Przejdź do treści

Miód spadziowy – właściwości, skład, cena

Tekst o właściwościach i zastosowaniach miodu spadziowego. Na zdjęciu: Szklanka płynu z kroplą płynu na wierzchu - HelloZdrowie
Miód spadziowy – właściwości, skład, cena Istock.com
Podoba Ci
się ten artykuł?
Podoba Ci
się ten artykuł?

Nazywany jest „królewskim miodem”, a jego wartości odżywcze nie mogą się równać z żadnym innym tego typu produktem. Miód spadziowy pomaga przy przeziębieniu i zapaleniu płuc, poprawia metabolizm, a do tego sprawia, że rany szybciej się goją. Jakie są inne właściwości miodu spadziowego? Z czego powstaje i dlaczego warto zwrócić na niego uwagę? Odpowiedź znajdziesz w tym artykule.

Co to jest miód spadziowy?

Miód spadziowy to jedyny rodzaj miodu, który nie powstaje na bazie nektaru kwiatów. Z czego zatem jest zrobiony? Jak się okazuje, ze spadzi, czyli rosy miodowej. Jest to wydzielina czerwców i mszyc, które żerują na liściach drzew. Pojawia się ona na drzewach, w formie kropelek. Następnie przylatują do niej pszczoły, które doprowadzają do jej zagęszczenia. Później składają ją w postaci komórek właśnie jako miód spadziowy.

Warto zaznaczyć, że powstanie miodu spadziowego jest możliwe jedynie w wyjątkowo czystych lasach, przez co często można w nim wyczuć aromat żywicy oraz igliwia. Wyróżniamy:

  • miód spadziowy iglasty – powstaje na drzewach iglastych, zazwyczaj na świerkach, jodłach, modrzewiach i sosnach,
  • miód spadziowy liściasty – powstaje na drzewach liściastych, zwykle na lipach, brzozach, dębach, klonach, głogu oraz wierzbach.

Miód spadziowy – właściwości

Miód spadziowy jest bardzo bogaty w wartości odżywcze. Ze względu na to, często określa się go mianem „miodu królewskiego”. Znajduje się w nim spora ilość biopierwiastków, jak np.: wapń, potas, magnez, fosfor, sód, srebro, cyna oraz molibden, wanad – wszystkie występują w łatwo przyswajalnej postaci. Ponadto, jest ich dziewięć razy więcej niż w miodach nektarowych, a cztery ostatnie pierwiastki występują jedynie w miodzie spadziowym. Dodajmy, że znajduje się w nim również dwa razy więcej białek, aminokwasów oraz enzymów. Posiada on także działanie przeciwbakteryjne i aromaterapeutyczne. Co więcej, wykazuje się właściwościami oczyszczającymi, dzięki czemu redukuje szkodliwy wpływ tytoniu, alkoholu i innych popularnych używek na ludzki organizm.

Miód spadziowy – na co się sprawdzi?

Miód spadziowy łagodzi dolegliwości ze strony układów: krwionośnego, nerwowego, oddechowego czy pokarmowego. Ze względu na jego silne działanie bakteriobójcze oraz wykrztuśne i łagodzące uporczywy kaszel, śmiało go można stosować do łagodzenia schorzeń dróg oddechowych – zarówno przeziębień, jak i zapalenia płuc. Warto go spożywać również przy ostrym i przewlekłym zapaleniu zatok. Ponadto pomaga on w stanach niepokoju oraz bezsenności. Wzmacnia układ immunologiczny i ma działanie odtruwające, dzięki czemu poleca się jego jedzenie po kuracjach antybiotykowych i sterydowych oraz osobom pracujących w warunkach szkodliwych dla zdrowia.

