Przejdź do treści

Kmin rzymski – właściwości, skutki uboczne

Kmin rzymski w słoiku
Kmin rzymski – właściwości, skutki uboczne. Czym się różni od kminku zwyczajnego? Istock.com
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
Owoce na kolacje – czy rzeczywiście lepiej tego unikać? Odpowiadają ekspertki portalu „Czytamy Etykiety”
Trzymasz pomidory w lodówce? Sprawdź, czy robisz to dobrze
Cukier – jak wpływa na organizm człowieka?
Deser bez cukru? Niemożliwe nie istnieje! Te 3 przepisy to niebo dla podniebienia
Rabarbarowa owsianka. Zdrowe i pyszne śniadanie, które przygotujesz w 15 minut!

Kmin rzymski podkreśla smak potraw m.in. z fasolą, kapustą oraz ciecierzycą. Trudno wyobrazić sobie kuchnię śródziemnomorską bez tej aromatycznej przyprawy. Kumin ceniony jest także za korzystny wpływ na zdrowie. Obniża cholesterol, zapobiega rozwojowi nowotworów i leczy dolegliwości ze strony układu pokarmowego. Jest przy tym przyprawą silnie alergizującą, dlatego warto zachować umiar w jego stosowaniu.

Co to jest kumin?

Kumin (in. kmin rzymski) występuje naturalnie w krajach zlokalizowanych na terenach śródziemnomorskich oraz w Azji Południowej. Ma podłużne, szaro-żółte nasiona, które od tysiącleci stosowane są w kuchni jako aromatyczny dodatek do potraw. W medycynie naturalnej wykorzystuje się go natomiast do leczenia m.in. dolegliwości ze strony układu pokarmowego.

Przyprawa ta ma charakterystyczny ostry smak i owocowo-korzenny zapach, który zawdzięcza kuminaldehydowi.

W Polsce kmin rzymski nie cieszy się wciąż dużą popularnością. Nie jest również hodowany w klimacie umiarkowanym, ze względu na niską tolerancję: ujemnych temperatur, nadmiernej wilgotności i niedoborów światła słonecznego.

W dogodnych warunkach klimatycznych i glebowych (a takie panują m.in. w Indiach, Egipcie, Maroku i Meksyku) osiąga wysokość do 40 cm. Nasiona wyłuskiwane są z owoców po upływie około czterech miesięcy od siewu.

W przestrzeni zakupowej HelloZdrowie znajdziesz produkty polecane przez naszą redakcję:

schabowy

Kmin rzymski a kminek – czym się różnią?

Kmin rzymski bywa mylony z kminkiem. Czy kumin to kminek? Nic bardziej mylnego! Są to dwie różne przyprawy, choć należą do tej samej rodziny selerowatych.

Jaka jest więc różnica między kuminem a kminkiem zwyczajnym? Nasiona kuminu o stosunkowo dużym rozmiarze mają żółto-szary kolor i sierpowaty kształt. Jest przy tym rośliną jednoroczną – zbiór plonów następuje kilka miesięcy po wysiewie.

Tymczasem kminek zwyczajny ma drobne nasiona o kształcie sierpowatym w kolorze brązowym. Należy przy tym do grupy roślin dwuletnich. Nasion nie można więc zebrać w tym samym roku, w którym przyprawa została zasiana. Kminek zwyczajny w odróżnieniu od kuminu najlepiej rośnie w glebach wilgotnych, w tym także w klimacie umiarkowanym.

Kmin rzymski – właściwości

Właściwości kminu rzymskiego są nie do przecenienia. Mowa tu nie tylko o walorach aromatycznych i smakowych, ale przede wszystkim o pozytywnym wpływie przyprawy na zdrowie.

Podstawową właściwością kuminu jest korzystny jego wpływ na układ pokarmowy. Umożliwia leczenie przewlekłych biegunek i niestrawności, a także łagodzi stany zapalne żołądka. Wszystko to dzięki tymolowi, który stymuluje produkcję enzymów trawiennych i przyspiesza przepływ żółci. W efekcie tego pobudzone zostaje trawienie, a transport pokarmu wzdłuż jelit znacząco przyspiesza.

