Przejdź do treści

Kawa liofilizowana – czym jest i jak powstaje?

Kawa liofilizowana
Kawa liofilizowana - czym jest i jak powstaje? Istock.com
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim

Kawa liofilizowana to jeden z rodzajów kaw rozpuszczalnych. Choć sam proces liofilizacji żywności na dużą skalę stosowany był już w czasach II wojny światowej, nazwa ta dla niektórych wciąż pozostaje zagadką. Podobnie jest z liofilizowaną kawą rozpuszczalną. Wprawdzie jest doceniana za bardziej wyrazisty aromat w stosunku do innych kaw rozpuszczalnych, jednak wiele osób nie wie w jaki sposób powstaje. Czym zatem jest liofilizacja kawy? Czy kawa liofilizowana jest szkodliwa? Jaka kawa rozpuszczalna jest najlepsza?

Kawa liofilizowana – co to jest?

Kawa liofilizowana to jeden z rodzajów kawy rozpuszczalnej, którą z łatwością rozpoznasz po charakterystycznym kształcie – są to niewielkie granulki, przypominające małe piramidki. Taką formę kawa liofilizowana zawdzięcza specyficznej obróbce technicznej, której jest poddawana. Ten rodzaj kawy rozpuszczalnej uznawany jest powszechnie za najlepszy spośród kaw rozpuszczalnych, zachowuje bowiem więcej właściwości pierwotnego produktu.

Liofilizacja kawy – na czym polega ten proces?

Liofilizacja to sposób konserwacji żywności, którego początki sięgają XII wieku. Na terytorium dzisiejszej Boliwii i Peru odkryto ślady, które wskazują na wytwarzanie przez średniowieczną ludność suszonych mrozem ziemniaków. Na powszechną skalę liofilizowanie żywności było stosowane w czasie II wojny światowej, z czasem zaś zainteresowało się nim NASA, które zapewnia w ten sposób posiłki dla astronautów. Na czym polega liofilizacja kawy?

Liofilizacja składa się z trzech etapów. Są to:

  • zamrażanie,
  • sublimacja,
  • desorpcja.

W przestrzeni zakupowej HelloZdrowie znajdziesz produkty polecane przez naszą redakcję:

Trawienie
WIMIN Lepszy metabolizm, 30 kaps.
79,00 zł
Odporność, Good Aging, Energia, Trawienie, Beauty
Wimin Zestaw z lepszym metabolizmem, 30 saszetek
139,00 zł
Trawienie, Verdin
Verdin Fix, Kompozycja 6 ziół z zieloną herbatą, 2 x 20 saszetek
15,90 zł
NOWOŚĆ
Odporność, Trawienie, PNOS
Nasiona trybuły ogrodowej do samodzielnego wysiania, 1 g
2,00 zł
NOWOŚĆ
Odporność, Trawienie, PNOS
Nasiona trybuły ogrodowej do samodzielnego wysiania, 1 g
2,00 zł
Czy kawa rozpuszczalna to rzeczywiście sama chemia? Odpowiada dietetyczka Aleksandra Zaczkiewicz

Punktem wyjścia jest napar z mielonych ziaren kawowca, który w pierwszym etapie liofilizacji podlega zamrożeniu. Z uwagi na wytworzenie lodu, znaczna część wody oddzielona zostaje już w tym momencie. Sublimacja to usunięcie z produktu reszty wody w postaci lodu, co odbywa się przez przejście w postać gazową. Niezbędna jest do tego energia w postaci ciepła, przy czym musi być ona kontrolowana w taki sposób, aby parę można było usunąć jak najszybciej. Dzięki temu nie dochodzi do uszkodzenia strukturalnego suszonego materiału. Do usunięcia lodu dochodzi w trakcie tzw. dyfuzji, czyli wymiany masy przy różnicy ciśnień. Desorpcja, nazywana także drugim suszeniem lub dosuszaniem, polega na usunięciu pozostałej wilgotności do poziomu optymalnego produktu.

Czym charakteryzuje się kawa rozpuszczalna liofilizowana?

Czy kawa liofilizowana to najlepsza rozpuszczalna kawa? Powszechnie tak się uznaje. Poprzez pominięcie etapu podgrzewania zachowany zostaje bowiem aromat ziaren kawy. Na intensywny zapach i smak wpływa także niewielka ilość wody w kawie liofilizowanej, który wynosi nie więcej niż pięć procent.

Kobieta trzyma w rękach filiżankę kawy. Na stole leżą płatki kwiatów i ziarna kawy

Podkreśla się także, że kawa rozpuszczalna liofilizowana nie zawiera drobnoustrojów. W procesie mrożenia i odparowywania ich ilość zostaje bowiem znacznie obniżona. Zwolennicy tego rodzaju kawy rozpuszczalnej wskazują ponadto, że podczas jej produkcji nie dodaje się żadnych substancji pomocniczych, co jest bardziej prawdopodobne w przypadku kawy rozpuszczalnej w postaci proszku.

