Przejdź do treści

Lubisz czerwone mięso? Te sygnały świadczą o tym, że jesz go za dużo

Lubisz czerwone mięso? Te sygnały świadczą o tym, że jesz go za dużo Istock.com
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
Jak podkręcić metabolizm, gdy organizm się starzeje? 7 kluczowych porad
Popularne lody wycofane. Powodem wystąpienie rakotwórczego tlenku etylenu
4 propozycje „inflacyjnych” obiadów do 8 zł. Polecają dietetycy z profilu Dietetyka #NieNaŻarty
Pyszny, w kolorze bursztynu i niezwykle zdrowy. Poznaj moc miodu wrzosowego!
Baba ghanoush – pasta z bakłażana. Smakuje tak, jak wygląda!

Gdy mówimy o spożywaniu czerwonego mięsa, często myślimy o Amerykanach, ich tłustej diecie, cheeseburgerach i stekach. Niestety, problem dotyczy również Polaków. Dlaczego czerwone mięso powinno się ograniczać?

Winowajca odnajdzie się po czasie

Częste spożywanie dużej ilości czerwonego mięsa okazuje się szkodliwe dla organizmu. Chociaż pyszne i pożywne, w dłuższej perspektywie może prowadzić do wielu szkód. Czerwone mięso, czyli m.in. wieprzowina i wołowina, dostarcza wiele białka, witaminy B12, żelaza oraz cynku. Są to bardzo ważne i cenne składniki. Niestety, spożywanie go w nadmiarze w dłuższej perspektywie może prowadzić do chorób serca, a nawet raka. Szczególnie niebezpieczna jest przetworzona żywność.

 

W przestrzeni zakupowej HelloZdrowie znajdziesz produkty polecane przez naszą redakcję:

Mięso szczęścia

Jeść czy nie jeść?

Jeśli jesteś fanką tego typu mięsa, nie musisz z niego rezygnować. Wystarczy ograniczyć spożycie do 1-2 razy tygodniowo, w małych ilościach. Czerwone mięso warto łączyć z warzywami i produktami pełnoziarnistymi, aby posiłek był pełnowartościowy.

Zobacz, w jaki sposób rozpoznać, czy w twojej diecie zbyt dużo miejsca zajmuje czerwone mięso. Jeśli podane symptomy często się u ciebie pojawiają, zastanów się nad zredukowaniem tego rodzaju mięsa w swojej diecie.

Czym zastąpić mięso? @lekarkanaroślinach

Zwróć uwagę na te symptomy

  1. Nieświeży oddech

Podczas trawienia mięsa ludzki organizm wytwarza amoniak. Jak wiadomo, amoniak to bardzo nieprzyjemna dla nosa substancja. Jeśli często żujesz gumę, a ona nie pomaga, to być może znak, że jesz za dużo hot-dogów.

  1. Zaparcia i bóle brzucha

Głównym powodem zaparć jest brak błonnika w diecie. Mięso musi być uzupełniane innymi produktami, a szczególnie tymi z błonnikiem, na przykład fasolą. Jeśli do swojej diety włączysz więcej warzyw i produktów pełnoziarnistych, a zmniejszysz porcje mięsa, powinnaś pozbyć się nieprzyjemnych dolegliwości.

  1. Podwyższony poziom cholesterolu

Mięso pełne jest tłuszczów nasyconych, które w większości przypadków podwyższają poziom cholesterolu we krwi. Taki objaw może prowadzić później do chorób serca i krążenia, a nawet zawału. Aby zmniejszyć ryzyko, ogranicz spożycie mięsa.

  1. Wysoka waga

Niestety, jeden pyszny hamburger to dużo kalorii, które mogą odłożyć się jako tłuszcz. Jeśli nie jesteś w stanie zredukować spożywanej ilości wołowiny lub wieprzowiny, staraj się przynajmniej wybierać chude kawałki. To również ma wpływ na kaloryczność.

  1. Brzydki zapach ciała i potu

Ten objaw może wydawać się absurdalny, ale w ogóle taki nie jest. Nawet przy codziennej higienie i używaniu dobrych kosmetyków, nasze ciało w skutek złej diety może wydzielać nieprzyjemny zapach. Rodzaj przyjmowanego białka ma wpływ na wydzielany pot. Badania wykazały, że mężczyźni unikający czerwonego mięsa przez 2 tygodnie wydzielali przyjemniejszy zapach. Może zamiast kupować kolejny dezodorant, warto bardziej zadbać o swoje odżywianie?

