Przejdź do treści

Kawa zbożowa – czy na pewno jest dla wszystkich? Odpowiada dietetyczka

Kawa zbożowa - czy na pewno jest dla wszystkich? Odpowiada dietetyczka
Kawa zbożowa - czy na pewno jest dla wszystkich? Odpowiada dietetyczka/ kaboompics
Podoba Ci
się ten artykuł?
Podoba Ci
się ten artykuł?

„Jak to jest z tą kawą zbożową? Pić czy nie pić?” – pisze na swoim profilu na Instagramie dietetyczka Anna Reguła i odpowiada, że… to zależy. Jakie są wady i zalety tego napoju i komu może zaszkodzić? Wszystkie te kwestie eksperta wyjaśniła we wpisie.

Pić czy nie pić? Oto jest pytanie

Kawa zbożowa, jak każdy produkt, ma swoje wady i zalety, gdzie ich wydźwięk także zależy od potrzeby danej osoby (…) – zwraca uwagę ekspertka, która wylicza cztery rzeczy, które powinnaś wiedzieć o tego rodzaju kawie.

  1. Kawa zbożowa to źródło błonnika – jak wyjaśnia dietetyczka, produkuje się ją zazwyczaj z żyta, buraka cukrowego i cykorii. „Może pozytywnie wpływać na perystaltykę jelit, a jednocześnie dalej być wykorzystywana nawet na diecie łatwostrawnej” – wyjaśnia Reguła.
  2. Jest źródłem glutenu – ekspertka tłumaczy, że jeśli nie mamy celiakii, alergii na gluten czy też nieceliakalnej nadwrażliwości na ten składnik, to pozostaje to bez znaczenia dla naszego zdrowia.
  3. Ma wysoki indeks glikemiczny – jak zawraca uwagę specjalistka, z tego powodu nie będzie pożądanym elementem w menu osób z insulinoopornością czy cukrzycą. „Dla reszty świata ta cecha nie jest wadą” – zaznacza.
  4. Jest źródłem akrylamidu – podobnie jak kawa rozpuszczalna, produkty ziemniaczane (chipsy czy frytki smażone w wysokiej temperaturze przez dłuższy czas). Reguła zaznacza, że właśnie dlatego spożycie kawy zbożowej powinno być umiarkowane (możemy ją pić np. raz dziennie zamiast czterech razy dziennie do każdego posiłku). „Należy mieć to na uwadze zwłaszcza w przypadku podawania kawy zbożowej dzieciom” – podkreśla dietetyczka.

„Co ciekawe, jak wynika z danych Instytutu Żywności i Żywienia, jednym z najistotniejszych źródeł akrylamidu w polskiej diecie jest pieczywo, a więc produkt z grupy o najniższej zawartości tego związku. Może ono dostarczać nawet do 50 proc. jego całkowitego pobrania z pożywieniem w populacji osób dorosłych. Jest to związane z powszechnością i częstością spożywania pieczywa w naszym kraju” – wyjaśnia Anna Reguła.

Dietetyczka dodaje, że smakowa kawa zbożowa, np. karmelowa, to już deser! Miej więc to na uwadze przy planowaniu diety bądź podczas zakupów. Pamiętaj: wybieraj produkty, które spożywasz, świadomie!

Kawa bezkofeinowa

Anna Reguła

Anna Reguła to dyplomowana dietetyczka prowadząca w mediach społecznościowych profil pod nazwą „niekoniecznie_dietetycznie”. Zajmuje się układaniem planów dietetycznych oraz prowadzeniem szkoleń z zakresu odżywiania. Jej konto na Instagramie obserwuje 270 tys. osób. Ekspertka wydała też książkę „Ach ten cukier”, w której wyjaśnia zgubną rolę cukru w naszym życiu.

Zobacz także

Podoba Ci się ten artykuł?

Powiązane tematy: