Macierzanka – właściwości, zastosowanie, przeciwwskazania
Macierzanka jest rośliną o szerokim zastosowaniu w ziołolecznictwie, kuchni oraz dekoracyjnych ogrodach. Łatwo przy tym uprawiać ją w polskich warunkach klimatycznych i pozyskiwać cenne ziele na własny użytek. Warto poznać najważniejsze właściwości macierzanki oraz sposoby na jej wykorzystanie w codziennym życiu.
Czym jest macierzanka i jak wygląda?
Macierzanka jest rodzajem rośliny wieloletniej charakteryzującej się intensywnym aromatem. Wiele z jej gatunków stosuje się jako zioła zarówno w kuchni, jak i medycynie alternatywnej. Naturalnie występuje na terenach Europy (przede wszystkim w krajach leżących nad Morzem Śródziemnym), Afryki Północnej oraz Azji.
Jak wyglądają rośliny należące do tej grupy? Typowe dla nich jest występowanie małych owalnych pachnących listków (wiecznie zielonych u większości gatunków). Osadzają się na wąskiej łodydze. Macierzanka wytwarza drobne, gęsto rozmieszczone kwiaty w kolorze fioletowym, żółtym lub białym. Na podstawie szczegółów dotyczących wyglądu rozpoznajemy poszczególne (liczne) gatunki roślin zaliczanych do tego rodzaju.
Gatunki macierzanki
Najpopularniejsze w Polsce gatunki macierzanki możemy kojarzyć ze względu na powszechne zastosowanie w przepisach kulinarnych oraz ziołolecznictwie. Należą do nich:
- macierzanka piaskowa – gatunek macierzanki typowo wykorzystywany w medycynie naturalnej;
- macierzanka zwyczajna (inaczej nazywana również macierzanką tymianek lub po prostu tymiankiem) – zioło, które możemy znaleźć w sklepach w świeżej lub suszonej postaci, stosowane najczęściej jako popularna przyprawa;
- macierzanka cytrynowa – wykorzystywana w kuchni oraz jako roślina ozdobna, np. na rabatach i skalniakach; nazwa pochodzi od typowego dla tej rośliny cytrusowego zapachu liści.
Właściwości zdrowotne macierzanki
Ziele macierzanki zwyczajnej i piaskowej zdobywa duże zainteresowanie ekspertów zajmujących się medycyną naturalną ze względu na szerokie zastosowanie w terapii chorób. Tradycyjnie najczęściej wykorzystuje się je w przypadłościach związanych z układem oddechowym oraz pokarmowym.
Wśród potencjalnych właściwości prozdrowotnych tej rośliny można wymienić:
- działanie przeciwdrobnoustrojowe, wykorzystywane m.in. w leczeniu infekcji bakteryjnych przewodu pokarmowego oraz profilaktyce chorób zębów i dziąseł;
- pomoc w łagodzeniu objawów chorób układu oddechowego (w tym przede wszystkim kaszlu);
- działanie przeciwutleniające, zapobiegające uszkodzeniom komórek wywołanym przez wolne rodniki, wykorzystywane m.in. w profilaktyce nowotworów;
- wsparcie w łagodzeniu dolegliwości związanych z menstruacją;
- działanie relaksacyjne, wykorzystywane w aromaterapii.
W celach leczniczych macierzankę stosuje się w kilku różnych postaciach: świeżych lub suszonych ziół, naparów, ekstraktów, a także zawierających wyciągi roślinne suplementów diety.
Zastosowanie macierzanki w kuchni
Macierzanki zwyczajna oraz cytrynowa są cenionymi elementami wielu dań ze względu na intensywny, ziołowy smak i zapach przypominające nieco rozmaryn. Macierzanka cytrynowa, zgodnie ze swoją nazwą, dodatkowo nadaje potrawom cytrusowy aromat.
Oto kilka sposobów na wykorzystanie tej rośliny w kuchni:
- do przyprawiania wszelkiego rodzaju zup;
- jako składnik marynat do mięs oraz przyprawa do pieczonej, grillowanej lub smażonej ryby;
- jako dodatek do pieczonych ziemniaków i/lub innych warzyw (np. cukinii, bakłażana, papryki);
- do nadania dodatkowej nuty ziołowej gulaszom mięsnym lub warzywnym (np. na bazie fasoli i pomidorów);
- jako składnik koktajli alkoholowych;
- do przygotowania rozgrzewającego napoju z imbirem i pomarańczą (przepis poniżej).
