Przejdź do treści

Jak przechowywać zieleninę? Ekoncentryczka ma dla wszystkich kilka rad

Zielenina - jak ją mrozić? / Pexels Karolina Grabowska
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
Najnowsze
Co ludzie myślą, gdy nie mogą schudnąć? „Jem za dużo, za mało się ruszam, jestem beznadziejny”. Jak jest naprawdę?
Szparagi – właściwości, wartości odżywcze i przepisy
Marakuja – co to za owoc, właściwości, przepisy
Bulletproof coffee – kawa idealna przed treningiem i dla osób z nadwagą
Top 5 produktów na dobry nastrój. Co poprawia nam samopoczucie?

Warzywa i owoce są, tuż po pieczywie, najczęściej wyrzucanym jedzeniem. Na szczęście (w większości przypadków!) mrożenie pozwala ograniczyć marnowanie wielu produktów spożywczych. Jak to robić z głową? Pisze o tym Daria Rogowska na swoim profilu „Ekocentryczka” na Instagramie. 

Jak przechowywać zieleninę?

„Sałata, natka pietruszki, szpinak, jarmuż, świeże zioła i inne delikatne zielone liście szybko więdną w lodówce. Jak sobie z tym poradzić? Jest na to prosty sposób, a nawet kilka. Warto poświęcić chwilę, żeby zapewnić zielonym liściom świeżość na dłużej” – pisze Daria Rogowska w swoim poście.

„Ekocentryczka” dodaje, że zawsze ogląda liście, a jeśli jakieś są zwiędnięte – odrzuca je.

„Odrywam liście od łodyżek (można wycisnąć z nich sok/dorzucić przy gotowaniu bulionu), w sałacie często oddzielam liście, żeby mieć pewność, że nie na w środku zanieczyszczeń. Zielone liście przekładam do torebki sylikonowej, może być też woreczek strunowy. Sylikonowe torebki bardzo polubiłam i wypróbowałam kilka marek.

Dobrze chronią żywność, a zielenina zachowuje w nich świeżość nawet do 10 dni, jarmuż testowałam przez dwa tygodnie i był ok. To był eksperyment, bo zazwyczaj nie kupuję więcej, niż zjadam w ciągu tygodnia. Sylikon chroni też liście przed przymrożeniem. Torebki można myć w zmywarce, są trwałe i posłużą nam wiele lat” – wyjaśnia blogerka.

Inne sposoby przechowywania

„Jeśli nie chcesz kupować torebek, równie dobrze sprawdzi się szklany czy plastikowy pojemnik. Umieszczany w nim zieleninę, owiniętą w ręcznik papierowy. Ważne, żeby nie ściskać liści zbyt mocno, zaczną wtedy oddawać sok. Ręczniki pochłaniają nadmiar wilgoci i chronią przed więdnięciem. Przechowywanie w szczelnie zamkniętym pojemniku czy torebce znacznie spowalnia proces starzenia” – dodaje Daria Rogowska.

Ekocentryczka – kim jest?

Pod nazwą „Ekoncetryczka” kryje się Daria Rogowska, blogerka.

„Tutaj podstawą są zdrowe, kolorowe wegańskie posiłki, naturalna pielęgnacja i życie bez zbędnej chemii” – pisze o swoim świecie ekspertka.

Jej profil na Instagramie obserwuje niemal 47 tys. osób!

 

Wyświetl ten post na Instagramie.

 

Post udostępniony przez Daria Rogowska🌿 (@ekocentryczka)

Zobacz także

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Zainteresują cię również:

Tegoroczna „Brudna Dwunastka” ogłoszona! Które owoce i warzywa są najbardziej zanieczyszczone?

Dieta warzywna – pozornie zdrowa, ale efekty mogą być niebezpieczne

Banan

Mama Chemik: powinniśmy unikać dotykania rękami skórek bananów!

„Odporność zaczyna się od jedzenia”. Magdalena Bajtlik radzi, jak wzmocnić swój organizm

Fasolka szparagowa / istock

Fasolka szparagowa – dama do towarzystwa. Mamy trzy pyszne przepisy!

Kuchnia

Jaki związek mają zwiędnięte kwiaty z popsutymi owocami?

Surowa dieta – za i przeciw

Surowa dieta – za i przeciw. Co jedzą witarianie i czy to jest zdrowe?

Marchewki / rawpixel

Marchewka to samo dobro dla naszej skóry! Czy pamiętasz o niej w codziennej diecie?

Gruszki na stole

Szukasz witamin, dzięki którym będziesz mieć zdrową skórę? Znajdziesz je w gruszce i pietruszce!

kiwi

Owoce i warzywa wolne od zanieczyszczeń. Poznaj listę „Czystej 15-stki”

Gruszka polewana wodą

Parszywa 12-stka. Które warzywa i owoce są najbardziej zanieczyszczone?

Pułapki diety wegetariańskiej

Pułapki diety wegetariańskiej

Unsplash.com

Wyrzuciłaś z kuchni chleb, sól i syrop glukozowo-fruktozowy? Dietetyczka wyjaśnia, że te rzeczy wcale nie są takie niezdrowe

Zrób sobie sok! Poznaj wszystkie tajniki domowego przygotowywania soków

Boczniaki – co to za grzyby, wartości odżywcze i przepisy

20 produktów, które zmniejszają ryzyko zawału serca

Dieta BeBio – na czym polega, jak wygląda przykładowy jadłospis?

Wiosenna pasta kanapkowa

Przepis na wiosenną pastę kanapkową. W roli głównej zielona nowalijka!

Konferencja online “Vege Day” już 24 kwietnia! Hello Zdrowie patronem medialnym

Kazeina – czym jest, gdzie występuje, nietolerancja

Semolina z pszenicy durum – czym jest, skład, właściwości

Co na śniadanie? Energetyczna granola z marchewką

Kasza bulgur – właściwości, kalorie, proste przepisy

Jak obniżyć indeks glikemiczny diety? Podpowiada dietetyczka

Jak obniżyć indeks glikemiczny diety? Podpowiada dietetyczka

Najpopularniejsze

Truskawki - produkty bogate w błonnik

Błonnik – w czym jest go dużo? Sprawdź, jakie owoce i warzywa są bogate w błonnik

18 przepisów dla miłośników awokado

Przeterminowana żywność / unsplash

Termin ważności ma znaczenie? Można zjeść przeterminowane jedzenie?

18 dań wege, które pokochają mięsożercy

18 dań wege, które pokochają mięsożercy. Najlepsze przepisy z wegańskich i wegetariańskich blogów

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

6 zaskakujących rzeczy powodujących wzdęcia

7 rzeczy, za które pokocha cię twoja wątroba

szklanka wody

Woda alkaliczna – co to jest? Poznaj opinie i przeciwwskazania

Jesz za mało? 8 sygnałów, że masz zbyt niskokaloryczną dietę

avocado

9 produktów, które regulują poziom cukru

cynk w migdałach

Cynk – gdzie go szukać? Poznaj 5 naturalnych źródeł cynku

elektrolity

Dopadają cię zawroty głowy albo skurcze mięśni? To sygnały, że możesz mieć problem z elektrolitami

5 największych kuchennych mitów

Mycie brokułów

Gotowanie brokuła – ile gotować w wodzie i na parze?

Na jakim tłuszczu smażyć?

Najzdrowszy olej do smażenia? Masło czy inny tłuszcz?

Dieta Ewy Dąbrowskiej – tak czy nie?