Przejdź do treści

Miód spadziowy – właściwości, skład, cena

Miód spadziowy – właściwości, skład, cena Istock.com
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
4 propozycje „inflacyjnych” obiadów do 8 zł. Polecają dietetycy z profilu Dietetyka #NieNaŻarty
Pyszny, w kolorze bursztynu i niezwykle zdrowy. Poznaj moc miodu wrzosowego!
Baba ghanoush – pasta z bakłażana. Smakuje tak, jak wygląda!
Kawa z kakao – najlepszy dopalacz dla mózgu
Poznaj 8 tanich składników i pomysły na to, jak je wykorzystać w kuchni. Radzi Olga Pawlikowska

Nazywany jest „królewskim miodem”, a jego wartości odżywcze nie mogą się równać z żadnym innym tego typu produktem. Miód spadziowy pomaga przy przeziębieniu i zapaleniu płuc, poprawia metabolizm, a do tego sprawia, że rany szybciej się goją. Jakie są inne właściwości miodu spadziowego? Z czego powstaje i dlaczego warto zwrócić na niego uwagę? Odpowiedź znajdziesz w tym artykule.

Co to jest miód spadziowy?

Miód spadziowy to jedyny rodzaj miodu, który nie powstaje na bazie nektaru kwiatów. Z czego zatem jest zrobiony? Jak się okazuje, ze spadzi, czyli rosy miodowej. Jest to wydzielina czerwców i mszyc, które żerują na liściach drzew. Pojawia się ona na drzewach, w formie kropelek. Następnie przylatują do niej pszczoły, które doprowadzają do jej zagęszczenia. Później składają ją w postaci komórek właśnie jako miód spadziowy.

Warto zaznaczyć, że powstanie miodu spadziowego jest możliwe jedynie w wyjątkowo czystych lasach, przez co często można w nim wyczuć aromat żywicy oraz igliwia. Wyróżniamy:

  • miód spadziowy iglasty – powstaje na drzewach iglastych, zazwyczaj na świerkach, jodłach, modrzewiach i sosnach,
  • miód spadziowy liściasty – powstaje na drzewach liściastych, zwykle na lipach, brzozach, dębach, klonach, głogu oraz wierzbach.

W przestrzeni zakupowej HelloZdrowie znajdziesz produkty polecane przez naszą redakcję:

Miód spadziowy – właściwości

Miód spadziowy jest bardzo bogaty w wartości odżywcze. Ze względu na to, często określa się go mianem „miodu królewskiego”. Znajduje się w nim spora ilość biopierwiastków, jak np.: wapń, potas, magnez, fosfor, sód, srebro, cyna oraz molibden, wanad – wszystkie występują w łatwo przyswajalnej postaci. Ponadto, jest ich dziewięć razy więcej niż w miodach nektarowych, a cztery ostatnie pierwiastki występują jedynie w miodzie spadziowym. Dodajmy, że znajduje się w nim również dwa razy więcej białek, aminokwasów oraz enzymów. Posiada on także działanie przeciwbakteryjne i aromaterapeutyczne. Co więcej, wykazuje się właściwościami oczyszczającymi, dzięki czemu redukuje szkodliwy wpływ tytoniu, alkoholu i innych popularnych używek na ludzki organizm.

Miód spadziowy – na co się sprawdzi?

Miód spadziowy łagodzi dolegliwości ze strony układów: krwionośnego, nerwowego, oddechowego czy pokarmowego. Ze względu na jego silne działanie bakteriobójcze oraz wykrztuśne i łagodzące uporczywy kaszel, śmiało go można stosować do łagodzenia schorzeń dróg oddechowych – zarówno przeziębień, jak i zapalenia płuc. Warto go spożywać również przy ostrym i przewlekłym zapaleniu zatok. Ponadto pomaga on w stanach niepokoju oraz bezsenności. Wzmacnia układ immunologiczny i ma działanie odtruwające, dzięki czemu poleca się jego jedzenie po kuracjach antybiotykowych i sterydowych oraz osobom pracujących w warunkach szkodliwych dla zdrowia.

Mikstura z imbirem, cytryną i miodem / istockphoto.com

Miód spadziowy wykazuje się korzystnym działaniem w przypadku układu sercowo-naczyniowego. Reguluje pracę serca, obniża ciśnienie, poprawia krążenie oraz rozszerza naczynia krwionośne. Korzystnie oddziałuje na metabolizm, pozytywnie wpływa też na pracę nerek. Dzięki niemu rany, oparzenia i odmrożenia szybciej się goją.

