Przejdź do treści

Mąka sezamowa – zastosowanie, jak zrobić ją samodzielnie

Ziarna sezamu
Mąka sezamowa – zastosowanie, jak zrobić whatwolf/Freepik
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
Owoce na kolacje – czy rzeczywiście lepiej tego unikać? Odpowiadają ekspertki portalu „Czytamy Etykiety”
Trzymasz pomidory w lodówce? Sprawdź, czy robisz to dobrze
Cukier – jak wpływa na organizm człowieka?
Deser bez cukru? Niemożliwe nie istnieje! Te 3 przepisy to niebo dla podniebienia
Rabarbarowa owsianka. Zdrowe i pyszne śniadanie, które przygotujesz w 15 minut!

Mąka sezamowa to jedna z bezglutenowych alternatyw dla tradycyjnej mąki pszennej. Ze względu na wysoką zawartość białka i składników mineralnych, a także charakterystyczny smak stanowi wartościowy produkt, którym można urozmaicić codzienną dietę. W artykule podpowiadamy, jak samodzielnie zrobić mąkę sezamową i jakie ma ona zastosowanie.

Co to jest mąka sezamowa?

Mąka sezamowa to produkt wytwarzany w procesie mielenia i odtłuszczania łuskanych nasion sezamu. Posiada orzechowy, intensywny smak. Jest bogata w składniki mineralne (m.in. magnez, wapń, cynk, żelazo) oraz witaminy z grupy B. W 100 gramach mąki sezamowej może znajdować się:

Duże zakresy podanych wyżej wartości wynikają z różnic w procesie produkcyjnym (przede wszystkim w stopniu odtłuszczenia mąki sezamowej).

W przestrzeni zakupowej HelloZdrowie znajdziesz produkty polecane przez naszą redakcję:

Mąka jaglana / istock

Zastosowanie mąki sezamowej

Mąka sezamowa nie wymaga obróbki termicznej przed spożyciem, dlatego ma znacznie szersze zastosowanie niż mąki wytwarzane z ziaren zbóż. Mąkę sezamową warto wykorzystać:

  • jako dodatek do jogurtów lub koktajli;
  • do wypieku ciast, ciasteczek i innych wypieków;
  • do przygotowywania naleśników;
  • do posypania sałatek;
  • do zrobienia domowej chałwy;
  • jako dodatek do past warzywnych do smarowania pieczywa.
Pierogi

Jak zrobić mąkę sezamową?

Mąkę sezamową można bez problemu przygotować w domu, mieląc łuskane ziarna sezamu w młynku do kawy lub blenderze do uzyskania konsystencji proszku. Trzeba przy tym pamiętać, że domowa mąka sezamowa będzie różniła się od tej dostępnej w sklepach, ponieważ pomijamy tu proces odtłuszczania.

Bibliografia:

  1. S. Department of Agriculture, FoodData Central Search, dostęp z: https://fdc.nal.usda.gov/fdc-app.html#/food-details/170150/nutrients.

Zobacz także

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Zainteresują cię również:

Sery dojrzewające – jak się je robi, rodzaje, produkcja. Kto może je jeść?

Rodzaje makaronów w przepisach. Jak ugotować makaron?

Ryż czerwony – właściwości zdrowotne. Czy jest lepszy od białego i brązowego ryżu?

Chipsy warzywne – jak zrobić domowe chipsy z piekarnika?

Kasza pęczak – właściwości, wartości odżywcze i przepisy nie tylko na gołąbki z pęczakiem

Kasza owsiana – właściwości odżywcze i sposób gotowania

Czubryca – co to jest, do czego dodawać i gdzie kupić?

Wyrzucasz liście tych warzyw do kosza? Zupełnie niepotrzebnie. To prawdziwa skarbnica witamin!

Nie, dziękuję, jestem na diecie

Chcesz jeść zdrowo, ale bliscy kuszą cię słodkościami? Naucz się mówić NIE!

Syrop z sosny – zrobisz go z pędów, szyszek, a jego właściwości zadziwiają

Syrop z sosny – zrobisz go z pędów, szyszek, jego właściwości zadziwiają

Kąski batata z guacamole i chipsem z jarmużu

Zdrowa, szybka przekąska z batatów i chipsy z jarmużu

Kleik ryżowy na biegunkę dla dzieci i dorosłych – przepis

Pieprz ziołowy – skład, do czego stosować, czym zastąpić. Przepis na domowy pieprz ziołowy

Kiedy pić białko – przed treningiem czy po treningu? Ile białka potrzebujesz?

8 niezawodnych sposobów na niezdrowego grilla

Oto 8 niezawodnych sposobów na niezdrowego grilla. Na pewno go nie zapomnisz!

Kwas linolowy (omega-6) – występowanie i właściwości. Co różni kwas linolowy od linolenowego?

Makaron pełnoziarnisty – jak ugotować, kaloryczność

Sery podpuszczkowe – rodzaje, właściwości, jak się je robi /fo. iStock

Sery podpuszczkowe – rodzaje, właściwości, jak się je robi

Jak twój mikrobiom zmienia się wraz z wiekiem? / pexels

Jak twój mikrobiom zmienia się wraz z wiekiem?

Likopen – co to jest, właściwości, działanie, gdzie występuje

Kwas ferulowy – gdzie występuje i efekty stosowania

Makaron razowy – właściwości, kalorie, indeks glikemiczny

Mączyste, skrobiowe, sałatkowe. Jakie ziemniaki na frytki wybrać?

Najgorsze z najgorszych. TOP 6 najgroźniejszych dla zdrowia konserwantów

Najpopularniejsze

Truskawki - produkty bogate w błonnik

Błonnik – w czym jest go dużo? Sprawdź, jakie owoce i warzywa są bogate w błonnik

Przeterminowana żywność / unsplash

Termin ważności ma znaczenie? Można zjeść przeterminowane jedzenie?

avocado

9 produktów, które regulują poziom cukru

18 dań wege, które pokochają mięsożercy

18 dań wege, które pokochają mięsożercy. Najlepsze przepisy z wegańskich i wegetariańskich blogów

Jesz za mało? 8 sygnałów, że masz zbyt niskokaloryczną dietę

6 zaskakujących rzeczy powodujących wzdęcia

Męczą cię zaparcia? Zobacz, jakie produkty powinnaś jeść, aby się ich pozbyć

Kobieta

Czy organizm może nie tolerować kawy? Sprawdziłyśmy!

18 przepisów dla miłośników awokado

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

elektrolity

Dopadają cię zawroty głowy albo skurcze mięśni? To sygnały, że możesz mieć problem z elektrolitami

pizza kobieta

Brak apetytu, a chcesz przytyć? Oto 5 patentów na „coś na apetyt”

Pokrojone buraki

7 rzeczy, za które pokocha cię twoja wątroba

Dlaczego łamią się paznokcie?

Dlaczego łamią się paznokcie i jak temu zaradzić?

Bilans wodny - picie wody / istock

Bilans wodny. Co wlicza się w dzienną podaż płynów? Dietetyczka wyjaśnia

7 produktów, za które pokochają cię mięśnie

×