Przejdź do treści

Jemioła to nie tylko świąteczny symbol. Naturoterapeutka wymienia jej właściwości prozdrowotne

Gałązka jemioły
Jemioła to nie tylko symbol świąt. Jakie ma właściwości zdrowotne? / Fot. Unsplash
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
Internetowa moda na… jedzenie trujących grzybów. „To może mieć opłakane konsekwencje!” – przestrzega lek. Ewa Stawiarska
„Jem warzywa, ale mam po nich rewolucje jelitowe” – znasz to? Dietetyczka wyjaśnia, dlaczego tak się dzieje
Jak zrobić własną miskę superodżywczych polifenoli? Podpowiada Michał Kot
Lara Gessler o życiu z ortoreksją: „Wpadałam w panikę, kiedy miałam pięć, a nie sześć migdałów na śniadanie”
Dynia – pomarańczowa alternatywa dla smutnej jesiennej aury. Zobacz, jakie przepisy poleca Kasia Bem

Jemioła kojarzy się z ozdobą świąteczną, którą wieszamy pod sufitem. Pocałunek pod gałązką tej rośliny ma podobno przynosić szczęście w miłości i zapewnić płodność. Ale czy wiedziałaś, że jemioła ma także działanie lecznicze? O tym, na jakie dolegliwości pomaga i jakie ma zastosowanie, rozmawiamy z dyplomowaną naturoterapeutką i dietetyczką holistyczną, Joanną Brejecką-Pamungkas.

Jemioła i jej magiczne właściwości

Jemioła pospolita jest półpasożytem, żyjącym na konarach i gałęziach wielu drzew. W Polsce można ją spotkać zwykle na topolach, lipach, brzozach i sosnach, rzadziej na dębach. Jesienią na jej gałązkach pojawiają się małe, białe owoce, kształtem przypominające jagody.

Od najdawniejszych czasów jemioła była uważana za roślinę wyjątkową o magicznych właściwościach. Z uwagi na to, że kwitnie zimą, czyli wtedy gdy wszystko inne obumiera, uważano ją za symbol dostatku i płodności. Obecnie stanowi element tradycji świąt Bożego Narodzenia. Wieszana nad drzwiami, ma przynieść mieszkańcom danego domu szczęście i płodność w nadchodzącym roku.

W przestrzeni zakupowej HelloZdrowie znajdziesz produkty polecane przez naszą redakcję:

Żywa choinka / istockphoto

Jemioła – właściwości lecznicze

Oprócz walorów dekoracyjnych jemioła jest ceniona ze względu na swoje właściwości lecznicze, które wykazuje w formie przetworzonej. Z jej łodyg i liści przygotowuje się herbatki, napary, soki, syropy, maści, wszelkiego rodzaju wyciągi (alkoholowe, wodne, olejowe) oraz miód.

Jak wyjaśnia naturopatka Joanna Brejecka-Pamungkas, tę roślinę stosuje się celem obniżenia ciśnienia krwi, wzmocnienia mięśnia sercowego, poprawy krążenia krwi.

– Jemioła działa rozszerzająco na naczynia wieńcowe i kapilary mózgu, obniża ciśnienie krwi, poprawia obieg krwi jak również wzmacnia mięsień sercowy. Ponadto związki zawarte w tej roślinie są pomocne w leczeniu krwawień z nosa, a także w nadmiernych krwawieniach miesiączkowych – tłumaczy ekspertka.

Preparaty na bazie wyciągu z jemioły pospolitej używane są leczeniu chorób układu krążenia, w tym zwłaszcza miażdżycy oraz dusznicy bolesnej. Ziele jemioły wchodzi w skład mieszanek przeciwmiażdżycowych oraz preparatów łagodzących różne dolegliwości występujące w okresie menopauzy.

Jemioła stabilizuje również pracę trzustki oraz wspomaga metabolizm wątroby. – Pobudza gruczoły wydzielania wewnętrznego wspierając przemianę materii, działając rozkurczowo oraz wzmacniająco na układ immunologiczny – tłumaczy naturoterapeutka. – Usprawnia trawienie, eliminując zaparcia. Pomaga również przy występowaniu kolek pokarmowych – dodaje.

Jemioła pospolita wykazuje działanie lekko moczopędne i uspokajające.

gwiazda betlejemska

Jemioła – skutki uboczne i przeciwwskazania

Choć lista prozdrowotnych właściwości jemioły pospolitej jest dość długa, to należy mieć świadomość, że nie każdemu będą służyły preparaty zrobione na bazie tej rośliny.

– Preparatów zawierających jemiołę nie powinny stosować kobiety w ciąży i karmiące piersią, osoby z niskim ciśnieniem tętniczym, osoby z wrażliwym układem pokarmowym (może wywołać podrażnienia, nudności czy wymioty) oraz osoby ze stwierdzoną nadwrażliwością na jemiołę – wymienia naturoterapeutka.

