Przejdź do treści

Jak długo organizm trawi gumę do żucia? Czy guma może przykleić się do ścian żołądka? Odpowiada dietetyczka

Kobieta słucha muzyki i żuję gumę, robiąc z niej balona
Jak długo organizm trawi gumę do żucia?/ iStock
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
Najnowsze
Babka jajowata – właściwości i zastosowanie byliny
Chlorella – właściwości, efekty, dawkowanie
Białko konopne – właściwości, przepisy, jak stosować
Magda Hajkiewicz: bardzo mnie denerwuje, kiedy ludzie sprowadzają przyczynę nadwagi i otyłości wyłącznie do lenistwa
Magda Hajkiewicz: bardzo mnie denerwuje, kiedy ludzie sprowadzają przyczynę nadwagi i otyłości wyłącznie do lenistwa
Lucuma (owoc) – właściwości, cena, przepisy. Gdzie kupić?

Guma do żucia rozkłada się 5 lat. W pierwszej fazie przykleja się do powierzchni, następnie kruszy się pod wpływem czynników atmosferycznych. Czy taki sam los czeka ją, jeśli trafi do żołądka? Będzie zalegać w brzuchu miesiącami, czy organizm ją strawi?  A może przyklei się do ściany żołądka lub jelita? Z mitami na temat połknięcia gumy do żucia rozprawia się Paulina Jamrozik, dietetyczka kliniczna prowadząca Poradnię Dietetyczną MEDIS.

Guma do żucia – ile czasu organizm potrzebuje na strawienie?

Połknięcie gumy do żucia zdarzyło się chyba każdej z nas. Słyszałaś przy tym, że pozostanie ona w żołądku na dobrych kilka lat? Teorii na temat połkniętej gumy balonowej jest mnóstwo. Jaka jest prawda? Czy organizm poradzi sobie bez problemu i strawi połknięty produkt?

Nie jest prawdą, że guma do żucia przylepi nam się do żołądka czy jelit. Nie będzie też zalegać w brzuchu przez kilka lat. Guma niestrawiona zostanie wydalona z naszego organizmu. Trawieniu ulegną jedynie dodatki użyte w jej składzie. Natomiast, samej bazy gumy żołądek nie strawi. Adekwatne jest to do sytuacji, kiedy nie pogryziemy dobrze np. nasion siemienia lnianego. Wówczas w kale także możemy zaobserwować niestrawione resztki – tłumaczy dietetyczka Paulina Jamrozik.

"Jedzenie jest jak plaster na trudne emocje i jednocześnie jest najczęściej nadużywanym środkiem uspokajającym"

Konsekwencje połknięcia gumy do żucia

Stało się, połknęłaś gumę. Pomimo, że nie musisz obawiać się, że zostanie ona z tobą na kolejne miesiące, możesz spodziewać się jednak nieprzyjemnych skutków ubocznych.

To, jak połknięcie gumy wpłynie na układ trawienny, jest kwestią indywidualną. Ważny jest tu w szczególności układ jelitowy, który jest bardzo wrażliwy i silnie unerwiony. Z tego powodu osoby, które mają bardziej wrażliwy układ nerwowy i częściej się stresują, będą miały większe problemy z trawieniem i częściej będą narzekać na dolegliwości żołądkowo-jelitowe. Wynika to stąd, że jelita odciążają nasz układ nerwowy, przez co zaczynają być nadmiernie obciążone i przestają właściwie pracować. Stąd np. bardzo powszechny w ostatnim czasie zespół jelita drażliwego – wyjaśnia specjalistka.

Inaczej wygląda to jednak w momencie, kiedy połknięcie gumy balonowej zdarza się dość często.

Częste połykanie gumy do żucia może powodować niedrożność jelit, zaparcia czy dyskomfort w układzie pokarmowym. Z tego powodu absolutnie połykanie gum, a już na pewno nagminne, nie jest bezpieczne. Szczególnie należy uważać także, jeśli chodzi o dzieci, ponieważ grozi to zadławieniem, jeśli odruch przełykania nie jest jeszcze tak wypracowany jak u dorosłych. Oczywiście osoby dorosłe także powinny uważać pod tym względem.

Pętla wisielcza z żelka

Częste żucie gumy – jak działa na układ żołądkowy?

Żujemy dla smaku, świeżego oddechu czy relaksu. Warto jednak zastanowić się, co przez to dostarczamy organizmowi. Jak wygląda skład większości gum? Oprócz substancji bazowej, dodaje się żywicę, wypełniacze, konserwanty, środki zmiękczające, substancje słodzące oraz aromaty. Dużo, jak na mały kwadracik. Jeśli więc żujesz codziennie bezcukrowe gumy i jednocześnie boli cię brzuch, winny temu jest jej skład. Zawarty w gumach sorbitol stymuluje perystaltykę jelit i jedzony w dużych ilościach powoduje ból brzucha, a czasem biegunki.

