Przejdź do treści

Kolagen jest czymś, czego potrzebujemy, ale czy warto dodawać go do kawy?

Kolagen jest czymś, czego potrzebujemy, ale czy warto dodawać go do kawy? Alexandra Gorn/Unsplash
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
Znana sieć sklepów wycofuje rodzynki. Mogą być zanieczyszczone groźną dla zdrowia toksyną
Topinambur – przepis na danie ze słonecznika bulwiastego
Syropy z czarnego bzu, pigwy i aronii na przeziębienie. Zrób sobie naturalne antybiotyki
10 mitów na temat cholesterolu, w które nie powinnaś wierzyć
Przewodnik dla kawoszy: jak zrobić sobie drip?

Kolagen jest popularnym suplementem diety, co do stosowania którego przekonuje się coraz więcej osób. Korzyści, jakie płyną z jego przyjmowania, to między innymi zmniejszenie bólów stawów oraz poprawa stanu skóry. Najnowszym trendem jest dodawanie go do kawy. Czy jednak jest to dobre połączenie? 

Czym jest kolagen?

Kolagen jest włóknistym białkiem, występującym między innymi w kościach, ścięgnach, mięśniach, naczyniach krwionośnych i skórze. Stanowi jedną trzecią całkowitej masy białka w ciele. Z wiekiem ciało człowieka wytwarza coraz mniej kolagenu, co może prowadzić do pojawienie się zmarszczek i osłabienia chrząstek stawowych. Jednym ze sposobów przeciwdziałania tym procesom może być zwiększenie spożycia kolagenu. Można go przyjmować wraz z posiłkami (np. jedząc rosół kostny) lub przyjmować jego suplementy.

W przestrzeni zakupowej HelloZdrowie znajdziesz produkty polecane przez naszą redakcję:

Żelatyna na stawy

Kolagen w suplementach

Kolagen w przeważającej części suplementów diety jest pochodzenia wieprzowego i bydlęcego. Istnieją jednak również wegańskie wersje tego produktu, do którego wykorzystuje się genetycznie zmodyfikowane drożdże i bakterie. Aby ułatwić organizmowi przyjęcie kolagenu i włączenie go do tkanki łącznej, najczęściej jest on już rozbity do mniejszych cząsteczek białkowych. Kolagen suplementowany występuje w postaci proszku lub płynu i może być mu nadawany konkretny smak. Istnieją także wersje bezsmakowe.

Korzyści płynące z suplementowania kolagenu

  • Poprawa stanu skóry

Być może twoja babcia mówiła ci kiedyś, abyś jadła kurze nóżki, a będziesz piękna. Ciało z wiekiem naturalnie produkuje coraz mniejsze ilości kolagenu, co wpływa na elastyczność skóry i jej nawodnienie. W efekcie na naszej twarzy pojawia się coraz więcej zmarszczek. Udowodniono naukowo, że przyjmowanie doustnych suplementów kolagenu poprawia elastyczność skóry oraz jej nawilżenie. Badania wykazały również, że kremy i płyny kolagenowe nie są aż tak skuteczne, jak suplementy doustne.

  • Zmniejszenie bólu stawów

Chrząstki otaczające twoje stawy składa się z włókien kolagenowych, więc wraz z wiekiem, kiedy nasz organizm wytwarza mniej kolagenu, w skórze dochodzi do zmian strukturalnych w chrząstkach. Może to prowadzić do bólu stawów spowodowanych zapaleniem. Istnieją badania, które wykazały, że przyjmowanie suplementu kolagenowego może złagodzić objawy bólu stawów.

  • Zapobieganie utracie masy kostnej

Również kości składają się z włókien białka kolagenowego. Tak więc wraz z wiekiem maleje również ilość masy kostnej, co może prowadzić do chorób kości, takich jak osteoporoza. I w tym przypadku, pomóc może suplementacja kolagenu.

Kwas hialuronowy

Kolagen dodawany do kawy

Ze względu na neutralny smak suplement kolagenowy można łatwo dodać do żywności i napojów. Najnowszym trendem stało się dodawanie go do kawy. Czy jednak jest to dobre połączenie? Czy dodawanie kolagenu do gorącego napoju nie wpłynie negatywnie na to białko? Zasadniczo białka poddane działaniu wysokich temperatur ulegają denaturacji, co zmienia ich strukturę.

Suplementy kolagenu dostępne na rynku są już w formie zdenaturowanej, co poprawia ich wchłanianie w przewodzie pokarmowym. Jednak białko to wystawione na wysokie temperatury, narażone jest na zniszczenie, czyli degradację, co czyni je bezużytecznym. Przeprowadzone badania wykazały jednak, że początkowa degradacja kolagenu następuje w temperaturze około 150 st. C, a my kawę parzymy zazwyczaj w temperaturze bliskiej 100 st. C. Kolagen jest więc w naszej kawie bezpieczny.

Jak przyrządzić kawę z suplementem kolagenowym?

  1. Zaparz kawę tak jak zwykle,
  2. Odmierz zalecaną porcję suplementu kolagenowego (około 20 g),
  3. Wymieszaj, aż do całkowitego rozpuszczenia proszku w kawie.

