Przejdź do treści

Lawenda nie tylko pięknie pachnie i wygląda, ma też wiele praktycznych zastosowań. Mówi o nich trener postaw żywieniowych Magdalena Dorko-Wojciechowska

Lawenda
Lawenda nie tylko pięknie pachnie i wygląda, ma też wiele praktycznych zastosowań. Mówi o nich trener podstaw żywieniowych Magdalena Dorko-Wojciechowska / iStock
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
Jak możesz sobie sama poradzić z refluksem i zgagą? Kamil Kozakowski podpowiada, jakie ćwiczenia mogą być pomocne
Antocyjany – dużo się o nich mówi, ale wiesz, czym właściwie są i dlaczego są tak ważne? Wyjaśnia Michał Kot
Kiszona kapusta to nie tylko świetne panaceum na przeziębienie. Poznaj jej inne właściwości!
Złota owsianka z kurkumą – pyszny patent na lepszą odporność
Co jeść (a czego nie), żeby zasnąć?

Charakterystyczny zapach lawendy zna chyba każdy. Nasze babcie wkładały jej kwiaty do szafy i pod poduszkę przed spaniem. Miały rację? Sprawdź, co o właściwościach zdrowotnych lawendy mówi trener postaw żywieniowych Magdalena Dorko-Wojciechowska.

Ach ten zapach!

Lawenda jako roślina lecznicza znana jest od stuleci. Pochodzi z rejonu Morza Śródziemnego, ale uprawia się ją w wielu krajach świata, również w Polsce. Kojarzy nam się przede wszystkim z intensywnym, charakterystycznym zapachem. Jak się okazuje, oprócz tego, że jest ładny, jest też bardzo praktyczny.

To roślina, która jest często wykorzystywana w inhalacjach. Ma działanie przeciwbakteryjne i przeciwwirusowe. Jej zapach, który jest bardzo aromatyczny, odstrasza mole, kleszcze i mrówki, a nawet kuny – mówi w rozmowie z Hello Zdrowie trener postaw żywieniowych Magdalena Dorko-Wojciechowska.

Związki aromatyczne zawarte w olejku lawendowym wpływają też tonująco na układ nerwowy. Jego zapach uspokaja, łagodzi skutki stresu i ułatwia zasypianie. Masaże z jego użyciem doskonale złagodzą zaś napięciowe bóle mięśni, a także reumatyczne bóle stawów i mięśni.

Zapach zapachem, ale wcale nie musimy poprzestać na wąchaniu lawendy. Jest wiele form, w których możemy korzystać z jej leczniczych właściwości. Sama wybierz taką, która najbardziej ci odpowiada.

Właścicielki marki Kosmetyki DLA

Świetna na przeziębienie i oparzenia

Lawenda zawiera szereg cennych dla naszego zdrowia substancji czynnych, między innymi:

  • fitosterole, które przyczyniające się m.in. do obniżenia poziomu „złego” cholesterolu,
  • antocyjany, czyli związki o działaniu przeciwzapalnym, przeciwnowotworowym, przeciwmiażdżycowym i antyalergicznym
  • triterpeny o właściwościach antyoksydacyjnych i przeciwnowotworowych

Zalety naparu z lawendy wylicza trener postaw żywieniowych Magdalena Dorko-Wojciechowska.

Gdy jesteśmy przeziębieni, dobrze byłoby stosować napary z kwiatu lawendy, bo działają napotnie. Można też z nich robić okłady, gdy mamy oparzenia, rany, bąble czy otarcia. Wspomoże to ich gojenie. Dobrze się też sprawdzą, kiedy mamy problemy żołądkowe, np. wrzody, nadżerki czy ubytki błony śluzowej. Mają działanie kojąco na układ pokarmowy  – podkreśla.

Dobry wpływ na trawienie ma też dodawanie do potraw liści lawendy, o gorzkim i lekko szczypiącym smaku. Z kolei kwiaty lawendy możemy wykorzystać jako dodatek do wypieków, na przykład ciasteczek lub owsianek. Bardzo smaczna jest też czekolada na gorąco z ich dodatkiem.

Lawenda lawendzie nie równa

Bądź ostrożna przy wyborze tej rośliny. Lawenda lawendzie nierówna. Najlepsza będzie taka, która jest świeża i pochodzi dzikiej uprawy.

Gdy lawenda pochodzi z naturalnej uprawy, do której nie używa się substancji chemicznych, np. pestycydów lub fungicydów, wówczas mamy pewność, że roślina ta jest bogato lecznicza – tłumaczy Dorko-Wojciechowska.

