Przejdź do treści

Marzec nadszedł, czyli sięgnij po nowalijki!

Marchewka
Marzec, czyli sięgnij po nowalijki!/ fot. iStock
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
7 zasad grillowania dobrych dla wątroby
Dlaczego tak lubimy jeść tosty z serem? Wyjaśnia biotechnolog Dawid Polak
Mama Chemik: „Odkrajanie spleśniałego kawałka owocu czy zdejmowanie kożuszka z wierzchu dżemu, a później zjadanie reszty, jest wielkim błędem”
3 przepisy na wrapy. Dla tych, którym znudziły się kanapki
Napój arbuzowy – twoje ciało podziękuje ci za tę chwilę wytchnienia

W marcu jak w garncu. A w naszym garnku, jak i na talerzu, może być w tym czasie smacznie i zdrowo. A to wszystko właśnie za sprawą marca, miesiąca obfitującego w pierwsze dary natury.

W tym miesiącu możemy rozsmakowywać się w zbiorach zimowych, ale także w końcu sięgnąć po nowalijki, czyli młode warzywa i pierwsze owoce, które pojawiają się wiosną. Na targowiskach znajdziemy świeży szczypiorek, rzodkiewkę, sałatę, szczaw i botwinkę. Niektóre z nich pochodzą jeszcze z uprawy szklarniowej, a więc mają mniej witamin niż te rosnące na polach. Pierwsze nowalijki potrzebują dużo światła słonecznego, a w naszym klimacie w pierwszych miesiącach roku jest go jeszcze zbyt mało, żeby mogły samodzielnie wyrosnąć.

„Na straganie, w dzień targowy…”

Jako jedne z pierwszych pojawiają się w warzywniaku młode marchewki oraz seler wraz nacią. Świetnie sprawdzą się jako składniki wiosennej zupy albo zdrowy dodatek do obiadu. Z kolei ogórki, koperek czy pomidor możemy wykorzystać do kanapek, twarożku czy sałatek.  Pamiętajmy tylko, żeby wybierać warzywa wyglądające zdrowo, bez przebarwień. Nowalijki, które znajdą się w naszym zakupowym koszyku, nie mogą być także zwiędnięte. Z rodzimej kapusty możemy wyczarować wiele dań. W ten sposób zapewnimy sobie różnorodność witamin z grupy B, A, E i K, a także porządną dawkę witaminy C.

W przestrzeni zakupowej HelloZdrowie znajdziesz produkty polecane przez naszą redakcję:

Owoce na drugie śniadanie

Komponując marcowy jadłospis, uwzględnijmy pietruszkę, buraka ćwikłowego, brukiew, rzepę oraz seler, czyli sezonowe warzywa korzeniowe. Ten ostatni podajmy naszym pociechom, jeśli chcemy naturalnie pobudzić ich apetyt. Żeby zapewnić sobie zdrowie, nie zapominajmy także o owocach.  Sięgnijmy po nasze polskie jabłka, które nie dość, że mają w sobie bogactwo witamin, to jeszcze korzystnie wpływają na procesy trawienne, ułatwiają odchudzanie oraz chronią nas przed rakiem.  Wciąż możemy jeść cytryny, pomarańcze, kiwi i mandarynki, które dadzą nam zastrzyk witaminy C.

Na zarazki i katary

Choć śniegi i bardzo niskie temperatury za nami, to w marcu nadal przychodnie są pełne pacjentów zmagających się z różnymi infekcjami. Zadbajmy o odporność, sięgając po cebulę dymkę, czosnek czy por. A wieczorem, przed seansem filmowym, przygotujmy sobie chrupiącą, pokrojoną kalarepę. Tę odmianę kapusty warzywnej możemy podjadać bez wyrzutów sumienia, bo 100 g zawiera jedynie 27 kcal.

A więc jedzmy na zdrowie!

Zobacz także

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Zainteresują cię również:

Jakie zmiany na cukinii są jadalne, a jakie nie? Wyjaśnia Jagna Niedzielska

Jakie zmiany na cukinii są jadalne, a jakie nie? Wyjaśnia Jagna Niedzielska

Sałatka warzywa w misce

Pomidor i ogórek to toksyczne połączenie? Ekspertki z „Czytamy Etykiety” rozwiewają wątpliwości

Chipsy warzywne – jak zrobić domowe chipsy z piekarnika?

Wyrzucasz liście tych warzyw do kosza? Zupełnie niepotrzebnie. To prawdziwa skarbnica witamin!

