2 min.
Mąka sezamowa – zastosowanie, jak zrobić ją samodzielnie

Mąka sezamowa – zastosowanie, jak zrobić whatwolf/Freepik
Mąka sezamowa to jedna z bezglutenowych alternatyw dla tradycyjnej mąki pszennej. Ze względu na wysoką zawartość białka i składników mineralnych, a także charakterystyczny smak stanowi wartościowy produkt, którym można urozmaicić codzienną dietę. W artykule podpowiadamy, jak samodzielnie zrobić mąkę sezamową i jakie ma ona zastosowanie.
Co to jest mąka sezamowa?
Mąka sezamowa to produkt wytwarzany w procesie mielenia i odtłuszczania łuskanych nasion sezamu. Posiada orzechowy, intensywny smak. Jest bogata w składniki mineralne (m.in. magnez, wapń, cynk, żelazo) oraz witaminy z grupy B. W 100 gramach mąki sezamowej może znajdować się:
- 30-50 g białka,
- 2-37 g tłuszczu,
- 25-35 g węglowodanów.
Duże zakresy podanych wyżej wartości wynikają z różnic w procesie produkcyjnym (przede wszystkim w stopniu odtłuszczenia mąki sezamowej).
W przestrzeni zakupowej HelloZdrowie znajdziesz produkty polecane przez naszą redakcję:
Zastosowanie mąki sezamowej
Mąka sezamowa nie wymaga obróbki termicznej przed spożyciem, dlatego ma znacznie szersze zastosowanie niż mąki wytwarzane z ziaren zbóż. Mąkę sezamową warto wykorzystać:
- jako dodatek do jogurtów lub koktajli;
- do wypieku ciast, ciasteczek i innych wypieków;
- do przygotowywania naleśników;
- do posypania sałatek;
- do zrobienia domowej chałwy;
- jako dodatek do past warzywnych do smarowania pieczywa.
Jak zrobić mąkę sezamową?
Mąkę sezamową można bez problemu przygotować w domu, mieląc łuskane ziarna sezamu w młynku do kawy lub blenderze do uzyskania konsystencji proszku. Trzeba przy tym pamiętać, że domowa mąka sezamowa będzie różniła się od tej dostępnej w sklepach, ponieważ pomijamy tu proces odtłuszczania.
Bibliografia:
- S. Department of Agriculture, FoodData Central Search, dostęp z: https://fdc.nal.usda.gov/fdc-app.html#/food-details/170150/nutrients.
Udostępnij!
Zobacz także

„Nie po to tyle się napracowałam, żeby teraz po treningu jeszcze jeść. Wysiłki pójdą na marne!”. Trenerka i dietetyczka komentuje popularny mit

„Nie polecam grup wsparcia, forów internetowych. Mam bardzo przykre doświadczenia z pacjentami, którzy zostali tam dotkliwie skrytykowani” – mówi Kamila Urbaniak, dietetyk i autorka bloga kreatorniazmian.pl

„Przestańmy robić zakupy na zasadzie 'zastaw się, a postaw się'” – Jagna Niedzielska o „zero waste” w blokowej kuchni
Podoba Ci się ten artykuł?
Tak
Nie
Powiązane tematy:
Polecamy

23.01.2023
„Sprzedaż mięsa ostrzykniętego wodą pod nazwą surowego mięsa jest karalna, to oszustwo konsumenckie”. O tym, czym jest „czyste mięso” mówi dietetyk kliniczny Mario Vu

19.12.2022
Dziennikarki Hello Zdrowie zdradzają sekretne przepisy bożonarodzeniowe swoich babć. Za każdym kryje się niezwykła historia!

16.12.2022
„Nie jesteśmy uczeni, jak radzić sobie ze smutkiem i strachem”. Kamil Błoch o swoich zmaganiach z zaburzeniami odżywiania

17.09.2022