Przejdź do treści

Kolagen jest czymś, czego potrzebujemy, ale czy warto dodawać go do kawy?

Kolagen jest czymś, czego potrzebujemy, ale czy warto dodawać go do kawy? Alexandra Gorn/Unsplash
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim

Kolagen jest popularnym suplementem diety, co do stosowania którego przekonuje się coraz więcej osób. Korzyści, jakie płyną z jego przyjmowania, to między innymi zmniejszenie bólów stawów oraz poprawa stanu skóry. Najnowszym trendem jest dodawanie go do kawy. Czy jednak jest to dobre połączenie? 

Czym jest kolagen?

Kolagen jest włóknistym białkiem, występującym między innymi w kościach, ścięgnach, mięśniach, naczyniach krwionośnych i skórze. Stanowi jedną trzecią całkowitej masy białka w ciele. Z wiekiem ciało człowieka wytwarza coraz mniej kolagenu, co może prowadzić do pojawienie się zmarszczek i osłabienia chrząstek stawowych. Jednym ze sposobów przeciwdziałania tym procesom może być zwiększenie spożycia kolagenu. Można go przyjmować wraz z posiłkami (np. jedząc rosół kostny) lub przyjmować jego suplementy.

Żelatyna na stawy

Kolagen w suplementach

Kolagen w przeważającej części suplementów diety jest pochodzenia wieprzowego i bydlęcego. Istnieją jednak również wegańskie wersje tego produktu, do którego wykorzystuje się genetycznie zmodyfikowane drożdże i bakterie. Aby ułatwić organizmowi przyjęcie kolagenu i włączenie go do tkanki łącznej, najczęściej jest on już rozbity do mniejszych cząsteczek białkowych. Kolagen suplementowany występuje w postaci proszku lub płynu i może być mu nadawany konkretny smak. Istnieją także wersje bezsmakowe.

Korzyści płynące z suplementowania kolagenu

  • Poprawa stanu skóry

Być może twoja babcia mówiła ci kiedyś, abyś jadła kurze nóżki, a będziesz piękna. Ciało z wiekiem naturalnie produkuje coraz mniejsze ilości kolagenu, co wpływa na elastyczność skóry i jej nawodnienie. W efekcie na naszej twarzy pojawia się coraz więcej zmarszczek. Udowodniono naukowo, że przyjmowanie doustnych suplementów kolagenu poprawia elastyczność skóry oraz jej nawilżenie. Badania wykazały również, że kremy i płyny kolagenowe nie są aż tak skuteczne, jak suplementy doustne.

  • Zmniejszenie bólu stawów

Chrząstki otaczające twoje stawy składa się z włókien kolagenowych, więc wraz z wiekiem, kiedy nasz organizm wytwarza mniej kolagenu, w skórze dochodzi do zmian strukturalnych w chrząstkach. Może to prowadzić do bólu stawów spowodowanych zapaleniem. Istnieją badania, które wykazały, że przyjmowanie suplementu kolagenowego może złagodzić objawy bólu stawów.

  • Zapobieganie utracie masy kostnej

Również kości składają się z włókien białka kolagenowego. Tak więc wraz z wiekiem maleje również ilość masy kostnej, co może prowadzić do chorób kości, takich jak osteoporoza. I w tym przypadku, pomóc może suplementacja kolagenu.

Kwas hialuronowy

Kolagen dodawany do kawy

Ze względu na neutralny smak suplement kolagenowy można łatwo dodać do żywności i napojów. Najnowszym trendem stało się dodawanie go do kawy. Czy jednak jest to dobre połączenie? Czy dodawanie kolagenu do gorącego napoju nie wpłynie negatywnie na to białko? Zasadniczo białka poddane działaniu wysokich temperatur ulegają denaturacji, co zmienia ich strukturę.

Suplementy kolagenu dostępne na rynku są już w formie zdenaturowanej, co poprawia ich wchłanianie w przewodzie pokarmowym. Jednak białko to wystawione na wysokie temperatury, narażone jest na zniszczenie, czyli degradację, co czyni je bezużytecznym. Przeprowadzone badania wykazały jednak, że początkowa degradacja kolagenu następuje w temperaturze około 150 st. C, a my kawę parzymy zazwyczaj w temperaturze bliskiej 100 st. C. Kolagen jest więc w naszej kawie bezpieczny.

