Przejdź do treści

Kochasz kawę? To dobrze, kochają ją też dobre bakterie w twoich jelitach

Kawa chroni wątrobę i korzystnie wpływa na mikrobiom
Kawa chroni wątrobę i korzystnie wpływa na mikrobiom/ Pexels
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
Jak możesz sobie sama poradzić z refluksem i zgagą? Kamil Kozakowski podpowiada, jakie ćwiczenia mogą być pomocne
Antocyjany – dużo się o nich mówi, ale wiesz, czym właściwie są i dlaczego są tak ważne? Wyjaśnia Michał Kot
Kiszona kapusta to nie tylko świetne panaceum na przeziębienie. Poznaj jej inne właściwości!
Złota owsianka z kurkumą – pyszny patent na lepszą odporność
Co jeść (a czego nie), żeby zasnąć?

Kawa to nie jest trucizna w filiżance – pisze na Instagramie Agnieszka Wojciechowska, prowadząca youtube’owego kanału „Okiem Chemika”. Nie dość, że „mała czarna” nie wypłukuje magnezu, tylko jest jego źródłem, to pita w rozsądnych ilościach, chroni wątrobę i korzystnie wpływa na mikrobiom.

Kawa korzystnie wpływa na wątrobę i mikrobiom

Agnieszka Wojciechowska, autorka i prowadząca youtube’owego kanału „Okiem Chemika”, tym razem w swoim wpisie na Instagramie porusza temat, który wciąż wielu osobom spędza sen z powiek. Mianowicie – czy kawa jest (nie)zdrowa?

Naukowcy coraz wyraźniej udowadniają nam, że kawa ma wiele właściwości prozdrowotnych, a picie jej może być elementem zdrowej diety. W przekonaniu wielu kawa to niezmiennie jednak „trucizna w filiżance”, która sieje spustoszenie w organizmie. Wojciechowska przypomina zatem to, co ustalili naukowcy. Pisze:

Drodzy, w kwestii kawy nic się nie zmieniło:

  • wciąż nie wypłukuje magnezu, tylko jest jego źródłem;
  • nie odwadnia organizmu,
  • mogą ją pić kobiety w ciąży i podczas laktacji;
  • pita w umiarze (maksymalnie 5 filiżanek dziennie) działa prozdrowotnie, zwłaszcza na wątrobę, mikrobiotę jelitową oraz układ krwionośny.

Jeśli chodzi o prozdrowotne działanie „czarnego szatana”, ekspertka skupia się na dwu, o których być może nie wiecie.

Po pierwsze – zaznacza Wojciechowska – kawa chroni wątrobę.

„Liczne badania wykazały, że umiarkowane picie kawy – do 5 filiżanek dziennie obniża ryzyko marskości wątroby aż o 80 proc. Jednym z sygnałów, że z wątrobą dzieje się coś złego jest podwyższony poziom enzymów AspAT, AIAT i GGTP. Zaobserwowano, że u osób zagrożonych chorobami wątroby i spożywającymi systematycznie kawę poziom enzymów AspAT, AIAT i GGTP jest niższy niż u osób, które kawy nie piją. W dodatku ta zależność jest proporcjonalna do ilości spożywanej kawy. Spekuluje się, że jest to po części wynik tego, że kawa wpływa korzystnie na bakterie jelitowe, które odgrywają dużą rolę w zachowaniu zdrowej wątroby.

Po drugie – tłumaczy specjalistka – kawa korzystnie wpływa na mikrobiom!

„Naukowcy zaobserwowali, że kawosze w przeciwieństwie do kawowych abstynentów mają bardziej różnorodny skład mikrobioty jelitowej, w tym posiadają więcej bakterii przeciwdziałających stanom zapalnym tj. Faecalibacterium czy Rosenburia. Jednocześnie kawosze mają niższy poziom potencjalnie szkodliwych żyjątek tj. Erysipelatoclostridium ramosum”.

Takie wiadomości lubimy!

Ręka podaje szkalnkę z mlekiem i kawą

Okiem Chemika

Kanał na YouTube „Okiem Chemika” prowadzi Agnieszka Wojciechowska, z wykształcenia magister chemii medycznej i technik farmaceutyczny. Zamieszcza na nim filmy poruszające temat zdrowia, leków, suplementów, ale także mnóstwo ciekawostek ze świata nauki.

