Przejdź do treści

Kasza owsiana – właściwości odżywcze i sposób gotowania

Kasza owsiana – właściwości odżywcze i sposób gotowania Istock.com
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
7 zasad grillowania dobrych dla wątroby
Dlaczego tak lubimy jeść tosty z serem? Wyjaśnia biotechnolog Dawid Polak
Mama Chemik: „Odkrajanie spleśniałego kawałka owocu czy zdejmowanie kożuszka z wierzchu dżemu, a później zjadanie reszty, jest wielkim błędem”
3 przepisy na wrapy. Dla tych, którym znudziły się kanapki
Napój arbuzowy – twoje ciało podziękuje ci za tę chwilę wytchnienia

Kasza owsiana stanowi cenne źródło dobrze rozpuszczalnego błonnika pokarmowego, żelaza oraz witamin z grupy B. Jakie właściwości ma ten rodzaj kaszy? Jak ją prawidłowo gotować? Gdzie można ją kupić i za ile?

Właściwości kaszy owsianej

Kaszę owsianą wytwarza się z całych ziaren owsa. Tak tworzy się pęczak owsiany. Ziarna owsa można też siekać na mniejsze części i w ten sposób tworzyć kaszę łamaną owsianą. Ziarna zawsze są prażone w niskiej temperaturze. To powoduje, że kasza owsiana ma więcej wartości odżywczych niż płatki owsiane. Te ostatnie powstają przez parowanie, walcowanie, gotowanie na parze i na końcu prażenie.

W kaszy owsianej znajdują się: białko, węglowodany złożone i błonnik pokarmowy (rozpuszczalny i nierozpuszczalny w wodzie). Kasza owsiana jest również cennym źródłem witamin i minerałów. Wśród witamin możemy wymienić na przykład: witaminy z grupy B i witaminę E, nazywaną witaminą młodości. Natomiast znajdujące się w kaszy owsianej składniki mineralne to: żelazo, fosfor, cynk magnez, wapń, oraz miedź.

Znajdujący się w kaszy owsianej beta-glukan ma działanie prozdrowotne i profilaktyczne. Najważniejszym jego źródłem jest owies i jęczmień. Beta-glukan może przeciwdziałać rozwojowi wielu chorób cywilizacyjnych, takich jak na przykład: nowotwory, choroby serca i układu krążenia, zaćma, choroby układu kostnego. W kaszy owsianej jest obecny również przeciwutleniacz w postaci kwasów fenolowych

W przestrzeni zakupowej HelloZdrowie znajdziesz produkty polecane przez naszą redakcję:

Truskawki - produkty bogate w błonnik

Dzięki temu, że beta-glukan rozpuszcza się w wodzie, to może mieć korzystny wpływ również na funkcjonowanie układu trawiennego. Ułatwia wypróżnianie i wzmacnia ściany naczyń krwionośnych. Może się również przyczyniać do zmniejszenia ciśnienia tętniczego krwi. Znajdująca się w kaszy owsianej witamina B6 może być pomocna w zapobieganiu depresji. Ma również wpływ na zwiększenie wytwarzania serotoniny, która jest odpowiedzialna na kontrolowanie stresu i dobry nastrój. Kasza owsiana jest również bardzo bogata w antyoksydanty. Dlatego może ona działać profilaktycznie w przypadku chorób nowotworowych. Hamuje rozwój komórek rakowych.

W kaszy owsianej znajduje się żelazo niehemowe. Wspomaga ono tworzenie się i funkcjonowanie czerwonych krwinek. W ten sposób może zapobiegać niedokrwistości spowodowanej przez niedobór żelaza. Spożywanie kaszy owsianej jest wskazane również dla osób, które mają problemy ze zbyt wysokim poziomem cukru we krwi. Pomaga w uregulowaniu ilości glukozy we krwi. W ten sposób może przeciwdziałać zachorowaniu na cukrzycę, czy zespół metaboliczny.

Dzięki zawartości w kaszy owsianej węglowodanów złożonych na długo pozostawia ona uczucie sytości i dodaje energii. Warto tutaj również wspomnieć o tym, że mogą po nią sięgać osoby na diecie bezglutenowej i odchudzającej, ponieważ kasza owsiana pomaga w utrzymaniu prawidłowej wagi ciała.