Stosowanie jakichkolwiek preparatów z jemioły powinniśmy skonsultować z lekarzem lub fitoterapeutą, ponieważ spożywane w nadmiarze mogą wywoływać skutki uboczne, takie jak: wymioty, biegunki, bóle brzucha, nudności, kolki czy drgawki.

Zobacz także

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Zainteresują cię również:

Co zrobić z resztkami po świętach? Podpowiada Sylwia Majcher

Co zrobić z resztkami po świętach? Podpowiada Sylwia Majcher

Po świętach dokucza ci ból brzucha? Sprawdź, jak możesz się z nim uporać domowymi sposobami

Po świętach dokucza ci ból brzucha? Sprawdź, jak możesz się z nim uporać domowymi sposobami

Szybkie diety oczyszczające przed Sylwestrem. Dietetyczka wyjaśnia, czy któraś z nich naprawdę działa

cynamon

5 powodów, by pokochać cynamon

świąteczne ciasteczka

Świąteczne zasady na mniejsze zło. Jak jeść, by się nie przejeść?

gotująca kobieta

Cukrzyca w trybie świąt – jak to przetrwać? Mamy kilka wskazówek

kompot z suszu

Kompot z suszu – dlaczego warto go pić?

pomarańcze

Wigilijni wspomagacze metabolizmu. Co nam pomoże w trawieniu?

Świąteczny barszcz na szybko. Prosty i pyszny!

7 zdrowotnych właściwości imbiru. Poznaj jego wielką moc!

Świąteczne ciasteczka cynamonowe

Poncz jabłkowy z ziołami na trawienie

Świąteczny piernik – bez glutenu, bez cukru!

Świąteczny piernik – bez glutenu, bez cukru!

Jadalne prezenty: chrupiący chlebuś od Mikołaja

Jadalne prezenty: chrupiący chlebuś od Mikołaja

Owsiane pralinki

Owsiane pralinki – na święta idealne

Kiszone buraki. I moc jest z wami!

bakalie

Bakalie bakaliom nierówne. Jakie kupować, żeby świątecznych pyszności nie zepsuły sztuczne barwniki i konserwanty?

owoce w siatce

To będą bardzo drogie święta. Sylwia Majcher podpowiada, na jakich produktach nie warto oszczędzać, a jakie można kupić taniej

pierniczki

5 przepisów na pierniczki. Upiecz i poczuj magię świąt

Pasztet warzywny ze słonecznikiem, wokół niego czosnek, pomidory i ogórki kiszone

Wegetariańskie pasztety warzywne na święta – mamy trzy pyszne propozycje!

Co zrobić, żeby świąteczne jedzenie się nie zmarnowało? Podpowiada Sylwia Majcher

Co zrobić, żeby świąteczne jedzenie się nie zmarnowało? Podpowiada Sylwia Majcher

Migdały z czekoladą i miodem – połączenie nieziemsko dobre i zdrowe

Jak pasteryzować świąteczne dania? / iStock

Jak pasteryzować świąteczne dania? Wyjaśnia Jagna Niedzielska

Świąteczne resztki - co z nimi zrobić?

Co zrobić z resztkami po świętach? Znana blogerka zdradza sprawdzone patenty

Najpopularniejsze

Truskawki - produkty bogate w błonnik

Błonnik – w czym jest go dużo? Sprawdź, jakie owoce i warzywa są bogate w błonnik

Przeterminowana żywność / unsplash

Termin ważności ma znaczenie? Można zjeść przeterminowane jedzenie?

18 dań wege, które pokochają mięsożercy

18 dań wege, które pokochają mięsożercy. Najlepsze przepisy z wegańskich i wegetariańskich blogów

Jesz za mało? 8 sygnałów, że masz zbyt niskokaloryczną dietę

6 zaskakujących rzeczy powodujących wzdęcia

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

Kiszone pomidory -przepis. Jak kisić zielone pomidory?

Kiszone pomidory – przepis. Jak kisić zielone pomidory?

Co jeść podczas infekcji? Menu na cały dzień

Przeziębiłaś się? Dodaj te składniki do codziennej diety

Męczą cię zaparcia? Zobacz, jakie produkty powinnaś jeść, aby się ich pozbyć

Kobieta

Czy organizm może nie tolerować kawy? Sprawdziłyśmy!

elektrolity

Dopadają cię zawroty głowy albo skurcze mięśni? To sygnały, że możesz mieć problem z elektrolitami

pizza kobieta

Brak apetytu, a chcesz przytyć? Oto 5 patentów na „coś na apetyt”

nalewka cytrynówka

Ile procent powinna mieć nalewka? Jak działa na zdrowie?

avocado

9 produktów, które regulują poziom cukru

relaksująca się młoda kobieta

9 witamin i minerałów, które pomogą ci lepiej spać

Pokrojone buraki

7 rzeczy, za które pokocha cię twoja wątroba

×