Rośliny, owoce i warzywa uchronią przed groźną chorobą? Do zaskakujących wniosków doszli amerykańscy naukowcy

Brudna Dwunastka i Czysta Piętnastka / istock

Brudna Dwunastka i Czysta Piętnastka 2022 ogłoszone. Które warzywa i owoce są najbardziej zanieczyszczone, a po które warto sięgać?

Rzodkiewka

Kiedy jeść nowalijki? I dlaczego jeszcze nie teraz? Wyjaśnia Sylwia Majcher

Pułapki diety wegetariańskiej. Natkniesz się na nie na pewno, jeśli planujesz zrezygnować z jedzenia mięsa

kobieta myje warzywa w zlewie

7 warzyw, które warto jeść zimą. Sprawdź, czy nie zapominasz włączać ich do codziennej diety

Lubisz cytrusy? To super! Poznaj ich pięć zalet

Flawonoidy w pomidorach koktajlowych

Flawonoidy – czym są, gdzie występują, rola w diecie

Owoce kaki

Owoce kaki – właściwości i zastosowanie jabłka orientu

Pieczone buraki z sałatką

Pieczenie buraków – sposoby pieczenia i przepisy

7 powszechnych wyborów żywieniowych, które rujnują naszą skórę /fot. Getty Images

7 powszechnych wyborów żywieniowych, które rujnują naszą skórę

Naturalny ketchup

Naturalny ketchup – zdrowszy niż pomidor!

Antocyjany - dużo się o nich mówi, ale wiesz, czym właściwie są i dlaczego są tak ważne? Wyjaśnia Michał Kot

Antocyjany – dużo się o nich mówi, ale wiesz, czym właściwie są i dlaczego są tak ważne? Wyjaśnia Michał Kot

Soki NFC

Soki NFC – co to oznacza, czy są zdrowe, jakie mają właściwości?

Czy paczkowane, umyte sałaty gotowe do spożycia to na pewno samo zdrowie? Odpowiada Jagna Niedzielska

Czy paczkowane sałaty gotowe do spożycia to na pewno samo zdrowie? Odpowiada Jagna Niedzielska

pomidory, czosnek. Warzywa na jesień

Dieta na jesień. Co warto mieć na talerzu?

Brokuły gotowane na parze

Gotowanie na parze – zalety i potrzebne urządzenia

Blanszowane brokuły

Blanszowanie warzyw – co to jest i do czego służy?

Przechowywanie mrożonej żywności

Myślisz, że rozmrożonego jedzenia nie wolno ponownie zamrażać? Poznaj inne mity na temat przechowywania żywności

Wiesz, że kwiaty cukinii można jeść? Sylwia Majcher podpowiada, jak je wykorzystać w kuchni

Wiesz, że kwiaty cukinii można jeść? Sylwia Majcher podpowiada, jak je wykorzystać w kuchni

Czy wiesz, że kolor warzyw ma znaczenie? Sprawdź, jaki kolor będzie najlepszy dla ciebie

Czy wiesz, że kolor warzyw ma znaczenie? Sprawdź, jaki będzie najlepszy dla ciebie

Najpopularniejsze

Truskawki - produkty bogate w błonnik

Błonnik – w czym jest go dużo? Sprawdź, jakie owoce i warzywa są bogate w błonnik

Przeterminowana żywność / unsplash

Termin ważności ma znaczenie? Można zjeść przeterminowane jedzenie?

18 dań wege, które pokochają mięsożercy

18 dań wege, które pokochają mięsożercy. Najlepsze przepisy z wegańskich i wegetariańskich blogów

Jesz za mało? 8 sygnałów, że masz zbyt niskokaloryczną dietę

elektrolity

Dopadają cię zawroty głowy albo skurcze mięśni? To sygnały, że możesz mieć problem z elektrolitami

Męczą cię zaparcia? Zobacz, jakie produkty powinnaś jeść, aby się ich pozbyć

6 zaskakujących rzeczy powodujących wzdęcia

avocado

9 produktów, które regulują poziom cukru

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

Kobieta

Czy organizm może nie tolerować kawy? Sprawdziłyśmy!

Pokrojone buraki

7 rzeczy, za które pokocha cię twoja wątroba

pizza kobieta

Brak apetytu, a chcesz przytyć? Oto 5 patentów na „coś na apetyt”

Bilans wodny - picie wody / istock

Bilans wodny. Co wlicza się w dzienną podaż płynów? Dietetyczka wyjaśnia

7 produktów, za które pokochają cię mięśnie

5 produktów, które pomogą przetrwać upały

Melon – odmiany i właściwości zdrowotne. Jak jeść melona?

×