Ciekawostką jest to, że spożywanie miodu spadziowego polecają nawet stomatolodzy, ponieważ przeciwdziała on tworzeniu się kamienia nazębnego. Można go potraktować również jako naturalny środek przeciwnowotworowy, pomaga też w leczeniu astmy i kamicy nerkowej. Miód spadziowy przydaje się także przy zapaleniu żołądka oraz wrzodach żołądka. Zawarte w nim olejki eteryczne pomagają z kolei w leczeniu zapalenia gruczołu krokowego.

Szerokie zastosowanie miód spadziowy znajduje także w kosmetyce. Świetnie się sprawdza na wiele problemów skórnych, dlatego warto dodawać go do kremów i maseczek – wykazuje się wszak działaniem odżywiającym i wzmacniającym. Można stosować go również w peelingach, ponieważ pomaga precyzyjnie oczyścić skórę. Tej wrażliwej i podrażnionej przynosi ukojenie. Zmiękcza ją, wygładza oraz przywraca jej naturalny blask. Ponadto ma on właściwości złuszczające i ściągające, niweluje wypryski oraz zmniejsza pory.

Uśmiechnięta kobieta z kubkiem herbaty

Miód spadziowy – zastosowania kulinarne

Podobnie jak każdy miód, ten spadziowy można dodawać do różnych dań i napojów zamiast cukru. Dodatkowo herbata zyska dzięki niemu korzenną nutę. Można go potraktować jako istotny element deserów, sosów, sałatek. Doskonale sprawdzi się jako składnik koktajli, konfitur, jak również naleśników. Warto pamiętać, aby temperatura miodu nie przekraczała 40 st. Celsjusza, inaczej straci on wiele cennych enzymów oraz witamin.

Jak rozpoznać miód spadziowy?

Miód spadziowy najłatwiej rozpoznać na podstawie barwy, smaku oraz zapachu.

Miód ze spadzi iglastej posiada kolor ciemnobrązowy (a czasem nawet czarny), z zielonkawym lub szarozielonkawym odcieniem. Posiada też nieraz zapach igliwia lub żywicy. Miód jest mało słodki, wyczuwalne są w nim nuty gorzkawe lub kwaśne.

Miód ze spadzi liściastej jest z kolei złocistożółty (ale z czasem ciemnieje) i posiada lekko zielonkawy odcień. Jego zapach jest delikatny i kwiatowy. Do tego miód jest słodki, ale ma gorzkawy posmak.

Skąd się bierze miód?

Miód spadziowy – ceny

Ze względu na wyjątkowe wartości odżywcze oraz niezbyt dużą dostępność, cena miodu spadziowego jest stosunkowo wysoka. Z pewnością jest to w Polsce jeden z najdroższych miodów. Tak naprawdę nigdy nie ma pewności, czy w danym roku uda się ów miód pozyskać – nie może być ani zbyt sucho, ani zbyt mokro. Dlatego czasem robi się to jedynie raz na kilka lat. Ile zatem kosztuje miód spadziowy? Jak się okazuje, za jeden kilogam płaci się średnio od 50 zł w górę.

Warto dodać, ze zaleca się kupowanie miodu w pasiece, a nie sklepach. Dlaczego? Ponieważ może on tam być narażony na działanie szkodliwych czynników, np. wysokiej temperatury. Co więcej, niejednokrotnie jest on w takich miejscach długo przechowywany.

 

Źródła:

  1. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/20882522/
  2. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/28497368/
  3. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/29462557/
  4. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/29718813/
  5. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/33291356/

Zobacz także

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Zainteresują cię również:

Zrób sobie synbiotyk i ciesz się zdrowiem jelit!

10 superfoods, które lepiej działają w parze

Miód zdrowszy niż cukier?

Miód zdrowszy niż cukier? Odpowiedź może cię zaskoczyć

Witamina E a płodność - jaki jest między nimi związek? Wyjaśnia dietetyczka kliniczna Emilia Cesarek

Witamina E a płodność – jaki jest między nimi związek? Wyjaśnia dietetyczka kliniczna Emilia Cesarek

Ryż czerwony – właściwości zdrowotne. Czy jest lepszy od białego i brązowego ryżu?

Kroplówki witaminowe – na czym polegają i ile kosztują? Czy to bezpieczne?

