Przejdź do treści

Mąka sezamowa – zastosowanie, jak zrobić ją samodzielnie

Ziarna sezamu
Mąka sezamowa – zastosowanie, jak zrobić whatwolf/Freepik
Podoba Ci
się ten artykuł?

Mąka sezamowa to jedna z bezglutenowych alternatyw dla tradycyjnej mąki pszennej. Ze względu na wysoką zawartość białka i składników mineralnych, a także charakterystyczny smak stanowi wartościowy produkt, którym można urozmaicić codzienną dietę. W artykule podpowiadamy, jak samodzielnie zrobić mąkę sezamową i jakie ma ona zastosowanie.

Co to jest mąka sezamowa?

Mąka sezamowa to produkt wytwarzany w procesie mielenia i odtłuszczania łuskanych nasion sezamu. Posiada orzechowy, intensywny smak. Jest bogata w składniki mineralne (m.in. magnez, wapń, cynk, żelazo) oraz witaminy z grupy B. W 100 gramach mąki sezamowej może znajdować się:

Duże zakresy podanych wyżej wartości wynikają z różnic w procesie produkcyjnym (przede wszystkim w stopniu odtłuszczenia mąki sezamowej).

Mąka jaglana / istock

Zastosowanie mąki sezamowej

Mąka sezamowa nie wymaga obróbki termicznej przed spożyciem, dlatego ma znacznie szersze zastosowanie niż mąki wytwarzane z ziaren zbóż. Mąkę sezamową warto wykorzystać:

  • jako dodatek do jogurtów lub koktajli;
  • do wypieku ciast, ciasteczek i innych wypieków;
  • do przygotowywania naleśników;
  • do posypania sałatek;
  • do zrobienia domowej chałwy;
  • jako dodatek do past warzywnych do smarowania pieczywa.
Pierogi

Jak zrobić mąkę sezamową?

Mąkę sezamową można bez problemu przygotować w domu, mieląc łuskane ziarna sezamu w młynku do kawy lub blenderze do uzyskania konsystencji proszku. Trzeba przy tym pamiętać, że domowa mąka sezamowa będzie różniła się od tej dostępnej w sklepach, ponieważ pomijamy tu proces odtłuszczania.

Bibliografia:

  1. S. Department of Agriculture, FoodData Central Search, dostęp z: https://fdc.nal.usda.gov/fdc-app.html#/food-details/170150/nutrients.

Zobacz także

Podoba Ci się ten artykuł?

Powiązane tematy:

Podoba Ci
się ten artykuł?