje, gdzie kupić

Babka jajowata – właściwości i zastosowanie byliny

Chlorella – właściwości, efekty, dawkowanie

Białko konopne – właściwości, przepisy, jak stosować

Magda Hajkiewicz: bardzo mnie denerwuje, kiedy ludzie sprowadzają przyczynę nadwagi i otyłości wyłącznie do lenistwa

Magda Hajkiewicz: bardzo mnie denerwuje, kiedy ludzie sprowadzają przyczynę nadwagi i otyłości wyłącznie do lenistwa

Najpopularniejsze

Truskawki - produkty bogate w błonnik

Błonnik – w czym jest go dużo? Sprawdź, jakie owoce i warzywa są bogate w błonnik

18 przepisów dla miłośników awokado

Przeterminowana żywność / unsplash

Termin ważności ma znaczenie? Można zjeść przeterminowane jedzenie?

18 dań wege, które pokochają mięsożercy

18 dań wege, które pokochają mięsożercy. Najlepsze przepisy z wegańskich i wegetariańskich blogów

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

szklanka wody

Woda alkaliczna – co to jest? Poznaj opinie i przeciwwskazania

7 rzeczy, za które pokocha cię twoja wątroba

Jesz za mało? 8 sygnałów, że masz zbyt niskokaloryczną dietę

avocado

9 produktów, które regulują poziom cukru

20 produktów, które zmniejszają ryzyko zawału serca

6 zaskakujących rzeczy powodujących wzdęcia

elektrolity

Dopadają cię zawroty głowy albo skurcze mięśni? To sygnały, że możesz mieć problem z elektrolitami

Mycie brokułów

Gotowanie brokuła – ile gotować w wodzie i na parze?

Dieta Ewy Dąbrowskiej – tak czy nie?

5 największych kuchennych mitów

oliwa

Wysoki cholesterol? Oto 6 produktów obniżających cholesterol