Z kiszonkami lepiej nie przesadzać! Eksperci z Dietetyki #NieNaŻarty wyjaśniają dlaczego

Z kiszonkami lepiej nie przesadzać! Eksperci z „Dietetyki #NieNaŻarty” wyjaśniają, dlaczego

Słyszałaś o oleju z poziomki? Naukowcy z Uniwersytetu Medycznego we Wrocławiu odkryli, że jest skarbnicą witamin

Słyszałaś o oleju z poziomki? Naukowcy z Uniwersytetu Medycznego we Wrocławiu odkryli, że jest skarbnicą witamin

chrzan

Chrzan to wciąż niedoceniony naturalny antybiotyk. Dietetyczka mówi, jakie ma właściwości lecznicze

Pascha kokosowo-miodowa

Pascha kokosowo-miodowa. Wielkanocny deser w zdrowym wydaniu

Jak długo trzeba brać suplementy, żeby zauważyć rezultaty?

Kwas foliowy – nie tylko dla kobiet w ciąży

"Dieta realnie przekłada się na kondycję zdrowia psychicznego" - podkreśla farmeceutka. Co jeść, żeby zadbać o układ nerwowy?

„Dieta realnie przekłada się na kondycję zdrowia psychicznego” – podkreśla Zofia Winczewska. Co jeść, żeby zadbać o układ nerwowy?

Suszone owoce

Suszone owoce – wartości odżywcze, indeks glikemiczny. Jak suszyć owoce?

Miksujemy superfoods! Koktajl z młodym jęczmieniem

Miksujemy superfoods! Koktajl z młodym jęczmieniem

Kobieta w grubym swetrze z kubkiem z gorącym napojem w dłoniach, w tle rozmyty jesienny pejzaż

5 najważniejszych błędów żywieniowych, które popełniamy zimą. Tłumaczy dietetyczka

Suszone morele

Jak wybrać dobre suszone morele? „Pomarańczowe morele mają dodatek dwutlenku siarki, który zapewnia im intensywny kolor” – wyjaśnia Sylwia Majcher

Sałatka z komosą ryżową (quinoi)

Komosa ryżowa – jak gotować? Właściwości quinoi

Kakao

Kakao – składniki odżywcze i właściwości zdrowotne

Tarta z jesiennymi owocami

Przepis na tartę z jesiennymi owocami – rozkosz dla podniebienia!

Jak pić herbatę z cytryną, żeby sobie nie zaszkodzić? Wyjaśnia chemiczka

Jak pić herbatę z cytryną, żeby sobie nie zaszkodzić? Wyjaśnia chemiczka Sylwia Bogdan

Miksujemy superfoods! Koktajl z jagodami goji

Miksujemy superfoods – koktajl z jagodami goji na wzmocnienie odporności

Sok z aloesu

Sok z aloesu – właściwości, zastosowanie, przepis

Napój nawadniający

Izotonik? Proszę z miodem! Podpowiadamy, jak przygotować zdrowy napój, dzięki któremu uzupełnimy elektrolity

Najpopularniejsze

Truskawki - produkty bogate w błonnik

Błonnik – w czym jest go dużo? Sprawdź, jakie owoce i warzywa są bogate w błonnik

Przeterminowana żywność / unsplash

Termin ważności ma znaczenie? Można zjeść przeterminowane jedzenie?

18 dań wege, które pokochają mięsożercy

18 dań wege, które pokochają mięsożercy. Najlepsze przepisy z wegańskich i wegetariańskich blogów

Jesz za mało? 8 sygnałów, że masz zbyt niskokaloryczną dietę

elektrolity

Dopadają cię zawroty głowy albo skurcze mięśni? To sygnały, że możesz mieć problem z elektrolitami

6 zaskakujących rzeczy powodujących wzdęcia

Męczą cię zaparcia? Zobacz, jakie produkty powinnaś jeść, aby się ich pozbyć

Melon – odmiany i właściwości zdrowotne. Jak jeść melona?

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

Kobieta

Czy organizm może nie tolerować kawy? Sprawdziłyśmy!

pizza kobieta

Brak apetytu, a chcesz przytyć? Oto 5 patentów na „coś na apetyt”

kot w kuchni

10 rzeczy, których lepiej pozbyć się z kuchni

avocado

9 produktów, które regulują poziom cukru

Unsplash

Ocet spirytusowy czy jabłkowy? Sprawdź, czym się od siebie różnią

7 produktów, za które pokochają cię mięśnie

Pokrojone buraki

7 rzeczy, za które pokocha cię twoja wątroba

×