Przejdź do treści

Marzec nadszedł, czyli sięgnij po nowalijki!

Marchewka
Marzec, czyli sięgnij po nowalijki!/ fot. iStock
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim

W marcu jak w garncu. A w naszym garnku, jak i na talerzu, może być w tym czasie smacznie i zdrowo. A to wszystko właśnie za sprawą marca, miesiąca obfitującego w pierwsze dary natury.

W tym miesiącu możemy rozsmakowywać się w zbiorach zimowych, ale także w końcu sięgnąć po nowalijki, czyli młode warzywa i pierwsze owoce, które pojawiają się wiosną. Na targowiskach znajdziemy świeży szczypiorek, rzodkiewkę, sałatę, szczaw i botwinkę. Niektóre z nich pochodzą jeszcze z uprawy szklarniowej, a więc mają mniej witamin niż te rosnące na polach. Pierwsze nowalijki potrzebują dużo światła słonecznego, a w naszym klimacie w pierwszych miesiącach roku jest go jeszcze zbyt mało, żeby mogły samodzielnie wyrosnąć.

„Na straganie, w dzień targowy…”

Jako jedne z pierwszych pojawiają się w warzywniaku młode marchewki oraz seler wraz nacią. Świetnie sprawdzą się jako składniki wiosennej zupy albo zdrowy dodatek do obiadu. Z kolei ogórki, koperek czy pomidor możemy wykorzystać do kanapek, twarożku czy sałatek.  Pamiętajmy tylko, żeby wybierać warzywa wyglądające zdrowo, bez przebarwień. Nowalijki, które znajdą się w naszym zakupowym koszyku, nie mogą być także zwiędnięte. Z rodzimej kapusty możemy wyczarować wiele dań. W ten sposób zapewnimy sobie różnorodność witamin z grupy B, A, E i K, a także porządną dawkę witaminy C.

W przestrzeni zakupowej HelloZdrowie znajdziesz produkty polecane przez naszą redakcję:

NOWOŚĆ
Odporność, Trawienie, PNOS
Nasiona trybuły ogrodowej do samodzielnego wysiania, 1 g
2,00 zł
NOWOŚĆ
Odporność, Trawienie, PNOS
Nasiona trybuły ogrodowej do samodzielnego wysiania, 1 g
2,00 zł
Trawienie
WIMIN Lepszy metabolizm, 30 kaps.
79,00 zł
Trawienie, Verdin
Verdin Fix, Kompozycja 6 ziół z zieloną herbatą, 2 x 20 saszetek
15,90 zł
Odporność, Good Aging, Energia, Trawienie, Beauty
Wimin Zestaw z lepszym metabolizmem, 30 saszetek
139,00 zł

Owoce na drugie śniadanie

Komponując marcowy jadłospis, uwzględnijmy pietruszkę, buraka ćwikłowego, brukiew, rzepę oraz seler, czyli sezonowe warzywa korzeniowe. Ten ostatni podajmy naszym pociechom, jeśli chcemy naturalnie pobudzić ich apetyt. Żeby zapewnić sobie zdrowie, nie zapominajmy także o owocach.  Sięgnijmy po nasze polskie jabłka, które nie dość, że mają w sobie bogactwo witamin, to jeszcze korzystnie wpływają na procesy trawienne, ułatwiają odchudzanie oraz chronią nas przed rakiem.  Wciąż możemy jeść cytryny, pomarańcze, kiwi i mandarynki, które dadzą nam zastrzyk witaminy C.

Na zarazki i katary

Choć śniegi i bardzo niskie temperatury za nami, to w marcu nadal przychodnie są pełne pacjentów zmagających się z różnymi infekcjami. Zadbajmy o odporność, sięgając po cebulę dymkę, czosnek czy por. A wieczorem, przed seansem filmowym, przygotujmy sobie chrupiącą, pokrojoną kalarepę. Tę odmianę kapusty warzywnej możemy podjadać bez wyrzutów sumienia, bo 100 g zawiera jedynie 27 kcal.

A więc jedzmy na zdrowie!

Zobacz także

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Zainteresują cię również:

Brokuły jesienią – wartości odżywcze, właściwości. Jak je gotować?

Urozmaicaj i próbuj, czyli wegetariański tuning dnia

płatki śniadaniowe

7 „odchudzających” produktów, które… nie odchudzają!

pomidorki koktajlowe

Pomidory dostarczają mnóstwo dobra. Jaki jest twój ulubiony gatunek?

Gruszka – 5 powodów, dla których warto ją jeść jesienią i zimą

Śliwka – właściwości zdrowotne i wartości odżywcze. Najciekawsze przepisy

Dzień pod znakiem selera

Dzień pod znakiem selera! Najwyższa pora, żeby odczarować to niedoceniane warzywo

Czosnek / unsplash.com

Czosnek to naturalny antybiotyk. W czym tkwi jego sekret?

"Jem warzywa, ale mam po nich rewolucje jelitowe" - znasz to? Dietetyczka wyjaśnia, dlaczego tak się dzieje / istock

„Jem warzywa, ale mam po nich rewolucje jelitowe” – znasz to? Dietetyczka wyjaśnia, dlaczego tak się dzieje

Jak zrobić własną miskę superodżywczych polifenoli? Podpowiada Michał Kot

Jak zrobić własną miskę superodżywczych polifenoli? Podpowiada Michał Kot

Głęboki smak i duża oszczędność. We wrześniu jemy na pomarańczowo, fioletowo i czerwono

Mizuna (sałata japońska) – przepisy, właściwości, uprawa musztardowca w ogródku i na balkonie

Ogórkowe love, czyli 3 letnie przepisy z ogórkiem

Naleśniki ryżowe z kabaczkiem. Aromatyczne danie w sam raz na sierpień

Warzywa psiankowate – lista, właściwości zdrowotne, czy są bezpieczne

Jak wybrać arbuza, by był idealny? / pexels

Często kupujesz arbuza? Agnieszka Pocztarska podpowiada, którego wybrać, by był idealny

Co jeść w sierpniu? / pexels

Po jakie warzywa i owoce sięgać w sierpniu, by zaoszczędzić? Dietetycy mają kilka propozycji

Lody z zielonego groszku. Obłędny smak, bajeczny kolor!

Superowoc, który zapewni ci zdrowie i długie życie. Poznaj jagodę kamczacką!

Słoiki z kiszonymi ogórkami

Kisisz ogórki w butelkach po napojach? To poważny błąd, przekonuje chemiczka Sylwia Majcher

fasolka szparagowa

Fasolka szparagowa rządzi! 3 przepisy na dania z tym warzywem w roli głównej

Grzyby na patelni

Garście pełne wiśni, porzeczek, jagód i kurek, ale nie tylko! Co jeść w lipcu, wymienia Sylwia Majcher

Zdrowo i kolorowo. Jaglany jogurt z owocami lata

Witariańskie lato

Witariańskie lato. Poznaj trzy pomysły na warzywa i owoce

×