Przejdź do treści

Jemioła to nie tylko świąteczny symbol. Naturoterapeutka wymienia jej właściwości prozdrowotne

Gałązka jemioły
Jemioła to nie tylko symbol świąt. Jakie ma właściwości zdrowotne? / Fot. Unsplash
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
Najnowsze
Jak podkręcić metabolizm, gdy organizm się starzeje? 7 kluczowych porad/fot. Pexels
Jak podkręcić metabolizm, gdy organizm się starzeje? 7 kluczowych porad
Bazylia – odmiany, właściwości i zastosowanie
Termin przydatności do spożycia jabłek? Wiemy, kiedy lepiej ich nie jeść
Źródło: iStockPhoto
Jak układać jedzenie w lodówce? O sposobie, którego (być może) wcześniej nie znałaś, pisze Jagna Niedzielska
Zamiast świeżych wybierasz mrożone warzywa? Sprawdź, czy to zdrowe

Jemioła kojarzy się z ozdobą świąteczną, którą wieszamy pod sufitem. Pocałunek pod gałązką tej rośliny ma podobno przynosić szczęście w miłości i zapewnić płodność. Ale czy wiedziałaś, że jemioła ma także działanie lecznicze? O tym, na jakie dolegliwości pomaga i jakie ma zastosowanie, rozmawiamy z dyplomowaną naturoterapeutką i dietetyczką holistyczną, Joanną Brejecką-Pamungkas.

Jemioła pospolita jest półpasożytem, żyjącym na konarach i gałęziach wielu drzew. W Polsce można ją spotkać zwykle na topolach, lipach, brzozach i sosnach, rzadziej na dębach. Jesienią na jej gałązkach pojawiają się małe, białe owoce, kształtem przypominające jagody.

Od najdawniejszych czasów jemioła była uważana za roślinę wyjątkową o magicznych właściwościach. Z uwagi na to, że kwitnie zimą, czyli wtedy gdy wszystko inne obumiera, uważano ją za symbol dostatku i płodności. Obecnie stanowi element tradycji świąt Bożego Narodzenia. Wieszana nad drzwiami, ma przynieść mieszkańcom danego domu szczęście i płodność w nadchodzącym roku.

Jemioła – właściwości lecznicze

Oprócz walorów dekoracyjnych jemioła jest ceniona ze względu na swoje właściwości lecznicze, które wykazuje w formie przetworzonej. Z jej łodyg i liści przygotowuje się herbatki, napary, soki, syropy, maści, wszelkiego rodzaju wyciągi (alkoholowe, wodne, olejowe) oraz miód.

Jak wyjaśnia naturopatka Joanna Brejecka-Pamungkas, tę roślinę stosuje się celem obniżenia ciśnienia krwi, wzmocnienia mięśnia sercowego, poprawy krążenia krwi.

– Jemioła działa rozszerzająco na naczynia wieńcowe i kapilary mózgu, obniża ciśnienie krwi, poprawia obieg krwi jak również wzmacnia mięsień sercowy. Ponadto związki zawarte w tej roślinie są pomocne w leczeniu krwawień z nosa, a także w nadmiernych krwawieniach miesiączkowych – tłumaczy ekspertka.

Preparaty na bazie wyciągu z jemioły pospolitej używane są leczeniu chorób układu krążenia, w tym zwłaszcza miażdżycy oraz dusznicy bolesnej. Ziele jemioły wchodzi w skład mieszanek przeciwmiażdżycowych oraz preparatów łagodzących różne dolegliwości występujące w okresie menopauzy.

Jemioła stabilizuje również pracę trzustki oraz wspomaga metabolizm wątroby. – Pobudza gruczoły wydzielania wewnętrznego wspierając przemianę materii, działając rozkurczowo oraz wzmacniająco na układ immunologiczny – tłumaczy naturoterapeutka. – Usprawnia trawienie, eliminując zaparcia. Pomaga również przy występowaniu kolek pokarmowych – dodaje.

Jemioła pospolita wykazuje działanie lekko moczopędne i uspokajające.

gwiazda betlejemska

Jemioła – skutki uboczne i przeciwwskazania

Choć lista prozdrowotnych właściwości jemioły pospolitej jest dość długa, to należy mieć świadomość, że nie każdemu będą służyły preparaty zrobione na bazie tej rośliny.

– Preparatów zawierających jemiołę nie powinny stosować kobiety w ciąży i karmiące piersią, osoby z niskim ciśnieniem tętniczym, osoby z wrażliwym układem pokarmowym (może wywołać podrażnienia, nudności czy wymioty) oraz osoby ze stwierdzoną nadwrażliwością na jemiołę – wymienia naturoterapeutka.

