Przejdź do treści

Nieustannie czujesz głód? Powodów takiego stanu może być naprawdę wiele

Nieustanne uczucie głodu / istock
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
Najnowsze
Białko konopne – właściwości, przepisy, jak stosować
Magda Hajkiewicz: bardzo mnie denerwuje, kiedy ludzie sprowadzają przyczynę nadwagi i otyłości wyłącznie do lenistwa
Magda Hajkiewicz: bardzo mnie denerwuje, kiedy ludzie sprowadzają przyczynę nadwagi i otyłości wyłącznie do lenistwa
Lucuma (owoc) – właściwości, cena, przepisy. Gdzie kupić?
Przepis na sałatkę z botwiny i sera koziego. Jest bardzo prosta i bardzo smaczna
Bananowe lody
Bananowe lody w jednym, pysznym kęsie

Chodzisz ciągle głodna? Jak wyjaśnia dietetyk Jakub Chwiłkowski, powodów takiego stanu może być naprawdę sporo. „Często mylnie postrzegamy uczucie głodu z pragnieniem, więc ważne jest zadbanie o wystarczającą ilość wody. Do tego możesz spożywać ją w trakcie posiłku czy przed posiłkiem, co również spotęguje sytość” – tłumaczy ekspert. 

Dlaczego ciągle czujesz głód?

„O tym, że trzeba jeść dużo warzyw i owoców każdy wie. Są one produktem bogatym w różne składniki odżywcze. Przez to, że mają mało kcal, dużo wody, błonnika i dużą objętość, można zjeść ich dużo, przez co łatwo wypełniają nasz żołądek i chodzimy bardziej najedzeni. Także warzywo lub owoc do każdego posiłku się poleca!” – wyjaśnia w swoim nowym poście na Instagramie dietetyk Jakub Chwiłkowski.

Ekspert dodaje, że wyższe spożycie białka w ciągu dnia (maksymalny stopień sytości obserwuje się już na poziomie 1.5-1.6g/kg masy ciała) przełoży się na zwiększoną kontrolę łaknienia i mniejszy głód. Dobrymi źródłami białka są np. skyry, chude mięsa, ryby czy rośliny strączkowe.

„Produkty pełne ziarno to również świetne produkty pod kątem wielu składników odżywczych, ale również wpływają pozytywnie na naszą sytość za sprawą m.in. wysokiej zawartości błonnika” – tłumaczy dalej dietetyk.

„Bycie na diecie stało się w naszej kulturze atrybutem kobiety”. Psychodietetyczka Małgorzata Akkus wyjaśnia, dlaczego diety odchudzające są nieskuteczne i dlaczego warto zacząć jeść intuicyjnie

Grelina – hormon głodu

Jakub Chwiłkowski wyjaśnia także, że osoby ograniczające sen z reguły jedzą więcej, aniżeli osoby, które o niego dbają.

„Już po jednym dniu małej ilości snu notuje się znaczny wzrost poziomu 'hormonu głodu' – greliny i spadek stężenia 'hormonu sytości' – leptyny. To w efekcie sprawia, że czujesz większy głód.

Również długie odchudzanie (>8-14 tygodni z reguły, ale warto zawsze spojrzeć indywidualnie) lub zbyt niska podaż kalorii może na to rzutować, więc weź to pod uwagę” – dodaje dietetyk.

Jakub Chwiłkowski – kim jest?

Jakub Chwiłkowski jest studentem dietetyki Warszawskiego Uniwersytetu Medycznego. Od kilku lat popularyzuje wiedzę na temat szeroko pojętego zdrowego stylu życia. Obejmuje ona tematykę z zakresu zdrowego odżywiania i treningu. Jego profil na Instagramie obserwuje obecnie ponad 45 tys. osób.

Zobacz także

i
Treści zawarte w serwisie mają wyłącznie charakter informacyjny i nie stanowią porady lekarskiej. Pamiętaj, że w przypadku problemów ze zdrowiem należy bezwzględnie skonsultować się z lekarzem.

