Mąka sezamowa – zastosowanie, jak zrobić ją samodzielnie
![Ziarna sezamu](https://www.hellozdrowie.pl/wp-content/uploads/2021/12/spoon-with-seeds-1140x760.jpg)
się ten artykuł?
Mąka sezamowa to jedna z bezglutenowych alternatyw dla tradycyjnej mąki pszennej. Ze względu na wysoką zawartość białka i składników mineralnych, a także charakterystyczny smak stanowi wartościowy produkt, którym można urozmaicić codzienną dietę. W artykule podpowiadamy, jak samodzielnie zrobić mąkę sezamową i jakie ma ona zastosowanie.
Co to jest mąka sezamowa?
Mąka sezamowa to produkt wytwarzany w procesie mielenia i odtłuszczania łuskanych nasion sezamu. Posiada orzechowy, intensywny smak. Jest bogata w składniki mineralne (m.in. magnez, wapń, cynk, żelazo) oraz witaminy z grupy B. W 100 gramach mąki sezamowej może znajdować się:
- 30-50 g białka,
- 2-37 g tłuszczu,
- 25-35 g węglowodanów.
Duże zakresy podanych wyżej wartości wynikają z różnic w procesie produkcyjnym (przede wszystkim w stopniu odtłuszczenia mąki sezamowej).
Zastosowanie mąki sezamowej
Mąka sezamowa nie wymaga obróbki termicznej przed spożyciem, dlatego ma znacznie szersze zastosowanie niż mąki wytwarzane z ziaren zbóż. Mąkę sezamową warto wykorzystać:
- jako dodatek do jogurtów lub koktajli;
- do wypieku ciast, ciasteczek i innych wypieków;
- do przygotowywania naleśników;
- do posypania sałatek;
- do zrobienia domowej chałwy;
- jako dodatek do past warzywnych do smarowania pieczywa.
Jak zrobić mąkę sezamową?
Mąkę sezamową można bez problemu przygotować w domu, mieląc łuskane ziarna sezamu w młynku do kawy lub blenderze do uzyskania konsystencji proszku. Trzeba przy tym pamiętać, że domowa mąka sezamowa będzie różniła się od tej dostępnej w sklepach, ponieważ pomijamy tu proces odtłuszczania.
Bibliografia:
- S. Department of Agriculture, FoodData Central Search, dostęp z: https://fdc.nal.usda.gov/fdc-app.html#/food-details/170150/nutrients.
Zobacz także
![jedzenie po treningu](https://www.hellozdrowie.pl/wp-content/uploads/2017/10/istock-1250283278-850x567.jpg)
„Nie po to tyle się napracowałam, żeby teraz po treningu jeszcze jeść. Wysiłki pójdą na marne!”. Trenerka i dietetyczka komentuje popularny mit
![](https://www.hellozdrowie.pl/wp-content/uploads/2019/07/kamila-wasilewska-850x425.jpg)
„Nie polecam grup wsparcia, forów internetowych. Mam bardzo przykre doświadczenia z pacjentami, którzy zostali tam dotkliwie skrytykowani” – mówi Kamila Urbaniak, dietetyk i autorka bloga kreatorniazmian.pl
![](https://www.hellozdrowie.pl/wp-content/uploads/2019/02/73a1728x-850x525.jpg)
„Przestańmy robić zakupy na zasadzie 'zastaw się, a postaw się'” – Jagna Niedzielska o „zero waste” w blokowej kuchni
Podoba Ci się ten artykuł?
Powiązane tematy:
Polecamy
![Agnieszka Piskała-Topczewska - Hello Zdrowie](https://www.hellozdrowie.pl/wp-content/uploads/2024/07/piskala-850x425.jpg)
„Niedobór wapnia w diecie może mieć wpływ także na nasz nastrój…”. O ważnej roli wapnia dla organizmu, szczególnie w okresie ciąży, rozmawiamy z dietetyczką, specjalistką do spraw żywienia Agnieszką Piskałą-Topczewską
![Aronia - Hello Zdrowie](https://www.hellozdrowie.pl/wp-content/uploads/2024/06/adobestock_291586023-850x567.jpeg)
Aronia ma uzdrawiającą moc! Nowa książka Agaty Lewandowskiej pod matronatem Hello Zdrowie
![Zucchiolo to nowe warzywo, które wyglądem przypomina dynię, a w smaku jest połączeniem cukinii i ogórka](https://www.hellozdrowie.pl/wp-content/uploads/2024/06/zucchiolo-nowe-warzywo-hello-zdrowie-850x401.jpg)
Zucchiolo – nowe warzywo na polskim rynku. Wygląda jak dynia, ale tak nie smakuje
![Chleb](https://www.hellozdrowie.pl/wp-content/uploads/2024/06/jak-wybrac-najzdrowszy-chleb-hello-zdrowie-850x476.jpeg)