Przejdź do treści

Kochasz kawę? To dobrze, kochają ją też dobre bakterie w twoich jelitach

Kawa chroni wątrobę i korzystnie wpływa na mikrobiom
Kawa chroni wątrobę i korzystnie wpływa na mikrobiom/ Pexels
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
Chcesz wiedzieć, skąd są twoje truskawki? Zwróć uwagę na ich szypułki
„Uważaj na zgorzknienie organizmu!” – ostrzega dietetyk dr Damian Parol i podpowiada, jak do niego nie doprowadzić
Wyrzucasz liście tych warzyw do kosza? Zupełnie niepotrzebnie. To prawdziwa skarbnica witamin!
Chcesz jeść zdrowo, ale bliscy kuszą cię słodkościami? Naucz się mówić NIE!
Zdrowa przekąska na wieczór! Frytki z batatów z domowym sosem aioli

Kawa to nie jest trucizna w filiżance – pisze na Instagramie Agnieszka Wojciechowska, prowadząca youtube’owego kanału „Okiem Chemika”. Nie dość, że „mała czarna” nie wypłukuje magnezu, tylko jest jego źródłem, to pita w rozsądnych ilościach, chroni wątrobę i korzystnie wpływa na mikrobiom.

Kawa korzystnie wpływa na wątrobę i mikrobiom

Agnieszka Wojciechowska, autorka i prowadząca youtube’owego kanału „Okiem Chemika”, tym razem w swoim wpisie na Instagramie porusza temat, który wciąż wielu osobom spędza sen z powiek. Mianowicie – czy kawa jest (nie)zdrowa?

Naukowcy coraz wyraźniej udowadniają nam, że kawa ma wiele właściwości prozdrowotnych, a picie jej może być elementem zdrowej diety. W przekonaniu wielu kawa to niezmiennie jednak „trucizna w filiżance”, która sieje spustoszenie w organizmie. Wojciechowska przypomina zatem to, co ustalili naukowcy. Pisze:

Drodzy, w kwestii kawy nic się nie zmieniło:

  • wciąż nie wypłukuje magnezu, tylko jest jego źródłem;
  • nie odwadnia organizmu,
  • mogą ją pić kobiety w ciąży i podczas laktacji;
  • pita w umiarze (maksymalnie 5 filiżanek dziennie) działa prozdrowotnie, zwłaszcza na wątrobę, mikrobiotę jelitową oraz układ krwionośny.

Jeśli chodzi o prozdrowotne działanie „czarnego szatana”, ekspertka skupia się na dwu, o których być może nie wiecie.

Po pierwsze – zaznacza Wojciechowska – kawa chroni wątrobę.

„Liczne badania wykazały, że umiarkowane picie kawy – do 5 filiżanek dziennie obniża ryzyko marskości wątroby aż o 80 proc. Jednym z sygnałów, że z wątrobą dzieje się coś złego jest podwyższony poziom enzymów AspAT, AIAT i GGTP. Zaobserwowano, że u osób zagrożonych chorobami wątroby i spożywającymi systematycznie kawę poziom enzymów AspAT, AIAT i GGTP jest niższy niż u osób, które kawy nie piją. W dodatku ta zależność jest proporcjonalna do ilości spożywanej kawy. Spekuluje się, że jest to po części wynik tego, że kawa wpływa korzystnie na bakterie jelitowe, które odgrywają dużą rolę w zachowaniu zdrowej wątroby.

Po drugie – tłumaczy specjalistka – kawa korzystnie wpływa na mikrobiom!

„Naukowcy zaobserwowali, że kawosze w przeciwieństwie do kawowych abstynentów mają bardziej różnorodny skład mikrobioty jelitowej, w tym posiadają więcej bakterii przeciwdziałających stanom zapalnym tj. Faecalibacterium czy Rosenburia. Jednocześnie kawosze mają niższy poziom potencjalnie szkodliwych żyjątek tj. Erysipelatoclostridium ramosum”.

Takie wiadomości lubimy!

W przestrzeni zakupowej HelloZdrowie znajdziesz produkty polecane przez naszą redakcję:

Ręka podaje szkalnkę z mlekiem i kawą

Okiem Chemika

Kanał na YouTube „Okiem Chemika” prowadzi Agnieszka Wojciechowska, z wykształcenia magister chemii medycznej i technik farmaceutyczny. Zamieszcza na nim filmy poruszające temat zdrowia, leków, suplementów, ale także mnóstwo ciekawostek ze świata nauki.