Treści zamieszczane przez pasjonatkę chemii i farmacji na YouTube obserwuje ponad 160 tys. internautów.

View this post on Instagram

Drodzy, w kwestii kawy nic się nie zmieniło: ?wciąż nie wypłukuje magnezu, tylko jest jego źródłem ?nie odwadnia organizmu ?mogą ją pić kobiety w ciąży i podczas laktacji ?pita w umiarze (maksymalnie 5 filiżanek dziennie) działa prozdrowotnie, zwłaszcza na wątrobę, mikrobiotę jelitową oraz układ krwionośny. Nie mam pojęcia skąd wzięły się mity, że kawa to trucizna w filiżance, ale jak wiemy, plotka o czymś, co podobno szkodzi naszemu zdrowiu, rozprzestrzenia się szybciej niż koronawirus. Na temat tego, że kawa nie wypłukuje magnezu ani nie odwadnia, od wielu miesięcy jest dostępny odcinek na moim kanale YT, więc tam Was odsyłam, jeśli Was to ciekawi. Link o tutaj -> https://youtu.be/Zq4hEReVAXg Trochę irytuje mnie również wytykanie kobietom w ciąży i matkom karmiącym, że szkodzą dziecku pijąc kawę. Ten mit również już obaliłam w tym oto filmie -> https://youtu.be/AgukWBVVCao Natomiast w kwestii prozdrowotnego działania kawy mam dla Was kilka ciekawych informacji, z którymi być może nie mieliście okazji się zetknąć. No to konkrety! O ile dobrze czujesz się po kawie, czyli Twój organizm dobrze ją toleruje, jej picie: ?chroni Twoją wątrobę. Liczne badania wykazały, że umiarkowane picie kawy – do 5 filiżanek dziennie obniża ryzyko marskości wątroby aż o 80%. Jednym z sygnałów, że z wątrobą dzieje się coś złego jest podwyższony poziom enzymów AspAT, AIAT i GGTP. Zaobserwowano, że u osób zagrożonych chorobami wątroby i spożywającymi systematycznie kawę poziom enzymów AspAT, AIAT i GGTP jest niższy niż u osób, które kawy nie piją. W dodatku ta zależność jest proporcjonalna do ilości spożywanej kawy. Spekuluje się, że jest to po części wynik tego, że kawa wpływa korzystnie na bakterie jelitowe, które odgrywają dużą rolę w zachowaniu zdrowej wątroby, a zatem kawa ?korzystnie wpływa na Twój mikrobiom! Naukowcy zaobserwowali, że kawosze w przeciwieństwie do kawowych abstynentów mają bardziej różnorodny skład mikrobioty jelitowej, w tym posiadają więcej bakterii przeciwdziałających stanom zapalnym tj. Faecalibacterium czy Rosenburia. Jednocześnie kawosze mają niższy poziom potencjalnie szkodliwych żyjątek tj. Erysipelatoclostridium ramosum. #kawa #zdrowie

A post shared by Agnieszka Wojciechowska (@okiem.chemika) on

Zobacz także

i
Treści zawarte w serwisie mają wyłącznie charakter informacyjny i nie stanowią porady lekarskiej. Pamiętaj, że w przypadku problemów ze zdrowiem należy bezwzględnie skonsultować się z lekarzem.

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Zainteresują cię również:

Kawa zbożowa w ciąży i przy karmieniu piersią

To bakterie decydują o tym, co jesz? Dowiedz się, jak przejąć kontrolę nad jadłospisem

Unikasz schabowego i alkoholu? Są jeszcze inne rzeczy, na które musisz uważać w trosce o swoją wątrobę

Jak kawa wpływa na trawienie i funkcjonowanie jelit? Wyjaśnia dietetyczka Emilia Cesarek

Jak kawa wpływa na trawienie i funkcjonowanie jelit? Wyjaśnia dietetyczka Emilia Cesarek

Kawa liofilizowana – czym jest i jak powstaje?

