Przejdź do treści

Jak przechowywać zieleninę? Ekoncentryczka ma dla wszystkich kilka rad

Zielenina - jak ją mrozić? / Pexels Karolina Grabowska
Podoba Ci
się ten artykuł?
Podoba Ci
się ten artykuł?

Warzywa i owoce są, tuż po pieczywie, najczęściej wyrzucanym jedzeniem. Na szczęście (w większości przypadków!) mrożenie pozwala ograniczyć marnowanie wielu produktów spożywczych. Jak to robić z głową? Pisze o tym Daria Rogowska na swoim profilu „Ekocentryczka” na Instagramie. 

Jak przechowywać zieleninę?

„Sałata, natka pietruszki, szpinak, jarmuż, świeże zioła i inne delikatne zielone liście szybko więdną w lodówce. Jak sobie z tym poradzić? Jest na to prosty sposób, a nawet kilka. Warto poświęcić chwilę, żeby zapewnić zielonym liściom świeżość na dłużej” – pisze Daria Rogowska w swoim poście.

„Ekocentryczka” dodaje, że zawsze ogląda liście, a jeśli jakieś są zwiędnięte – odrzuca je.

„Odrywam liście od łodyżek (można wycisnąć z nich sok/dorzucić przy gotowaniu bulionu), w sałacie często oddzielam liście, żeby mieć pewność, że nie na w środku zanieczyszczeń. Zielone liście przekładam do torebki sylikonowej, może być też woreczek strunowy. Sylikonowe torebki bardzo polubiłam i wypróbowałam kilka marek.

Dobrze chronią żywność, a zielenina zachowuje w nich świeżość nawet do 10 dni, jarmuż testowałam przez dwa tygodnie i był ok. To był eksperyment, bo zazwyczaj nie kupuję więcej, niż zjadam w ciągu tygodnia. Sylikon chroni też liście przed przymrożeniem. Torebki można myć w zmywarce, są trwałe i posłużą nam wiele lat” – wyjaśnia blogerka.

Inne sposoby przechowywania

„Jeśli nie chcesz kupować torebek, równie dobrze sprawdzi się szklany czy plastikowy pojemnik. Umieszczany w nim zieleninę, owiniętą w ręcznik papierowy. Ważne, żeby nie ściskać liści zbyt mocno, zaczną wtedy oddawać sok. Ręczniki pochłaniają nadmiar wilgoci i chronią przed więdnięciem. Przechowywanie w szczelnie zamkniętym pojemniku czy torebce znacznie spowalnia proces starzenia” – dodaje Daria Rogowska.

Ekocentryczka – kim jest?

Pod nazwą „Ekoncetryczka” kryje się Daria Rogowska, blogerka.

„Tutaj podstawą są zdrowe, kolorowe wegańskie posiłki, naturalna pielęgnacja i życie bez zbędnej chemii” – pisze o swoim świecie ekspertka.

Jej profil na Instagramie obserwuje niemal 47 tys. osób!

 

Wyświetl ten post na Instagramie.

 

Post udostępniony przez Daria Rogowska? (@ekocentryczka)

Zobacz także

Podoba Ci się ten artykuł?

Powiązane tematy: