Przejdź do treści

Kawa w ciąży a rozwój dziecka w łonie matki. Czy kawa jest szkodliwa dla płodu?

kobieta w ciąży
Fot. pressmaster / stock.adobe.com
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim

Mnóstwo kobiet zaraz po zajściu w ciążę zastanawia się nad tym, co wolno a czego nie należy pić i spożywać w tym okresie. Na temat kawy w ciąży krąży wiele mitów podsycanych przez mamy i babcie. Okazuje się jednak, że nie trzeba całkowicie rezygnować z picia kawy w ciąży.

Nasze teksty zawsze konsultujemy z najlepszymi specjalistami

lek. Jacek Podstolski
lekarz

Wiele osób nie wyobraża sobie rozpoczęcia dnia bez aromatycznego espresso lub cappuccino. Pobudzają do działania i jednocześnie pozwalają się zrelaksować. Poranne picie kawy dla wielu osób jest wręcz obowiązkowym rytuałem, który później powtarzają nawet kilka razy w ciągu dnia. Co powinna robić zapalona kawoszka, gdy zobaczy dwie kreski na teście ciążowym? Czy można pić kawę w ciąży i jaki ma ona wpływ na rozwijające się dziecko?

W przestrzeni zakupowej HelloZdrowie znajdziesz produkty polecane przez naszą redakcję:

Trawienie
WIMIN Lepszy metabolizm, 30 kaps.
79,00 zł
NOWOŚĆ
Odporność, Trawienie, PNOS
Nasiona trybuły ogrodowej do samodzielnego wysiania, 1 g
2,00 zł
Trawienie, Verdin
Verdin Fix, Kompozycja 6 ziół z zieloną herbatą, 2 x 20 saszetek
15,90 zł
Odporność, Good Aging, Energia, Trawienie, Beauty
Wimin Zestaw z lepszym metabolizmem, 30 saszetek
139,00 zł
NOWOŚĆ
Odporność, Trawienie, PNOS
Nasiona trybuły ogrodowej do samodzielnego wysiania, 1 g
2,00 zł

Ciąża a bezpieczna ilość kawy

Ciąża jest dla kobiet czasem wielu wyrzeczeń. Bezsprzecznie należy zrezygnować z papierosów i alkoholu oraz niektórych do tej pory zażywanych leków (oczywiście po konsultacji lekarskiej). Istnieje również wiele innych produktów, które powszechnie uważa się za szkodliwe w ciąży. Należy do nich między innymi kawa. Czy rzeczywiście picie kawy w ciąży jest szkodliwe?

Kobiety w ciąży mogą usłyszeć od najbliższych, że kawa działa bardzo szkodliwie na rozwijające się dziecko i może nawet doprowadzić do poronienia. Do innych skutków picia kawy należą niska waga urodzeniowa lub zbyt wczesny poród. Kawa „wypłukuje” z krwi cenne pierwiastki, które są konieczne dla zdrowia mamy i prawidłowego rozwoju płodu. Oczywiście, jest to wszystko prawdą, ale pod warunkiem, że wypija się bardzo duże ilości kawy. Lekarze już dawno określili bezpieczną ilość kofeiny dla kobiet ciężarnych – jest to 200 mg na dobę. Biorąc pod uwagę, że 1 szklanka niezbyt mocnej kawy zawiera 100 mg kofeiny, kobiety ciężarne mogą pozwolić sobie na wypicie 2 filiżanek dziennie. Należy przy tym pamiętać, aby ograniczyć inne napoje zawierające kofeinę – znajduje się ona również w napojach energetycznych, herbacie i czekoladzie.

Picie kawy w ciąży – jakie rodzaje kawy są najlepsze?

Na rynku istnieje wiele różnych kaw. Poszczególne z nich różnią się między sobą zawartością kofeiny, smakiem i sposobem parzenia. Bezpieczne jest spożycie około 2 filiżanek standardowej kawy z ekspresu. Nie zaszkodzi również filiżanka słabej kawy rozpuszczalnej w ciąży – napój z 1 lub ½ łyżeczki będzie zawierał mniej kofeiny niż ten z 2 i więcej łyżeczek. Podobnie sytuacja wygląda z kawą zieloną – jest ona uważana za zdrowszy zamiennik tradycyjnej kawy, ma jednak zupełnie inny smak i wygląd. Napar przypomina bardziej zieloną herbatę niż czarną kawę. Picie zielonej kawy w ciąży może dostarczyć organizmowi wielu cennych mikroelementów i antyoksydantów. Zielona kawa zawiera jednak tyle samo kofeiny co zwykła, dlatego dzienna wskazana ilość to również 2 filiżanki.

Dla kobiet w ciąży najbezpieczniejsze są kawy o niskiej zawartości kofeiny. Na półkach sklepowych nietrudno spotkać kawy bezkofeinowe, należy jednak uważać – są one takie tylko z nazwy. Szacuje się, że filiżanka kawy bezkofeinowej zawiera ok. 5 mg tej substancji. Kawa bezkofeinowa w ciąży jest więc nadal lepsza od normalnego espresso.

