2 min.
Jak przechowywać zieleninę? Ekoncentryczka ma dla wszystkich kilka rad

Zielenina - jak ją mrozić? / Pexels Karolina Grabowska
Najnowsze
19.04.2021
Co ludzie myślą, gdy nie mogą schudnąć? „Jem za dużo, za mało się ruszam, jestem beznadziejny”. Jak jest naprawdę?
19.04.2021
Szparagi – właściwości, wartości odżywcze i przepisy
19.04.2021
Marakuja – co to za owoc, właściwości, przepisy
18.04.2021
Bulletproof coffee – kawa idealna przed treningiem i dla osób z nadwagą
17.04.2021
Top 5 produktów na dobry nastrój. Co poprawia nam samopoczucie?
Warzywa i owoce są, tuż po pieczywie, najczęściej wyrzucanym jedzeniem. Na szczęście (w większości przypadków!) mrożenie pozwala ograniczyć marnowanie wielu produktów spożywczych. Jak to robić z głową? Pisze o tym Daria Rogowska na swoim profilu „Ekocentryczka” na Instagramie.
Jak przechowywać zieleninę?
„Sałata, natka pietruszki, szpinak, jarmuż, świeże zioła i inne delikatne zielone liście szybko więdną w lodówce. Jak sobie z tym poradzić? Jest na to prosty sposób, a nawet kilka. Warto poświęcić chwilę, żeby zapewnić zielonym liściom świeżość na dłużej” – pisze Daria Rogowska w swoim poście.
„Ekocentryczka” dodaje, że zawsze ogląda liście, a jeśli jakieś są zwiędnięte – odrzuca je.
„Odrywam liście od łodyżek (można wycisnąć z nich sok/dorzucić przy gotowaniu bulionu), w sałacie często oddzielam liście, żeby mieć pewność, że nie na w środku zanieczyszczeń. Zielone liście przekładam do torebki sylikonowej, może być też woreczek strunowy. Sylikonowe torebki bardzo polubiłam i wypróbowałam kilka marek.
Dobrze chronią żywność, a zielenina zachowuje w nich świeżość nawet do 10 dni, jarmuż testowałam przez dwa tygodnie i był ok. To był eksperyment, bo zazwyczaj nie kupuję więcej, niż zjadam w ciągu tygodnia. Sylikon chroni też liście przed przymrożeniem. Torebki można myć w zmywarce, są trwałe i posłużą nam wiele lat” – wyjaśnia blogerka.
Inne sposoby przechowywania
„Jeśli nie chcesz kupować torebek, równie dobrze sprawdzi się szklany czy plastikowy pojemnik. Umieszczany w nim zieleninę, owiniętą w ręcznik papierowy. Ważne, żeby nie ściskać liści zbyt mocno, zaczną wtedy oddawać sok. Ręczniki pochłaniają nadmiar wilgoci i chronią przed więdnięciem. Przechowywanie w szczelnie zamkniętym pojemniku czy torebce znacznie spowalnia proces starzenia” – dodaje Daria Rogowska.
Ekocentryczka – kim jest?
Pod nazwą „Ekoncetryczka” kryje się Daria Rogowska, blogerka.
„Tutaj podstawą są zdrowe, kolorowe wegańskie posiłki, naturalna pielęgnacja i życie bez zbędnej chemii” – pisze o swoim świecie ekspertka.
Jej profil na Instagramie obserwuje niemal 47 tys. osób!
Wyświetl ten post na Instagramie.
Udostępnij
Podoba Ci się ten artykuł?
Tak
Nie
Powiązane tematy:
Polecamy

05.04.2021
Solvita Bułka: Kiedy weszłam w ketozę, poczułam, jakby mi ktoś zdjął z mózgu kołdrę, pojawiła się „świetlistość” umysłowa

15.03.2021
„Ludzie często obawiają się nie tego, czego powinni, a ignorują realne zagrożenie dla zdrowia” – mówi Damian Parol, psychodietetyk

15.01.2021
Less Stress From Plants, czyli suplementacja dla wszystkich, którzy chcą naturalnie zadbać o swój układ nerwowy. Przetestowałam!

10.01.2021