Przejdź do treści

Kiedy jeść nowalijki? I dlaczego jeszcze nie teraz? Wyjaśnia Sylwia Majcher

Rzodkiewka
Kiedy jeść nowalijki? I dlaczego jeszcze nie teraz? Wyjaśnia Sylwia Majcher/ Unsplash
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim

„To jeszcze nie rodzimy sezon na nowalijki, chociaż zaopatrzenie targowisk i sklepów sugeruje coś innego. Do marca ponad 80 proc. warzyw i owoców, jakie kupić można w Polsce, dociera do nas z zagranicy. Wczesnowiosenne nowalijki krajowe ze względu na chłodną pogodę, uprawiane są szklarniach” – pisze Sylwia Majcher, blogerka i aktywistka ekologiczna. I wyjaśnia, które nowalijki kumulują najwięcej azotanów oraz jak wybierać, by na nasze talerze trafiały najzdrowsze warzywa. 

Nowalijki wczesną wiosną? Niekoniecznie

„Już są i kuszą stęsknione po zimowym marazmie podniebienie. Dorodne rzodkiewki, marchew z solidną nacią, botwina z całkiem sporymi burakami. Czy warto wrzucać je teraz do koszyka, żeby nowalijkami wzmacniać organizm?”

Tymi słowami rozpoczyna wpis na swoim profilu na Instagramie blogerka i aktywistka ekologiczna Sylwia Majcher. I odpowiada, że niekoniecznie.

„To jeszcze nie rodzimy sezon na nie, chociaż zaopatrzenie targowisk i sklepów sugeruje coś innego. Do marca ponad 80 proc. warzyw i owoców, jakie kupić można w Polsce, dociera do nas z zagranicy. Wczesnowiosenne nowalijki krajowe ze względu na chłodną pogodę, uprawiane są szklarniach” – wyjaśnia.

Jak dodaje, nowalijki importowane przyjeżdżają do nas z Hiszpanii, Maroka, Włoch czy Portugalii, gdzie zbierane są najczęściej jeszcze zanim dojrzeją.

„Odpowiedni wygląd uzyskują w czasie transportu i w chłodniach. Są zapakowane w folie, a to powoduje, że może dochodzić w nich do przemian azotanów w azotyny, które są niebezpieczne dla zdrowia. Przyjeżdżają do nas nieznane odmiany, które nie występują w krajowych uprawach” – pisze Majcher.

W przestrzeni zakupowej HelloZdrowie znajdziesz produkty polecane przez naszą redakcję:

Odporność, Good Aging, Energia, Trawienie, Beauty
Wimin Zestaw z lepszym metabolizmem, 30 saszetek
139,00 zł
NOWOŚĆ
Odporność, Trawienie, PNOS
Nasiona trybuły ogrodowej do samodzielnego wysiania, 1 g
2,00 zł
NOWOŚĆ
Odporność, Trawienie, PNOS
Nasiona trybuły ogrodowej do samodzielnego wysiania, 1 g
2,00 zł
Trawienie
WIMIN Lepszy metabolizm, 30 kaps.
79,00 zł
Trawienie, Verdin
Verdin Fix, Kompozycja 6 ziół z zieloną herbatą, 2 x 20 saszetek
15,90 zł

Które nowalijki zawierają najwięcej azotanów?

Ekspertka dodaje, że nowalijki krajowe, które o tej porze dostaniemy, rosną w szklarniach. A to tez nie zawsze dobry wybór, ponieważ w takich warunkach rośliny uprawiane są z minimalną ilością podłoża, a czasem nawet i bez niego.

„W szklarniach jest ciasno, istnieje ryzyko występowania chorób roślin, więc by je ograniczyć, masowo stosuje się pestycydy. Gdy warzywom brakuje dostępu do światła dziennego, uprawy wzmacniane są większymi dawkami azotu, co powoduje większe gromadzenie się azotanów w roślinach. Kontrole przeprowadzane przez Inspekcję Handlową Artykułów Rolno-Spożywczych regularnie wykazują przekroczenie dozwolonych norm” – wyjaśnia.

Majcher przytacza wypowiedź profesorki Eweliny Hallmann z Instytutu Nauk i Żywieniu Człowieka SGGW, która tłumaczyła, że do wzrostu nowalijek i przyspieszenia ich zbiorów rolnicy używają intensywnego nawożenia azotowego.

„Azot jest potrzebny roślinom do produkcji biomasy. Korelują go ze światłem, a im krótszy jest dzień, tym mniej czasu mają na jego wykorzystanie. Nadmiar odkładają w postaci azotanów, które same w sobie nie są szkodliwe, ale produkty ich przemian już tak” – tłumaczy.