Kasza owsiana może również pozytywnie wpływać na funkcjonowanie układu immunologicznego i chronić przed infekcjami. Beta-glukan wspomaga funkcjonowanie białych krwinek.

Kasza owsiana – gdzie kupić? Ile kosztuje?

Kasza owsiana najczęściej jest dostępna w sklepach ze zdrową żywnością oraz w supermarketach. Kilo kaszy kosztuje od 5 zł do 25 zł.

Kasza owsiana – jak gotować?

Jeżeli chcesz ugotować kaszę owsianą na sypko, to zmieszaj 1 część kaszy z 2 częściami wody. Kaszę owsianą wsyp do rondelka. Najpierw przepłucz ją bieżącą wodą i odcedź. Gdy kasza jest już umyta, zalej ją wrzącą wodą i posól. Kaszę owsianą gotuj przez mniej więcej 15 minut na bardzo małym ogniu. Kasza musi wchłonąć wodę i stać się miękka. Poczekaj, aż kasza owsiana trochę ostygnie i wymieszaj ją widelcem.

Natomiast gotowanie kaszy owsianej na gęsto wygląda trochę inaczej. Proporcje to: 1 część kaszy oraz 2,5 części wody. Kaszę tak jak wcześniej opłucz, odcedź i zalej wrzątkiem. Następnie posól ją i gotuj pod przykryciem na małym ogniu. Również zajmie Ci to około 15 minut. Poczekaj, aż kasza owsiana zrobi się miękka.

Jeżeli chcesz ugotować kleik owsiany, to proporcje będą następujące: 1 część kaszy i 3,5 części wody. Proces przygotowania do gotowania wygląda identycznie. Jedyna różnica polega na tym, że musisz ją gotować, aż się całkowicie rozklei.

Dieta bezglutenowa - dla kogo, efekty, co jeść?

Co jeść na diecie bezglutenowej?

Z glutenem jest taki problem, że znajduje się on nie tylko w tych produktach, które ewidentnie się z nim kojarzą. Co można jeść na diecie bezglutenowej, a jakie produkty są zakazane? Zasady diety bezglutenowej nie różnią się drastycznie od zdrowego odżywiania. Całkowita eliminacja glutenu odnosi się wyłącznie do osób chorujących na celiakię, alergię albo nadwrażliwość na ten składnik.

Dieta bezglutenowa powinna się składać przede wszystkim ze świeżych  produktów. Należy spożywać od czterech do pięciu posiłków w ciągu dnia. Najlepiej jeść je regularnie, co trzy godziny. Śniadanie powinno się spożywać maksymalnie godzinę po obudzeniu, a kolację na trzy godziny przed pójściem spać.

Do produktów wskazanych zaliczamy na przykład: ryby, mięso, warzywa i owoce, proso, sorgo. Natomiast zabronione są między innymi: kasze owsiane, płatki owsiane, pyzy, kopytka, naleśniki, pieczywo z dodatkiem owsa oraz wiele innych produktów.

Źródła:

  1. Norwegian Food Composition Database 2017, Normy Żywienia, Nowelizacja IŻŻ, 2012 https://www.gov.pl/attachment/3259f9ef-d8ae-49ab-8f19-4787d686df31 data dostępu: 25.04.2022 r.
  1. Kunachowicz H., Dieta Bezglutenowa – co wybrać?, Wydawnictwo Lekarskie PZWL, Warszawa 2015 http://medycyna.pzwl.pl/Pobierz/Dieta-bezGLUTENOWA-co-wybrac data dostępu: 25.04.2022 r.
  2. http://www.celiakia.pl/celiakia/ data dostępu: 25.04.2022 r.
  3. http://www.celiakia.pl/alergia-na-gluten/ data dostępu: 25.04.2022 r.
  4. http://www.celiakia.pl/nadwraliwo-na-gluten/ data dostępu: 25.04.2022 r.
  5. http://www.celiakia.pl/diagnoza/ data dostępu: 25.04.2022 r.
  6. http://www.celiakia.pl/produkty-dozwolone/ data dostępu: 25.04.2022 r.
  7. http://www.celiakia.pl/wykaz-produktow-bezglutenowych/ data dostępu: 25.04.2022 r.
  8. David M. Peterson i in.; “Elemental composition of oat groats”; data dostępu: 25.04.2022 r.
  9. Prasad Rasane i in.; “Nutritional advantages of oats and opportunities for its processing as value added foods – a review”; data dostępu: 25.04.2022 r.
  10. Magdalena Skotnicka i in.; “Satiety value of groats in healthy women as affected by selected physicochemical parameters”; data dostępu: 25.04.2022 r.