Stosowanie jakichkolwiek preparatów z jemioły powinniśmy skonsultować z lekarzem lub fitoterapeutą, ponieważ spożywane w nadmiarze mogą wywoływać skutki uboczne, takie jak: wymioty, biegunki, bóle brzucha, nudności, kolki czy drgawki.

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Zainteresują cię również:

Jak pasteryzować świąteczne dania? / iStock

Jak pasteryzować świąteczne dania? Wyjaśnia Jagna Niedzielska

Szybkie diety oczyszczające przed Sylwestrem. Dietetyczka wyjaśnia, czy któraś z nich naprawdę działa

Świąteczne resztki - co z nimi zrobić?

Co zrobić z resztkami po świętach? Znana blogerka zdradza sprawdzone patenty

gotująca kobieta

Cukrzyca w trybie świąt – jak to przetrwać? Mamy kilka wskazówek

5 przysmaków, którymi możesz się objadać w święta

Hanna Stolińska-Fiedorowicz: warto odejść od tradycji nakazującej zjedzenie 12 potraw wigilijnych

kompot z suszu

Kompot z suszu – dlaczego warto go pić?

Dieta matki karmiącej w święta Bożego Narodzenia. Co może, a czego nie powinna jeść kobieta karmiąca piersią? / Getty Images

Dieta matki karmiącej w święta Bożego Narodzenia. Co może, a czego nie powinna jeść kobieta karmiąca piersią?

Pełnoziarnisty wieniec makowy. Pełen mikroelementów i witamin

bieganie

Pierogi kontra biegi

Poncz jabłkowy z ziołami na trawienie

Kutia od A do Z. Pełna zdrowia słodycz, na którą czekamy przez cały rok!

Świąteczne potrawy - co mrozić, a co wekować? Podpowiada Jagna Niedzielska

Świąteczne potrawy – co mrozić, a co wekować? Podpowiada Jagna Niedzielska

Jedz grzyby w święta. „Przekonanie, że są pozbawione wartości odżywczych, to mit” – mówi dietetyczka

cynamon

5 powodów, by pokochać cynamon

Świąteczny barszcz na szybko. Prosty i pyszny!

śwęta

10 patentów na zdrowe święta. Wypróbuj i zapomnij o dodatkowych kilogramach!

Jadalne prezenty: chrupiący chlebuś od Mikołaja

Jadalne prezenty: chrupiący chlebuś od Mikołaja

kutia

Odchudzone wersje wigilijnych potraw. Wypróbuj 6 przepisów

Pasztet warzywny ze słonecznikiem, wokół niego czosnek, pomidory i ogórki kiszone

Wegetariańskie pasztety warzywne na święta – mamy trzy pyszne propozycje!

7 zdrowotnych właściwości imbiru

bakalie

Kupujesz bakalie? Zobacz, czym się kierować, żeby były zdrowe i bez chemii

Świąteczny piernik – bez glutenu, bez cukru!

Świąteczny piernik – bez glutenu, bez cukru!

Czy słodycze pod choinką to dobry pomysł? Odpowiada dietetyczka Małgorzata Jackowska

Czy słodycze pod choinką to dobry pomysł? Odpowiada dietetyczka Małgorzata Jackowska

Najpopularniejsze

Truskawki - produkty bogate w błonnik

Błonnik – w czym jest go dużo? Sprawdź, jakie owoce i warzywa są bogate w błonnik

18 dań wege, które pokochają mięsożercy

18 dań wege, które pokochają mięsożercy. Najlepsze przepisy z wegańskich i wegetariańskich blogów

Przeterminowana żywność / unsplash

Termin ważności ma znaczenie? Można zjeść przeterminowane jedzenie?

Jesz za mało? 8 sygnałów, że masz zbyt niskokaloryczną dietę

Melon – odmiany i właściwości zdrowotne. Jak jeść melona?

elektrolity

Dopadają cię zawroty głowy albo skurcze mięśni? To sygnały, że możesz mieć problem z elektrolitami

6 zaskakujących rzeczy powodujących wzdęcia

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

szklanka wody

Woda alkaliczna – co to jest? Poznaj opinie i przeciwwskazania

18 przepisów dla miłośników awokado

7 rzeczy, za które pokocha cię twoja wątroba

avocado

9 produktów, które regulują poziom cukru

pizza kobieta

Brak apetytu, a chcesz przytyć? Oto 5 patentów na „coś na apetyt”

Piwo vs. piwo bezalkoholowe. Które jest zdrowe, a które zdrowsze?

Piwo vs. piwo bezalkoholowe. Które jest zdrowe, a które zdrowsze?

relaksująca się młoda kobieta

9 witamin i minerałów, które pomogą ci lepiej spać

Buddha bowl – najpiękniejsza miska świata. Pięknie wyglądający posiłek, bogaty w witaminy i wartości odżywcze