Przejdź do treści

Kiedy jeść nowalijki? I dlaczego jeszcze nie teraz? Wyjaśnia Sylwia Majcher

Rzodkiewka
Kiedy jeść nowalijki? I dlaczego jeszcze nie teraz? Wyjaśnia Sylwia Majcher/ Unsplash
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
7 zasad grillowania dobrych dla wątroby
Dlaczego tak lubimy jeść tosty z serem? Wyjaśnia biotechnolog Dawid Polak
Mama Chemik: „Odkrajanie spleśniałego kawałka owocu czy zdejmowanie kożuszka z wierzchu dżemu, a później zjadanie reszty, jest wielkim błędem”
3 przepisy na wrapy. Dla tych, którym znudziły się kanapki
Napój arbuzowy – twoje ciało podziękuje ci za tę chwilę wytchnienia

„To jeszcze nie rodzimy sezon na nowalijki, chociaż zaopatrzenie targowisk i sklepów sugeruje coś innego. Do marca ponad 80 proc. warzyw i owoców, jakie kupić można w Polsce, dociera do nas z zagranicy. Wczesnowiosenne nowalijki krajowe ze względu na chłodną pogodę, uprawiane są szklarniach” – pisze Sylwia Majcher, blogerka i aktywistka ekologiczna. I wyjaśnia, które nowalijki kumulują najwięcej azotanów oraz jak wybierać, by na nasze talerze trafiały najzdrowsze warzywa. 

Nowalijki wczesną wiosną? Niekoniecznie

„Już są i kuszą stęsknione po zimowym marazmie podniebienie. Dorodne rzodkiewki, marchew z solidną nacią, botwina z całkiem sporymi burakami. Czy warto wrzucać je teraz do koszyka, żeby nowalijkami wzmacniać organizm?”

Tymi słowami rozpoczyna wpis na swoim profilu na Instagramie blogerka i aktywistka ekologiczna Sylwia Majcher. I odpowiada, że niekoniecznie.

„To jeszcze nie rodzimy sezon na nie, chociaż zaopatrzenie targowisk i sklepów sugeruje coś innego. Do marca ponad 80 proc. warzyw i owoców, jakie kupić można w Polsce, dociera do nas z zagranicy. Wczesnowiosenne nowalijki krajowe ze względu na chłodną pogodę, uprawiane są szklarniach” – wyjaśnia.

Jak dodaje, nowalijki importowane przyjeżdżają do nas z Hiszpanii, Maroka, Włoch czy Portugalii, gdzie zbierane są najczęściej jeszcze zanim dojrzeją.

„Odpowiedni wygląd uzyskują w czasie transportu i w chłodniach. Są zapakowane w folie, a to powoduje, że może dochodzić w nich do przemian azotanów w azotyny, które są niebezpieczne dla zdrowia. Przyjeżdżają do nas nieznane odmiany, które nie występują w krajowych uprawach” – pisze Majcher.

W przestrzeni zakupowej HelloZdrowie znajdziesz produkty polecane przez naszą redakcję:

Które nowalijki zawierają najwięcej azotanów?

Ekspertka dodaje, że nowalijki krajowe, które o tej porze dostaniemy, rosną w szklarniach. A to tez nie zawsze dobry wybór, ponieważ w takich warunkach rośliny uprawiane są z minimalną ilością podłoża, a czasem nawet i bez niego.

„W szklarniach jest ciasno, istnieje ryzyko występowania chorób roślin, więc by je ograniczyć, masowo stosuje się pestycydy. Gdy warzywom brakuje dostępu do światła dziennego, uprawy wzmacniane są większymi dawkami azotu, co powoduje większe gromadzenie się azotanów w roślinach. Kontrole przeprowadzane przez Inspekcję Handlową Artykułów Rolno-Spożywczych regularnie wykazują przekroczenie dozwolonych norm” – wyjaśnia.

Majcher przytacza wypowiedź profesorki Eweliny Hallmann z Instytutu Nauk i Żywieniu Człowieka SGGW, która tłumaczyła, że do wzrostu nowalijek i przyspieszenia ich zbiorów rolnicy używają intensywnego nawożenia azotowego.

„Azot jest potrzebny roślinom do produkcji biomasy. Korelują go ze światłem, a im krótszy jest dzień, tym mniej czasu mają na jego wykorzystanie. Nadmiar odkładają w postaci azotanów, które same w sobie nie są szkodliwe, ale produkty ich przemian już tak” – tłumaczy.

Zbyt mała ilość światła słonecznego dostarczanego w szklarniach jest także wynikiem mniejszej zawartości witaminy C i bioflawonoidów w warzywach. Takie nowalijki mogą wykazywać również mniej aromatu i smaku. Wystrzegać należy się tutaj przede wszystkim tych, które kumulują najwięcej azotanów. Majcher wymienia, że są to:

  • rzodkiewka,
  • sałata,
  • szpinak,
  • szczypiorek,
  • warzywa kapustne.
Wiosenna zupa rzodkiewkowa - przepis na zdrowe i smaczne danie / Olimpia Davies

Jak dobrze wybierać nowalijki?

W sklepach czeka na nas wiele pułapek przy sięganiu po nowalijki o tej porze roku. W jaki sposób wybrać najzdrowszą opcję?

„Sprawdzaj kraj pochodzenia nowalijek. Ignoruj warzywa, które są niepokojąco duże, mają intensywny kolor i niewiele naturalnego zapachu. Takie nowalijki potrzebowały większej ilości nawozów.

