Przejdź do treści

Masz wysoki cholesterol i zastanawiasz się, czy możesz jeść ser? Znamy odpowiedź

Masz wysoki cholesterol i zastanawiasz się, czy możesz jeść ser? Znamy odpowiedź Pexels.com
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
Najnowsze
Masz niedoczynność tarczycy i zaburzony lipidogram? Sprawdź, z czego to może wynikać i kiedy pojawia się powód do niepokoju
Zaburzony lipidogram przy niedoczynności tarczycy? Dietetyczka wyjaśnia, skąd ten problem
5 sposobów na pokrzywę Sylwii Majcher. Jeśli do tej pory sądziłaś, że to bezużyteczny chwast, to byłaś w ogromnym błędzie
5 sposobów na pokrzywę Sylwii Majcher. Jeśli do tej pory sądziłaś, że to bezużyteczny chwast, to byłaś w ogromnym błędzie
Grill nie musi być niezdrowy. Mamy kilka cennych wskazówek
Wiosenne tagliatelle ze szparagów
Zielony koktajl z liśćmi rzodkiewki

Badania wykazały, że masz wysoki poziom cholesterolu we krwi? Zapewne od razu przed oczami stanął ci ser, który tak kochasz i inne, podwyższające cholesterol przysmaki. Pocieszający jest jednak fakt, że nie musisz całkowicie rezygnować z ulubionego jedzenia. W końcu istnieje bardzo dużo odmian sera, nie każda negatywnie wpłynie na twoje zdrowie.

Związek pomiędzy cholesterolem a tłuszczem nasyconym

Często, gdy słyszymy słowo „cholesterol”, kojarzymy go z czymś złym. Natomiast nie do końca tak jest, ponieważ jest on potrzebny, aby budować w twoim organizmie nowe komórki. Aby zrozumieć, skąd się bierze zła opinia na temat cholesterolu, warto przybliżyć sobie jego frakcje. Pierwsza z nich to cholesterol LDL (lipoproteiny LDL, które posiadają małą gęstość) – to jest właśnie ten „zły” cholesterol, o którym tyle się słyszy, ponieważ jest on odpowiedzialny za przenoszenie cholesterolu do tkanek. Inaczej ma się sprawa z cholesterolem HDL – lipoproteinami HDL, które posiadają dużą gęstość i transportują cholesterol do wątroby, aby organizm mógł się go pozbyć z organizmu. Dlatego często mówi się o tym, aby trzymać umiar podczas jedzenia tłuszczów nasyconych, podnoszących poziom cholesterolu LDL, których nadmiar może prowadzić np. do miażdżycy.

Cholesterol w jajkach / istock

Skąd wiemy, że mamy zbyt wysoki poziom cholesterolu w organizmie?

Nadmiar cholesterolu może prowadzić do wielu poważnych chorób. W końcu doprowadza on do zatykania się naszych tętnic, a to z kolei może być początek miażdżycy czy też może doprowadzić do zawału serca. Tak naprawdę, jeśli masz zbyt wysoki poziom cholesterolu, to na początku wcale możesz o tym nie widzieć. Aby to sprawdzić, powinnaś zrobić badanie krwi (tzw. profil lipidowy). Kobiety powinny robić badanie co pięć lat (idealnie: w corocznym profilaktycznym badaniu krwi), po ukończeniu 50 lat – co dwa lata (chyba że lekarz zaleci inaczej). Jeśli któryś z członków twojej rodziny ma problemy z wysokim poziomem cholesterolu, to warto, abyś trzymała rękę na pulsie, bo czasem wysoki poziom cholesterolu jest dziedziczony.

Chcesz jeść ser i jednocześnie zachować odpowiedni poziom cholesterolu?

Jeśli masz skłonności do podwyższonego poziomu złego cholesterolu we krwi, to wiadome jest, że będziesz musiała ograniczyć go w swojej diecie, ale nie musisz z niego całkowicie rezygnować. O czym więc powinnaś pamiętać, jeśli chcesz nadal delektować się smakiem sera?

  1. Nie jedz sera na oko, tylko wyznaczaj sobie odpowiednie porcje. Dzięki temu nie będziesz ryzykowała, że zjesz go po prostu zbyt dużo.
  2. Jeśli chcesz zjeść więcej sera, wybierz wówczas ten, który nie posiada wysokiej zawartości tłuszczów nasyconych. A jeśli masz ochotę na coś bardziej tłustego, wówczas zjedz go mniej. Po które sery sięgać? Cheddar i ser szwajcarski zawierają dużo tłuszczów nasyconych, mniej ma go na przykład mozarella.
  3. Pamiętaj o twarożku! Po nim nie będziesz odczuwała zbyt dużego głodu, a „serowa miłość” zostanie zaspokojona.
  4. Śledź, ile jesz w ciągu dnia tłuszczów nasyconych. Na rynku jest wiele aplikacji, które mogą ci w tym pomóc.