Treści zamieszczane przez pasjonatkę chemii i farmacji na YouTube obserwuje ponad 160 tys. internautów.

View this post on Instagram

Drodzy, w kwestii kawy nic się nie zmieniło: ?wciąż nie wypłukuje magnezu, tylko jest jego źródłem ?nie odwadnia organizmu ?mogą ją pić kobiety w ciąży i podczas laktacji ?pita w umiarze (maksymalnie 5 filiżanek dziennie) działa prozdrowotnie, zwłaszcza na wątrobę, mikrobiotę jelitową oraz układ krwionośny. Nie mam pojęcia skąd wzięły się mity, że kawa to trucizna w filiżance, ale jak wiemy, plotka o czymś, co podobno szkodzi naszemu zdrowiu, rozprzestrzenia się szybciej niż koronawirus. Na temat tego, że kawa nie wypłukuje magnezu ani nie odwadnia, od wielu miesięcy jest dostępny odcinek na moim kanale YT, więc tam Was odsyłam, jeśli Was to ciekawi. Link o tutaj -> https://youtu.be/Zq4hEReVAXg Trochę irytuje mnie również wytykanie kobietom w ciąży i matkom karmiącym, że szkodzą dziecku pijąc kawę. Ten mit również już obaliłam w tym oto filmie -> https://youtu.be/AgukWBVVCao Natomiast w kwestii prozdrowotnego działania kawy mam dla Was kilka ciekawych informacji, z którymi być może nie mieliście okazji się zetknąć. No to konkrety! O ile dobrze czujesz się po kawie, czyli Twój organizm dobrze ją toleruje, jej picie: ?chroni Twoją wątrobę. Liczne badania wykazały, że umiarkowane picie kawy – do 5 filiżanek dziennie obniża ryzyko marskości wątroby aż o 80%. Jednym z sygnałów, że z wątrobą dzieje się coś złego jest podwyższony poziom enzymów AspAT, AIAT i GGTP. Zaobserwowano, że u osób zagrożonych chorobami wątroby i spożywającymi systematycznie kawę poziom enzymów AspAT, AIAT i GGTP jest niższy niż u osób, które kawy nie piją. W dodatku ta zależność jest proporcjonalna do ilości spożywanej kawy. Spekuluje się, że jest to po części wynik tego, że kawa wpływa korzystnie na bakterie jelitowe, które odgrywają dużą rolę w zachowaniu zdrowej wątroby, a zatem kawa ?korzystnie wpływa na Twój mikrobiom! Naukowcy zaobserwowali, że kawosze w przeciwieństwie do kawowych abstynentów mają bardziej różnorodny skład mikrobioty jelitowej, w tym posiadają więcej bakterii przeciwdziałających stanom zapalnym tj. Faecalibacterium czy Rosenburia. Jednocześnie kawosze mają niższy poziom potencjalnie szkodliwych żyjątek tj. Erysipelatoclostridium ramosum. #kawa #zdrowie

A post shared by Agnieszka Wojciechowska (@okiem.chemika) on

Zobacz także

i
Treści zawarte w serwisie mają wyłącznie charakter informacyjny i nie stanowią porady lekarskiej. Pamiętaj, że w przypadku problemów ze zdrowiem należy bezwzględnie skonsultować się z lekarzem.

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Zainteresują cię również:

Czy kawa przyspiesza wypróżnianie? / unsplash

Poranna kawa przyspiesza wypróżnienie? Naukowcy postanowili przyjrzeć się temu zjawisku

Kawa w filiżance

Kawa z mlekiem, espresso, kuloodporna? Jeśli zdrowa, to bez dodatków

Kobieta

Czy organizm może nie tolerować kawy? Sprawdziłyśmy!

Z kiszonkami lepiej nie przesadzać! Eksperci z Dietetyki #NieNaŻarty wyjaśniają dlaczego

Z kiszonkami lepiej nie przesadzać! Eksperci z „Dietetyki #NieNaŻarty” wyjaśniają, dlaczego

Wielkanoc to survival dla wątroby. Jak przetrwać te święta?