A ty w jakiej formie lubisz używać lawendy? Podziel się tym z nami w komentarzu!

i
Treści zawarte w serwisie mają wyłącznie charakter informacyjny i nie stanowią porady lekarskiej. Pamiętaj, że w przypadku problemów ze zdrowiem należy bezwzględnie skonsultować się z lekarzem.

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Zainteresują cię również:

Kapary – właściwości zdrowotne, zastosowanie i przepisy

Kobieta trzyma szpinak

Zadbaj o Koenzym Q10 – bądź wiecznie młoda

Brokuły na stole

Izotiocyjaniany – co to jest, gdzie je znaleźć? Właściwości

czerwone wino w kieliszku

Ile procent ma wino? Ile mogę go wypić?

Rabarbar na surowo- jak jeść. Właściwości zdrowotne rabarbaru i uprawa

Rabarbar na surowo – jak jeść? Uprawa rabarbaru

Antyoksydanty – produktów w których znajdziesz ich najwięcej

Antyoksydanty – oto lista produktów, w których znajdziesz ich najwięcej

Na fotostarzenie się skóry pomoże dieta. By cieszyć się buzią bez zmarszczek, codziennie jedz te produkty

Na fotostarzenie się skóry pomoże dieta. By cieszyć się buzią bez zmarszczek, codziennie jedz te produkty

Kwercetyna - ważny składnik diety

Kwercetyna – ważny składnik diety

Imbir / rawpixel

Co jeść, by naczynia krwionośne i serce były w dobrym stanie?

Chcesz obniżyć poziom złego cholesterolu? Pokochaj białe owoce i warzywa!

Zielona herbata - właściwości i przeciwwskazania

Zielona herbata – właściwości, działanie i skutki uboczne

Dieta dla zdrowych stawów

Zadbaj o stawy. Sprawdź, które produkty im sprzyjają, a które szkodzą

Kobieta podnosi pęczek marchwi

Beta-karoten – wszechstronna moc z marchwi

Dziewczyna pije zielony sok

Witaminy i minerały, które zatrzymują czas

Sałatka owsiana z gruszką, kurczakiem i awokado – idealna na koniec zimy

Matcha – nowe wcielenie zielonej herbaty

Matcha – nowe wcielenie zielonej herbaty

Wiadomo, że gorzka czekolada jest zdrowsza. Ale czy na pewno znasz wszystkie jej zalety?

Chcesz dłużej zachować młodość? Zobacz zatem, co powinno się znaleźć na twoim talerzu

Naukowy głos o parzeniu herbaty

Zielona herbata - lepiej nie przesadź!

Zielona herbata – lepiej nie przesadź!

Zoom na bloga: Ekoquchnia

Zoom na bloga: Ekoquchnia

Koenzym Q (ubichinon)

Koenzym Q-10 (ubichinon) i jego właściwości

Polifenole

Polifenole – właściwości i źródła

Karotenoidy

Karotenoidy – właściwości i źródła, skutki niedoboru

Najpopularniejsze

Truskawki - produkty bogate w błonnik

Błonnik – w czym jest go dużo? Sprawdź, jakie owoce i warzywa są bogate w błonnik

Przeterminowana żywność / unsplash

Termin ważności ma znaczenie? Można zjeść przeterminowane jedzenie?

18 dań wege, które pokochają mięsożercy

18 dań wege, które pokochają mięsożercy. Najlepsze przepisy z wegańskich i wegetariańskich blogów

18 przepisów dla miłośników awokado

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

Jesz za mało? 8 sygnałów, że masz zbyt niskokaloryczną dietę

avocado

9 produktów, które regulują poziom cukru

7 rzeczy, za które pokocha cię twoja wątroba

12 przepisów na sałatki wigilijne

cynk w migdałach

Cynk – gdzie go szukać? Poznaj 5 naturalnych źródeł cynku

Co jeść podczas infekcji? Menu na cały dzień

Przeziębiłaś się? Dodaj te składniki do codziennej diety

6 zaskakujących rzeczy powodujących wzdęcia

pizza kobieta

Brak apetytu, a chcesz przytyć? Oto 5 patentów na „coś na apetyt”

Czy orgaznim może nie tolerować kawy?

5 największych kuchennych mitów

relaksująca się młoda kobieta

9 witamin i minerałów, które pomogą ci lepiej spać