Nie kupuj warzyw zamkniętych w plastikowej folii, bez dostępu do świeżego powietrza. Mogły się zaparzyć. Brak tlenu sprzyja reakcjom przekształcania azotanów w szkodliwe azotyny.

Wybieraj nowalijki, które maja zielone liście. Pożółkłe mogą świadczyć o ich zepsuciu. Nie kupuj warzyw z oznakami pleśni czy zgnicia.

W miarę możliwości sięgaj po warzywa z upraw ekologicznych” – radzi Majcher.

Ekoaktywistka dodaje, że warto również dobrze umyć nowalijki w ciepłej wodzie.

„Możesz je namoczyć. Azotyny i azotany rozpuszczają się w wodzie. Półgodzinne moczenie sałaty obniża zawartość azotanów aż o 20 proc.” – podsumowuje.

Sylwia Majcher – kim jest?

„Codziennie piszę, jak nie marnować” – mówi o sobie Sylwia Majcher, blogerka i autorka dwóch książek: „Gotuję, nie marnuję” oraz „Wykorzystuję, nie marnuję”. Blogerka tworzy też patenty i przepisy, dzięki którym zastanowisz się dwa razy, zanim coś wyrzucisz do kosza.

Konto Sylwii Majcher na Instagramie obserwuje niemal 36 tys. osób. Popularność przyniosła blogerce nie tylko duża wiedza, ale i umiejętność przekazywania jej innym w łatwy sposób.

Zobacz także

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Zainteresują cię również:

Zioła szwedzkie – czym są, właściwości, zastosowanie. Przepis na nalewkę

Maltoza – czy jest zdrowa? W jakich produktach występuje i kto powinien jej unikać?

Koszerność – co to znaczy? Kuchnia i jedzenie koszerne

Sukraloza – co to jest, szkodliwość. Ile sukralozy można bezpiecznie spożywać?

Wegańskie lody jaglano-truskawkowe

Wegańskie lody jaglano-truskawkowe. To prostsze, niż myślisz!

Żywność liofilizowana – co to jest i jakie ma zastosowanie?

Jakie zmiany na cukinii są jadalne, a jakie nie? Wyjaśnia Jagna Niedzielska

Jakie zmiany na cukinii są jadalne, a jakie nie? Wyjaśnia Jagna Niedzielska

Przekąski na grilla – podpowiadamy, jak zdrowo grillować potrawy i podajemy przepisy

Zasada FIFO w twojej lodówce / istock

Lubisz zero waste w kuchni? Poznaj FIFO i z łatwością zarządzaj żywnością w swoim domu

Arcydzięgiel – jakie właściwości ma korzeń tej rośliny?

Łopian większy – właściwości i przeciwwskazania

Cytryniec chiński – uprawa, właściwości i działanie rośliny pięciu smaków

Fit deser – jak przygotować zdrowe słodycze?

Kapsułowa kuchnia - jak ją stworzyć? / gettyimages

Chcesz gotować więcej za mniej? Stwórz kapsułową kuchnię! Patent podpowiada Elwira Rogoda

Jak naturalnie obniżyć ciśnienie – jaka dieta jest najlepsza?

Sałatka warzywa w misce

Pomidor i ogórek to toksyczne połączenie? Ekspertki z „Czytamy Etykiety” rozwiewają wątpliwości

Wiosenna pizza na zielonym spodzie. Pyszna i zdrowa!

Glicyna – budowa, właściwości, źródła w pożywieniu. Czy glicyna pomaga w bezsenności?

7 olejów, które warto mieć w domu / iStock

Te tłuszcze mają moc! Top 7 olejów

Prolina – czym jest i gdzie jej szukać. Budowa i funkcje w organizmie

Sery dojrzewające – jak się je robi, rodzaje, produkcja. Kto może je jeść?

Rodzaje makaronów w przepisach. Jak ugotować makaron?

Ryż czerwony – właściwości zdrowotne. Czy jest lepszy od białego i brązowego ryżu?

Chipsy warzywne – jak zrobić domowe chipsy z piekarnika?

Najpopularniejsze

Truskawki - produkty bogate w błonnik

Błonnik – w czym jest go dużo? Sprawdź, jakie owoce i warzywa są bogate w błonnik

Przeterminowana żywność / unsplash

Termin ważności ma znaczenie? Można zjeść przeterminowane jedzenie?

18 dań wege, które pokochają mięsożercy

18 dań wege, które pokochają mięsożercy. Najlepsze przepisy z wegańskich i wegetariańskich blogów

Jesz za mało? 8 sygnałów, że masz zbyt niskokaloryczną dietę

elektrolity

Dopadają cię zawroty głowy albo skurcze mięśni? To sygnały, że możesz mieć problem z elektrolitami

Męczą cię zaparcia? Zobacz, jakie produkty powinnaś jeść, aby się ich pozbyć

6 zaskakujących rzeczy powodujących wzdęcia

avocado

9 produktów, które regulują poziom cukru

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

Kobieta

Czy organizm może nie tolerować kawy? Sprawdziłyśmy!

Pokrojone buraki

7 rzeczy, za które pokocha cię twoja wątroba

pizza kobieta

Brak apetytu, a chcesz przytyć? Oto 5 patentów na „coś na apetyt”

Bilans wodny - picie wody / istock

Bilans wodny. Co wlicza się w dzienną podaż płynów? Dietetyczka wyjaśnia

7 produktów, za które pokochają cię mięśnie

5 produktów, które pomogą przetrwać upały

Melon – odmiany i właściwości zdrowotne. Jak jeść melona?

×