Wielkanoc to survival dla wątroby. Jak przetrwać te święta?

Jak twój mikrobiom zmienia się wraz z wiekiem? / pexels

Jak twój mikrobiom zmienia się wraz z wiekiem?

filiżanka kawy

Kolejna korzyść z picia kawy. Ile filiżanek małej czarnej dziennie nam potrzeba?

Czy można pić kawę podczas…? Internistka odpowiada na najczęściej wyszukiwane hasła w Google

Ćwiczenia zamiast porannej kawy? Czy to zadziała?

Dziewczyna nakłada jedzenie

5 prostych patentów na poprawę trawienia

Kawa bezkofeinowa

Kawa bezkofeinowa – czym jest, smak. Kawa w ciąży i podczas laktacji

Cykoria

Cykoria – właściwości, jak przyrządzić. Inulina z cykorii

Pokrojone buraki

7 rzeczy, za które pokocha cię twoja wątroba

Czego nie warto robić na pusty żołądek

Nie tylko picie kawy. Sprawdź czego jeszcze nie warto robić na pusty żołądek

kanapka z łososiem i avocado

7 najgorszych rzeczy dla twojej wątroby

Kawa zbożowa

Kawa zbożowa w ciąży i przy karmieniu piersią

Pizza

To bakterie decydują o tym, co jesz? Dowiedz się, jak przejąć kontrolę nad jadłospisem

Unikasz schabowego i alkoholu? Są jeszcze inne rzeczy, na które musisz uważać w trosce o swoją wątrobę

Jak kawa wpływa na trawienie i funkcjonowanie jelit? Wyjaśnia dietetyczka Emilia Cesarek

Jak kawa wpływa na trawienie i funkcjonowanie jelit? Wyjaśnia dietetyczka Emilia Cesarek

Kawa liofilizowana

Kawa liofilizowana – czym jest i jak powstaje?

Kawa

Pijesz codziennie kawę z mlekiem? Pora dnia, kiedy to robisz, ma znaczenie! Wyjaśnia diabetolożka Luiza Napiórkowska

Jak używki wpływają na zęby? Wyjaśnia stomatolożka

Kawa, papierosy, alkohol, marihuana. Stomatolożka wyjaśnia, jak używki wpływają na zęby

Czy kawa rozpuszczalna to rzeczywiście sama chemia? Odpowiada dietetyczka Aleksandra Zaczkiewicz

Czy kawa rozpuszczalna to rzeczywiście „sama chemia”? Odpowiada dietetyczka Aleksandra Zaczkiewicz

Picie kawy z cytryną

Picie kawy z cytryną to same korzyści? Sprawdzamy, jak jest naprawdę

Najpopularniejsze

Truskawki - produkty bogate w błonnik

Błonnik – w czym jest go dużo? Sprawdź, jakie owoce i warzywa są bogate w błonnik

Przeterminowana żywność / unsplash

Termin ważności ma znaczenie? Można zjeść przeterminowane jedzenie?

avocado

9 produktów, które regulują poziom cukru

18 dań wege, które pokochają mięsożercy

18 dań wege, które pokochają mięsożercy. Najlepsze przepisy z wegańskich i wegetariańskich blogów

6 zaskakujących rzeczy powodujących wzdęcia

Jesz za mało? 8 sygnałów, że masz zbyt niskokaloryczną dietę

18 przepisów dla miłośników awokado

Męczą cię zaparcia? Zobacz, jakie produkty powinnaś jeść, aby się ich pozbyć

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

pizza kobieta

Brak apetytu, a chcesz przytyć? Oto 5 patentów na „coś na apetyt”

elektrolity

Dopadają cię zawroty głowy albo skurcze mięśni? To sygnały, że możesz mieć problem z elektrolitami

5 pomysłów na jednodniowy detoks

Dieta oczyszczająca – jadłospis. Jak oczyścić organizm?

Dlaczego łamią się paznokcie?

Dlaczego łamią się paznokcie i jak temu zaradzić?

Bilans wodny - picie wody / istock

Bilans wodny. Co wlicza się w dzienną podaż płynów? Dietetyczka wyjaśnia

7 produktów, za które pokochają cię mięśnie

Pięć łyżeczek z róznymi rodzajami soli, sól rozsypana na blacie

9 sygnałów, że jesz za dużo soli

×