Suplement kolagenowy możesz dodać też do soków, zup czy do herbaty. Aby uniknąć degradacji suplement najlepiej dodać pod koniec gotowania, gdy temperatura dania spadnie. Podczas dodawania go do zimnych napojów czy potraw, konieczne może być długie mieszanie, aby dokładnie go rozpuścić.

Popularność suplementów diety stale rośnie, a w ostatnim czasie bardzo popularny stał się suplement kolagenowy. Można dodawać go do ciepłych napojów takich jak kawa czy herbata, dań obiadowych, a nawet deserów. Dodatkowa suplementacja kolagenu może pozytywnie wpłynąć na twoją cerę, stawy oraz kości.  Pamiętaj jednak, aby skonsultować się z lekarzem, zanim zaczniesz suplementację.

 

Źródło: Healthline

i
Treści zawarte w serwisie mają wyłącznie charakter informacyjny i nie stanowią porady lekarskiej. Pamiętaj, że w przypadku problemów ze zdrowiem należy bezwzględnie skonsultować się z lekarzem.

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Zainteresują cię również:

Kobieta trzyma w rękach filiżankę kawy. Na stole leżą płatki kwiatów i ziarna kawy

Kawa po chińsku. Poranny rytuał, który pozwoli ci dobrze zacząć dzień

Lubisz pić kawę? Sprawdź, która z nich jest najzdrowsza

Zwróć uwagę na te sygnały. Może się okazać, że nie tolerujesz glutenu

Pijesz wodę? To dobrze. A zastanawiałaś się, kiedy najlepiej to robić, by korzyści było jak najwięcej?

Uwielbiasz mięso z kurczaka? Zobacz, jak sprawdzić, czy jest świeże

Chcesz pozbyć się „oponki” z brzucha? Wprowadź te pięć zmian, a będzie ci łatwiej osiągnąć cel

kawa

Kawa z kakao – najlepszy dopalacz dla mózgu

Lubisz winogrona? Sprawdź, czy możesz je jeść razem z pestkami

Co może się stać, gdy zjesz spleśniałe jedzenie? Sprawdziłyśmy!

Zawsze zapominasz o wyjęciu masła z lodówki? Ten trik ci się spodoba

poranna kawa

Rozpoczynasz dzień filiżanką kawy? Dowiedz się, jak to wpływa na twój organizm

Jeśli masz te objawy, to najprawdopodobniej jesz za dużo śmieciowego jedzenia

Gorąco? Czujesz się odwodniona? Zrezygnuj z tych potraw

Zmiany klimatu zabiorą nam kawę? Kasia Wągrowska wyjaśnia, dlaczego to całkiem realny scenariusz i jak temu zapobiec

Zmiany klimatu zabiorą nam kawę? Kasia Wągrowska wyjaśnia, dlaczego to całkiem realny scenariusz i jak temu zapobiec

Ograniczasz spożycie cukru? W tych produktach chyba nie spodziewałaś się go znaleźć

Im starsze, tym lepsze? Sprawdziłyśmy!

Trzymasz pomidory w lodówce? Sprawdź, czy robisz to dobrze

Czy kawa przyspiesza wypróżnianie? / unsplash

Poranna kawa przyspiesza wypróżnienie? Naukowcy postanowili przyjrzeć się temu zjawisku

Kawa w filiżance

Kawa z mlekiem, espresso, kuloodporna? Jeśli zdrowa, to bez dodatków

Kobieta

Czy organizm może nie tolerować kawy? Sprawdziłyśmy!

Jajecznica to banalna potrawa? Możesz sprawić, że będzie idealna

Zawsze robisz za dużo naleśników? Sprawdź, czy możesz je zamrozić

Czy można pić kawę podczas…? Internistka odpowiada na najczęściej wyszukiwane hasła w Google

Ćwiczenia zamiast porannej kawy? Czy to zadziała?

Najpopularniejsze

Truskawki - produkty bogate w błonnik

Błonnik – w czym jest go dużo? Sprawdź, jakie owoce i warzywa są bogate w błonnik

Przeterminowana żywność / unsplash

Termin ważności ma znaczenie? Można zjeść przeterminowane jedzenie?

Jesz za mało? 8 sygnałów, że masz zbyt niskokaloryczną dietę

18 dań wege, które pokochają mięsożercy

18 dań wege, które pokochają mięsożercy. Najlepsze przepisy z wegańskich i wegetariańskich blogów

6 zaskakujących rzeczy powodujących wzdęcia

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

Męczą cię zaparcia? Zobacz, jakie produkty powinnaś jeść, aby się ich pozbyć

elektrolity

Dopadają cię zawroty głowy albo skurcze mięśni? To sygnały, że możesz mieć problem z elektrolitami

Kiszone pomidory -przepis. Jak kisić zielone pomidory?

Kiszone pomidory – przepis. Jak kisić zielone pomidory?

Co jeść podczas infekcji? Menu na cały dzień

Przeziębiłaś się? Dodaj te składniki do codziennej diety

pizza kobieta

Brak apetytu, a chcesz przytyć? Oto 5 patentów na „coś na apetyt”

avocado

9 produktów, które regulują poziom cukru

7 produktów, za które pokochają cię mięśnie

nalewka cytrynówka

Ile procent powinna mieć nalewka? Jak działa na zdrowie?

Pokrojone buraki

7 rzeczy, za które pokocha cię twoja wątroba

3 przepisy na wrapy. Dla tych, którym znudziły się kanapki

×