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Zainteresują cię również:

Zioła szwedzkie – czym są, właściwości, zastosowanie. Przepis na nalewkę

Maltoza – czy jest zdrowa? W jakich produktach występuje i kto powinien jej unikać?

Koszerność – co to znaczy? Kuchnia i jedzenie koszerne

Sukraloza – co to jest, szkodliwość. Ile sukralozy można bezpiecznie spożywać?

Wegańskie lody jaglano-truskawkowe

Wegańskie lody jaglano-truskawkowe. To prostsze, niż myślisz!

Żywność liofilizowana – co to jest i jakie ma zastosowanie?

Przekąski na grilla – podpowiadamy, jak zdrowo grillować potrawy i podajemy przepisy

Zasada FIFO w twojej lodówce / istock

Lubisz zero waste w kuchni? Poznaj FIFO i z łatwością zarządzaj żywnością w swoim domu

Arcydzięgiel – jakie właściwości ma korzeń tej rośliny?

Łopian większy – właściwości i przeciwwskazania

Cytryniec chiński – uprawa, właściwości i działanie rośliny pięciu smaków

Fit deser – jak przygotować zdrowe słodycze?

Kapsułowa kuchnia - jak ją stworzyć? / gettyimages

Chcesz gotować więcej za mniej? Stwórz kapsułową kuchnię! Patent podpowiada Elwira Rogoda

Jak naturalnie obniżyć ciśnienie – jaka dieta jest najlepsza?

Wiosenna pizza na zielonym spodzie. Pyszna i zdrowa!

Glicyna – budowa, właściwości, źródła w pożywieniu. Czy glicyna pomaga w bezsenności?

7 olejów, które warto mieć w domu / iStock

Te tłuszcze mają moc! Top 7 olejów

Prolina – czym jest i gdzie jej szukać. Budowa i funkcje w organizmie

Sery dojrzewające – jak się je robi, rodzaje, produkcja. Kto może je jeść?

Rodzaje makaronów w przepisach. Jak ugotować makaron?

Ryż czerwony – właściwości zdrowotne. Czy jest lepszy od białego i brązowego ryżu?

Chipsy warzywne – jak zrobić domowe chipsy z piekarnika?

Kasza pęczak – właściwości, wartości odżywcze i przepisy nie tylko na gołąbki z pęczakiem

Czubryca – co to jest, do czego dodawać i gdzie kupić?

Najpopularniejsze

Truskawki - produkty bogate w błonnik

Błonnik – w czym jest go dużo? Sprawdź, jakie owoce i warzywa są bogate w błonnik

Przeterminowana żywność / unsplash

Termin ważności ma znaczenie? Można zjeść przeterminowane jedzenie?

18 dań wege, które pokochają mięsożercy

18 dań wege, które pokochają mięsożercy. Najlepsze przepisy z wegańskich i wegetariańskich blogów

Jesz za mało? 8 sygnałów, że masz zbyt niskokaloryczną dietę

elektrolity

Dopadają cię zawroty głowy albo skurcze mięśni? To sygnały, że możesz mieć problem z elektrolitami

Męczą cię zaparcia? Zobacz, jakie produkty powinnaś jeść, aby się ich pozbyć

6 zaskakujących rzeczy powodujących wzdęcia

avocado

9 produktów, które regulują poziom cukru

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

Kobieta

Czy organizm może nie tolerować kawy? Sprawdziłyśmy!

Pokrojone buraki

7 rzeczy, za które pokocha cię twoja wątroba

pizza kobieta

Brak apetytu, a chcesz przytyć? Oto 5 patentów na „coś na apetyt”

Bilans wodny - picie wody / istock

Bilans wodny. Co wlicza się w dzienną podaż płynów? Dietetyczka wyjaśnia

7 produktów, za które pokochają cię mięśnie

5 produktów, które pomogą przetrwać upały

Melon – odmiany i właściwości zdrowotne. Jak jeść melona?

×