Nie farbuj jajek w chemicznych barwnikach. Czym naturalnie zabarwić pisanki?
„Takie barwienie jest znacznie bardziej przyjazne środowisku. Zresztą barwienie jajek w chemicznych barwnikach też jakoś tak niezbyt fajnie nam się kojarzy” – piszą na swoim profilu na Instagramie eksperci z Czytamy Etykiety. Czym zatem barwić jajka naturalnie? Przygotuj się na poranek z pietruszką, dynią, kawą i nie tylko!
Nie barw jajek w chemii
Wielkanoc zbliża się wielkimi krokami. Już za kilka dni w wielu domach zagoszczą kolorowe pisanki. Można kupić gotowe barwniki do jajek, jednak te często zawierają szkodliwe substancje. Warto więc sięgnąć po naturalne sposoby.
Takie barwienie jest znacznie bardziej przyjazne środowisku. Zresztą barwienie jajek w chemicznych barwnikach też jakoś tak niezbyt fajnie nam się kojarzy – piszą eksperci z Czytamy Etykiety.
Naturalne barwniki jajek
Najpopularniejszą metodą tradycyjnego barwienia jajek jest moczenie ich w łupinach cebuli. To jednak nie jest jedyny sposób. Czego jeszcze można użyć? Dietetycy z Czytamy Etykiety przygotowali mały poradnik.
- pietruszka – barwi na zielono,
- kurkuma, szafran – barwi na żółto,
- dynia, marchew – barwi na pomarańczowo,
- łupiny czerwonej cebuli – barwi na brązowo,
- kawa + łupiny białej cebuli – barwi na brązowo,
- burak – barwi na różowo,
- czerwona kapusta – barwi na bladoniebiesko.
Do naturalnego farbowania jajek nadają się także: szpinak, słodka papryka, spirulina, jarmuż , jagody.
RozwińKolor kolorowi nierówny
Zanim zabierzemy się do tworzenia pisanek, warto pamiętać, że efekt zależny będzie od kilku czynników. Eksperci wymieniają:
- od koloru skorupki (inaczej wyjdzie na jasnej a inaczej najciemniejszej skorupce),
- ilości danego barwnika – im więcej tym intensywniejsza barwa,
- czasu barwienia
Czytamy Etykiety
Za profilem na Instagramie i portalem Czytamy Etykiety stoi Agnieszka Pocztarska. Jej konto na Instagramie obserwuje ponad 250 tys. osób.
Jak sama o sobie pisze: „Jestem takim samym konsumentem jak ty i na swoim przykładzie udowadniam, że można zmienić swoje nawyki żywieniowe, wybierać produkty z dobrym składem i dokonywać świadomych wyborów. Obserwuję i słucham czytelników serwisu i każdym działaniem staram się pomóc w codziennych decyzjach zakupowych naszych społeczności”.
„Wszyscy lubimy wiedzieć, co jemy i jak to jedzenie wpływa na nasz organizm. Niestety, nie każdy ma czas i wiedzę, aby móc dobrze wybrać. Dlatego my każdego dnia analizujemy etykiety i przyglądamy się z bliska składom produktów w polskich sklepach – dla WAS! Naszą wiedzą i doświadczeniem chcemy dzielić się z Wami, a jednocześnie ułatwiać codzienne wybory zakupowe” – czytamy na stronie Czytamy Etykiety.
Polecamy
Naukowcy z Poznania stworzyli parówkę z ziemniaka. „Wygląda, pachnie i smakuje jak paróweczka”
Wyższe opłaty za marnowanie żywności. Resort rolnictwa szykuje zmiany. „Przepis obejmuje wszystkie placówki”
Czerwone złoto, lekarstwo na szkorbut i roślina nieśmiertelności
Mycie nie usuwa pestycydów z owoców. Naukowcy twierdzą, że jest tylko jeden sposób, by się ich skutecznie pozbyć
się ten artykuł?