 

Źródło: EatThis

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Zainteresują cię również:

Lubisz winogrona? Sprawdź, czy możesz je jeść razem z pestkami

Poznaj 8 tanich składników i pomysły na to jak, je wykorzystać w kuchni. Radzi Olga Pawlikowska

Poznaj 8 tanich składników i pomysły na to, jak je wykorzystać w kuchni. Radzi Olga Pawlikowska

Co może się stać, gdy zjesz spleśniałe jedzenie? Sprawdziłyśmy!

Zawsze zapominasz o wyjęciu masła z lodówki? Ten trik ci się spodoba

Przyprawa do ziemniaków pieczonych i smażonych – jak zrobić taką bez soli?

Garnek rzymski – co w nim piec i jak go prawidłowo używać?

poranna kawa

Rozpoczynasz dzień filiżanką kawy? Dowiedz się, jak to wpływa na twój organizm

Jeśli masz te objawy, to najprawdopodobniej jesz za dużo śmieciowego jedzenia

Dressing do sałatki – jak zrobić dobry sos sałatkowy?

Szybkowar – jak i co można w nim gotować, tabela czasu obróbki

Wolnowar – co to jest i jaki wybrać? Dania z wolnowaru 

Owady i kotlet z probówki to jedzenie przyszłości? Jagna Niedzielska: „potrzebna nam rewolucja mentalna”

„Budzę się i jem, by móc znowu zasnąć”, czyli czym jest zespół nocnego jedzenia (NES). Rozmowa z psycholożką zdrowia Agnieszką Węgiel

Gorąco? Czujesz się odwodniona? Zrezygnuj z tych potraw

7 zasad grillowania dobrych dla wątroby

Sukraloza – co to jest, szkodliwość. Ile sukralozy można bezpiecznie spożywać?

Ograniczasz spożycie cukru? W tych produktach chyba nie spodziewałaś się go znaleźć

Im starsze, tym lepsze? Sprawdziłyśmy!

Kapsułowa kuchnia - jak ją stworzyć? / gettyimages

Chcesz gotować więcej za mniej? Stwórz kapsułową kuchnię! Patent podpowiada Elwira Rogoda

Sery dojrzewające – jak się je robi, rodzaje, produkcja. Kto może je jeść?

Trzymasz pomidory w lodówce? Sprawdź, czy robisz to dobrze

Grill węglowy uwalnia do atmosfery pył PM 2,5 uznawany za najgroźniejszy dla zdrowia człowieka. Fundacja Kupuj Odpowiedzialnie radzi, jak grillować bezpiecznie

Grill węglowy uwalnia do atmosfery pył PM 2,5 uznawany za najgroźniejszy dla zdrowia. Fundacja Kupuj Odpowiedzialnie radzi, jak grillować bezpiecznie

Sery podpuszczkowe – rodzaje, właściwości, jak się je robi /fo. iStock

Sery podpuszczkowe – rodzaje, właściwości, jak się je robi

Miss Universe 2021 w ogniu krytyki. Bo nie wygląda tak, jak w dniu zdobycia tytułu

Najpopularniejsze

Truskawki - produkty bogate w błonnik

Błonnik – w czym jest go dużo? Sprawdź, jakie owoce i warzywa są bogate w błonnik

Przeterminowana żywność / unsplash

Termin ważności ma znaczenie? Można zjeść przeterminowane jedzenie?

18 dań wege, które pokochają mięsożercy

18 dań wege, które pokochają mięsożercy. Najlepsze przepisy z wegańskich i wegetariańskich blogów

Jesz za mało? 8 sygnałów, że masz zbyt niskokaloryczną dietę

elektrolity

Dopadają cię zawroty głowy albo skurcze mięśni? To sygnały, że możesz mieć problem z elektrolitami

6 zaskakujących rzeczy powodujących wzdęcia

Męczą cię zaparcia? Zobacz, jakie produkty powinnaś jeść, aby się ich pozbyć

Melon – odmiany i właściwości zdrowotne. Jak jeść melona?

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

Kobieta

Czy organizm może nie tolerować kawy? Sprawdziłyśmy!

pizza kobieta

Brak apetytu, a chcesz przytyć? Oto 5 patentów na „coś na apetyt”

kot w kuchni

10 rzeczy, których lepiej pozbyć się z kuchni

Unsplash

Ocet spirytusowy czy jabłkowy? Sprawdź, czym się od siebie różnią

avocado

9 produktów, które regulują poziom cukru

7 produktów, za które pokochają cię mięśnie

Pokrojone buraki

7 rzeczy, za które pokocha cię twoja wątroba

×