Przejdź do treści

Katarzyna Bosacka sprawdziła nowe donuty Ekipy Friza. „W składzie błękit brylantowy E133, który znajdziemy również… w kostkach do toalet”

Katarzyna Bosacka / ANDRAS SZILAGYI/MWMEDIA
Katarzyna Bosacka / ANDRAS SZILAGYI/MWMEDIA
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim

Po lodach i napojach od Ekipy Friza czas na kolejny produkt spożywczy sygnowany tą marką. W sklepach sieci Biedronka właśnie pojawiły się donuty. Ich skład przeanalizowała Katarzyna Bosacka znana z programów typu „Wiem, co jem i wiem, co kupuję”. „Ręce opadają” – komentuje dziennikarka. 

Donuty od Ekipy Friza

Pamiętacie lody Ekipy, które w tamtym roku w niezliczonych ilościach kupowały dzieci i nastolatkowie w całym kraju? Puste opakowania były nawet wystawiane na różnych aukcjach w internecie! Po tamtym sukcesie influencerzy stworzyli oranżadę oraz zeszyty. Teraz Ekipa Friza wypuściła na rynek… donuty. Kupimy je w sieci sklepów Biedronka.

Ich skład sprawdziła Katarzyna Bosacka, a swoimi spostrzeżeniami podzieliła się na profilu na Instagramie.

„56 składników w jednym pączku, czyli cała „Ekipa” składników. Donut słynnych YouTuberów, który od dzisiaj można kupić w sklepach, zawiera całe morze niezdrowych dodatków – m.in. tłuszcz palmowy, jaja w proszku, spulchniacze czy sztuczne barwniki, np. błękit brylantowy E133, który znajdziemy również… w kostkach do toalet” – pisze dziennikarka.

Bosacka dodaje, że donut dostarcza 329 kcal. „Świecenie w ciemności gwarantowane” – pisze. 

„Kolejny niezdrowy produkt ze złym składem reklamowany przez młodych ludzi dla dzieci czy nastolatków” – kończy swój wpis.

Dziennikarka do swojego postu dodała zdjęcie donuta oraz jego składu. Widzimy, że donut z nadzieniem agrestowo-truskawkowym, dekorowany niebieską polewą, kolorową posypką i fioletową kreską jest produktem głęboko mrożonym. 

Pączki z lukrem

„Świetny produkt, aby się uczyć w szkole chemii” – czytamy w komentarzach pod postem Katarzyny Bosackiej.

Napoje od Ekipy również skrytykowane

Donuty od Ekipy Friza nie są pierwszymi produktami, które wzięła pod lupę dziennikarka. We wrześniu 2021 roku Katarzyna Bosacka skrytykowała skład napojów Koral. „20 łyżeczek cukru w litrze? Napój truskawkowy bez truskawek? No i co z tego, że dzieci w Polsce są coraz grubsze, gdy dla Ekipy Friza liczy się tylko kasa?” – pisała w swoich mediach społecznościowych, dodając, że „każdy, kto promuje śmieciowe jedzenie wśród dzieci, powinien brać pełną odpowiedzialność za to, co robi”.

 

Wyświetl ten post na Instagramie

 

Post udostępniony przez Katarzyna Bosacka (@katarzynabosacka)

Nie wszyscy się zgadzają

W czwartek tematem donutów Ekipy Friza i recenzji Katarzyny Bosackiej zajęli się autorzy profilu @dietetykanienazarty, którzy weszli w polemikę z dziennikarką. Jak zauważają dietetycy, składniki, o których pisze Bosacka, nie zostałyby dopuszczone do produktów żywnościowych, gdyby były szkodliwe dla zdrowia.

„Żywność ultraprzetworzona sprzyja otyłości, chorobom układu krążenia czy cukrzycy. Sęk w tym, że dodatki do żywności, czyli 'lista E’, same z siebie nie są w niej głównym problemem” – wymieniają eksperci.

 

Katarzyna Bosacka – kim jest?

Katarzyna Bosacka – dziennikarka telewizyjna i prasowa, autorka i współautorka programów „Wiem, co jem”, „Wiem, co kupuję”, „O, matko!”, „Co nas truje?”, „Gwiazdy od kuchni”. Autorka wielu książek o tematyce poradnikowej. Jej profil na Instagramie obserwuje niemal 65 tys. osób.

Zobacz także

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Zainteresują cię również:

Masz ciągłe uczucie głodu? Sprawdź, co to może oznaczać!

7 rzeczy, których nie powinnaś jeść po 30-tce

7 rzeczy, których nie powinnaś jeść po 30-tce

Po czym rozpoznać „uzależnienie od cukru”? Sygnały, które powinny zwrócić twoją uwagę

„Sprzedaż mięsa ostrzykniętego wodą pod nazwą surowego mięsa jest karalna, to oszustwo konsumenckie”. O tym, czym jest „czyste mięso” mówi dietetyk kliniczny Mario Vu

Nie jesteś w stanie opanować się przed jedzeniem słodyczy? Oto kilka sposobów na ratowanie sytuacji

Domowa chałwa

Domowa chałwa to prawdziwa skarbnica wartości odżywczych! Wypróbuj sama

Popularne lody wycofane. Powodem wystąpienie rakotwórczego tlenku etylenu / istock

Popularne lody wycofane. Powodem wystąpienie rakotwórczego tlenku etylenu

Lody

Popularne lody wycofane ze sklepów. Powodem jest zanieczyszczony składnik

7 zasad grillowania dobrych dla wątroby

Natalia Siwiec uważa, że głodówki są "superzdrowe". Co na to dietetyczka?

Natalia Siwiec uważa, że głodówki są „superzdrowe”. Co na to dietetyczka?

"Uważaj na zgorzknienie organizmu!" - ostrzega dietetyk dr Damian Parol i podpowiada, jak do niego nie doprowadzić

„Uważaj na zgorzknienie organizmu!” – ostrzega dietetyk dr Damian Parol i podpowiada, jak do niego nie doprowadzić

„Nie kupujmy produktu, w którego składzie na pierwszym miejscu jest cukier”- apeluje dr inż. Anna Hinburg. Czy czekoladowe zajączki to dobry pomysł?

Kobieta

Objawy za dużego deficytu kalorycznego można łatwo przeoczyć. „Nie zawsze od razu mdlejesz” – ostrzegają żywieniowcy z „Dietetyka nie na żarty”

Korzeń lukrecji

Korzeń lukrecji – właściwości, działanie, skutki uboczne

Zimowe tycie – jak sobie z nim poradzić?

Flambirowanie potraw

Flambirowanie potraw – co daje i jak dokładnie je zrobić?

Nad polskim morzem zamykają się lodziarnie. Winne są enterobakterie

Nad polskim morzem wykryto enterobakterie w lodach z automatu

6 przepisów na zdrowe desery z kilku składników. Podpowiada Agnieszka Stolarczyk

Anna Lewandowska / Archiwum prywatne

Anna Lewandowska: Uwielbiam słodkości i jestem przekonana, że nie trzeba ich wykluczać ze swojego menu

Smak przyjemności. W sidła umami wpada się niczym śliwka w kompot

6 sposobów jak nie zmarnować zdrowego potencjału sushi

Mamy przepis na pączki nietłuściochy!

Tłusty czwartek. Mamy przepis na pączki nietłuściochy!

Pączki z lukrem

Co kryje się w pączkach z supermarketu? Dietetyczki ostrzegają!

Zdrowsze grzechy żywieniowe. Jak wybrać najzdrowszą wersję czekolady?