Przejdź do treści

Wina muscat – odmiany, jak smakuje, z czym podawać wino o cytrusowym aromacie

Wina muscat - odmiany, jak smakuje muscat, z czym podawać Istock.com
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
Topinambur – przepis na danie ze słonecznika bulwiastego
Syropy z czarnego bzu, pigwy i aronii na przeziębienie. Zrób sobie naturalne antybiotyki
10 mitów na temat cholesterolu, w które nie powinnaś wierzyć
Przewodnik dla kawoszy: jak zrobić sobie drip?
Tofu wcale nie musi być nudne. Podkręcamy kultowy ser!

Wina muscat to popularne i cenione trunki wytwarzane z takich odmian winorośli jak: Muscat d’Alexandrie, Muscat Blanc à petits grains czy Muscat Bleu. Szczepy winorośli uprawia się m.in. we Francji, Włoszech, Niemczech, Hiszpanii czy Grecji. W większości przypadków muscat to słodkie wina białe ze świeżym aromatem i kwiatowym bukietem. Idealnie pasują do ciast owocowych, tiramisu i serów, a w wersji wytrawnej poleca się je do dań z drobiu oraz owoców morza. 

Szczep muscat – krótka historia 

Historia szczepu muscat, z którego powstaje wino o wyjątkowych walorach smakowych, sięga prawdopodobnie czasów starożytnych. Muscat to jedna z najstarszych odmian winorośli i wina na świecie, pochodząca z Grecji i Rzymu, choć inne źródła wskazują na Bliski Wschód. To w Egipcie i Persji miałyby istnieć pierwotne szczepy, z których powstały znane dziś szczepy muscatów. Początkowo winogrona służyły jako przekąska, a dopiero później zaczęto wykorzystywać je do produkcji win. Wino muscat, w przeciwieństwie do innych win, nie leżakuje przez długi czas. Serwuje się je już 2-3 lata po zabutelkowaniu. 

Nazwa “muscat” wywodzi się od słowa moskos, co po grecku znaczy mucha. Tak nietypowe określenie powstało w nawiązaniu do aromatu i słodkiego smaku wina, który rzekomo zwabiał do siebie pszczoły i muchy. Według innych teorii, nazwa ta została nadana w odniesieniu do miasta Muscat w Omanie bądź miała związek z zapachem piżma, które po łacinie nazywane jest moschus. 

 

W przestrzeni zakupowej HelloZdrowie znajdziesz produkty polecane przez naszą redakcję:

czerwone wino w kieliszku

Winorośle muscat – odmiany 

Obecnie występuje ok. 200 różnych odmian winorośli szczepu muscat, które można spotkać w różnych zakątkach świata, także w Polsce. Do najpopularniejszych odmian należą: 

  • Muscat blanc à petits grains – inaczej Muskat drobnojagodowy lub Muskat biały (Moscato Bianco). Uznawany jest za najstarszą odmianę. Pochodzi prawdopodobnie z Azji Mniejszej, a uprawia się go przede wszystkim w rejonie Morza Śródziemnego. We Włoszech tworzy się z niego musujace asti oraz półmusujące moscat d’asti. Australijski region Rutherglen słynie z produkcji najlepszych Muskatów na świecie. 
  • Muscat d’Alexandrie, czyli Muskat aleksandryjski. Stanowi skrzyżowanie Muskata białego i deserowej odmiany heptakilo. Produkuje się z niego wina słodkie i wzmacniane. W Portugalii z odmiany tej powstaje moscatele, w Hiszpanii wina sherry a na Sycylii Moscato di Pantelleria. 
  • Muscat Ottonel – odmiana została stworzona w XIX wieku we Francji, nie ma potwierdzonego genetycznego pochodzenia. Prawdopodobnie powstała z krzyżówki odmiany Chasselas z Muscat de saumur. Uprawia się ją w nieco chłodniejszym, klimacie kontynentalnym m.in. w Austrii, Węgrzech (Muskotály), Rumunii (Tamîioasa Ottonel), Mołdawii, Bułgarii (Misket Ottonel), Chorwacji (Muškat Ottonel) i Ukrainie. 
  • Muscat żółty – aromatyczny szczep z rejonu tokajskiego. Uprawiany na Węgrzech, w Hiszpanii, Bułgarii czy Francji. Nazwa wina jest chroniona prawnie. 
  • Muscat bleu – winorośl wyhodowana w Szwajcarii. Jest to odmiana deserowa, łatwa w uprawie i dająca obfite plony. Roślina jest odporna na choroby i stosunkowo dobrze odporna na mróz. Owoce wydaje w połowie września. 
  • Muscat de Hambourg  – ciemna odmiana wina muscat wyprodukowana z winogron deserowych. W największej ilości ten typ wina produkowany jest w Kalifornii.

