Przejdź do treści

Jemioła to nie tylko świąteczny symbol. Naturoterapeutka wymienia jej właściwości prozdrowotne

Gałązka jemioły
Jemioła to nie tylko symbol świąt. Jakie ma właściwości zdrowotne? / Fot. Unsplash
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
Jak podkręcić metabolizm, gdy organizm się starzeje? 7 kluczowych porad
Popularne lody wycofane. Powodem wystąpienie rakotwórczego tlenku etylenu
4 propozycje „inflacyjnych” obiadów do 8 zł. Polecają dietetycy z profilu Dietetyka #NieNaŻarty
Pyszny, w kolorze bursztynu i niezwykle zdrowy. Poznaj moc miodu wrzosowego!
Baba ghanoush – pasta z bakłażana. Smakuje tak, jak wygląda!

Jemioła kojarzy się z ozdobą świąteczną, którą wieszamy pod sufitem. Pocałunek pod gałązką tej rośliny ma podobno przynosić szczęście w miłości i zapewnić płodność. Ale czy wiedziałaś, że jemioła ma także działanie lecznicze? O tym, na jakie dolegliwości pomaga i jakie ma zastosowanie, rozmawiamy z dyplomowaną naturoterapeutką i dietetyczką holistyczną, Joanną Brejecką-Pamungkas.

Jemioła i jej magiczne właściwości

Jemioła pospolita jest półpasożytem, żyjącym na konarach i gałęziach wielu drzew. W Polsce można ją spotkać zwykle na topolach, lipach, brzozach i sosnach, rzadziej na dębach. Jesienią na jej gałązkach pojawiają się małe, białe owoce, kształtem przypominające jagody.

Od najdawniejszych czasów jemioła była uważana za roślinę wyjątkową o magicznych właściwościach. Z uwagi na to, że kwitnie zimą, czyli wtedy gdy wszystko inne obumiera, uważano ją za symbol dostatku i płodności. Obecnie stanowi element tradycji świąt Bożego Narodzenia. Wieszana nad drzwiami, ma przynieść mieszkańcom danego domu szczęście i płodność w nadchodzącym roku.

W przestrzeni zakupowej HelloZdrowie znajdziesz produkty polecane przez naszą redakcję:

Żywa choinka / istockphoto

Jemioła – właściwości lecznicze

Oprócz walorów dekoracyjnych jemioła jest ceniona ze względu na swoje właściwości lecznicze, które wykazuje w formie przetworzonej. Z jej łodyg i liści przygotowuje się herbatki, napary, soki, syropy, maści, wszelkiego rodzaju wyciągi (alkoholowe, wodne, olejowe) oraz miód.

Jak wyjaśnia naturopatka Joanna Brejecka-Pamungkas, tę roślinę stosuje się celem obniżenia ciśnienia krwi, wzmocnienia mięśnia sercowego, poprawy krążenia krwi.

– Jemioła działa rozszerzająco na naczynia wieńcowe i kapilary mózgu, obniża ciśnienie krwi, poprawia obieg krwi jak również wzmacnia mięsień sercowy. Ponadto związki zawarte w tej roślinie są pomocne w leczeniu krwawień z nosa, a także w nadmiernych krwawieniach miesiączkowych – tłumaczy ekspertka.

Preparaty na bazie wyciągu z jemioły pospolitej używane są leczeniu chorób układu krążenia, w tym zwłaszcza miażdżycy oraz dusznicy bolesnej. Ziele jemioły wchodzi w skład mieszanek przeciwmiażdżycowych oraz preparatów łagodzących różne dolegliwości występujące w okresie menopauzy.

Jemioła stabilizuje również pracę trzustki oraz wspomaga metabolizm wątroby. – Pobudza gruczoły wydzielania wewnętrznego wspierając przemianę materii, działając rozkurczowo oraz wzmacniająco na układ immunologiczny – tłumaczy naturoterapeutka. – Usprawnia trawienie, eliminując zaparcia. Pomaga również przy występowaniu kolek pokarmowych – dodaje.

Jemioła pospolita wykazuje działanie lekko moczopędne i uspokajające.

gwiazda betlejemska

Jemioła – skutki uboczne i przeciwwskazania

Choć lista prozdrowotnych właściwości jemioły pospolitej jest dość długa, to należy mieć świadomość, że nie każdemu będą służyły preparaty zrobione na bazie tej rośliny.

– Preparatów zawierających jemiołę nie powinny stosować kobiety w ciąży i karmiące piersią, osoby z niskim ciśnieniem tętniczym, osoby z wrażliwym układem pokarmowym (może wywołać podrażnienia, nudności czy wymioty) oraz osoby ze stwierdzoną nadwrażliwością na jemiołę – wymienia naturoterapeutka.