Zbyt mała ilość światła słonecznego dostarczanego w szklarniach jest także wynikiem mniejszej zawartości witaminy C i bioflawonoidów w warzywach. Takie nowalijki mogą wykazywać również mniej aromatu i smaku. Wystrzegać należy się tutaj przede wszystkim tych, które kumulują najwięcej azotanów. Majcher wymienia, że są to:

  • rzodkiewka,
  • sałata,
  • szpinak,
  • szczypiorek,
  • warzywa kapustne.
Wiosenna zupa rzodkiewkowa - przepis na zdrowe i smaczne danie / Olimpia Davies

Jak dobrze wybierać nowalijki?

W sklepach czeka na nas wiele pułapek przy sięganiu po nowalijki o tej porze roku. W jaki sposób wybrać najzdrowszą opcję?

„Sprawdzaj kraj pochodzenia nowalijek. Ignoruj warzywa, które są niepokojąco duże, mają intensywny kolor i niewiele naturalnego zapachu. Takie nowalijki potrzebowały większej ilości nawozów.

Nie kupuj warzyw zamkniętych w plastikowej folii, bez dostępu do świeżego powietrza. Mogły się zaparzyć. Brak tlenu sprzyja reakcjom przekształcania azotanów w szkodliwe azotyny.

Wybieraj nowalijki, które maja zielone liście. Pożółkłe mogą świadczyć o ich zepsuciu. Nie kupuj warzyw z oznakami pleśni czy zgnicia.

W miarę możliwości sięgaj po warzywa z upraw ekologicznych” – radzi Majcher.

Ekoaktywistka dodaje, że warto również dobrze umyć nowalijki w ciepłej wodzie.

„Możesz je namoczyć. Azotyny i azotany rozpuszczają się w wodzie. Półgodzinne moczenie sałaty obniża zawartość azotanów aż o 20 proc.” – podsumowuje.

Sylwia Majcher – kim jest?

„Codziennie piszę, jak nie marnować” – mówi o sobie Sylwia Majcher, blogerka i autorka dwóch książek: „Gotuję, nie marnuję” oraz „Wykorzystuję, nie marnuję”. Blogerka tworzy też patenty i przepisy, dzięki którym zastanowisz się dwa razy, zanim coś wyrzucisz do kosza.

Konto Sylwii Majcher na Instagramie obserwuje niemal 36 tys. osób. Popularność przyniosła blogerce nie tylko duża wiedza, ale i umiejętność przekazywania jej innym w łatwy sposób.

Zobacz także

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Zainteresują cię również:

Brokuły jesienią – wartości odżywcze, właściwości. Jak je gotować?

Dodaje się go do produktów spożywczych, żeby poprawić ich teksturę i zwiększyć wagę. Co warto wiedzieć o błonniku bambusowym? / istock

Widzisz w składzie błonnik bambusowy i nie wiesz, czy to dobrze? Wyjaśnia Katarzyna Bosacka

Szybka utrata wagi – o czym może świadczyć nagłe chudnięcie?

Urozmaicaj i próbuj, czyli wegetariański tuning dnia

Homogenizacja – co to jest i czy jest szkodliwa? Mleko homogenizowane czy pasteryzowane?

płatki śniadaniowe

7 „odchudzających” produktów, które… nie odchudzają!

awokado na talerzu

Nie daj się nabrać na bio i eko. 5 rad dla tropicieli spożywczej ściemy

Soplówka jeżowata – właściwości. Kiedy i jak stosować?

Gruszka – 5 powodów, dla których warto ją jeść jesienią i zimą

Dzień pod znakiem selera

Dzień pod znakiem selera! Najwyższa pora, żeby odczarować to niedoceniane warzywo

Dieta po usunięciu woreczka żółciowego – zalecenia żywieniowe, przykładowy jadłospis

Przeterminowana żywność / unsplash

Termin ważności ma znaczenie? Można zjeść przeterminowane jedzenie?

Katechiny – działanie, źródła w diecie, właściwości

Meal prep – co to jest i jak go zaplanować? Menu na trzy dni

Miód faceliowy – jak go rozpoznać i jakie ma właściwości?

4 ważne powody, dla których lepiej zrezygnować z produktów typu „light”

Astaksantyna – działanie, właściwości, skutki uboczne

Fitoestrogeny – gwarancja zdrowia i dobrego samopoczucia, zwłaszcza w czasie menopauzy

Morele – wartość odżywcza, indeks glikemiczny, przepisy

Bromelaina – właściwości, wskazania i przeciwwskazania. Na co pomagają tabletki z ananasa?

Jak przygotować zupę, która będzie sycąca i dobrze zbilansowana? Magda Gembacka dzieli się swoimi radami / unsplash

Jak przygotować zupę, która będzie sycąca i dobrze zbilansowana? Magda Gembacka dzieli się swoimi radami

Makaron

Popularny makaron wycofany ze sprzedaży. Zawiera niebezpieczne dla zdrowia toksyny

Głęboki smak i duża oszczędność. We wrześniu jemy na pomarańczowo, fioletowo i czerwono

Mizuna (sałata japońska) – przepisy, właściwości, uprawa musztardowca w ogródku i na balkonie

×