Po kumin powinni sięgać także diabetycy. Regularne przyjmowanie przyprawy pobudza wydzielanie insuliny przez trzustkę, co skutkuje obniżeniem stężenia glukozy we krwi. Kuminaldehyd hamuje proces glikacji, który prowadzi do powstawania połączeń między glukozą a aminokwasami, co jest korzystne z punktu widzenia leczenia cukrzycy.

Olejki eteryczne kminu rzymskiego wykazują działanie przeciwzapalne. Mogą łagodzić zarówno stany zapalne związane z przebiegiem infekcji wewnątrzustrojowych, jak i tych zewnętrznych – występujących na skórze.

Kumin dzięki zawartości flawonoidów ma korzystny wpływ na regulację ciśnienia krwi i obniżanie stężenia cholesterolu LDL na rzecz wzrostu stężenia cholesterolu HDL. W związku z tym przyprawa powinna znaleźć się w diecie osób chorujących na nadciśnienie tętnicze i miażdżycę.

Ponadto kmin rzymski wykazuje działanie antyoksydacyjne, co ma znaczenie w profilaktyce nowotworowej i leczeniu tej choroby. Badania przeprowadzone na szczurach dowodzą, że przyprawa hamuje rozwój raka m.in. okrężnicy i macicy, zatrzymując cykl rozwoju komórek nowotworowych.

Kumin zawiera również żelazo, dlatego chętnie sięgają po niego osoby borykające się z anemią (w tym kobiety w ciąży). W 100 g przyprawy znajduje się aż 66,36 mg tego mikroelementu. Tymczasem dziennie należy przyjmować 10 – 20 mg żelaza, by organizm przyswoił odpowiednia jego ilość (w przypadku mężczyzn – 1 mg a kobiet – 1,5 mg).

Dziewczyna nakłada jedzenie

Kmin rzymski – skutki uboczne stosowania

Kmin rzymskich należy do rodziny roślin selerowatych (łac. Apiaceae). Ich cechą charakterystyczną jest zwiększony wpływ na immunologię organizmu i co za tym idzie – zdolność do wywoływania reakcji alergicznych. Uczulenie może wystąpić zarówno ze strony układu oddechowego, jak i pokarmowego. Możliwe są także reakcje kontaktowe w postaci wysypki na skórze.

Ponadto, ze względu na obecność furanokumaryny w kminie rzymskim nadmierne spożycie przyprawy może doprowadzić do reakcji fotouczulających i fotodermatozy.

 


Źródła:

  1. J. Kamecka-Krupa, Wybrane rośliny lecznicze i przyprawowe stosowane w pielęgnacji i diecie małego dziecka, [w:] M. Janiszewska, Rośliny w naukach medycznych i przyrodniczych – przegląd i badania, Wydawnictwo Naukowe TYGIEL sp. z o.o., Lublin 2020, s. 202 – 236.
  2. K. Srinivasan, Cumin (Cuminum cyminum) and black cumin (Nigella sativa) seeds: traditional uses, chemical constituents, and nutraceutical effects, „Food Quality and Safety” 2018, nr 2, s. 1–16.
  3. M. Michalska-Sinkowska, Otrzymywanie i scharakteryzowanie materiałów kolagenowych wzbogaconych w związki biobójcze pochodzenia naturalnego – rozprawa doktorska, Uniwersytet Mikołaja Kopernika w Toruniu, Toruń 2020.
  4. K. Buczyłko, Alergeny ziół kulinarnych i warzyw ważne dla pielęgniarki lub dietetyczki, „Innowacje w Pielęgniarstwie i Naukach o Zdrowiu” 2020, nr 3 (5), s. 117–136.
  5. I. Fecka, Furanokumaryny – składniki toksyczne selerowatych, https://www.farmacja.umed.wroc.pl/sites/default/files/tomasz.machynia/files/iwt_kabstr.pdf, dostęp: 18.11.2021 r.

Zobacz także

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Zainteresują cię również:

Sery dojrzewające – jak się je robi, rodzaje, produkcja. Kto może je jeść?

