Przejdź do treści

Lawenda nie tylko pięknie pachnie i wygląda, ma też wiele praktycznych zastosowań. Mówi o nich trener postaw żywieniowych Magdalena Dorko-Wojciechowska

Lawenda
Lawenda nie tylko pięknie pachnie i wygląda, ma też wiele praktycznych zastosowań. Mówi o nich trener podstaw żywieniowych Magdalena Dorko-Wojciechowska / iStock
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
Najnowsze
Kiełki fasoli mung – wartości odżywcze, właściwości i hodowla
Lody wegańskie
Wegańskie lody. Sprawdź te 3 przepisy idealne na lato
Co się stanie, gdy zjesz za dużo orzechów? Skutki uboczne mogą być wyjątkowo przykre
poranna kawa
Rozpoczynasz dzień filiżanką kawy? Dowiedz się, jak to wpływa na twój organizm
Kasza jaglana z granatem
Potrzebujesz pełnej miski energii? Mamy na to sposób – pyszną jaglankę z granatem

Charakterystyczny zapach lawendy zna chyba każdy. Nasze babcie wkładały jej kwiaty do szafy i pod poduszkę przed spaniem. Miały rację? Sprawdź, co o właściwościach zdrowotnych lawendy mówi trener postaw żywieniowych Magdalena Dorko-Wojciechowska.

Ach ten zapach!

Lawenda jako roślina lecznicza znana jest od stuleci. Pochodzi z rejonu Morza Śródziemnego, ale uprawia się ją w wielu krajach świata, również w Polsce. Kojarzy nam się przede wszystkim z intensywnym, charakterystycznym zapachem. Jak się okazuje, oprócz tego, że jest ładny, jest też bardzo praktyczny.

To roślina, która jest często wykorzystywana w inhalacjach. Ma działanie przeciwbakteryjne i przeciwwirusowe. Jej zapach, który jest bardzo aromatyczny, odstrasza mole, kleszcze i mrówki, a nawet kuny – mówi w rozmowie z Hello Zdrowie trener postaw żywieniowych Magdalena Dorko-Wojciechowska.

Związki aromatyczne zawarte w olejku lawendowym wpływają też tonująco na układ nerwowy. Jego zapach uspokaja, łagodzi skutki stresu i ułatwia zasypianie. Masaże z jego użyciem doskonale złagodzą zaś napięciowe bóle mięśni, a także reumatyczne bóle stawów i mięśni.

Zapach zapachem, ale wcale nie musimy poprzestać na wąchaniu lawendy. Jest wiele form, w których możemy korzystać z jej leczniczych właściwości. Sama wybierz taką, która najbardziej ci odpowiada.

Właścicielki marki Kosmetyki DLA

Świetna na przeziębienie i oparzenia

Lawenda zawiera szereg cennych dla naszego zdrowia substancji czynnych, między innymi:

  • fitosterole, które przyczyniające się m.in. do obniżenia poziomu „złego” cholesterolu,
  • antocyjany, czyli związki o działaniu przeciwzapalnym, przeciwnowotworowym, przeciwmiażdżycowym i antyalergicznym
  • triterpeny o właściwościach antyoksydacyjnych i przeciwnowotworowych

Zalety naparu z lawendy wylicza trener postaw żywieniowych Magdalena Dorko-Wojciechowska.

Gdy jesteśmy przeziębieni, dobrze byłoby stosować napary z kwiatu lawendy, bo działają napotnie. Można też z nich robić okłady, gdy mamy oparzenia, rany, bąble czy otarcia. Wspomoże to ich gojenie. Dobrze się też sprawdzą, kiedy mamy problemy żołądkowe, np. wrzody, nadżerki czy ubytki błony śluzowej. Mają działanie kojąco na układ pokarmowy  – podkreśla.

Dobry wpływ na trawienie ma też dodawanie do potraw liści lawendy, o gorzkim i lekko szczypiącym smaku. Z kolei kwiaty lawendy możemy wykorzystać jako dodatek do wypieków, na przykład ciasteczek lub owsianek. Bardzo smaczna jest też czekolada na gorąco z ich dodatkiem.

Lawenda lawendzie nie równa

Bądź ostrożna przy wyborze tej rośliny. Lawenda lawendzie nierówna. Najlepsza będzie taka, która jest świeża i pochodzi dzikiej uprawy.

Gdy lawenda pochodzi z naturalnej uprawy, do której nie używa się substancji chemicznych, np. pestycydów lub fungicydów, wówczas mamy pewność, że roślina ta jest bogato lecznicza – tłumaczy Dorko-Wojciechowska.