Stosowanie jakichkolwiek preparatów z jemioły powinniśmy skonsultować z lekarzem lub fitoterapeutą, ponieważ spożywane w nadmiarze mogą wywoływać skutki uboczne, takie jak: wymioty, biegunki, bóle brzucha, nudności, kolki czy drgawki.

Zobacz także

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Zainteresują cię również:

Co zrobić z resztkami po świętach? Podpowiada Sylwia Majcher

Co zrobić z resztkami po świętach? Podpowiada Sylwia Majcher

Po świętach dokucza ci ból brzucha? Sprawdź, jak możesz się z nim uporać domowymi sposobami

Po świętach dokucza ci ból brzucha? Sprawdź, jak możesz się z nim uporać domowymi sposobami

Szybkie diety oczyszczające przed Sylwestrem. Dietetyczka wyjaśnia, czy któraś z nich naprawdę działa

cynamon

5 powodów, by pokochać cynamon

świąteczne ciasteczka

Świąteczne zasady na mniejsze zło. Jak jeść, by się nie przejeść?

gotująca kobieta

Cukrzyca w trybie świąt – jak to przetrwać? Mamy kilka wskazówek

kompot z suszu

Kompot z suszu – dlaczego warto go pić?

pomarańcze

Wigilijni wspomagacze metabolizmu. Co nam pomoże w trawieniu?

Świąteczny barszcz na szybko. Prosty i pyszny!

7 zdrowotnych właściwości imbiru. Poznaj jego wielką moc!

Świąteczne ciasteczka cynamonowe

Poncz jabłkowy z ziołami na trawienie

Świąteczny piernik – bez glutenu, bez cukru!

Świąteczny piernik – bez glutenu, bez cukru!

Jadalne prezenty: chrupiący chlebuś od Mikołaja

Jadalne prezenty: chrupiący chlebuś od Mikołaja

Owsiane pralinki

Owsiane pralinki – na święta idealne

Kiszone buraki. I moc jest z wami!

bakalie

Bakalie bakaliom nierówne. Jakie kupować, żeby świątecznych pyszności nie zepsuły sztuczne barwniki i konserwanty?

owoce w siatce

To będą bardzo drogie święta. Sylwia Majcher podpowiada, na jakich produktach nie warto oszczędzać, a jakie można kupić taniej

pierniczki

5 przepisów na pierniczki. Upiecz i poczuj magię świąt

Pasztet warzywny ze słonecznikiem, wokół niego czosnek, pomidory i ogórki kiszone

Wegetariańskie pasztety warzywne na święta – mamy trzy pyszne propozycje!

Co zrobić, żeby świąteczne jedzenie się nie zmarnowało? Podpowiada Sylwia Majcher

Co zrobić, żeby świąteczne jedzenie się nie zmarnowało? Podpowiada Sylwia Majcher

Migdały z czekoladą i miodem – połączenie nieziemsko dobre i zdrowe

Jak pasteryzować świąteczne dania? / iStock

Jak pasteryzować świąteczne dania? Wyjaśnia Jagna Niedzielska

Świąteczne resztki - co z nimi zrobić?

Co zrobić z resztkami po świętach? Znana blogerka zdradza sprawdzone patenty

Najpopularniejsze

Truskawki - produkty bogate w błonnik

Błonnik – w czym jest go dużo? Sprawdź, jakie owoce i warzywa są bogate w błonnik

Przeterminowana żywność / unsplash

Termin ważności ma znaczenie? Można zjeść przeterminowane jedzenie?

18 dań wege, które pokochają mięsożercy

18 dań wege, które pokochają mięsożercy. Najlepsze przepisy z wegańskich i wegetariańskich blogów

Jesz za mało? 8 sygnałów, że masz zbyt niskokaloryczną dietę

elektrolity

Dopadają cię zawroty głowy albo skurcze mięśni? To sygnały, że możesz mieć problem z elektrolitami

6 zaskakujących rzeczy powodujących wzdęcia

Męczą cię zaparcia? Zobacz, jakie produkty powinnaś jeść, aby się ich pozbyć

Melon – odmiany i właściwości zdrowotne. Jak jeść melona?

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

Kobieta

Czy organizm może nie tolerować kawy? Sprawdziłyśmy!

pizza kobieta

Brak apetytu, a chcesz przytyć? Oto 5 patentów na „coś na apetyt”

kot w kuchni

10 rzeczy, których lepiej pozbyć się z kuchni

Unsplash

Ocet spirytusowy czy jabłkowy? Sprawdź, czym się od siebie różnią

avocado

9 produktów, które regulują poziom cukru

7 produktów, za które pokochają cię mięśnie

Pokrojone buraki

7 rzeczy, za które pokocha cię twoja wątroba

×