Kawa

Pijesz codziennie kawę z mlekiem? Pora dnia, kiedy to robisz, ma znaczenie! Wyjaśnia diabetolożka Luiza Napiórkowska

Jak używki wpływają na zęby? Wyjaśnia stomatolożka

Kawa, papierosy, alkohol, marihuana. Stomatolożka wyjaśnia, jak używki wpływają na zęby

Czy kawa rozpuszczalna to rzeczywiście sama chemia? Odpowiada dietetyczka Aleksandra Zaczkiewicz

Czy kawa rozpuszczalna to rzeczywiście „sama chemia”? Odpowiada dietetyczka Aleksandra Zaczkiewicz

Picie kawy z cytryną

Picie kawy z cytryną to same korzyści? Sprawdzamy, jak jest naprawdę

kawa a senność

Po wypiciu kawy robisz się senna? Sprawdź, jaka może być przyczyna

Postawi cię na nogi skutecznie jak kawa i pomoże się pozbyć kofeinowego głodu. Już się domyślasz co to?

poranna kawa

Rozpoczynasz dzień filiżanką kawy? Dowiedz się, jak to wpływa na twój organizm

Co dobrego możesz zrobić dla swoich jelit? /fot. Getty Images

Co dobrego możesz zrobić dla swoich jelit – dziś, w tydzień, w miesiąc, na zawsze?

Kawa pomaga w trawieniu i w walce z jego zaburzeniami?

kawa

Kawa ma ważne oznaczenia na opakowaniach. O czym nas informują i dlaczego powinnyśmy zwracać na nie uwagę?

„Dysbioza jelitowa”, czyli zdrowie zaczyna się w jelitach/fot. materiały prasowe PZWL

„Dysbioza jelitowa”, czyli zdrowie zaczyna się w jelitach

kawa po chińsku / fot. iStock

Kawa po chińsku. Poranny rytuał, który pozwoli ci dobrze zacząć dzień

Kawa filtrowana, po turecku czy z french pressu? Dietetyk podpowiada, w jaki sposób ją przygotowywać, żeby uniknąć wzrostu poziomu "złego" cholesterolu

Kawa filtrowana, po turecku czy z french pressu? Dietetyk podpowiada, w jaki sposób ją przygotowywać, żeby uniknąć wzrostu poziomu „złego” cholesterolu

Bulletproof coffee – kawa idealna przed treningiem i dla osób z nadwagą

Wielkanoc to survival dla wątroby. Jak przetrwać te święta?

Wielkanoc to survival dla wątroby. Jak przetrwać te święta?

Jesteś już po dwóch kawach i wciąż zasypiasz na stojąco? Poznaj 5 energetycznych zamienników „małej czarnej”

Czy kawa w kapsułkach jest dobra dla nas i dla środowiska? Tłumaczy dietetyk kliniczny

Kawa wypłukuje magnez? Fakty i mity dotyczące kawy

Wpływ kofeiny na organizm człowieka. Kofeina w sporcie

Najpopularniejsze

Truskawki - produkty bogate w błonnik

Błonnik – w czym jest go dużo? Sprawdź, jakie owoce i warzywa są bogate w błonnik

Przeterminowana żywność / unsplash

Termin ważności ma znaczenie? Można zjeść przeterminowane jedzenie?

18 dań wege, które pokochają mięsożercy

18 dań wege, które pokochają mięsożercy. Najlepsze przepisy z wegańskich i wegetariańskich blogów

18 przepisów dla miłośników awokado

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

Jesz za mało? 8 sygnałów, że masz zbyt niskokaloryczną dietę

avocado

9 produktów, które regulują poziom cukru

7 rzeczy, za które pokocha cię twoja wątroba

12 przepisów na sałatki wigilijne

cynk w migdałach

Cynk – gdzie go szukać? Poznaj 5 naturalnych źródeł cynku

Co jeść podczas infekcji? Menu na cały dzień

Przeziębiłaś się? Dodaj te składniki do codziennej diety

6 zaskakujących rzeczy powodujących wzdęcia

pizza kobieta

Brak apetytu, a chcesz przytyć? Oto 5 patentów na „coś na apetyt”

Czy orgaznim może nie tolerować kawy?

5 największych kuchennych mitów

relaksująca się młoda kobieta

9 witamin i minerałów, które pomogą ci lepiej spać