4 min.
Kochasz kawę? To dobrze, kochają ją też dobre bakterie w twoich jelitach

Kawa chroni wątrobę i korzystnie wpływa na mikrobiom/ Pexels
Najnowsze
17.01.2021
Czy dieta ma wpływ na naszą seksualność? Wyjaśnia dietetyczka Paulina Ihnatowicz
17.01.2021
Masło czekoladowe – zdrowe, bo domowe!
16.01.2021
Jedzenie dobre dla mózgu
16.01.2021
Elektrolity – sprawdź, czego jeszcze o nich nie wiesz
16.01.2021
Prekoncepcja – czym jest i dlaczego jest tak ważna dla przyszłych rodziców? Wyjaśnia ginekolożka lek. Anna Horbaczewska
Kawa to nie jest trucizna w filiżance – pisze na Instagramie Agnieszka Wojciechowska, prowadząca youtube’owego kanału „Okiem Chemika”. Nie dość, że „mała czarna” nie wypłukuje magnezu, tylko jest jego źródłem, to pita w rozsądnych ilościach, chroni wątrobę i korzystnie wpływa na mikrobiom.
Kawa korzystnie wpływa na wątrobę i mikrobiom
Agnieszka Wojciechowska, autorka i prowadząca youtube’owego kanału „Okiem Chemika”, tym razem w swoim wpisie na Instagramie porusza temat, który wciąż wielu osobom spędza sen z powiek. Mianowicie – czy kawa jest (nie)zdrowa?
Naukowcy coraz wyraźniej udowadniają nam, że kawa ma wiele właściwości prozdrowotnych, a picie jej może być elementem zdrowej diety. W przekonaniu wielu kawa to niezmiennie jednak „trucizna w filiżance”, która sieje spustoszenie w organizmie. Wojciechowska przypomina zatem to, co ustalili naukowcy. Pisze:
Drodzy, w kwestii kawy nic się nie zmieniło:
- wciąż nie wypłukuje magnezu, tylko jest jego źródłem;
- nie odwadnia organizmu,
- mogą ją pić kobiety w ciąży i podczas laktacji;
- pita w umiarze (maksymalnie 5 filiżanek dziennie) działa prozdrowotnie, zwłaszcza na wątrobę, mikrobiotę jelitową oraz układ krwionośny.
Jeśli chodzi o prozdrowotne działanie „czarnego szatana”, ekspertka skupia się na dwu, o których być może nie wiecie.
Po pierwsze – zaznacza Wojciechowska – kawa chroni wątrobę.
„Liczne badania wykazały, że umiarkowane picie kawy – do 5 filiżanek dziennie obniża ryzyko marskości wątroby aż o 80 proc. Jednym z sygnałów, że z wątrobą dzieje się coś złego jest podwyższony poziom enzymów AspAT, AIAT i GGTP. Zaobserwowano, że u osób zagrożonych chorobami wątroby i spożywającymi systematycznie kawę poziom enzymów AspAT, AIAT i GGTP jest niższy niż u osób, które kawy nie piją. W dodatku ta zależność jest proporcjonalna do ilości spożywanej kawy. Spekuluje się, że jest to po części wynik tego, że kawa wpływa korzystnie na bakterie jelitowe, które odgrywają dużą rolę w zachowaniu zdrowej wątroby.
Po drugie – tłumaczy specjalistka – kawa korzystnie wpływa na mikrobiom!
„Naukowcy zaobserwowali, że kawosze w przeciwieństwie do kawowych abstynentów mają bardziej różnorodny skład mikrobioty jelitowej, w tym posiadają więcej bakterii przeciwdziałających stanom zapalnym tj. Faecalibacterium czy Rosenburia. Jednocześnie kawosze mają niższy poziom potencjalnie szkodliwych żyjątek tj. Erysipelatoclostridium ramosum”.
Takie wiadomości lubimy!
Okiem Chemika
Kanał na YouTube „Okiem Chemika” prowadzi Agnieszka Wojciechowska, z wykształcenia magister chemii medycznej i technik farmaceutyczny. Zamieszcza na nim filmy poruszające temat zdrowia, leków, suplementów, ale także mnóstwo ciekawostek ze świata nauki.
Treści zamieszczane przez pasjonatkę chemii i farmacji na YouTube obserwuje ponad 160 tys. internautów.
Poleć artykuł znajomym
Zobacz także
Treści zawarte w serwisie mają wyłącznie charakter informacyjny i nie stanowią porady lekarskiej. Pamiętaj, że w przypadku problemów ze zdrowiem należy bezwzględnie skonsultować się z lekarzem.
Podoba Ci się ten artykuł?
Tak
Nie
Powiązane tematy:
Polecamy

10.01.2021
„Bardzo chciałabym, aby każda z nas posiadła podstawową umiejętność tworzenia ziołowych lekarstw” – mówi Ruta Kowalska, zielarka

30.12.2020
Zdrowsze grzechy żywieniowe. Jak wybrać najzdrowsze chipsy?

25.12.2020
Lara Gessler: Jeśli coś daje początek życiu, jest zalążkiem – to siłą rzeczy musi być wyposażone w bardzo wiele cudownych właściwości

24.12.2020