Przejdź do treści

Lubisz czerwone mięso? Te sygnały świadczą o tym, że jesz go za dużo

Lubisz czerwone mięso? Te sygnały świadczą o tym, że jesz go za dużo Istock.com
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
Najnowsze
Białko konopne – właściwości, przepisy, jak stosować
Magda Hajkiewicz: bardzo mnie denerwuje, kiedy ludzie sprowadzają przyczynę nadwagi i otyłości wyłącznie do lenistwa
Magda Hajkiewicz: bardzo mnie denerwuje, kiedy ludzie sprowadzają przyczynę nadwagi i otyłości wyłącznie do lenistwa
Lucuma (owoc) – właściwości, cena, przepisy. Gdzie kupić?
Przepis na sałatkę z botwiny i sera koziego. Jest bardzo prosta i bardzo smaczna
Bananowe lody
Bananowe lody w jednym, pysznym kęsie

Gdy mówimy o spożywaniu czerwonego mięsa, często myślimy o Amerykanach, ich tłustej diecie, cheeseburgerach i stekach. Niestety, problem dotyczy również Polaków. Dlaczego czerwone mięso powinno się ograniczać?

Winowajca odnajdzie się po czasie

Częste spożywanie dużej ilości czerwonego mięsa okazuje się szkodliwe dla organizmu. Chociaż pyszne i pożywne, w dłuższej perspektywie może prowadzić do wielu szkód. Czerwone mięso, czyli m.in. wieprzowina i wołowina, dostarcza wiele białka, witaminy B12, żelaza oraz cynku. Są to bardzo ważne i cenne składniki. Niestety, spożywanie go w nadmiarze w dłuższej perspektywie może prowadzić do chorób serca, a nawet raka. Szczególnie niebezpieczna jest przetworzona żywność.

 

Mięso szczęścia

Jeść czy nie jeść?

Jeśli jesteś fanką tego typu mięsa, nie musisz z niego rezygnować. Wystarczy ograniczyć spożycie do 1-2 razy tygodniowo, w małych ilościach. Czerwone mięso warto łączyć z warzywami i produktami pełnoziarnistymi, aby posiłek był pełnowartościowy.

Zobacz, w jaki sposób rozpoznać, czy w twojej diecie zbyt dużo miejsca zajmuje czerwone mięso. Jeśli podane symptomy często się u ciebie pojawiają, zastanów się nad zredukowaniem tego rodzaju mięsa w swojej diecie.

Czym zastąpić mięso? @lekarkanaroślinach

Zwróć uwagę na te symptomy

  1. Nieświeży oddech

Podczas trawienia mięsa ludzki organizm wytwarza amoniak. Jak wiadomo, amoniak to bardzo nieprzyjemna dla nosa substancja. Jeśli często żujesz gumę, a ona nie pomaga, to być może znak, że jesz za dużo hot-dogów.

  1. Zaparcia i bóle brzucha

Głównym powodem zaparć jest brak błonnika w diecie. Mięso musi być uzupełniane innymi produktami, a szczególnie tymi z błonnikiem, na przykład fasolą. Jeśli do swojej diety włączysz więcej warzyw i produktów pełnoziarnistych, a zmniejszysz porcje mięsa, powinnaś pozbyć się nieprzyjemnych dolegliwości.

  1. Podwyższony poziom cholesterolu

Mięso pełne jest tłuszczów nasyconych, które w większości przypadków podwyższają poziom cholesterolu we krwi. Taki objaw może prowadzić później do chorób serca i krążenia, a nawet zawału. Aby zmniejszyć ryzyko, ogranicz spożycie mięsa.

  1. Wysoka waga

Niestety, jeden pyszny hamburger to dużo kalorii, które mogą odłożyć się jako tłuszcz. Jeśli nie jesteś w stanie zredukować spożywanej ilości wołowiny lub wieprzowiny, staraj się przynajmniej wybierać chude kawałki. To również ma wpływ na kaloryczność.

  1. Brzydki zapach ciała i potu

Ten objaw może wydawać się absurdalny, ale w ogóle taki nie jest. Nawet przy codziennej higienie i używaniu dobrych kosmetyków, nasze ciało w skutek złej diety może wydzielać nieprzyjemny zapach. Rodzaj przyjmowanego białka ma wpływ na wydzielany pot. Badania wykazały, że mężczyźni unikający czerwonego mięsa przez 2 tygodnie wydzielali przyjemniejszy zapach. Może zamiast kupować kolejny dezodorant, warto bardziej zadbać o swoje odżywianie?

