Przejdź do treści

Mąka sezamowa – zastosowanie, jak zrobić ją samodzielnie

Ziarna sezamu
Mąka sezamowa – zastosowanie, jak zrobić whatwolf/Freepik
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim

Mąka sezamowa to jedna z bezglutenowych alternatyw dla tradycyjnej mąki pszennej. Ze względu na wysoką zawartość białka i składników mineralnych, a także charakterystyczny smak stanowi wartościowy produkt, którym można urozmaicić codzienną dietę. W artykule podpowiadamy, jak samodzielnie zrobić mąkę sezamową i jakie ma ona zastosowanie.

Co to jest mąka sezamowa?

Mąka sezamowa to produkt wytwarzany w procesie mielenia i odtłuszczania łuskanych nasion sezamu. Posiada orzechowy, intensywny smak. Jest bogata w składniki mineralne (m.in. magnez, wapń, cynk, żelazo) oraz witaminy z grupy B. W 100 gramach mąki sezamowej może znajdować się:

Duże zakresy podanych wyżej wartości wynikają z różnic w procesie produkcyjnym (przede wszystkim w stopniu odtłuszczenia mąki sezamowej).

W przestrzeni zakupowej HelloZdrowie znajdziesz produkty polecane przez naszą redakcję:

NOWOŚĆ
Odporność, Trawienie, PNOS
Nasiona trybuły ogrodowej do samodzielnego wysiania, 1 g
2,00 zł
Odporność, Good Aging, Energia, Trawienie, Beauty
Wimin Zestaw z lepszym metabolizmem, 30 saszetek
139,00 zł
Trawienie, Verdin
Verdin Fix, Kompozycja 6 ziół z zieloną herbatą, 2 x 20 saszetek
15,90 zł
NOWOŚĆ
Odporność, Trawienie, PNOS
Nasiona trybuły ogrodowej do samodzielnego wysiania, 1 g
2,00 zł
Trawienie
WIMIN Lepszy metabolizm, 30 kaps.
79,00 zł
Mąka jaglana / istock

Zastosowanie mąki sezamowej

Mąka sezamowa nie wymaga obróbki termicznej przed spożyciem, dlatego ma znacznie szersze zastosowanie niż mąki wytwarzane z ziaren zbóż. Mąkę sezamową warto wykorzystać:

  • jako dodatek do jogurtów lub koktajli;
  • do wypieku ciast, ciasteczek i innych wypieków;
  • do przygotowywania naleśników;
  • do posypania sałatek;
  • do zrobienia domowej chałwy;
  • jako dodatek do past warzywnych do smarowania pieczywa.
Pierogi

Jak zrobić mąkę sezamową?

Mąkę sezamową można bez problemu przygotować w domu, mieląc łuskane ziarna sezamu w młynku do kawy lub blenderze do uzyskania konsystencji proszku. Trzeba przy tym pamiętać, że domowa mąka sezamowa będzie różniła się od tej dostępnej w sklepach, ponieważ pomijamy tu proces odtłuszczania.

Bibliografia:

  1. S. Department of Agriculture, FoodData Central Search, dostęp z: https://fdc.nal.usda.gov/fdc-app.html#/food-details/170150/nutrients.

Zobacz także

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Zainteresują cię również:

Kuchnia molekularna – na czym polega, stosowane techniki, domowe potrawy molekularne

Glistnik (jaskółcze ziele) – jak wygląda, właściwości, zastosowanie

Rajskie jabłuszka – jakie mają właściwości i co można zrobić z owoców rajskiej jabłoni?

Świąteczne obżarstwo / istock

„Nic nie zmieszczę, no może jeszcze kawałek serniczka”. Dlaczego mówi się, że na deser mamy drugi żołądek?

Herbata z imbirem i cytryną

Herbata z imbirem (zimowa) – przepis na zdrowie

Czy mak jest zdrowy? Właściwości, zastosowanie i przepisy  

guma do żucia

Żucie gumy – czy na pewno jest zdrowe?

owsianka na wodzie

Owsianka na wodzie – jak przygotować zdrowe śniadanie?

cukier

Życie bez cukru. Co się zadzieje, kiedy odstawisz słodkości?

oliwa

Wysoki cholesterol? Oto 6 produktów obniżających cholesterol

Dodaje się go do produktów spożywczych, żeby poprawić ich teksturę i zwiększyć wagę. Co warto wiedzieć o błonniku bambusowym? / istock

Widzisz w składzie błonnik bambusowy i nie wiesz, czy to dobrze? Wyjaśnia Katarzyna Bosacka

Szybka utrata wagi – o czym może świadczyć nagłe chudnięcie?

Homogenizacja – co to jest i czy jest szkodliwa? Mleko homogenizowane czy pasteryzowane?

awokado na talerzu

Nie daj się nabrać na bio i eko. 5 rad dla tropicieli spożywczej ściemy

Soplówka jeżowata – właściwości. Kiedy i jak stosować?

Gruszka – 5 powodów, dla których warto ją jeść jesienią i zimą

Dieta po usunięciu woreczka żółciowego – zalecenia żywieniowe, przykładowy jadłospis

Kolejne produkty wycofane ze sprzedaży. GIS ostrzega: znaleziono w nich szkło i bakterie

Kolejne produkty wycofane ze sprzedaży. GIS ostrzega: znaleziono w nich szkło i bakterie

Przeterminowana żywność / unsplash

Termin ważności ma znaczenie? Można zjeść przeterminowane jedzenie?

Katechiny – działanie, źródła w diecie, właściwości

Meal prep – co to jest i jak go zaplanować? Menu na trzy dni

Miód faceliowy – jak go rozpoznać i jakie ma właściwości?

4 ważne powody, dla których lepiej zrezygnować z produktów typu „light”

Astaksantyna – działanie, właściwości, skutki uboczne

×