Kawa rozpuszczalna – czy jest niezdrowa?

Dyskusja na temat tego, czy kawa jest zdrowa, czy też szkodzi naszemu organizmowi w zasadzie nie ma końca. Jak wykazują jednak badania kawa zmniejsza ryzyko rozwoju cukrzycy typu 2 i poprawia metabolizm glukozy. Spożycie kawy zmniejsza ponadto ryzyko wystąpienia zaburzeń neurodegeneracyjnych, w tym choroby Parkinsona i Alzheimera. Działa ona także pobudzająco na układa nerwowy, poprawia pamięć i koncentrację. Prowadzone są również badania, które wskazują, że jest produktem niekancerogennym dla organizmu, a nawet przypisuje się jej właściwości chemoprewencyjne.

kawa a senność

Choć entuzjaści świeżo mielonej kawy twierdzą, że zalana gorącą wodą kawa rozpuszczalna nie ma wiele wspólnego ze smakiem owoców kawowca, warto jednak pamiętać, że ma ona wiele zalet. Co więcej, spożywanie kawy rozpuszczalnej liofilizowanej pod wieloma względami może mieć o wiele korzystniejszy wpływ na zdrowie. Nie podnosi ona poziomu cholesterolu, nie oddziałuje na układ krążenia i nie dostarcza organizmowi zbyt dużo kofeiny, dzięki czemu możesz pić ją częściej niż kawę mieloną.

 

Źródła:

  1. O. Narbutt, H.P. Dąbrowski, G. Dąbrowska, Proces liofilizacji, jego zastosowanie i wybrane mechanizmy obronne organizmów przed odwodnieniem, Edukacja biologiczna i środowiska 2/2017,
  2. M. Pelczyńska, P. Bogdański, Prozdrowotne właściwości kawy”,Varia Medica 2019, t. 3.

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Zainteresują cię również:

Mała czarna – niebezpieczna? Sprawdziłyśmy, czy rzeczywiście trzeba się jej bać

Kawa zbożowa - czy na pewno jest dla wszystkich? Odpowiada dietetyczka

Kawa zbożowa – czy na pewno jest dla wszystkich? Odpowiada dietetyczka

Kawa / istockphoto.com

Kawa i cholesterol. Koniec z espresso i „sypaną”?

Kawa wypłukuje magnez? Fakty i mity dotyczące kawy

Przewodnik dla kawoszy: drip

Przewodnik dla kawoszy: jak zrobić sobie drip?

Kobieta trzyma w rękach filiżankę kawy. Na stole leżą płatki kwiatów i ziarna kawy

Kawa po chińsku. Poranny rytuał, który pozwoli ci dobrze zacząć dzień

Lubisz pić kawę? Sprawdź, która z nich jest najzdrowsza

Napój, sok, nektar czy koktajl? Wyjaśniamy, co będzie najlepszym wyborem

kawa

Kawa z kakao – najlepszy dopalacz dla mózgu

Woda smakowa może być zdrowa. Wystarczy ją samodzielnie zrobić

poranna kawa

Rozpoczynasz dzień filiżanką kawy? Dowiedz się, jak to wpływa na twój organizm

Kto ma ochotę na szklankę zimnej lemoniady lub mrożonej herbaty? Są genialne na upał

Kwas chlebowy ma więcej zalet, niż myślisz. Pij go więc na zdrowie!

Przepis na "zdrową colę" z TikToka / unsplash

Masz ochotę na „zdrową colę” z TikToka? Lekarze odradzają

Dwie szklanki z napojem arbuzowym

Napój arbuzowy – twoje ciało podziękuje ci za tę chwilę wytchnienia

Picie drożdży – efekty, zalecenia i przeciwwskazania. Jak zrobić zdrowy napój z drożdży?

Zmiany klimatu zabiorą nam kawę? Kasia Wągrowska wyjaśnia, dlaczego to całkiem realny scenariusz i jak temu zapobiec

Zmiany klimatu zabiorą nam kawę? Kasia Wągrowska wyjaśnia, dlaczego to całkiem realny scenariusz i jak temu zapobiec

Czy kawa przyspiesza wypróżnianie? / unsplash

Poranna kawa przyspiesza wypróżnienie? Naukowcy postanowili przyjrzeć się temu zjawisku

zielona herbata na podkręcenie metabolizmu

Chcesz podkręcić metabolizm? Te napoje przyspieszają przemianę materii

Woda kokosowa odmładza? Poznaj jej skład, właściwości i zastosowanie

Woda kokosowa odmładza? Poznaj jej skład, właściwości i zastosowanie

Kawa w filiżance

Kawa z mlekiem, espresso, kuloodporna? Jeśli zdrowa, to bez dodatków

Kobieta

Czy organizm może nie tolerować kawy? Sprawdziłyśmy!

Czy można pić kawę podczas…? Internistka odpowiada na najczęściej wyszukiwane hasła w Google

Ćwiczenia zamiast porannej kawy? Czy to zadziała?

×