 

Źródło: EatThis

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Zainteresują cię również:

Czego nie jeść, by mieć dobry seks?

Jedzenie, które obniża libido. Tych produktów lepiej unikaj

Boczniaki – co to za grzyby, wartości odżywcze i przepisy

Dieta BeBio – na czym polega, jak wygląda przykładowy jadłospis?

Kazeina – czym jest, gdzie występuje, nietolerancja

Semolina z pszenicy durum – czym jest, skład, właściwości

Kasza bulgur – właściwości, kalorie, proste przepisy

Guma guar – co to, właściwości, zastosowanie i szkodliwość

Siedem sygnałów, które wskazują na to, że źle się odżywiasz

Mięso z probówki. Fragment książki „Mniej mięsa. Jak zostać fleksitarianinem, by pomóc sobie i planecie” Sylwii Majcher

Chleb

Kto powinien jeść jasny, a kto ciemny chleb? Wyjaśniają dietetycy z Czytamy Etykiety

Stop nadmiarowi mięsa, warzywa na stół! Nowa książka Sylwii Majcher „Mniej mięsa. Jak zostać fleksitarianinem, by pomóc sobie i planecie” już w księgarniach

Eko, bio, organic - brzmi chwytliwie, ale co to właściwie oznacza? Tłumaczy eko aktywistka Sylwia Majcher

Eko, bio, organic – brzmi chwytliwie, ale co to właściwie oznacza? Tłumaczy eko aktywistka Sylwia Majcher

kobieta w pracy

Czujesz, że tracisz moc? Oto 10 sposobów na zapewnienie sobie energii w ciągu dnia

Kobieta w sklepie

Najczęściej fałszowana żywność. Sylwia Majcher o pułapkach, które zastawiają na nas producenci

Jak sobie poradzić z objadaniem? Radzi dietetyczka Martyna Mańka

Jak sobie poradzić z objadaniem? Radzi dietetyczka Martyna Mańka

chleb

Jedzenie, które udaje zdrowe. Poznaj listę 10 spożywczych kameleonów

Kobieta trzyma herbatę w szklance

Nie tylko pielęgnacja ma znaczenie dla skóry! Poznaj żywność, która pomoże ją oczyścić

Kobieta

Czego nie jeść w trakcie miesiączki, by nie nasilać bólu brzucha? Wyjaśniają dietetyczki

Jedzenie, które leczy. Sprawdź, czego nie wiesz o żywności funkcjonalnej

Zdrowsze grzechy żywieniowe. Jak wybrać najzdrowsze chipsy?

Świąteczne resztki - co z nimi zrobić?

Co zrobić z resztkami po świętach? Znana blogerka zdradza sprawdzone patenty

Zdrowsze grzechy żywieniowe. Jak wybrać najzdrowszą wersję czekolady?

Jedz grzyby w święta. „Przekonanie, że są pozbawione wartości odżywczych, to mit” – mówi dietetyczka

śwęta

10 patentów na zdrowe święta. Wypróbuj i zapomnij o dodatkowych kilogramach!

Najpopularniejsze

Truskawki - produkty bogate w błonnik

Błonnik – w czym jest go dużo? Sprawdź, jakie owoce i warzywa są bogate w błonnik

18 przepisów dla miłośników awokado

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

Przeterminowana żywność / unsplash

Termin ważności ma znaczenie? Można zjeść przeterminowane jedzenie?

18 dań wege, które pokochają mięsożercy

18 dań wege, które pokochają mięsożercy. Najlepsze przepisy z wegańskich i wegetariańskich blogów

szklanka wody

Woda alkaliczna – co to jest? Poznaj opinie i przeciwwskazania

7 rzeczy, za które pokocha cię twoja wątroba

Jesz za mało? 8 sygnałów, że masz zbyt niskokaloryczną dietę

6 zaskakujących rzeczy powodujących wzdęcia

avocado

9 produktów, które regulują poziom cukru

20 produktów, które zmniejszają ryzyko zawału serca

elektrolity

Dopadają cię zawroty głowy albo skurcze mięśni? To sygnały, że możesz mieć problem z elektrolitami

Dieta Ewy Dąbrowskiej – tak czy nie?

5 największych kuchennych mitów

Mycie brokułów

Gotowanie brokuła – ile gotować w wodzie i na parze?

oliwa

Wysoki cholesterol? Oto 6 produktów obniżających cholesterol