 

"Czerwone wino jest dobre na krew" - mit czy prawda? Odpowiadają eksperci z Dietetyki #NieNaŻarty

 Jak smakuje muscat? 

Różnorodność odmian Muscatu sprawia, że każdy rodzaj wina charakteryzuje się nieco innym bukietem. Niemniej jednak wszystkie Muscaty mają wspólną cechę, po której można je z łatwością rozpoznać – łączy je aromat świeżych cytrusów. Wyczuwalny jest w nich zapach owoców pomarańczy, liczi i miodu. Można też rozpoznać nutę zapachową płatków róż, czarnego bzu, geranium, kolendry, kwiatów lipy i jaśminu. Te słodkie, intensywne zapachy przełamywane są delikatną kwasowością. Mówi się, że wina Muscat, jak żadne inne, pachną świeżymi, słodkimi winogronami. Charakterystyczny bukiet zapachowy Muscat zawdzięcza obecności monoterpenów. W winie występuje m.in. linalol, geraniol i nerol w stężeniu blisko 30% wyższym niż w przypadku innych win, co sprawia, że to właśnie one dominują. 

 

Dwie kobiety wznoszące toast winkiem

Wino Muscat – do czego je serwować? 

Pełny smak wina najlepiej wydobyć łącząc je z potrawami. Wina muscat produkowane są jako wina wytrawne, słodkie, musujące oraz wina typu skin-contact, dlatego każdy znajdzie coś dla siebie. Przykładowo  Muscat żółty można podać do sałatki cezar, pasztetów lub w zestawie z dojrzewającym serem. Słodki Muscat Ottonel pasuje do sałatek owocowych, lodów, deserów i przystawek. Z kolei Muscat blanc znakomicie komponuje się z azjatyckimi daniami mięsnymi oraz sałatkami i serami. Wytrawne wina najlepiej łączyć z mięsem, rybami i warzywami, zaś słodkie z deserami. Przed podaniem wino Muscat należy schłodzić do temperatury 8-12 stopni Celsjusza. Dla tego trunku dedykowane są kieliszki z długą nóżką i czaszą nieznacznie zwężoną ku górze. 

 

Źródła: 

  1. Crespi M., Milani N. (2001), The Muscats: A molecular analysis of synonyms, homonyms and genetic relationships within a large family of grapevine cultivars, Vitis 40 (1). 
  2. P. X. Etievant,S. N. Issanchou,C. L. Bayonove, The flavour of muscat wine: The sensory contribution of some volatile compounds, The Journal of the Science of Food and Agriculture, 1983. 

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Zainteresują cię również:

Popularny alkohol wycofany ze sprzedaży. Powodem możliwa zawartość kawałków szkła /fot. iStock

Popularny alkohol wycofany ze sprzedaży. Powodem możliwa zawartość kawałków szkła

Lubisz winogrona? Sprawdź, czy możesz je jeść razem z pestkami

Im starsze, tym lepsze? Sprawdziłyśmy!

„Kobiety nie mają problemu z alkoholem?”. Sprawdź, co mówi psychiatra

Słód

Słód – właściwości, przeciwwskazania. Jak warzyć piwo?

Alkohol na diecie – tak czy nie?

Drink z brokatem

Jak uleczyć sylwestrowego kaca? Lekarka zdradza sprawdzone patenty

11 powodów, by zrezygnować z wieczornego drinka

Adele: Musiałam odciąć się od alkoholu, by zadbać o głos. W trakcie pandemii picie zaczęło wymykać się spod kontroli

Adele: Musiałam odciąć się od alkoholu. W trakcie pandemii picie zaczęło mi się wymykać spod kontroli

Jak używki wpływają na zęby? Wyjaśnia stomatolożka

Kawa, papierosy, alkohol, marihuana. Stomatolożka wyjaśnia, jak używki wpływają na zęby

Kobieta trzyma w ręce szklankę piwa

Popularne piwo wycofane ze sprzedaży. GIS ostrzega: wystąpił błąd na linii produkcyjnej

Piwo

Piwo bezalkoholowe – czy jest zdrowe? Wyjaśniają żywieniowcy z profilu „Dietetyka nie na żarty”

Olej z pestek winogron – właściwości, zastosowanie

Koktajl na kaca

Trudny początek nowego roku? Oto koktajl na kaca

Kac po sylwestrze / istock

Jak przeżyć sylwestra bez kaca? Dietetyk Tomasz Teresiński wyjaśnia

Kobieta z drinkiem

Czy alkohol ścina białka mięśniowe i hamuje odchudzanie? Najpopularniejsze mity obala dietetyk Radosław Smolik

czerwone wino w kieliszku

Ile procent ma wino? Ile mogę go wypić?

Ile można wypić?

Ile mogę wypić alkoholu? Piwo, wino, wódka – ile promili?

Cydr- skład i właściwości. Ile kalorii ma jabłko w cydrze?

Cydr – skład i właściwości. Ile kalorii ma jabłko w cydrze?

Sok winogronowy pomoże w walce z grypą żołądkową?

figi

Imbirówka na spirytusie? Przepis na nalewkę na wódce

Balsam kapucyński - dawne panaceum. Poznaj jego skład i działanie

Balsam kapucyński – poznaj skład i właściwości dawnego panaceum

Piwo vs. piwo bezalkoholowe. Które jest zdrowe, a które zdrowsze?

Piwo vs. piwo bezalkoholowe. Które jest zdrowe, a które zdrowsze?

nalewka cytrynówka

Ile procent powinna mieć nalewka? Jak działa na zdrowie?

Najpopularniejsze

Truskawki - produkty bogate w błonnik

Błonnik – w czym jest go dużo? Sprawdź, jakie owoce i warzywa są bogate w błonnik

Przeterminowana żywność / unsplash

Termin ważności ma znaczenie? Można zjeść przeterminowane jedzenie?

Jesz za mało? 8 sygnałów, że masz zbyt niskokaloryczną dietę

18 dań wege, które pokochają mięsożercy

18 dań wege, które pokochają mięsożercy. Najlepsze przepisy z wegańskich i wegetariańskich blogów

6 zaskakujących rzeczy powodujących wzdęcia

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

Męczą cię zaparcia? Zobacz, jakie produkty powinnaś jeść, aby się ich pozbyć

elektrolity

Dopadają cię zawroty głowy albo skurcze mięśni? To sygnały, że możesz mieć problem z elektrolitami

Kobieta

Czy organizm może nie tolerować kawy? Sprawdziłyśmy!

pizza kobieta

Brak apetytu, a chcesz przytyć? Oto 5 patentów na „coś na apetyt”

Kiszone pomidory -przepis. Jak kisić zielone pomidory?

Kiszone pomidory – przepis. Jak kisić zielone pomidory?

Co jeść podczas infekcji? Menu na cały dzień

Przeziębiłaś się? Dodaj te składniki do codziennej diety

avocado

9 produktów, które regulują poziom cukru

7 produktów, za które pokochają cię mięśnie

Pokrojone buraki

7 rzeczy, za które pokocha cię twoja wątroba

Melon – odmiany i właściwości zdrowotne. Jak jeść melona?

×