Przepis na gorący cytrusowy napój z macierzanką
Choć macierzankę w kuchni najczęściej wykorzystuje się do dań wytrawnych, poniższy przepis dowodzi, że może ona wzbogacać również smak słodkich produktów. Rozgrzewający napój z macierzanką tymianek, pomarańczą i imbirem polecamy szczególnie na chłodne jesienno-zimowe wieczory.
Składniki (na 2 porcje):
- 2 szklanki wody,
- 4 gałązki świeżej macierzanki zwyczajnej (tymianku) lub macierzanki cytrynowej,
- 1/2 pomarańczy, pokrojonej w plastry,
- 1 łyżeczka drobno startego imbiru,
- 1-2 łyżki miodu, syropu z agawy lub syropu klonowego
Przygotowanie:
- W niewielkim garnku umieść wodę, gałązki świeżego tymianku oraz imbir. Dodaj sok wyciśnięty z plastrów pomarańczy. Same plastry także wrzuć do garnka – skórka doda intensywnego aromatu.
- Zagotuj, a następnie podgrzewaj na niskiej mocy palnika przez około 3-5 minut.
- Przecedź zawartość garnka do 2 kubków. Dodaj miód, syrop z agawy lub syrop klonowy i wymieszaj.
- Gorący napój z macierzanką jest gotowy do spożycia.
Przeciwwskazania do stosowania macierzanki
Stosowanie macierzanki dla większości osób wiąże się z dobrymi dla zdrowia efektami – lub przynajmniej nie powoduje wystąpienia negatywnych skutków. Istnieją jednak grupy, dla których przyjmowanie ziela może przynieść więcej szkody niż pożytku.
Wśród przeciwwskazań do zażywania macierzanki (szczególnie w skoncentrowanej formie suplementów diety) wymienia się:
- stosowanie leków przeciwzakrzepowych (przyjmowanie ziela w dużych ilościach może skutkować potrzebą modyfikacji dawek tych środków farmakologicznych);
- przyjmowanie preparatów obniżających ciśnienie krwi;
- alergia lub nadwrażliwość na substancje zawarte w roślinie (zdarzają się one bardzo rzadko);
- ciąża i karmienie piersią (w tej grupie kobiet bezpieczne jest stosowanie tymianku w ilościach dodawanych typowo jako przyprawa, jednak odradza się przyjmowanie suplementów diety z ekstraktami rośliny);
- wiek poniżej 12. roku życia.
Źródła:
- Jarić S., Mitrović M., Pavlović P. (2015) Review of Ethnobotanical, Phytochemical, and Pharmacological Study of Thymus serpyllum L., Evidence-Based Complementary and Alternative Medicine, 2015: 101978, https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4525464/ [dostęp 10.01.2023].
- Gavliakova S., Biringerova Z., Hanuskova E. (2013) Urge to cough is significantly abolished by nasal thymol application, European Respiratory Journal, 42: P1594, https://erj.ersjournals.com/content/42/Suppl_57/P1594 [dostęp 11.01.2023].
- Direkvand-Moghadam A., Khosravi A. (2012) The impact of a novel herbal Shirazi Thymus Vulgaris on primary dysmenorrhea in comparison to the classical chemical Ibuprofen, Journal of Research in Medical Sciences, 17(7): 668-670, https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3685784/ [dostęp 11.01.2023].
Zobacz także
Piotr Ciemny: Zbieranie chwastów kojarzy się ze starszym panem w kaloszach, w obdartej koszuli. Ja do tego obrazka ludziom nie pasowałem
Poczuj się lepiej! 8 ziół, które poprawiają nastrój i redukują napięcie
„Kiedy zaczyna się sezon, mam napięty grafik. Rośliny na mnie nie poczekają” — mówi Natalia Załęska-Pyć, Warmiaczka, która zakochała się w chwastach i ziołach
Polecamy
Przysmak faraonów, zdrowa słodycz i remedium na chrypkę
Jakie zioła na trzustkę warto wybierać? Oto najlepsza mieszanka
Na co pomaga ostropest plamisty i jak go stosować?
Zdrowe przyprawy – oto 7 roślin i ziół, które powinnaś mieć na półce
się ten artykuł?