Przejdź do treści

Jesteś fanką serów? Sprawdź, które są najzdrowsze

Jesteś fanką sera? Sprawdź, które są najzdrowsze Pexels.xom
Podoba Ci
się ten artykuł?

Ser ma wielu swoich zwolenników na całym świecie. Jemy go na kanapkach, jest dodatkiem do wielu potraw, pożywną przekąską. Niektórzy mogą jeść go tonami. Jednak należy pamiętać, że jest on kaloryczny i ciężkostrawny, dlatego, jeśli nie wyobrażasz sobie życia bez serów, koniecznie sprawdź, które z nich są najzdrowsze.

Co jest w serze?

Produkt, jakim jest ser, może przybierać różne formy i smaki. Wszystko zależy od tego, z jakiego mleka jest przyrządzony oraz sposobu, w który został przygotowywany. Mimo tego, że ser należy raczej do tłustych produktów, to jednak posiada również witaminy i minerały. Przede wszystkim jest bogaty w białko i wapń, które są ważnym składnikiem budulcowym kości i mięśni. Dzięki temu, że rozkłada się długo w organizmie, jest świetny, jeśli chcesz się odchudzić. A które sery są najzdrowsze?

Które sery wybierać?

  • Mozzarella – znają i zjadają ją ludzie w różnych zakątkach świata. Jest miękka i wilgotna, co pozytywnie wpływa na kubki smakowe. Pochodzi z Włoch i każdy, kto choć raz w życiu miał włoską mozzarellę w ustach, od razu się niej zakochał. Wytwarzana jest z mleka bawolego lub krowiego. Jest to rodzaj sera, który zawiera mniejszą liczbę kalorii i niską zawartość sodu. Można dodawać go do sałatek, mięsa, czy zjeść bez żadnych dodatków.
  • Ser pleśniowy – ma tak samo dużo fanów, jak i osób, które go wprost nienawidzą. Może powstać z mleka owczego, koziego lub krowiego. Na rynku można znaleźć wiele odmian tego sera, np. lazur błękitny czy zwykły biały ser pleśniowy. Ze względu na swoją charakterystyczną goryczkę świetnie komponuje się ze słodkimi dodatkami np. gruszkami. Ser ten zawiera bardzo dużo wapnia, który ma wpływ na kości.
  • Feta – to kolejny ser, który nie posiada dużo kalorii. Najczęściej dodawany jest do sałatek lub zup. Ma bardzo charakterystyczny słony smak, ze względu na to, że przechowywany jest w solance. To przysmak wywodzący się ze słonecznej Grecji.
Dlaczego tak lubimy jeść tosty z serem? Wyjaśnia biotechnolog Dawid Polak
  • Twarożek – to chyba jeden z najpopularniejszych serów w Polsce. Do dziś w niektórych gospodarstwach wiejskich można zakupić świeży twarożek z mleka krowiego. Twarożek również jest sprzymierzeńcem, jeśli chcesz utracić wagę. Dodawaj go do koktajli, jedz z naleśnikami i zobaczysz, że nie będziesz czuła się tak głodna.
  • Ricotta – to jeden z bardziej delikatnych włoskich serów. Bliźniak twarożku, ale przerobiony na lekką konsystencję. Może być wytworzony aż z czterech rodzajów mleka – bawolego, owczego, krowiego i koziego. Można go dodawać właściwie do każdego dania. Jego smak i konsystencja sprawiają, że kubki smakowe szaleją, a oprócz tego zawiera on aminokwasy, których potrzebujesz w swojej codziennej diecie.
  • Parmezan – kto nie lubi tego sera na spaghetti? Jest to twardy rodzaj sera, który dojrzewa przez około 12 miesięcy, aby uzyskać smak, który jest wszystkim dobrze znany. Zawiera fosfor i wapń, które pomagają w regulacji masy kostnej. Należy pamiętać, że zawiera on mało laktozy, więc jest wskazany dla osób, które cierpią na jej nietolerancję.
  • Ser szwajcarski – to charakterystyczny ser z wielkimi dziurami, który pochodzi ze Szwajcarii. Ma niezwykle przyjemny słodkawy smak. W porównaniu do innych serów zawiera mniej tłuszczu i sodu, więc polecany jest, jeśli masz podwyższone ciśnienie krwi. Idealnie smakuje z winogronami, na kanapce czy dodany do jajecznicy.
  • Cheddar – może mieć bardzo ostry smak, ale również bardzo delikatny – wszystko zależy od odmiany. Zawiera witaminę K2, wapń i białko. Dzięki zawartości witaminy K wapń jest wchłaniany do organizmu, nie gromadzi się w żyłach i nie powoduje zatorów. Cheddar często dodawany jest do burgerów.
  • Ser kozi – to kolejny ser, który albo się kocha, albo nienawidzi. Ma bardzo charakterystyczny smak i zapach, jest bardzo pożywny. Zawiera ono mniej laktozy niż sery produkowane z mleka krowiego. Często dodawany jest do sałatek z burakiem czy gruszką, idealnie się ze sobą komponują.

Wszystkie wymienione tu sery warto wprowadzić do swojej diety. Warto jednak pamiętać, że nadmiar tego dodatku może nie być zdrowy dla naszego organizmu. Ważna jest zbilansowana dieta, a dodatek zdrowego sera, jeszcze nikomu nie zaszkodził.

 

Źródło: Healthline

Zobacz także

Podoba Ci się ten artykuł?

Powiązane tematy:

Podoba Ci
się ten artykuł?