Dobrym wyborem dla kawoszek, które chcą silnie ograniczyć kofeinę, jest kawa zbożowa. Robi się ją nie z ziaren kawy, ale z żyta, cykorii i buraków cukrowych. Napój nie zawiera również sztucznych barwników ani konserwantów. Jedynym przeciwwskazaniem do picia kawy zbożowej w ciąży jest uczulenie na gluten. Wymienione wyżej kawy są dobre dla tych mam, które nie potrzebują pobudzenia, a po prostu lubią smak kawy i przyzwyczaiły się do niego. Powyższe kawy są również dobrym zamiennikiem dla mam z nadciśnieniem ciążowym.

Zobacz także

Kawa w ciąży – organizm sam zadecyduje

Ciąża jest okresem ogromnych zmian w ciele i psychice kobiety. Szalejące hormony już w pierwszych tygodniach dają o sobie silnie znać. U wielu kobiet znacząco zmieniają się upodobania kulinarne. Często zdarza się, że kobiety całkowicie rezygnują z kawy na czas ciąży i to nie dobro rozwijającego się dziecka o tym decyduje, ale sama reakcja organizmu matki. Nawet najbardziej zapalone kawoszki w pierwszych tygodniach ciąży mogą odczuwać mdłości na samą myśl o kawie. Jej zapach, który do tej pory był lubiany i dobrze się kojarzył, w pierwszym trymestrze może nawet prowadzić do wymiotów. „Rewolucja” hormonalna w organizmie kobiety prowadzi również do zmiany upodobań – na miejsce kawy pojawia się herbata lub nawet zwykła woda. Picie kawy na początku ciąży może więc w ogóle nie wchodzić w grę ze względu na mdłości.

Kolejna sytuacja, kiedy mama bez żalu odstawia kawę, to złe samopoczucie po jej spożyciu. W ciąży zwiększa się objętość krążącej krwi, lekko podnosi się ciśnienie tętnicze, ciężarna może odczuwać nierówne bicie serca. Często zdarzają się duszności i męczliwość. Kobieta w ciąży po wypiciu kawy może odczuwać te objawy o wiele mocniej. Dość często po kawie pojawia się też zgaga. Sygnały, jakie do przyszłej mamy wysyła organizm, pozwalają jej zazwyczaj bez trudu zrezygnować z picia kawy lub nakłaniają ją do zmiany – na przykład na przejście na kawę zbożową.

i
Treści zawarte w serwisie mają wyłącznie charakter informacyjny i nie stanowią porady lekarskiej. Pamiętaj, że w przypadku problemów ze zdrowiem należy bezwzględnie skonsultować się z lekarzem.

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Zainteresują cię również:

cukier

Życie bez cukru. Co się zadzieje, kiedy odstawisz słodkości?

Szybka utrata wagi – o czym może świadczyć nagłe chudnięcie?

Julia Trawińska

Jak badanie genetyczne przełożyć na naszą dietę? Julia Trawińska o nutrigenetyce [WIDEO]

Jaglany detoks – oczyść swój organizm szybko i bezpiecznie

Olejek rycynowy – właściwości, zastosowanie. Na co pomagają okłady z olejku rycynowego?

Przygotowywanie herbaty na przeziębienie z imbirem, miodem, czosnkiem, cytryną

Imbir na przeziębienie – jak go wykorzystać, aby skutecznie pozbyć się choroby?

Kobieta siedzi i karmi dziecko piersią

Co można jeść karmiąc piersią? Dieta matki karmiącej

sieta

Dieta przyspieszająca metabolizm – co jeść, aby trawić szybciej?

magnez

Które produkty bogate w magnez są najzdrowsze? Gdzie szukać cennego pierwiastka?

soki

Detoks sokowy jako bezpieczny sposób na oczyszczenie organizmu. Kiedy warto go zastosować?

Mleko w różnych opakowaniach

Czym spowodowana jest alergia na mleko? Czym można je zastąpić w diecie?

Ta dieta usprawnia mózg

Ta dieta usprawnia mózg

Jedzenie, które chroni wątrobę

Jedzenie, które chroni wątrobę

oliwa

Wysoki cholesterol? Oto 6 produktów obniżających cholesterol

Brakuje ci pomysłu na obiad? Przedstawiamy trzy przepisy na vege zupy z różnych stron świata

Idealna przekąska na imprezę – orzeźwiające spring rollsy z krewetkami i pomelo

Co oponka na brzuchu ma wspólnego ze zdrowiem mózgu?

Mała czarna – niebezpieczna? Sprawdziłyśmy, czy rzeczywiście trzeba się jej bać

Czy chipsy rzeczywiście uzależniają jak nikotyna? Odpowiada dr Damian Parol

Czy chipsy rzeczywiście uzależniają jak nikotyna? Odpowiada dr Damian Parol

Woda to podstawa. Warto jednak zaufać nauce \źródło: kaboompics.com

Osiem szklanek dziennie wody to konieczność? Naukowcy mają inne zdanie na ten temat

Ograniczenie węglowodanów w diecie może zwiększyć ryzyko cukrzycy? Są najnowsze wyniki badań na ten temat

Ograniczenie węglowodanów w diecie może zwiększyć ryzyko cukrzycy? Są najnowsze wyniki badań na ten temat

Krowiak podwinięty (olszówka) – grzyb jadalny czy trujący?

Rdest ptasi – właściwości lecznicze, zastosowanie w chorobach nerek i kosmetyce

Nie jesteś w stanie opanować się przed jedzeniem słodyczy? Oto kilka sposobów na ratowanie sytuacji

×