Przejdź do treści

Komosa ryżowa – jak gotować? Właściwości quinoi

Sałatka z komosą ryżową (quinoi)
Komosa ryżowa - jak gotować? Właściwości quinoi IStock.com
Podoba Ci
się ten artykuł?
Podoba Ci
się ten artykuł?

Quinoa, czyli komosa ryżowa, to jedna z najstarszych roślin uprawnych na świecie, którą z uwagi na właściwości warto wprowadzić do codziennej diety. Zastanawiasz się jak gotować komosę ryżową? Warto wprawdzie pamiętać o kilku zasadach i sprawdzonych trikach, jednak samo przygotowanie nie powinno przysporzyć żadnych trudności. Jak zatem gotować quinoę? Jak smakuje i z czym jeść komosę ryżową?

Komosa ryżowa – gotowanie

Nawet, jeżeli zaczynasz przygodę z tzw. „matką zbóż” i zastanawiasz się jak gotować komosę ryżową, możesz być spokojna – to naprawdę nie jest trudne. Gotowanie komosy jest bowiem bardzo zbliżone do przyrządzania ryżu, czy innych kasz.

Zanim przystąpisz do gotowania, ważne jest jednak odpowiednie przygotowanie komosy ryżowej. Pierwszym sposobem jest dokładne jej wypłukanie przed dalszą obróbką. Wsyp odmierzoną ilość quinoi na sito i przelej zimną wodą. Dzięki temu pozbędziesz się lekko gorzkiego posmaku oraz wypłuczesz saponinę, którą pokryte są nasiona komosy. Niektórzy twierdzą, że etap płukania można pominąć. Komosa jest bowiem w większości płukana tuż po zebraniu. Jeśli chcesz się przekonać, czy ta, którą masz w swojej kuchni została już na tym etapie wyczyszczona, przelej ją wodą i sprawdź, czy powstaje na niej piana. Cechą saponiny jest bowiem pienienie się w wodzie, podobne do mydła.

Drugim sposobem jest prażenie ziaren komosy. Rozgrzej patelnię lub garnek z dużym dnem, na dno możesz dodać nieco oliwy, a następnie praż quinoę przez kilka minut. Prażenie nie tylko pomoże pozbyć się delikatnej goryczy, ale zapach i smak komosy ryżowej stanie się nieco orzechowy.

Jak gotować komosę – proporcje i czas

Gotując quinoę możesz wybrać jeden z dwóch sposobów. Pierwszy z nich zakłada zalanie jej zimną wodą i doprowadzenie do wrzenia, drugi zaś – wrzątkiem. Wodę możesz osolić lub nie, według uznania. Postaw garnek na dużym lub średnim ogniu, a kiedy wszystko się zagotuje, zredukuj moc do minimum i gotuj pod przykryciem przez około 15 minut. Po upływie tego czasu zdejmij garnek z ognia, ale nie odkrywaj pokrywki – dzięki temu komosa ryżowa dokładnie napęcznieje.

Niektórzy twierdzą, że sypką komosę ryżową można też ugotować w nieco inny sposób – po zagotowaniu wyłącz palnik już po dwóch lub trzech minutach, a następnie zostaw garnek szczelnie przykryty. Komosa wchłonie wówczas wodę, napęcznieje, ale będzie jednocześnie idealnie sypka.

Jakie proporcje gotowania quinoi zachować? Choć warto stosować się do zaleceń, które umieszczone są na opakowaniu, przyjmuje się, że optymalne proporcje to 1:2, czyli szklanka suchej komosy na dwie szklanki wody.

Komosa ryżowa – smak

Komosa ryżowa po ugotowaniu i wcześniejszym wypłukaniu lub prażeniu ma lekko słodki smak. Co ciekawe, możesz go nieco zmienić dodając podczas gotowania przypraw – liść laurowy, ziele angielskie, czosnek. Komosę możesz również gotować w bulionie lub dolać do wody łyżeczkę lub dwie oliwy.

Właściwości komosy ryżowej

Zastanawiasz się, czy warto włączyć komosę ryżową do diety? Komosa, nazywana także „zbożem Inków”, „matką zbóż”, czy „ryżem peruwiańskim”, to jedno z superfood – nie powinno zabraknąć jej zatem w twoim menu. Przed tysiącami lat quinoa uprawiana była, aby spełniać funkcje tradycyjnego zboża, mimo że nim nie jest. Warto zauważyć, że jest produktem bezglutenowym, dlatego powinnaś sięgnąć po nią, jeśli z różnych powodów ograniczasz lub eliminujesz jego spożycie. Z uwagi na niski indeks glikemiczny polecana jest ona także osobom chorym na cukrzycę.

Komosa ryżowa to źródło wielu cennych składników mineralnych i witamin. Pełnowartościowe białko, błonnik, witaminy z grupy B, wapń, fosfor, żelazo, miedź to tylko niektóre z nich. Jej ziarna bogate są także w tłuszcze nienasycone, takie jak kwas linolenowy, oleinowy i linolowy, które przyczyniają się do obniżenia poziomu cholesterolu. Na uwagę zasługują również obecne w quinoi flawonoidy, wykazujące właściwości antyoksydacyjne i przeciwzapalne.

Komosa ryżowa – przepisy

Gotowana komosa ryżowa ma lekko słodki smak, a dzięki możliwości jej aromatyzowania przyprawami podczas obróbki możesz przygotować z niej zarówno danie obiadowe, pożywne śniadanie, jak i delikatny deser. Quinoa z powodzeniem zastąpi ryż, ziemniaki i inne kasze. Będzie też doskonałą bazą do sałatki. Dodaj do komosy ryżowej jogurt, miód, nieco masła orzechowego i ulubione owoce lub bakalie, a otrzymasz doskonały deser. Ugotuj ją w mleku, a następnie dokładnie zblenduj – to najprostszy sposób na niezwykle zdrowy budyń.

ciasto z pistacjami

Warto dodać, że wyróżnia się kilka rodzajów komosy, która różni się nieco właściwościami:

  • komosa ryżowa biała – łagodna, lekko słodka o delikatnej konsystencji,
  • komosa ryżowa czerwona – nieco twardsza, nawet po ugotowaniu pozostaje lekko chrupiąca, o charakterystycznym lekko orzechowym smaku,
  • komosa ryżowa czarna – wyrazista w smaku, intensywnie orzechowa. Ponieważ pozostaje dość twarda po ugotowaniu, idealnie sprawdza się jako składnik sałatek.

 

Źródła:

  1. B. Achremowicz „Ogólna charakterystyka komosy ryżowej oraz możliwości jej wykorzystania w przetwórstwie żywności, Postępy Techniki Przetwórstwa Spożywczego, 1/2016,
  2. I. Mystkowska, K. Zarzecka, M. Gugała, A. Baranowska, Właściwości odżywcze i prozdrowotne komosy ryżowej, Problemy Higieny i Epidemiologii, 2016.

Zobacz także

Podoba Ci się ten artykuł?

Powiązane tematy: