Przejdź do treści

Nieustannie czujesz głód? Powodów takiego stanu może być naprawdę wiele

Tekst o przyczynach ciągłego odczuwania głodu. Na zdjęciu: Kobieta jedząca ciasto - HelloZdrowie
Nieustanne uczucie głodu / istock
Podoba Ci
się ten artykuł?

Chodzisz ciągle głodna? Jak wyjaśnia dietetyk Jakub Chwiłkowski, powodów takiego stanu może być naprawdę sporo. „Często mylnie postrzegamy uczucie głodu z pragnieniem, więc ważne jest zadbanie o wystarczającą ilość wody. Do tego możesz spożywać ją w trakcie posiłku czy przed posiłkiem, co również spotęguje sytość” – tłumaczy ekspert. 

Dlaczego ciągle czujesz głód?

„O tym, że trzeba jeść dużo warzyw i owoców każdy wie. Są one produktem bogatym w różne składniki odżywcze. Przez to, że mają mało kcal, dużo wody, błonnika i dużą objętość, można zjeść ich dużo, przez co łatwo wypełniają nasz żołądek i chodzimy bardziej najedzeni. Także warzywo lub owoc do każdego posiłku się poleca!” – wyjaśnia w swoim nowym poście na Instagramie dietetyk Jakub Chwiłkowski.

Ekspert dodaje, że wyższe spożycie białka w ciągu dnia (maksymalny stopień sytości obserwuje się już na poziomie 1.5-1.6g/kg masy ciała) przełoży się na zwiększoną kontrolę łaknienia i mniejszy głód. Dobrymi źródłami białka są np. skyry, chude mięsa, ryby czy rośliny strączkowe.

„Produkty pełne ziarno to również świetne produkty pod kątem wielu składników odżywczych, ale również wpływają pozytywnie na naszą sytość za sprawą m.in. wysokiej zawartości błonnika” – tłumaczy dalej dietetyk.

„Bycie na diecie stało się w naszej kulturze atrybutem kobiety”. Psychodietetyczka Małgorzata Akkus wyjaśnia, dlaczego diety odchudzające są nieskuteczne i dlaczego warto zacząć jeść intuicyjnie

Grelina – hormon głodu

Jakub Chwiłkowski wyjaśnia także, że osoby ograniczające sen z reguły jedzą więcej, aniżeli osoby, które o niego dbają.

„Już po jednym dniu małej ilości snu notuje się znaczny wzrost poziomu 'hormonu głodu’ – greliny i spadek stężenia 'hormonu sytości’ – leptyny. To w efekcie sprawia, że czujesz większy głód.

Również długie odchudzanie (>8-14 tygodni z reguły, ale warto zawsze spojrzeć indywidualnie) lub zbyt niska podaż kalorii może na to rzutować, więc weź to pod uwagę” – dodaje dietetyk.

Do wyświetlenia tego materiału z zewnętrznego serwisu (Instagram, Facebook, YouTube, itp.) wymagana jest zgoda na pliki cookie.Zmień ustawieniaRozwiń

Jakub Chwiłkowski – kim jest?

Jakub Chwiłkowski jest studentem dietetyki Warszawskiego Uniwersytetu Medycznego. Od kilku lat popularyzuje wiedzę na temat szeroko pojętego zdrowego stylu życia. Obejmuje ona tematykę z zakresu zdrowego odżywiania i treningu. Jego profil na Instagramie obserwuje obecnie ponad 45 tys. osób.

Zobacz także

Podoba Ci się ten artykuł?

Powiązane tematy:

i
Treści zawarte w serwisie mają wyłącznie charakter informacyjny i nie stanowią porady lekarskiej. Pamiętaj, że w przypadku problemów ze zdrowiem należy bezwzględnie skonsultować się z lekarzem.
Podoba Ci
się ten artykuł?