A ty w jakiej formie lubisz używać lawendy? Podziel się tym z nami w komentarzu!

i
Treści zawarte w serwisie mają wyłącznie charakter informacyjny i nie stanowią porady lekarskiej. Pamiętaj, że w przypadku problemów ze zdrowiem należy bezwzględnie skonsultować się z lekarzem.

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Zainteresują cię również:

Kapary – właściwości zdrowotne, zastosowanie i przepisy

Kobieta trzyma szpinak

Zadbaj o Koenzym Q10 – bądź wiecznie młoda

Brokuły na stole

Izotiocyjaniany – co to jest, gdzie je znaleźć? Właściwości

czerwone wino w kieliszku

Ile procent ma wino? Ile mogę go wypić?

Rabarbar na surowo- jak jeść. Właściwości zdrowotne rabarbaru i uprawa

Rabarbar na surowo – jak jeść? Uprawa rabarbaru

Antyoksydanty – produktów w których znajdziesz ich najwięcej

Antyoksydanty – oto lista produktów, w których znajdziesz ich najwięcej

Na fotostarzenie się skóry pomoże dieta. By cieszyć się buzią bez zmarszczek, codziennie jedz te produkty

Na fotostarzenie się skóry pomoże dieta. By cieszyć się buzią bez zmarszczek, codziennie jedz te produkty

Kwercetyna - ważny składnik diety

Kwercetyna – ważny składnik diety

Imbir / rawpixel

Co jeść, by naczynia krwionośne i serce były w dobrym stanie?

Chcesz obniżyć poziom złego cholesterolu? Pokochaj białe owoce i warzywa!

Zielona herbata - właściwości i przeciwwskazania

Zielona herbata – właściwości, działanie i skutki uboczne

Dieta dla zdrowych stawów

Zadbaj o stawy. Sprawdź, które produkty im sprzyjają, a które szkodzą

Kobieta podnosi pęczek marchwi

Beta-karoten – wszechstronna moc z marchwi

Dziewczyna pije zielony sok

Witaminy i minerały, które zatrzymują czas

Sałatka owsiana z gruszką, kurczakiem i awokado – idealna na koniec zimy

Matcha – nowe wcielenie zielonej herbaty

Matcha – nowe wcielenie zielonej herbaty

Wiadomo, że gorzka czekolada jest zdrowsza. Ale czy na pewno znasz wszystkie jej zalety?

Chcesz dłużej zachować młodość? Zobacz zatem, co powinno się znaleźć na twoim talerzu

Naukowy głos o parzeniu herbaty

Zielona herbata - lepiej nie przesadź!

Zielona herbata – lepiej nie przesadź!

Zoom na bloga: Ekoquchnia

Zoom na bloga: Ekoquchnia

Koenzym Q (ubichinon)

Koenzym Q-10 (ubichinon) i jego właściwości

Polifenole

Polifenole – właściwości i źródła

Karotenoidy

Karotenoidy – właściwości i źródła, skutki niedoboru

Najpopularniejsze

Truskawki - produkty bogate w błonnik

Błonnik – w czym jest go dużo? Sprawdź, jakie owoce i warzywa są bogate w błonnik

18 dań wege, które pokochają mięsożercy

18 dań wege, które pokochają mięsożercy. Najlepsze przepisy z wegańskich i wegetariańskich blogów

Przeterminowana żywność / unsplash

Termin ważności ma znaczenie? Można zjeść przeterminowane jedzenie?

Jesz za mało? 8 sygnałów, że masz zbyt niskokaloryczną dietę

elektrolity

Dopadają cię zawroty głowy albo skurcze mięśni? To sygnały, że możesz mieć problem z elektrolitami

18 przepisów dla miłośników awokado

6 zaskakujących rzeczy powodujących wzdęcia

szklanka wody

Woda alkaliczna – co to jest? Poznaj opinie i przeciwwskazania

Melon – odmiany i właściwości zdrowotne. Jak jeść melona?

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

7 rzeczy, za które pokocha cię twoja wątroba

avocado

9 produktów, które regulują poziom cukru

Piwo vs. piwo bezalkoholowe. Które jest zdrowe, a które zdrowsze?

Piwo vs. piwo bezalkoholowe. Które jest zdrowe, a które zdrowsze?

pizza kobieta

Brak apetytu, a chcesz przytyć? Oto 5 patentów na „coś na apetyt”

Buddha bowl – najpiękniejsza miska świata. Pięknie wyglądający posiłek, bogaty w witaminy i wartości odżywcze

7 produktów, za które pokochają cię mięśnie