Przejdź do treści

Kawa liofilizowana – czym jest i jak powstaje?

Kawa liofilizowana
Kawa liofilizowana - czym jest i jak powstaje? Istock.com
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
Dlaczego tak lubimy jeść tosty z serem? Wyjaśnia biotechnolog Dawid Polak
Mama Chemik: „Odkrajanie spleśniałego kawałka owocu czy zdejmowanie kożuszka z wierzchu dżemu, a później zjadanie reszty, jest wielkim błędem”
3 przepisy na wrapy. Dla tych, którym znudziły się kanapki
Napój arbuzowy – twoje ciało podziękuje ci za tę chwilę wytchnienia
Wegańskie lody jaglano-truskawkowe. To prostsze, niż myślisz!

Kawa liofilizowana to jeden z rodzajów kaw rozpuszczalnych. Choć sam proces liofilizacji żywności na dużą skalę stosowany był już w czasach II wojny światowej, nazwa ta dla niektórych wciąż pozostaje zagadką. Podobnie jest z liofilizowaną kawą rozpuszczalną. Wprawdzie jest doceniana za bardziej wyrazisty aromat w stosunku do innych kaw rozpuszczalnych, jednak wiele osób nie wie w jaki sposób powstaje. Czym zatem jest liofilizacja kawy? Czy kawa liofilizowana jest szkodliwa? Jaka kawa rozpuszczalna jest najlepsza?

Kawa liofilizowana – co to jest?

Kawa liofilizowana to jeden z rodzajów kawy rozpuszczalnej, którą z łatwością rozpoznasz po charakterystycznym kształcie – są to niewielkie granulki, przypominające małe piramidki. Taką formę kawa liofilizowana zawdzięcza specyficznej obróbce technicznej, której jest poddawana. Ten rodzaj kawy rozpuszczalnej uznawany jest powszechnie za najlepszy spośród kaw rozpuszczalnych, zachowuje bowiem więcej właściwości pierwotnego produktu.

Liofilizacja kawy – na czym polega ten proces?

Liofilizacja to sposób konserwacji żywności, którego początki sięgają XII wieku. Na terytorium dzisiejszej Boliwii i Peru odkryto ślady, które wskazują na wytwarzanie przez średniowieczną ludność suszonych mrozem ziemniaków. Na powszechną skalę liofilizowanie żywności było stosowane w czasie II wojny światowej, z czasem zaś zainteresowało się nim NASA, które zapewnia w ten sposób posiłki dla astronautów. Na czym polega liofilizacja kawy?

Liofilizacja składa się z trzech etapów. Są to:

  • zamrażanie,
  • sublimacja,
  • desorpcja.

W przestrzeni zakupowej HelloZdrowie znajdziesz produkty polecane przez naszą redakcję:

Czy kawa rozpuszczalna to rzeczywiście sama chemia? Odpowiada dietetyczka Aleksandra Zaczkiewicz

Punktem wyjścia jest napar z mielonych ziaren kawowca, który w pierwszym etapie liofilizacji podlega zamrożeniu. Z uwagi na wytworzenie lodu, znaczna część wody oddzielona zostaje już w tym momencie. Sublimacja to usunięcie z produktu reszty wody w postaci lodu, co odbywa się przez przejście w postać gazową. Niezbędna jest do tego energia w postaci ciepła, przy czym musi być ona kontrolowana w taki sposób, aby parę można było usunąć jak najszybciej. Dzięki temu nie dochodzi do uszkodzenia strukturalnego suszonego materiału. Do usunięcia lodu dochodzi w trakcie tzw. dyfuzji, czyli wymiany masy przy różnicy ciśnień. Desorpcja, nazywana także drugim suszeniem lub dosuszaniem, polega na usunięciu pozostałej wilgotności do poziomu optymalnego produktu.

Czym charakteryzuje się kawa rozpuszczalna liofilizowana?

Czy kawa liofilizowana to najlepsza rozpuszczalna kawa? Powszechnie tak się uznaje. Poprzez pominięcie etapu podgrzewania zachowany zostaje bowiem aromat ziaren kawy. Na intensywny zapach i smak wpływa także niewielka ilość wody w kawie liofilizowanej, który wynosi nie więcej niż pięć procent.

kawa po chińsku / fot. iStock

Podkreśla się także, że kawa rozpuszczalna liofilizowana nie zawiera drobnoustrojów. W procesie mrożenia i odparowywania ich ilość zostaje bowiem znacznie obniżona. Zwolennicy tego rodzaju kawy rozpuszczalnej wskazują ponadto, że podczas jej produkcji nie dodaje się żadnych substancji pomocniczych, co jest bardziej prawdopodobne w przypadku kawy rozpuszczalnej w postaci proszku.

Kawa rozpuszczalna – czy jest niezdrowa?

Dyskusja na temat tego, czy kawa jest zdrowa, czy też szkodzi naszemu organizmowi w zasadzie nie ma końca. Jak wykazują jednak badania kawa zmniejsza ryzyko rozwoju cukrzycy typu 2 i poprawia metabolizm glukozy. Spożycie kawy zmniejsza ponadto ryzyko wystąpienia zaburzeń neurodegeneracyjnych, w tym choroby Parkinsona i Alzheimera. Działa ona także pobudzająco na układa nerwowy, poprawia pamięć i koncentrację. Prowadzone są również badania, które wskazują, że jest produktem niekancerogennym dla organizmu, a nawet przypisuje się jej właściwości chemoprewencyjne.

kawa a senność

Choć entuzjaści świeżo mielonej kawy twierdzą, że zalana gorącą wodą kawa rozpuszczalna nie ma wiele wspólnego ze smakiem owoców kawowca, warto jednak pamiętać, że ma ona wiele zalet. Co więcej, spożywanie kawy rozpuszczalnej liofilizowanej pod wieloma względami może mieć o wiele korzystniejszy wpływ na zdrowie. Nie podnosi ona poziomu cholesterolu, nie oddziałuje na układ krążenia i nie dostarcza organizmowi zbyt dużo kofeiny, dzięki czemu możesz pić ją częściej niż kawę mieloną.