Rodzaje makaronów w przepisach. Jak ugotować makaron?

Ryż czerwony – właściwości zdrowotne. Czy jest lepszy od białego i brązowego ryżu?

Chipsy warzywne – jak zrobić domowe chipsy z piekarnika?

Kasza pęczak – właściwości, wartości odżywcze i przepisy nie tylko na gołąbki z pęczakiem

Kasza owsiana – właściwości odżywcze i sposób gotowania

Czubryca – co to jest, do czego dodawać i gdzie kupić?

Wyrzucasz liście tych warzyw do kosza? Zupełnie niepotrzebnie. To prawdziwa skarbnica witamin!

Nie, dziękuję, jestem na diecie

Chcesz jeść zdrowo, ale bliscy kuszą cię słodkościami? Naucz się mówić NIE!

Syrop z sosny – zrobisz go z pędów, szyszek, a jego właściwości zadziwiają

Syrop z sosny – zrobisz go z pędów, szyszek, jego właściwości zadziwiają

Kąski batata z guacamole i chipsem z jarmużu

Zdrowa, szybka przekąska z batatów i chipsy z jarmużu

Kleik ryżowy na biegunkę dla dzieci i dorosłych – przepis

Pieprz ziołowy – skład, do czego stosować, czym zastąpić. Przepis na domowy pieprz ziołowy

Kiedy pić białko – przed treningiem czy po treningu? Ile białka potrzebujesz?

8 niezawodnych sposobów na niezdrowego grilla

Oto 8 niezawodnych sposobów na niezdrowego grilla. Na pewno go nie zapomnisz!

Kwas linolowy (omega-6) – występowanie i właściwości. Co różni kwas linolowy od linolenowego?

Wskazówki dla osób z insulinoopornością / istock

5 wskazówek na Wielkanoc dla osób z insulinoopornością

Makaron pełnoziarnisty – jak ugotować, kaloryczność

Sery podpuszczkowe – rodzaje, właściwości, jak się je robi /fo. iStock

Sery podpuszczkowe – rodzaje, właściwości, jak się je robi

Jak twój mikrobiom zmienia się wraz z wiekiem? / pexels

Jak twój mikrobiom zmienia się wraz z wiekiem?

Kwas winowy – gdzie występuje, zastosowanie

Likopen – co to jest, właściwości, działanie, gdzie występuje

Kwas ferulowy – gdzie występuje i efekty stosowania

Makaron razowy – właściwości, kalorie, indeks glikemiczny

Najpopularniejsze

Truskawki - produkty bogate w błonnik

Błonnik – w czym jest go dużo? Sprawdź, jakie owoce i warzywa są bogate w błonnik

Przeterminowana żywność / unsplash

Termin ważności ma znaczenie? Można zjeść przeterminowane jedzenie?

avocado

9 produktów, które regulują poziom cukru

18 dań wege, które pokochają mięsożercy

18 dań wege, które pokochają mięsożercy. Najlepsze przepisy z wegańskich i wegetariańskich blogów

Jesz za mało? 8 sygnałów, że masz zbyt niskokaloryczną dietę

6 zaskakujących rzeczy powodujących wzdęcia

Męczą cię zaparcia? Zobacz, jakie produkty powinnaś jeść, aby się ich pozbyć

18 przepisów dla miłośników awokado

Kobieta

Czy organizm może nie tolerować kawy? Sprawdziłyśmy!

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

elektrolity

Dopadają cię zawroty głowy albo skurcze mięśni? To sygnały, że możesz mieć problem z elektrolitami

pizza kobieta

Brak apetytu, a chcesz przytyć? Oto 5 patentów na „coś na apetyt”

Pokrojone buraki

7 rzeczy, za które pokocha cię twoja wątroba

Dlaczego łamią się paznokcie?

Dlaczego łamią się paznokcie i jak temu zaradzić?

Bilans wodny - picie wody / istock

Bilans wodny. Co wlicza się w dzienną podaż płynów? Dietetyczka wyjaśnia

5 pomysłów na jednodniowy detoks

Dieta oczyszczająca – jadłospis. Jak oczyścić organizm?

×