Mikstura z imbirem, cytryną i miodem / istockphoto.com

Miód spadziowy wykazuje się korzystnym działaniem w przypadku układu sercowo-naczyniowego. Reguluje pracę serca, obniża ciśnienie, poprawia krążenie oraz rozszerza naczynia krwionośne. Korzystnie oddziałuje na metabolizm, pozytywnie wpływa też na pracę nerek. Dzięki niemu rany, oparzenia i odmrożenia szybciej się goją.

Ciekawostką jest to, że spożywanie miodu spadziowego polecają nawet stomatolodzy, ponieważ przeciwdziała on tworzeniu się kamienia nazębnego. Można go potraktować również jako naturalny środek przeciwnowotworowy, pomaga też w leczeniu astmy i kamicy nerkowej. Miód spadziowy przydaje się także przy zapaleniu żołądka oraz wrzodach żołądka. Zawarte w nim olejki eteryczne pomagają z kolei w leczeniu zapalenia gruczołu krokowego.

Szerokie zastosowanie miód spadziowy znajduje także w kosmetyce. Świetnie się sprawdza na wiele problemów skórnych, dlatego warto dodawać go do kremów i maseczek – wykazuje się wszak działaniem odżywiającym i wzmacniającym. Można stosować go również w peelingach, ponieważ pomaga precyzyjnie oczyścić skórę. Tej wrażliwej i podrażnionej przynosi ukojenie. Zmiękcza ją, wygładza oraz przywraca jej naturalny blask. Ponadto ma on właściwości złuszczające i ściągające, niweluje wypryski oraz zmniejsza pory.

Uśmiechnięta kobieta z kubkiem herbaty

Miód spadziowy – zastosowania kulinarne

Podobnie jak każdy miód, ten spadziowy można dodawać do różnych dań i napojów zamiast cukru. Dodatkowo herbata zyska dzięki niemu korzenną nutę. Można go potraktować jako istotny element deserów, sosów, sałatek. Doskonale sprawdzi się jako składnik koktajli, konfitur, jak również naleśników. Warto pamiętać, aby temperatura miodu nie przekraczała 40 st. Celsjusza, inaczej straci on wiele cennych enzymów oraz witamin.

Jak rozpoznać miód spadziowy?

Miód spadziowy najłatwiej rozpoznać na podstawie barwy, smaku oraz zapachu.

Miód ze spadzi iglastej posiada kolor ciemnobrązowy (a czasem nawet czarny), z zielonkawym lub szarozielonkawym odcieniem. Posiada też nieraz zapach igliwia lub żywicy. Miód jest mało słodki, wyczuwalne są w nim nuty gorzkawe lub kwaśne.

Miód ze spadzi liściastej jest z kolei złocistożółty (ale z czasem ciemnieje) i posiada lekko zielonkawy odcień. Jego zapach jest delikatny i kwiatowy. Do tego miód jest słodki, ale ma gorzkawy posmak.

Skąd się bierze miód?

Miód spadziowy – ceny

Ze względu na wyjątkowe wartości odżywcze oraz niezbyt dużą dostępność, cena miodu spadziowego jest stosunkowo wysoka. Z pewnością jest to w Polsce jeden z najdroższych miodów. Tak naprawdę nigdy nie ma pewności, czy w danym roku uda się ów miód pozyskać – nie może być ani zbyt sucho, ani zbyt mokro. Dlatego czasem robi się to jedynie raz na kilka lat. Ile zatem kosztuje miód spadziowy? Jak się okazuje, za jeden kilogam płaci się średnio od 50 zł w górę.

Warto dodać, ze zaleca się kupowanie miodu w pasiece, a nie sklepach. Dlaczego? Ponieważ może on tam być narażony na działanie szkodliwych czynników, np. wysokiej temperatury. Co więcej, niejednokrotnie jest on w takich miejscach długo przechowywany.

 

Źródła:

  1. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/20882522/
  2. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/28497368/
  3. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/29462557/
  4. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/29718813/
  5. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/33291356/

Zobacz także

Podoba Ci się ten artykuł?

Powiązane tematy: