Przejdź do treści

Masz wysoki cholesterol i zastanawiasz się, czy możesz jeść ser? Znamy odpowiedź

Masz wysoki cholesterol i zastanawiasz się, czy możesz jeść ser? Znamy odpowiedź Pexels.com
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
Jak możesz sobie sama poradzić z refluksem i zgagą? Kamil Kozakowski podpowiada, jakie ćwiczenia mogą być pomocne
Antocyjany – dużo się o nich mówi, ale wiesz, czym właściwie są i dlaczego są tak ważne? Wyjaśnia Michał Kot
Kiszona kapusta to nie tylko świetne panaceum na przeziębienie. Poznaj jej inne właściwości!
Złota owsianka z kurkumą – pyszny patent na lepszą odporność
Co jeść (a czego nie), żeby zasnąć?

Badania wykazały, że masz wysoki poziom cholesterolu we krwi? Zapewne od razu przed oczami stanął ci ser, który tak kochasz i inne, podwyższające cholesterol przysmaki. Pocieszający jest jednak fakt, że nie musisz całkowicie rezygnować z ulubionego jedzenia. W końcu istnieje bardzo dużo odmian sera, nie każda negatywnie wpłynie na twoje zdrowie.

Związek pomiędzy cholesterolem a tłuszczem nasyconym

Często, gdy słyszymy słowo „cholesterol”, kojarzymy go z czymś złym. Natomiast nie do końca tak jest, ponieważ jest on potrzebny, aby budować w twoim organizmie nowe komórki. Aby zrozumieć, skąd się bierze zła opinia na temat cholesterolu, warto przybliżyć sobie jego frakcje. Pierwsza z nich to cholesterol LDL (lipoproteiny LDL, które posiadają małą gęstość) – to jest właśnie ten „zły” cholesterol, o którym tyle się słyszy, ponieważ jest on odpowiedzialny za przenoszenie cholesterolu do tkanek. Inaczej ma się sprawa z cholesterolem HDL – lipoproteinami HDL, które posiadają dużą gęstość i transportują cholesterol do wątroby, aby organizm mógł się go pozbyć z organizmu. Dlatego często mówi się o tym, aby trzymać umiar podczas jedzenia tłuszczów nasyconych, podnoszących poziom cholesterolu LDL, których nadmiar może prowadzić np. do miażdżycy.

Cholesterol w jajkach / istock

Skąd wiemy, że mamy zbyt wysoki poziom cholesterolu w organizmie?

Nadmiar cholesterolu może prowadzić do wielu poważnych chorób. W końcu doprowadza on do zatykania się naszych tętnic, a to z kolei może być początek miażdżycy czy też może doprowadzić do zawału serca. Tak naprawdę, jeśli masz zbyt wysoki poziom cholesterolu, to na początku wcale możesz o tym nie widzieć. Aby to sprawdzić, powinnaś zrobić badanie krwi (tzw. profil lipidowy). Kobiety powinny robić badanie co pięć lat (idealnie: w corocznym profilaktycznym badaniu krwi), po ukończeniu 50 lat – co dwa lata (chyba że lekarz zaleci inaczej). Jeśli któryś z członków twojej rodziny ma problemy z wysokim poziomem cholesterolu, to warto, abyś trzymała rękę na pulsie, bo czasem wysoki poziom cholesterolu jest dziedziczony.

Chcesz jeść ser i jednocześnie zachować odpowiedni poziom cholesterolu?

Jeśli masz skłonności do podwyższonego poziomu złego cholesterolu we krwi, to wiadome jest, że będziesz musiała ograniczyć go w swojej diecie, ale nie musisz z niego całkowicie rezygnować. O czym więc powinnaś pamiętać, jeśli chcesz nadal delektować się smakiem sera?

  1. Nie jedz sera na oko, tylko wyznaczaj sobie odpowiednie porcje. Dzięki temu nie będziesz ryzykowała, że zjesz go po prostu zbyt dużo.
  2. Jeśli chcesz zjeść więcej sera, wybierz wówczas ten, który nie posiada wysokiej zawartości tłuszczów nasyconych. A jeśli masz ochotę na coś bardziej tłustego, wówczas zjedz go mniej. Po które sery sięgać? Cheddar i ser szwajcarski zawierają dużo tłuszczów nasyconych, mniej ma go na przykład mozarella.
  3. Pamiętaj o twarożku! Po nim nie będziesz odczuwała zbyt dużego głodu, a „serowa miłość” zostanie zaspokojona.
  4. Śledź, ile jesz w ciągu dnia tłuszczów nasyconych. Na rynku jest wiele aplikacji, które mogą ci w tym pomóc.

Pamiętaj, że 18 gramów tłuszczów nasyconych każdego dnia to maksimum! Chyba że twój lekarz uważa inaczej.

Cholesterol pod kontrolą

Aby utrzymać odpowiedni poziom cholesterolu we krwi, wystarczy dobrze zbilansować swoją dietę, utrzymywać aktywność fizyczną oraz kontrolować swoją wagę. Są to trzy kluczowe czynniki, które zostały nazwane „Terapeutyczną zmianą stylu życia”, zalecaną przez Departament Zdrowia i Opieki Społecznej Stanów Zjednoczonych.

