Jak obniżyć indeks glikemiczny diety? Podpowiada dietetyczka
Zastanawiałaś się kiedyś, czy warto spróbować diety z niskim indeksem glikemicznym? Chciałabyś wiedzieć, jakie są główne założenia takiej diety? Jeśli na choć jedno pytanie odpowiedziałaś „tak”, koniecznie przeczytaj ten artykuł. Może rozwiać wiele twoich wątpliwości.
Dieta z niskim indeksem glikemicznym
„Dieta z niskim indeksem glikemicznym szczególnie zalecana jest przy insulinooporności i w cukrzycy, ale może ją stosować tak naprawdę każda osoba, która chce zadbać o swoje zdrowie i lepsze samopoczucie. Jest ona skonstruowana w taki sposób, aby nie powodować gwałtownych wahań poziomu glukozy we krwi” – tłumaczy dietetyczka Agata Kleszcz, współautorka profilu na Instagramie @okiem_dietetyka_official.
Co to oznacza w praktyce? Korzyści jest całkiem sporo:
- mniejsze uczucie senności po posiłkach,
- więcej energii,
- zwiększona koncentracja,
- lepszy nastrój.
Ponadto, jak podkreśla ekspertka, dieta z niskim indeksem świetnie hamuje uczucie łaknienia i zapewnia długie uczucie sytości po posiłkach. A to jest przydatne podczas redukcji masy ciała. Dobrze zbilansowane posiłki przełożą się też na zmniejszenie ochoty na podjadanie.
Jak zmniejszyć indeks glikemiczny w diecie?
Chcesz zmniejszyć indeks glikemiczny w diecie? Dietetyczka podpowiada, jak to zrobić.
- Gotuj al dente – rozgotowany makaron czy marchewka mają wyższy indeks glikemiczny, dlatego pilnuj czasu gotowania.
- Nie rozdrabniaj – mąka orkiszowa ma wyższy IG niż kasza orkiszowa, ziemniaki puree mają wyższy IG niż ziemniaki zjedzone w całości, tak samo będzie ze smoothie i całymi owocami. Dietetycza radzi, że jeśli już musisz do jakiegoś przepisu użyć mąki, to niech będzie to mąka z pełnego przemiału.
- Dodawaj tłuszcz i białko – jogurt odtłuszczony ma wyższy IG niż jogurt pełnotłusty. Jeśli chcesz unikać wysokiego indeksu glikemicznego w diecie, lepiej rezygnuj też z owsianek na wodzie na koszt owsianek z orzechami (tłuszcz) i jogurtem (białko). „Zawsze staraj się łączyć produkty węglowodanowe z białkiem i tłuszczem, które skutecznie obniżają IG” – podpowiada dietetyczka.
- Nie obieraj i wykorzystuj produkty pełnoziarniste – obrane owoce i warzywa mają wyższy IG niż te zjedzone ze skórką. Jeśli chcesz unikać wysokiego indeksu glikemicznego w diecie, lepiej zrezygnuj również z białego chleba i zastąp go pieczywem pełnoziarnistym.
Okiem dietetyka
Autorkami profilu na Instgramie @okiem_dietetyka_official są dietetyczki Viola Urban i Agata Kleszcz oraz dietetyczka i trenerka personalna Zosia Gmerek. Na ich koncie znajdziesz dużo przydatnych porad z zakresu dietetyki i praktycznych wskazówek.
Rozwiń„Wyzwalamy apetyt na zdrowe odżywienie! Udowadniamy, że zdrowe i smaczne się nie wyklucza” – tak same o sobie piszą na swoim profilu na Instagramie.
Zobacz także
„Nie polecam grup wsparcia, forów internetowych. Mam bardzo przykre doświadczenia z pacjentami, którzy zostali tam dotkliwie skrytykowani” – mówi Kamila Urbaniak, dietetyk i autorka bloga kreatorniazmian.pl
„Masz trądzik? Zrób sobie czekoladowy detoks”. Dermatolożki o wpływie czekolady na trądzik
„Ruszaj się tak, jak robiły to nasze babcie”. O czym należy pamiętać przy insulinooporności, pisze dietetyk Kamila Urbaniak
Podoba Ci się ten artykuł?
Powiązane tematy:
Polecamy
Jak catering dietetyczny może ułatwić życie osobom z wykluczeniami pokarmowymi i alergiami? Sprawdźmy!
„The Lancet”: Już dwa plasterki szynki dziennie mogą znacząco zwiększyć ryzyko zachorowania na cukrzycę typu 2
Dieta na zdrowe stawy – co jeść i suplementować, by cieszyć się ich sprawnością
Dieta dla dziecka. Co powinno znaleźć się w diecie maluchów?
się ten artykuł?