Pamiętaj, że 18 gramów tłuszczów nasyconych każdego dnia to maksimum! Chyba że twój lekarz uważa inaczej.

Cholesterol pod kontrolą

Aby utrzymać odpowiedni poziom cholesterolu we krwi, wystarczy dobrze zbilansować swoją dietę, utrzymywać aktywność fizyczną oraz kontrolować swoją wagę. Są to trzy kluczowe czynniki, które zostały nazwane „Terapeutyczną zmianą stylu życia”, zalecaną przez Departament Zdrowia i Opieki Społecznej Stanów Zjednoczonych.

W przypadku diety dobrze jest zastępować tłuszcze zwierzęce tłuszczami roślinnymi, które naturalnie obniżają zły cholesterol. Dobrze jest stosować dietę bogatą w błonnik, który ma świetne właściwości oczyszczające organizm. Coraz więcej ludzi rezygnuje z tłustego i ciężkiego jedzenia dla czegoś lekkiego i zdrowszego. O aktywności fizycznej i o kontroli wagi nie trzeba chyba specjalnie mówić. Jeśli regularnie się ruszamy, tracimy wagę, a co za tym idzie – zły cholesterol. Oprócz tego wzmacniamy cały nasz organizm.

 

Źródło: healthline

Zobacz także

i
Treści zawarte w serwisie mają wyłącznie charakter informacyjny i nie stanowią porady lekarskiej. Pamiętaj, że w przypadku problemów ze zdrowiem należy bezwzględnie skonsultować się z lekarzem.

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Zainteresują cię również:

Marakuja – co to za owoc, właściwości, przepisy

20 produktów, które zmniejszają ryzyko zawału serca

Siedem sygnałów, które wskazują na to, że źle się odżywiasz

Co ty wiesz o serach? Przedstawiamy gatunki serów i mówimy, z czym to się je

Cebula i czosnek na talerzu

Masz podwyższony poziom cholesterolu? Włącz do diety te produkty

Fetapasta

Fenomen receptury #fetapasta. Podbija serca (i podniebienia!) milionów ludzi na całym świecie

Jedz grzyby w święta. „Przekonanie, że są pozbawione wartości odżywczych, to mit” – mówi dietetyczka

Margaryna czy masło na cholesterol? Skład margaryny

Woda z miodem i cytryną – remedium na wiele dolegliwości czy przereklamowany specyfik?

Dieta dla serca? Zobacz, których produktów lepiej unikać

Ograniczasz spożycie cukru? W tych produktach chyba nie spodziewałaś się go znaleźć

Lubisz dietetyczną colę? Może lepiej wymienić ją na inny napój?

Suplementy diety a witaminy i minerały. Czym się różnią?

Lubisz winogrona? Sprawdź, czy możesz je jeść razem z pestkami

Jedzenie, które najczęściej powoduje zatrucia. Lepiej na nie uważaj

Lubisz smoothie? Co się dzieje, gdy pijesz je codziennie?

Uwielbiasz mięso z kurczaka? Zobacz, jak sprawdzić, czy jest świeże

Lubisz cytrusy? To super! Poznaj ich pięć zalet

Zwróć uwagę na te sygnały. Może się okazać, że nie tolerujesz glutenu

Pijesz rozpuszczalną kawę? Sprawdź, czy to najlepsze rozwiązanie

Sezon na grzyby właśnie się rozpoczyna. Można je mrozić?

Zawsze robisz za dużo naleśników? Sprawdź, czy możesz je zamrozić

Witamina D nie tylko na mocne kości. Może wspierać w ochronie przed rakiem

Często jesz biały ryż? Zobacz, jak wpływa na twoje zdrowie

Najpopularniejsze

Truskawki - produkty bogate w błonnik

Błonnik – w czym jest go dużo? Sprawdź, jakie owoce i warzywa są bogate w błonnik

18 przepisów dla miłośników awokado

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

Przeterminowana żywność / unsplash

Termin ważności ma znaczenie? Można zjeść przeterminowane jedzenie?

18 dań wege, które pokochają mięsożercy

18 dań wege, które pokochają mięsożercy. Najlepsze przepisy z wegańskich i wegetariańskich blogów

6 zaskakujących rzeczy powodujących wzdęcia

7 rzeczy, za które pokocha cię twoja wątroba

szklanka wody

Woda alkaliczna – co to jest? Poznaj opinie i przeciwwskazania

Jesz za mało? 8 sygnałów, że masz zbyt niskokaloryczną dietę

avocado

9 produktów, które regulują poziom cukru

elektrolity

Dopadają cię zawroty głowy albo skurcze mięśni? To sygnały, że możesz mieć problem z elektrolitami

Dieta Ewy Dąbrowskiej – tak czy nie?

5 największych kuchennych mitów

oliwa

Wysoki cholesterol? Oto 6 produktów obniżających cholesterol

Mycie brokułów

Gotowanie brokuła – ile gotować w wodzie i na parze?

cynk w migdałach

Cynk – gdzie go szukać? Poznaj 5 naturalnych źródeł cynku