W przypadku diety dobrze jest zastępować tłuszcze zwierzęce tłuszczami roślinnymi, które naturalnie obniżają zły cholesterol. Dobrze jest stosować dietę bogatą w błonnik, który ma świetne właściwości oczyszczające organizm. Coraz więcej ludzi rezygnuje z tłustego i ciężkiego jedzenia dla czegoś lekkiego i zdrowszego. O aktywności fizycznej i o kontroli wagi nie trzeba chyba specjalnie mówić. Jeśli regularnie się ruszamy, tracimy wagę, a co za tym idzie – zły cholesterol. Oprócz tego wzmacniamy cały nasz organizm.

 

Źródło: healthline

Zobacz także

i
Treści zawarte w serwisie mają wyłącznie charakter informacyjny i nie stanowią porady lekarskiej. Pamiętaj, że w przypadku problemów ze zdrowiem należy bezwzględnie skonsultować się z lekarzem.

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Zainteresują cię również:

Kobieta wybiera dietę miażdżycową

Miażdżyca – co to jest, objawy, przyczyny, leczenie, dieta

Jesz owsiankę, aby schudnąć? Dobrze, ale musisz uniknąć tych błędów

Wzmocnij odporność przed jesienią. Sięgnij po produkty, które wspierają układ immunologiczny

Zjadłaś przeterminowane jedzenie? Uważaj nie tylko na zatrucie pokarmowe

Wybierasz się na grzyby? Sprawdź, czy możesz je później zamrozić

Kawa czy herbata – co zwykle wybierasz? Przeczytaj, a zmienisz swoje preferencje

Sprawdź datę ważności produktów, które masz w domu. Niektóre najprawdopodobniej nie nadają się już do użytku

Postawi cię na nogi skutecznie jak kawa i pomoże się pozbyć kofeinowego głodu. Już się domyślasz co to?

Ziemniaki wykiełkowały? Sprawdź, czy możesz je bezpiecznie zjeść

Ziemniaki wypuściły pędy. Czy nadają się jeszcze do jedzenia?

Termin przydatności do spożycia jabłek? Wiemy, kiedy lepiej ich nie jeść

Zamiast świeżych wybierasz mrożone warzywa? Sprawdź, czy to zdrowe

Organizujesz grilla? Nie zapomnij o musztardzie, jest dobra dla zdrowia

Herbata to nie tylko smaczny napój. Ma także pozytywny wpływ na nasze zdrowie

Herbata to nie tylko smaczny napój. Ma także pozytywny wpływ na nasze zdrowie

Co się stanie, gdy zjesz za dużo orzechów? Skutki uboczne mogą być wyjątkowo przykre

poranna kawa

Rozpoczynasz dzień filiżanką kawy? Dowiedz się, jak to wpływa na twój organizm

Korzystanie z lodówki też odbywa się według pewnych zasad.

Jak dobrze korzystać z lodówki? Niewiele osób zna odpowiedź na to z pozoru banalne pytanie

Kawa pomaga w trawieniu i w walce z jego zaburzeniami?

czereśnie

Zjadłaś robaczywe czereśnie i zastanawiasz się, czy to mogło ci zaszkodzić? Sprawdź, co mówi dietetyczka w tej sprawie

Kawa filtrowana, po turecku czy z french pressu? Dietetyk podpowiada, w jaki sposób ją przygotowywać, żeby uniknąć wzrostu poziomu "złego" cholesterolu

Kawa filtrowana, po turecku czy z french pressu? Dietetyk podpowiada, w jaki sposób ją przygotowywać, żeby uniknąć wzrostu poziomu „złego” cholesterolu

11 błędów, które popełniamy, robiąc jajecznicę. A to przecież taka banalna potrawa

Masz niedoczynność tarczycy i zaburzony lipidogram? Sprawdź, z czego to może wynikać i kiedy pojawia się powód do niepokoju

Zaburzony lipidogram przy niedoczynności tarczycy? Dietetyczka wyjaśnia, skąd ten problem

Marakuja – co to za owoc, właściwości, przepisy

20 produktów, które zmniejszają ryzyko zawału serca

Siedem sygnałów, które wskazują na to, że źle się odżywiasz

Najpopularniejsze

Truskawki - produkty bogate w błonnik

Błonnik – w czym jest go dużo? Sprawdź, jakie owoce i warzywa są bogate w błonnik

Przeterminowana żywność / unsplash

Termin ważności ma znaczenie? Można zjeść przeterminowane jedzenie?

18 dań wege, które pokochają mięsożercy

18 dań wege, które pokochają mięsożercy. Najlepsze przepisy z wegańskich i wegetariańskich blogów

18 przepisów dla miłośników awokado

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

Jesz za mało? 8 sygnałów, że masz zbyt niskokaloryczną dietę

avocado

9 produktów, które regulują poziom cukru

7 rzeczy, za które pokocha cię twoja wątroba

12 przepisów na sałatki wigilijne

cynk w migdałach

Cynk – gdzie go szukać? Poznaj 5 naturalnych źródeł cynku

Co jeść podczas infekcji? Menu na cały dzień

Przeziębiłaś się? Dodaj te składniki do codziennej diety

6 zaskakujących rzeczy powodujących wzdęcia

pizza kobieta

Brak apetytu, a chcesz przytyć? Oto 5 patentów na „coś na apetyt”

Czy orgaznim może nie tolerować kawy?

5 największych kuchennych mitów

relaksująca się młoda kobieta

9 witamin i minerałów, które pomogą ci lepiej spać