Warto mieć też na uwadze, że gumy nie do końca są zdrowe i wskazane do żucia bez ograniczeń ze względu na ich skład. Najczęstsze substancje słodzące, które są dodawane do gum i trawione przez organizm to sorbisol, syrop sorbitolowy, ksylitol, aspartam, acesulfam, acesulfam K itd. Właściwości słodzików nie są do końca znane, jeśli chodzi o efekty zdrowotne. Ponadto ich nadmiar może mieć efekty przeczyszczające, dlatego nie zaleca się ich nadużywania, czyli w tym przypadku częstego żucia a tym bardziej połykania gumy – dodaje dietetyczka.

Nasze teksty zawsze konsultujemy z najlepszymi specjalistami

Paulina Jamrozik
Dietetyk kliniczny

Zobacz także

i
Treści zawarte w serwisie mają wyłącznie charakter informacyjny i nie stanowią porady lekarskiej. Pamiętaj, że w przypadku problemów ze zdrowiem należy bezwzględnie skonsultować się z lekarzem.

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Zainteresują cię również:

6 zaskakujących rzeczy powodujących wzdęcia

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

Co na zgagę po świętach?

Posiłek w restauracji. Kobieta je

7 nieoczywistych produktów, po których może ci się odbijać

Tabletki

Zażywasz omeprazol lub pantoprazol? Uważaj na niedobór witaminy B12

schabowy

10 ciężkostrawnych potraw, które można uczynić lżejszymi dla naszego żołądka

Czego nie warto robić na pusty żołądek

Nie tylko picie kawy czy gazowanych słodkich napojów. Sprawdź czego jeszcze nie warto robić na pusty żołądek

guma do żucia

Guma do żucia – zdrowa czy nie?

Pudełko z tabletkami widziane od góry. Wieko do opakowania jest otwarte, w srodku widać tabletki

Kolejny lek na zgagę wycofany. Może zawierać substancje rakotwórcze

kolendr

Przejadłaś się? Sprawdź, jakie zioła mogą przynieść ulgę

Dziewczyna nakłada jedzenie

5 prostych patentów na poprawę trawienia

Zgaga? Refluks? Wzdęcia? Poznaj 5 produktów, których nie lubi twój żołądek

kobieta smaruje naleśnika masłem obok stoi miska z granolą,kubek z kawą oraz połówka pomarańczy

Jedziesz już do pracy a jesteś tylko „na kawie”? Dietetyczka podaje nam kilka powodów, dla których jutro zjesz grzecznie kanapkę!

Przepis na sałatkę z botwiny i sera koziego. Jest bardzo prosta i bardzo smaczna

Bananowe lody

Bananowe lody w jednym, pysznym kęsie

Szafran vs. kurkuma. Jak wypadają w zestawieniu?

Kobieta trzyma szpinak

Zadbaj o Koenzym Q10 – bądź wiecznie młoda

Uważaj na barwnik E171 w produktach spożywczych. Może mieć działanie rakotwórcze i uszkadzać DNA

Masz niedoczynność tarczycy i zaburzony lipidogram? Sprawdź, z czego to może wynikać i kiedy pojawia się powód do niepokoju

Zaburzony lipidogram przy niedoczynności tarczycy? Dietetyczka wyjaśnia, skąd ten problem

Tofu

Jak zrobić tofu w domu? Potrzebujesz dosłownie trzech składników

5 sposobów na pokrzywę Sylwii Majcher. Jeśli do tej pory sądziłaś, że to bezużyteczny chwast, to byłaś w ogromnym błędzie

5 sposobów na pokrzywę Sylwii Majcher. Jeśli do tej pory sądziłaś, że to bezużyteczny chwast, to byłaś w ogromnym błędzie

Grill nie musi być niezdrowy. Mamy kilka cennych wskazówek

Wiosenne tagliatelle ze szparagów

Zielony koktajl z liśćmi rzodkiewki

Najpopularniejsze

Truskawki - produkty bogate w błonnik

Błonnik – w czym jest go dużo? Sprawdź, jakie owoce i warzywa są bogate w błonnik

18 przepisów dla miłośników awokado

Przeterminowana żywność / unsplash

Termin ważności ma znaczenie? Można zjeść przeterminowane jedzenie?

18 dań wege, które pokochają mięsożercy

18 dań wege, które pokochają mięsożercy. Najlepsze przepisy z wegańskich i wegetariańskich blogów

szklanka wody

Woda alkaliczna – co to jest? Poznaj opinie i przeciwwskazania

7 rzeczy, za które pokocha cię twoja wątroba

Jesz za mało? 8 sygnałów, że masz zbyt niskokaloryczną dietę

avocado

9 produktów, które regulują poziom cukru

20 produktów, które zmniejszają ryzyko zawału serca

elektrolity

Dopadają cię zawroty głowy albo skurcze mięśni? To sygnały, że możesz mieć problem z elektrolitami

Dieta Ewy Dąbrowskiej – tak czy nie?

Mycie brokułów

Gotowanie brokuła – ile gotować w wodzie i na parze?

5 największych kuchennych mitów

oliwa

Wysoki cholesterol? Oto 6 produktów obniżających cholesterol

Na jakim tłuszczu smażyć?

Najzdrowszy olej do smażenia? Masło czy inny tłuszcz?

Dlaczego łamią się paznokcie?

Dlaczego łamią się paznokcie i jak temu zaradzić?