 

Źródła:

  1. O. Narbutt, H.P. Dąbrowski, G. Dąbrowska, Proces liofilizacji, jego zastosowanie i wybrane mechanizmy obronne organizmów przed odwodnieniem, Edukacja biologiczna i środowiska 2/2017,
  2. M. Pelczyńska, P. Bogdański, Prozdrowotne właściwości kawy”,Varia Medica 2019, t. 3.

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Zainteresują cię również:

Picie drożdży – efekty, zalecenia i przeciwwskazania. Jak zrobić zdrowy napój z drożdży?

Zmiany klimatu zabiorą nam kawę? Kasia Wągrowska wyjaśnia, dlaczego to całkiem realny scenariusz i jak temu zapobiec

Zmiany klimatu zabiorą nam kawę? Kasia Wągrowska wyjaśnia, dlaczego to całkiem realny scenariusz i jak temu zapobiec

Czy kawa przyspiesza wypróżnianie? / unsplash

Poranna kawa przyspiesza wypróżnienie? Naukowcy postanowili przyjrzeć się temu zjawisku

zielona herbata na podkręcenie metabolizmu

Chcesz podkręcić metabolizm? Te napoje przyspieszają przemianę materii

Woda kokosowa odmładza? Poznaj jej skład, właściwości i zastosowanie

Woda kokosowa odmładza? Poznaj jej skład, właściwości i zastosowanie

Kawa w filiżance

Kawa z mlekiem, espresso, kuloodporna? Jeśli zdrowa, to bez dodatków

Kobieta

Czy organizm może nie tolerować kawy? Sprawdziłyśmy!

filiżanka kawy

Kolejna korzyść z picia kawy. Ile filiżanek małej czarnej dziennie nam potrzeba?

Czy można pić kawę podczas…? Internistka odpowiada na najczęściej wyszukiwane hasła w Google

Ćwiczenia zamiast porannej kawy? Czy to zadziała?

Kombucha – stwórz sobie własny probiotyk

Kawa bezkofeinowa

Kawa bezkofeinowa – czym jest, smak. Kawa w ciąży i podczas laktacji

Cykoria

Cykoria – właściwości, jak przyrządzić. Inulina z cykorii

Czego nie warto robić na pusty żołądek

Nie tylko picie kawy. Sprawdź czego jeszcze nie warto robić na pusty żołądek

kompot z suszu

Kompot z suszu – dlaczego warto go pić?

pijąca kobieta

Przemarznięta? Te napoje zimą rozgrzeją twój organizm skuteczniej niż herbata i kawa

seler naciowy

Sok z selera naciowego – właściwości i przeciwwskazania

Kawa zbożowa

Kawa zbożowa w ciąży i przy karmieniu piersią

Jak kawa wpływa na trawienie i funkcjonowanie jelit? Wyjaśnia dietetyczka Emilia Cesarek

Jak kawa wpływa na trawienie i funkcjonowanie jelit? Wyjaśnia dietetyczka Emilia Cesarek

Kawa

Pijesz codziennie kawę z mlekiem? Pora dnia, kiedy to robisz, ma znaczenie! Wyjaśnia diabetolożka Luiza Napiórkowska

Jak używki wpływają na zęby? Wyjaśnia stomatolożka

Kawa, papierosy, alkohol, marihuana. Stomatolożka wyjaśnia, jak używki wpływają na zęby

Czy kawa rozpuszczalna to rzeczywiście sama chemia? Odpowiada dietetyczka Aleksandra Zaczkiewicz

Czy kawa rozpuszczalna to rzeczywiście „sama chemia”? Odpowiada dietetyczka Aleksandra Zaczkiewicz

Picie kawy z cytryną

Picie kawy z cytryną to same korzyści? Sprawdzamy, jak jest naprawdę

kawa a senność

Po wypiciu kawy robisz się senna? Sprawdź, jaka może być przyczyna

Najpopularniejsze

Truskawki - produkty bogate w błonnik

Błonnik – w czym jest go dużo? Sprawdź, jakie owoce i warzywa są bogate w błonnik

Przeterminowana żywność / unsplash

Termin ważności ma znaczenie? Można zjeść przeterminowane jedzenie?

18 dań wege, które pokochają mięsożercy

18 dań wege, które pokochają mięsożercy. Najlepsze przepisy z wegańskich i wegetariańskich blogów

Jesz za mało? 8 sygnałów, że masz zbyt niskokaloryczną dietę

Męczą cię zaparcia? Zobacz, jakie produkty powinnaś jeść, aby się ich pozbyć

elektrolity

Dopadają cię zawroty głowy albo skurcze mięśni? To sygnały, że możesz mieć problem z elektrolitami

6 zaskakujących rzeczy powodujących wzdęcia

avocado

9 produktów, które regulują poziom cukru

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

Pokrojone buraki

7 rzeczy, za które pokocha cię twoja wątroba

pizza kobieta

Brak apetytu, a chcesz przytyć? Oto 5 patentów na „coś na apetyt”

7 produktów, za które pokochają cię mięśnie

Bilans wodny - picie wody / istock

Bilans wodny. Co wlicza się w dzienną podaż płynów? Dietetyczka wyjaśnia

18 przepisów dla miłośników awokado

Melon – odmiany i właściwości zdrowotne. Jak jeść melona?

Dlaczego łamią się paznokcie?

Dlaczego łamią się paznokcie i jak temu zaradzić?

×