Kolagen jest czymś, czego potrzebujemy, ale czy warto dodawać go do kawy?
Kolagen jest popularnym suplementem diety, co do stosowania którego przekonuje się coraz więcej osób. Korzyści, jakie płyną z jego przyjmowania, to między innymi zmniejszenie bólów stawów oraz poprawa stanu skóry. Najnowszym trendem jest dodawanie go do kawy. Czy jednak jest to dobre połączenie?
Czym jest kolagen?
Kolagen jest włóknistym białkiem, występującym między innymi w kościach, ścięgnach, mięśniach, naczyniach krwionośnych i skórze. Stanowi jedną trzecią całkowitej masy białka w ciele. Z wiekiem ciało człowieka wytwarza coraz mniej kolagenu, co może prowadzić do pojawienie się zmarszczek i osłabienia chrząstek stawowych. Jednym ze sposobów przeciwdziałania tym procesom może być zwiększenie spożycia kolagenu. Można go przyjmować wraz z posiłkami (np. jedząc rosół kostny) lub przyjmować jego suplementy.
Kolagen w suplementach
Kolagen w przeważającej części suplementów diety jest pochodzenia wieprzowego i bydlęcego. Istnieją jednak również wegańskie wersje tego produktu, do którego wykorzystuje się genetycznie zmodyfikowane drożdże i bakterie. Aby ułatwić organizmowi przyjęcie kolagenu i włączenie go do tkanki łącznej, najczęściej jest on już rozbity do mniejszych cząsteczek białkowych. Kolagen suplementowany występuje w postaci proszku lub płynu i może być mu nadawany konkretny smak. Istnieją także wersje bezsmakowe.
Korzyści płynące z suplementowania kolagenu
- Poprawa stanu skóry
Być może twoja babcia mówiła ci kiedyś, abyś jadła kurze nóżki, a będziesz piękna. Ciało z wiekiem naturalnie produkuje coraz mniejsze ilości kolagenu, co wpływa na elastyczność skóry i jej nawodnienie. W efekcie na naszej twarzy pojawia się coraz więcej zmarszczek. Udowodniono naukowo, że przyjmowanie doustnych suplementów kolagenu poprawia elastyczność skóry oraz jej nawilżenie. Badania wykazały również, że kremy i płyny kolagenowe nie są aż tak skuteczne, jak suplementy doustne.
- Zmniejszenie bólu stawów
Chrząstki otaczające twoje stawy składa się z włókien kolagenowych, więc wraz z wiekiem, kiedy nasz organizm wytwarza mniej kolagenu, w skórze dochodzi do zmian strukturalnych w chrząstkach. Może to prowadzić do bólu stawów spowodowanych zapaleniem. Istnieją badania, które wykazały, że przyjmowanie suplementu kolagenowego może złagodzić objawy bólu stawów.
- Zapobieganie utracie masy kostnej
Również kości składają się z włókien białka kolagenowego. Tak więc wraz z wiekiem maleje również ilość masy kostnej, co może prowadzić do chorób kości, takich jak osteoporoza. I w tym przypadku, pomóc może suplementacja kolagenu.
Kolagen dodawany do kawy
Ze względu na neutralny smak suplement kolagenowy można łatwo dodać do żywności i napojów. Najnowszym trendem stało się dodawanie go do kawy. Czy jednak jest to dobre połączenie? Czy dodawanie kolagenu do gorącego napoju nie wpłynie negatywnie na to białko? Zasadniczo białka poddane działaniu wysokich temperatur ulegają denaturacji, co zmienia ich strukturę.
Suplementy kolagenu dostępne na rynku są już w formie zdenaturowanej, co poprawia ich wchłanianie w przewodzie pokarmowym. Jednak białko to wystawione na wysokie temperatury, narażone jest na zniszczenie, czyli degradację, co czyni je bezużytecznym. Przeprowadzone badania wykazały jednak, że początkowa degradacja kolagenu następuje w temperaturze około 150 st. C, a my kawę parzymy zazwyczaj w temperaturze bliskiej 100 st. C. Kolagen jest więc w naszej kawie bezpieczny.
Jak przyrządzić kawę z suplementem kolagenowym?
- Zaparz kawę tak jak zwykle,
- Odmierz zalecaną porcję suplementu kolagenowego (około 20 g),
- Wymieszaj, aż do całkowitego rozpuszczenia proszku w kawie.
Suplement kolagenowy możesz dodać też do soków, zup czy do herbaty. Aby uniknąć degradacji suplement najlepiej dodać pod koniec gotowania, gdy temperatura dania spadnie. Podczas dodawania go do zimnych napojów czy potraw, konieczne może być długie mieszanie, aby dokładnie go rozpuścić.
Popularność suplementów diety stale rośnie, a w ostatnim czasie bardzo popularny stał się suplement kolagenowy. Można dodawać go do ciepłych napojów takich jak kawa czy herbata, dań obiadowych, a nawet deserów. Dodatkowa suplementacja kolagenu może pozytywnie wpłynąć na twoją cerę, stawy oraz kości. Pamiętaj jednak, aby skonsultować się z lekarzem, zanim zaczniesz suplementację.
Źródło: Healthline
Polecamy
Picie 3 kaw dziennie może wspierać zdrowie serca. Tak mówią wyniki dużego badania
Radosław Meller: „Chiropraktycy bywają kojarzeni ze znachorami, którzy kiedyś przyjmowali w drewnianych chatkach”
Inspektorzy skontrolowali dostępne w sklepach kawy i herbaty. W składzie wykryli cement, pióra i plastik
Dieta na zdrowe stawy – co jeść i suplementować, by cieszyć się ich sprawnością
się ten artykuł?