Jak przyrządzić kawę z suplementem kolagenowym?

  1. Zaparz kawę tak jak zwykle,
  2. Odmierz zalecaną porcję suplementu kolagenowego (około 20 g),
  3. Wymieszaj, aż do całkowitego rozpuszczenia proszku w kawie.

Suplement kolagenowy możesz dodać też do soków, zup czy do herbaty. Aby uniknąć degradacji suplement najlepiej dodać pod koniec gotowania, gdy temperatura dania spadnie. Podczas dodawania go do zimnych napojów czy potraw, konieczne może być długie mieszanie, aby dokładnie go rozpuścić.

Popularność suplementów diety stale rośnie, a w ostatnim czasie bardzo popularny stał się suplement kolagenowy. Można dodawać go do ciepłych napojów takich jak kawa czy herbata, dań obiadowych, a nawet deserów. Dodatkowa suplementacja kolagenu może pozytywnie wpłynąć na twoją cerę, stawy oraz kości.  Pamiętaj jednak, aby skonsultować się z lekarzem, zanim zaczniesz suplementację.

 

Źródło: Healthline

i
Treści zawarte w serwisie mają wyłącznie charakter informacyjny i nie stanowią porady lekarskiej. Pamiętaj, że w przypadku problemów ze zdrowiem należy bezwzględnie skonsultować się z lekarzem.

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Zainteresują cię również:

Kobieta

Czy organizm może nie tolerować kawy? Sprawdziłyśmy!

Chcesz obniżyć cholesterol? Sięgnij po te produkty

Czy można mrozić masło? Jak się do tego zabrać?

Mała czarna – niebezpieczna? Sprawdziłyśmy, czy rzeczywiście trzeba się jej bać

Jesteś fanką serów? Sprawdź, które są najzdrowsze

Woda z miodem i cytryną – remedium na wiele dolegliwości czy przereklamowany specyfik?

Kawa zbożowa - czy na pewno jest dla wszystkich? Odpowiada dietetyczka

Kawa zbożowa – czy na pewno jest dla wszystkich? Odpowiada dietetyczka

Kawa / istockphoto.com

Kawa i cholesterol. Koniec z espresso i „sypaną”?

Kawa wypłukuje magnez? Fakty i mity dotyczące kawy

Przewodnik dla kawoszy: drip

Przewodnik dla kawoszy: jak zrobić sobie drip?

Kobieta trzyma w rękach filiżankę kawy. Na stole leżą płatki kwiatów i ziarna kawy

Kawa po chińsku. Poranny rytuał, który pozwoli ci dobrze zacząć dzień

Lubisz pić kawę? Sprawdź, która z nich jest najzdrowsza

Zwróć uwagę na te sygnały. Może się okazać, że nie tolerujesz glutenu

Pijesz wodę? To dobrze. A zastanawiałaś się, kiedy najlepiej to robić, by korzyści było jak najwięcej?

Uwielbiasz mięso z kurczaka? Zobacz, jak sprawdzić, czy jest świeże

Chcesz pozbyć się „oponki” z brzucha? Wprowadź te pięć zmian, a będzie ci łatwiej osiągnąć cel

kawa

Kawa z kakao – najlepszy dopalacz dla mózgu

Lubisz winogrona? Sprawdź, czy możesz je jeść razem z pestkami

Co może się stać, gdy zjesz spleśniałe jedzenie? Sprawdziłyśmy!

Zawsze zapominasz o wyjęciu masła z lodówki? Ten trik ci się spodoba

poranna kawa

Rozpoczynasz dzień filiżanką kawy? Dowiedz się, jak to wpływa na twój organizm

Jeśli masz te objawy, to najprawdopodobniej jesz za dużo śmieciowego jedzenia

Gorąco? Czujesz się odwodniona? Zrezygnuj z tych potraw

Zmiany klimatu zabiorą nam kawę? Kasia Wągrowska wyjaśnia, dlaczego to całkiem realny scenariusz i jak temu zapobiec

Zmiany klimatu zabiorą nam kawę? Kasia Wągrowska wyjaśnia, dlaczego to całkiem realny scenariusz i jak temu zapobiec