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Zainteresują cię również:

Grill nie musi być niezdrowy. Mamy kilka cennych wskazówek

Niezdrowe nawyki żywieniowe – te przyzwyczajenia warto wyeliminować

Żelazo dla wegetarian – co jeść, aby nie mieć anemii?

Siedem sygnałów, które wskazują na to, że źle się odżywiasz

„Taste & Flavour”, Ryan Riley i Kimberley Duke / Life Kitchen

Książka kucharska dla osób, które straciły smak i węch na skutek COVID-19

Chleb

Kto powinien jeść jasny, a kto ciemny chleb? Wyjaśniają dietetycy z Czytamy Etykiety

Dieta trzustkowa – przepisy, co można jeść, a co jest niedozwolone?

Placuszki jaglano-bananowe. Pożywne i wyjątkowo łatwe do zrobienia

Wiecznie jesteś głodna? Sprawdź, jak łatwo sobie z tym poradzić

Jogurt domowy

Domowy jogurt – jak zrobić. Przepisy na domowy jogurt

Jak różne diety i sposoby odżywiania wpływają na nasze włosy? Trycholożka Anna Mackojć wyjaśnia

Śniadanie, które szkodzi

Parówki, dosładzane serki i inne, czyli czego nie podawać dziecku na śniadanie

Zdrowo dopieprzone, czyli o tym, czym przyprawiać potrawy, by wspomóc organizm

Mężczyzna polewa pankejki sosem

Słodkie i zdrowe: pancakes z herbatą matcha

Zaskakujące fakty o czekoladzie

bakalie

Kupujesz bakalie? Zobacz, czym się kierować, żeby były zdrowe i bez chemii

Chcesz wzmocnić odporność? Zacznij robić przetwory!

Cynamon jest toksyczny? Dietetyczka Zofia Pomes wyjaśnia

Potrawy z jarmużu: przepisy, jak przyrządzić, właściwości

Znamy laureata pokojowej nagrody Nobla! To nie jedna osoba, tylko organizacja

Znamy laureata Pokojowej Nagrody Nobla! To nie jedna osoba, tylko organizacja

Japońska dieta wodna coraz bardziej popularna. Jej fenomen wyjaśnia dietetyczka

Dieta ketogeniczna – co jeść? Zasady diety i jadłospis

Kobieta je danie na talerzu

W których odcinkach przewodu pokarmowego wchłaniane są poszczególne witaminy? Wyjaśnia dietetyczka

Dopiero co zjadłaś, a już czujesz się głodna? Oto możliwe przyczyny

Najpopularniejsze

Truskawki - produkty bogate w błonnik

Błonnik – w czym jest go dużo? Sprawdź, jakie owoce i warzywa są bogate w błonnik

18 przepisów dla miłośników awokado

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

Przeterminowana żywność / unsplash

Termin ważności ma znaczenie? Można zjeść przeterminowane jedzenie?

18 dań wege, które pokochają mięsożercy

18 dań wege, które pokochają mięsożercy. Najlepsze przepisy z wegańskich i wegetariańskich blogów

szklanka wody

Woda alkaliczna – co to jest? Poznaj opinie i przeciwwskazania

7 rzeczy, za które pokocha cię twoja wątroba

Jesz za mało? 8 sygnałów, że masz zbyt niskokaloryczną dietę

6 zaskakujących rzeczy powodujących wzdęcia

avocado

9 produktów, które regulują poziom cukru

20 produktów, które zmniejszają ryzyko zawału serca

elektrolity

Dopadają cię zawroty głowy albo skurcze mięśni? To sygnały, że możesz mieć problem z elektrolitami

Dieta Ewy Dąbrowskiej – tak czy nie?

5 największych kuchennych mitów

Mycie brokułów

Gotowanie brokuła – ile gotować w wodzie i na parze?

oliwa

Wysoki cholesterol? Oto 6 produktów obniżających cholesterol